Jdi na obsah Jdi na menu

Znojemsko

8. 12. 2010

Panorama Znojma

Naše nejzápadnější vinařská podoblast vděčí za svá chuťově plná a svěží aromatická bílá vína nejen velkému počtu prvotřídních vinařů, ale také ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké Českomoravské vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek Dyje, Jevišovky a Jihlavy dávají znojemským vínům nezamšnitelnou kořenitou chuť a plnost. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny sice zrají pomaleji, ale zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti. Vinice se tu rozkládají na ploše 3 462 ha, zabírají tak 19.2% rozlohy vinic v České republice, a hrozny se zpracovávají v 91 vinařských obcích.

Elegantní vílá vína reprezentuje například Veltlínské zelené, víno, které v dobách slávy vídeňských valcíků bývalo oblíbené o vídeňského císařského dvora. Hojně rozšířené jsou též odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Podíl modrých odrůd je menší, pověstné je zejména Svatovavřinecké a Frankovka z Dolních Kounic.

Znojemsko, podobně jako Mikulovsko, čerpá z bohaté vinařské tradice. Vždyť pěstováním vinné révy su v údoli Dyje zabývyli již staří Římanů. Nedokazují to pouze archeologické nálezy, ale i cesta u vinice Šobes, kde můžeme dodnes spatřit vyježděné koleje od těžkých římských povozů. Středověk a Znojmo, to je téměř rým. I tradiční Znojemské historické vinobraní se svými jarmarky, rytířskými turnaji a kostýmovými průvody se odehrává v kulisách historických domů a kostelů, které vítaly české krále. A není to jen slavná rotunda sv. Kateřiny s vymalovynými Přemyslovci, jak je známe z učebnic.

Znojmo rozhodně není jediné místo, které v tomto kraji je třeba navštívit. Turisti a milovníci přírody jistě navštívi Národní park Podyjí s viniční tratí Šobes, milovníci vína zamíří do Křížového sklepa v Příměticích nebo Malovaného sklepa v Šatově, další budou obdivovat vodní mlýn ve Slupi nebo ruiny klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích. Nabídka je rozhodně široká.