Jdi na obsah Jdi na menu

Lázně v zimním kraji vína

3. 2. 2011

dscf0499.jpgByla zimní auditní sezóna, vysedávaje dlouho do noci v práci, rozhodl jsem se vyjet si do lázní. Brněnské krajské ředitelství Českých drah zorganizovalo výlet do Lázní Lednice pod heslem ČD Wellness. Tak jsem si koupil lístek a těšil se na odpočinek v lázních.

Celý program začal v 9:35 na brněnském hlavním nádraží odkud vyrazil historický motorový vláček do Lednice. Pomalu se šinul krajinou. Zasněžené vinohrady střídala silueta Pálavy, následně pak romantické stavby Lednicko-valtického areálu.

Právě v Lednici se nacházejí lázně, kde si můžete dopřát masáží, koupelí v jodovo-bromové vodě či plavání v bazénu. Tak jsem v lázních strávil 2,5 hodiny.  A klidně bych tu byl i déle, ale chtěl jsem si den užít a pokračoval v programu. V duchu poklidného pobytu byla i procházka zámeckým parkem se symbolem lázní Minaretem, první romantickou stavbou Lednicko-valtického areálu, zapsaného roku 1996 na Seznam světového dědictví UNESCO.

Odpoledne jsem završil prohlídkou zámku. Interiéry tohoto původně letního sídla jsou bohatě zdobeny látkovými tapetami a hlavně dřevořezbami na kazetových stropech ši samonosných schodištích. Vzhledem k tomu, že zámek sloužil jako letní sídlo, na efektivní vytápění během zimy se nemyslilo, proto tu byla strašná zima, no jako v lednici (zámek se v zimě dokáže vytopit maximálně na 17°C, což nebyl tento případ, kdy rtuť teploměru zůstávala hluboko pod nulou).

To už se blížila 16 hodiny, kdy byl čas na cestu k nádraží. A kdeže je víno? Všude kolem. Ve vkusně zařízené  lázeňské kavárně Vinselekt Michlovský, v cukrárně ve městě Vinné sklepy Valtice a na náměstí radniční vinotéka. Prostě i milovník vína si najde svou skleničku.

Více na:  Lednice v lednici- cestovatelském webu Jiřího Baďury či na oficiálních stánkách Lázní Lednice a Českých drah