Jdi na obsah Jdi na menu

Victorie de Castellane

16. 12. 2010
6d8e2315de_20063593_o2.jpg
Už jste někdy viděla, aby se prsten rozvinul jako květina nebo zatřepetal motýlími křídly? Taktoúchvatné šperky navrhla Victorie de Castellane, designérka módního domu Dior, pro svou poslední kolekci Belladone Island. Ve své fantazii nejprve stvořila fiktivní ostrov, na němž kvete rostlina belladonna. V období renesance si ženy šťávu z této byliny kapaly do očí, aby měly širší zorničky, což bylo tehdy považováno za symbol smyslnosti. Odtud pochází i jméno rostliny; bella donna znamená krásná žena. Ve skutečnosti však šlo o jedovatý "plevel", který u nás známe pod jménem rulík zlomocný. Kolekce sedmnácti šperků posázených drahými kameny nese podobu masožravých květin a roztodivného hmyzu (Victorie jim dala dokonce vymyšlená jména). Každý kousek je unikátní, včetně páru motýlích náušnic, které mají každá odlišný tvar. Hodnota těchto šperků se pohybuje v řádu desítek milionů korun, ale uvažte, že nejdražší z nich je poset stokarátovými diamanty a padesátikarátovými rubíny a jen nalakování jeho květu zabralo tři sta hodin ruční práce. Můžete si ho připnout na krk, jako brož nebo ozdobu do vlasů, a dokonce může být rozdvojen na náušnice, což je naprosto úžasné. c399a9dd82_20063568_o2.jpg
Victorie de Castellane byla posedlá šperky už odmalička. Její babička, která pocházela z bohaté rodiny, vždy dbala na to, aby jejich barva ladila s barvou oblečení. "Nosila smaragdy k zeleným šatům a tyrkysy, když se oblékla do modré. Hltala jsem ji očima," vzpomíná Victorie. Když jí bylo pět let, nalezla skrýš s maminčinými šperky a dostala nápad. Vzala nůžky a rozstříhala je na malé kousíčky. Když matka objevila na podlaze zbytky zlata, křičela na malou Victorii: "Co jsi to provedla s mými šperky?" Ta jí bezelstně odvětila: "Vyrobila jsem z nich něco lepšího."
Victorie věděla, že chce navrhovat šperky. S maturitním vysvědčením v kapse nastoupila do módního doma Chanel, kde jí Karl Lagerfeld svěřil tvorbu bižuterie pro své kolekce. Ve svých sedmnácti letech se stala pro toto návrhářské studio "malou múzou". "Byla jsem jako utžená ze řetězu a každý den se chodila bavit do společnosti na dvanácticentimetrových podpatcích. Myslím, že v 80. letech jsem byla jednou z prvních, kdo nosila spodní prádlo jako svrchní oblečení. V "lechtivé" pařížské čtvrti Pigalle jsem obíhala butiky a sháněla korzety, kombiné a push-upky, které jsem kombinovala s krejčovskými výtvory," popisuje Victorie.

