Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč s PP

 

                                                                                      foto: Simeona Krečev


 Každou chvíli  mi do oka padne vášnivá diskuze- ať již na serverech pejskařů, v chatech, na sociálních sítích nebo mě na ni nějaký rozvášněný účastník "dobrácky" upozorní.

  Obvykle to začíná nenápadně. Někdo shání krytí  fenky nebo nabízí krycího pejska- obojí  bez PP. Vzápětí je dotyčný zasypán argumenty proč NE a protiargumenty proč prý ANO. Proč množit další  bez PP jedince. Debata končí vymazáním  původního příspěvku popřípadě jejím smazáním  od administrátora kvůli obvykle strmě  stoupající gradaci  nepříliš  lichotivých vzájemných označení diskutérů .

  Možná škoda- ztratí se totiž i valná většina skutečných argumentů.

 Je to zvláštní. Je  doba, kdy i v běžně dostupných mediích stoupá  povědomí o problémech krutých množíren, o praktikách zvířata množících "šmejdů" , o přeplněných útulcích a nemožnosti umístit  ani zvířata z podmínek  po tragických okolnostech v  původních domovech natož "produktů " a "odpadů" z množíren . A přesto se stále rekrutují nové generace kříženců-  štěňátek rádoby pořízených z lásky k tvorovi  z nejvěrnějších. Pod záminkami, které vzbuzují minimálně užaslý pohled  či těžké rozhořčení  v těch, kdo  se snaží pomoci  prací v útulcích nebo těch, kdo to myslí s chovem psů opravdu   seriozně. 

Chci se  pokusit shrnout  PROČ s PP a jen lehce se přitom dotknout  PROČ ne bez PP. Jsem si vědoma toho, že  můžu být označena za tendenčně a demagogicky smýšlející  "množitelku" PP psů  hájící si svůj kšeft.  Ale nějak mě to neodrazuje. Protože vím,  že  to není pravda  a vím, že za dobu, po kterou se pohybuji kolem chovu nejen psů, jsem si dovolila nasbírat zkušenosti.  Na to sice    jako houby se množící "inovátoři" bez PP chovů  obvykle neslyší, ale dost těžko mohou roky popřít... :-)

 

Má praxe mě přesvědčuje, že k danému tématu   SKUTEČNĚ  mohu mluvit - a to z více úhlů. Jako  dlouholetý chovatel psů s PP, jako majitel několika voříšků, které mi během života Osud lstivě nadělil a neposledně jako člověk aktivní v  organizované kynologii-  tudíž na ráně pro dotazy pejskařů laiků. Dotazy  chovatelské, či majitelské , či dokonce z oblasti soudnictví, kde je někdy vyžadován odborný posudek na hodnoty  zvířat , o které jsou vedeny občansko právní spory. 

 
                                                       dva z bez PP "voříšků" žijících s námi- foto  Simeona Krečev

 1. PP psi jsou "zbytečně drazí"  - my nechceme nic než jen mazlíka, nechceme chodit po výstavách.  

Drahé je co?   Pořízení? Péče? - Pokud chce dotyčný mazlíka bez ambic k chovu a výstavám  ceny jsou  takřka  SHODNÉ  s cenami bez PP nabízených kříženců  -  a to je shodné  u většiny populárních plemen . 

Toto mohu doložit i dokumenty  ze svého chovu. Jako každý chovatel  s PP, který má tzv " větší obrat"  jsem povinna vykazovat  daně, přiznávat příjem  z chovatelské činnosti. K tomu patří smlouvy o  zakoupení jedince z mého chovu.  Položka cena  na smlouvě jedince s PP určeného na mazlíčka je   mnohdy nižší než ceny uváděné u kříženců nabízených na serverech typu Hyperinzerce , Bazos  atp.  To je tedy jeden z rozdílů oproti množitelům bez PP, kteří daně nepřiznávají, smlouvy nevedou a z valné většiny je  s nimi nový majitel naposledy v kontaktu v den zakoupení psa.

2. Koupí psa s PP na mazlíčka  se nezavazuje majitel  k účasti na výstavách.

 Pokud ho  chovatel  přesvědčí o kvalitách  psa, může naopak zjistit, že ho to baví a s jedincem z PP chovu se může  začít věnovat i výstavním aktivitám. Bez PP jedinci mohou celoživotně  pouze sledovat výstavní dění.