Victorie de Castellane navrhovala šperky pro Chanel celých čtrnáct let. K jejich podobě ji inspirovaly kostýmní prvky z Lagerfeldových kolekcí, jako byly mašle, límce, korzety či peří. "Mám ráda, když drahé šperky vypadají jako imitace. Když jsem byla mladá, byly všechny ty falešné klenoty k vidění v hollywoodských muzikálových komediích. A i když šlo o napodobeniny. pro mě to byly nejkrásnější šperky na světě," říká.230290177d_20063677_o2.jpg
Ve třiceti se Victorie rozhodla, že se usadí, a vdala se. Narodila se jí dvojčata Stanislas a Bonifac a zanedlouho ještě třetí chlapec Jules ( dnes už má čtyři děti a nového manžela). Právě když byla na mateřské, ozval se jí Bernard Arnault ze společnosti LVMH (tato zkratka je spojením značek Louis Vuitton a Moët-Hennessy) a nabídl jí, aby vedla nově založené klenotnické oddělení zančky Dior. Nabídka byla o to lákavější, že pro Victorii znamenala ve všem volnou ruku. A tak začala vytvářet motivy, k nimž ji inspirovala samotná osobnost Christiana Diora: uzly, pepita, květiny, zeleninovou zahradu či déšť.
Svou první kolekci luxusníxh šperků pro Dior navrhla Victorie de Castellane v roce 1999. Podtajemnýcm názvem Incroyables et merveilleuses (Neuvěřitelné a podivuhodné) se skrývaly veliké prsteny v barvě sladkých bonbonů, zdobené konvalinkami, ještěrkami a motýli. "lidé mi tehdy moc nevěřili a ptali se, kdo bude takové kreace nosit. Ale já se rozhodla jít vlastní cestou," říka Victorie, která dokázala slouřit excentrický styl Johna Galliana s tradičním duchem zakladatele značky Christiana Diora. "Představovala jsem si, co by vytvářel, kdyby navrhoval šperky a ne oblečení." Aby skutečně nasála tuto atmosféru, trávila Victorie první měsíce procházením archivů a lenošením na zahradě u domu pana Diora v Granville. Ale stejně jako jemu, i Victorii klíčily v hlavě nové nápady, ať si čmárala na papír upostřed noci anebo stála na červenou ve svém Volkswagenu Beetle.
V době, kdy byly tradiční šperky vykládány nejčastěji diamanty, rubíny, safíry či smaragdy, se snažila Victorie "vstříknout" svým prstenům nové barvy - svěží odstíny, které by oživily vzpomínku na její dětské prstýnky. Začla proto opracovávat i méně tardiční kameny, jakými byly ametyst, turmalínnebo opál. Vzpomínky z dětství, "semínka" Victoriiny nezkkrotné fantazie, pak prolínaly i dalšími kolekcemi. Sada prstenů Diorette, která připomíná dětské pouťové prstýnky, je poseta beroškami a kvítky a evokuje kresby z filmů Walta Disneye. Přitom jsou vyrobena ze zlata i drahých kamenů a jsou ručně malované. "Když jsem byla malá, byla jsem šťastní za prstýnek z prodejního automatu. Pro kolekci Diorette jsem chtěla vytvořil luxusní verze těchto holčičích šperků. Myslím si, že každá žena pocítí nostalgii při pohledu na prsten se sedmikráskou," vysvětlujje Victorie de Castellane. A nejedna také pocítí závrať, až se dozví, že cena těchto hravých kousků šplhá přes milion dolarů.09fdcd596f_20063627_o2.jpg
Victorie de Castellane se snaží, aby každý její šperk ukrýval pod zlatwem s drahými kameny svůj příběh. K vytvoření prstenů se vzorem leopardí srsti ji inspirovalanávrhářka klobouků a múze Christina Diora Mitza Bricard, která měla na zápěstí jizvu a zakrývala ji šátkem s leopardím potiskem. Kolekce Fiancée du Vampire (Upírova snoubenka) zase předtsavuje příběh zmailovaného hraběte Drajkuly - jako jeho milá si můžete navléknout řetízek s přívěskem kříže (na obranu) nebo se dvěma rubíny ve tvaru kapek krve (po kousnutí).
Někdy vznikne nápad i zcela banálním způsobem, jako tomu bylo v případě kolekce Oui. Victorie tohle slovo napsala jednou z dlouhé chvíle na okraj papírku a rázem vznikl dekor pro jemnýprstýnek, majstrštyk kleotnctví Dior. Ještě substilnější je řetízková (a cenově dostupnější) verze s drobným diamantem Mimioui, která později získala dva větší "sourozece" Maxioui a Gigaoui.
Victorie de Castellane svou inspiraci doslova sbírá. Schraňuje všechno, od malých japonských figurek přes dětské kresby až po sněhové koule s postavičkami Disneye. Se svou ofinou, šibalským úsměvem a v květovaných šatech vypadá, jako by pořád stála jednou nohou v dětství. Ve skutečnosti však tato dvaačtyřicetiletá Francouzka dobyla reálný svět módy a stala se nekorunovanou "Paní prstenů".
"S mými šperky můžete klidně jezdit metrem. Jsou tak bláznivé, že nikoho ani nenpadne, že jsou pravé."
Victorie de Castellane

6ad22155c7_20063663_o2.jpg

 

362ef61859_20063763_o2.jpg

 

9874c4f749_20063787_o2.jpg

 

a4dd3d10e9_20063708_o2.jpg

 

edf42f8bf5_20063777_o2.jpg

 

d057b3373a_20063800_o2.jpg

 

d36b12c836_20063639_o2.jpg

 

ff58cae639_20063695_o2.jpg