3.  Koupím - li psa bez PP nemusím nic než  ho vlastnit. 

Ano, to je pravda -koupí psa s PP ze slušného chovu totiž  obvykle  rozšířím  okruh přátel( rodiny?)  . "Příbuzní" přes psy  se mají rádi.  To není fráze.  Já majitele svých odchovů vidím opravdu ráda . A vím, že podobně na tom jsou i jiní chovatelští kolegové.  Vidím je ráda i z čistě  prozaických  "chovatelských" důvodů.  Jejich více či méně pravidelná hlášení mi dávají zpětnou vazbu a informace o tom, jak se mi vlastně můj chov daří.   Mohu také majitele včas upozornit na to, co třeba  postihlo sourozence z jejich vrhu, co  v 10 letech absolvovala maminka jejich odchovance. Vím od nich o  nemocech, zlomeninách  z "divočení", o schopnostech, které by kolikrát u toho daného  štěníka člověk nečekal.  Vím tak o jejich osudu od  prvního kviknutí v mámině pelíšku do  tichého spočinutí  někde pod břízkou na venkově u majitelovy babičky.  I to totiž k životu pejsků patří. My "s PP"  víme obvykle věk dožití.   I majitel, který se naposled hlásil v 5 letech věku psa aby si  pak  žil své lidské starosti , obvykle  vyštrachá  po letech naši adresu a s mazanci od slz  vypíše poslední dny svého ( našeho)  pejska.  Někdy je připsána prosba- až se Vám narodí  štěňátka PROSÍM, dejte mi vědět....   A věřte, že dám.   A do takových  podmínek klidně prodám perspektivního šampiona za hubičku. Vím, že ho čeká  skvělý život , tak proč ne? !  Protože mám své chovné jedince z podobných podmínek jako jsou ty moje , vím totéž i o 3-4 generacích našich předků. Kdo může tohle tvrdit u bez PP jedinců?
11,5 letý  senior Irýsek  Chilíkův odkaz dole pak   7 letá Limetka z Jeřic
fotka  Simeona Krečev
 

 Včera na jedné diskuzi majitel  dvou"chovných" krysaříků  bez PP s  již proběhlým odchovem tvrdil, že jeho psi jsou zdraví a jeho štěňata též.  On že nedělá nic špatného, když fence dopřál  jedny( dvoje ,troje ... až x-tery)  bez PP štěňata. Kde bere jistotu?

 Když jsem se ho otázala  na věk jeho chovných psů , věk štěňat, věk prarodičů, že si je tak jistý pevným zdravím - NEODPOVĚDĚL. Proč? Protože to prostě NEVÍ !   Nemůže.

  Jak by mohl někdo , kdo má dvouletého psa vědět, co je  v jeho genetické výbavě, když rodiče tohoto psa jsou teď maximálně tříletí  a další předky( možná ani skutečného otce své feny) už nezná?  Ani netuší, do jaké míry mohou být příbuzní. Natož aby si lámal hlavu se  stavem končetin. Jeho psi přece chodí. Sice před několika měsíci řešil  na "Hafici.cz" to, že jeho fenka kulhá  na zadní nohu a občas jí noha "vypadne" z kloubu- ale  teď už má  JEN zdravou matku  nádherných, k prodeji připravených štěňat!  NENÍ TO DIVNÉ?? -  JE! 

Chovatel s PP  je povinen před plánovaným krytím  uskutečnit  zdravotní vyšetření.  Posoudit  vhodnost  plánované spojení. Po  porodu uvidí jeho odchov letitý zkušený chovatel- poradce chovu.  Uvidí vady, které laik nebo začátečník na nádherném  a roztomilostí oplývajícím štěňátku  prostě vidět neumí.  Zároveň také vidí opakovaně matku štěňat - po celou dobu její chovnosti- dobu využití pro odchovy dalších štěňátek.  Může posoudit, její stav vzhledem k věku. Mnohdy může posoudit a porovnat s jejími sourozenci , rodiči, prarodiči.... Co z toho může zaručit "chovatel " bez PP zvířat?  NIC.
 
Několik generací na jednom místě... Foto Simeona  Krečev

Nedávno jsem objevila odkazy na chovatelské stanice  bez PP- konkrétně  - chov  tibetských španělů  a chov čivav. Dobře zrůdná demagogická snůška nesmyslů ohlupující  nezasvěcené a naivní zájemce o produkty  takového chovu! V jednom případě  slibuje  "chovatelka"bez PP čivav  štěňátka  perspektivní na výstavy. Jak je může slibovat?   Výstavy čeho?  Kde?   A kde bere jistotu, že se narodí štěňátka takových kvalit?  Své psy pojmenovala honosnými  názvy  okopírovanými z webů chovatelských stanic, drze si vypůjčila jméno uznávané  FCI chovatelské stanice  téhož plemen z Polska. Myslím, že v tomto případě se dočkáme pokračování story při mezinárodním občanskoprávním sporu.   U tibetských španělů  je to fikaněji zařízená množírna:  Na webu se dočtete, že majitel dává přednost přírodnímu výběru  párů ( rozumněj- nejsilnější pes- byť příbuzný -bude otcem všech zde narozených štěňat),  Chovní jedinci svežení  z PP chovů  se  bez skrupulí mixují  jak v šejkru. Vše obaleno do glorioly  s nádechem spirituálity  a fotečkou  tibeťánka v  klášterním prostředí.... Uffff.   Ti, kdo vědí, jak je složité udržet variabilitu genové výbavy  živočišného druhu v zoologických zahradách  se jen ušklíbnou  nad pitomostmi, které mají uchvátit zájemce o štěňata.   Upozornění na "slevové akce" u štěňat pak dávají tušit, jak je to doopravdy se spiritualitou  v  hlavách a duších  majitelů takového  chovu...... Negativní reakce  v návštěvních knihách těchto webů jsou promptně mazány a nahrazeny opěvnými  zprávami od "nových majitelů"... BRRRR.  :-/

A jsem u další hlášky, kterou se snaží ohromit producenti bez PP štěňat své potenciální kupce: 

4. My máme psy s PP, jen jsme nechtěli chodit po výstavách  a neudělali jsme tu "bonitaci"( svod,zkoušky povahy OVR, atp.- doplň podle příslušného plemene)

 Proč ? Bylo to "moc drahé" ? Bylo drahé věnovat tři dny ( v případě krysaříka z 15-18 let života)  svému milovanému psovi ?  Spočítám  to :   Jeden den počítám na návštěvu veterinárního akreditovaného lékaře pro test patel. Druhý den pro jednu jedinou výstavu jakékoliv úrovně( třeba jen malou oblastní ), v blízkosti bydliště a jeden den na bonitaci.  Cena takových  úkonů nepřevýší  náklady  na  2 měsíce držení psa jakéhokoliv plemene. Nehledě na to, že i velmi skromně žijící majitel omezený současným stavem společnosti a  ekonomickou krizí si může úkony rozložit na delší období. Nikde není psané, že musí vše stihnout týden před bonitací.

Takže na čem chce majitel - "chovatel" ušetřit? Na vědomostech o kvalitách svého psa.  On je přece nejvyšším arbitrem a znalcem. Veterinář s testy patel je blbec,  rozhodčí je  psů neznalý   trouba, bonitační komise je  sbor závistivých a nepřejících , kteří na 100% nepoznají kvality jeho psa.
 
Atest patel - předpoklad pevných končetin pro další generace

 

 Ale na odchov štěňat už je  tu zpátky odborník a odvážný "chovatel": 

5. My CHCEME jen jedny štěňátka  od naší fenečky.  

  A k tomu  se dodává další snůška pitomostí coby zdůvodnění. Vede naprosto komická  věta: Aby neměla rakovinu!  Hloupost  do nebe volající , která se opakováním stává mantrou všech  majitelů zamýšlejících připustit fenku. Podstatné je pouze to, že oni CHTĚJÍ!

 Chtělo by se mi  jmenovitě  uvést ty, kteří mě  ve dvě v noci budili telefonem   s prosbou o radu při nezvládaném porodu miniaturní feny. Mě??? Proč ne veterináře?  Protože ten jim rozumně  krytí tak malé fenky rozmlouval.  Nebo  si vzpomínám na  "chovatelku",  která neuměla ošetřit pupík. .Nebo   na majitele, kteří si  pro mě  dokonce dojeli a s pláčem prosili o záchranu štěňat. Marně-  štěňata se narodila  4 a všechna s rozštěpem patra a půlcentimetrovým podkusem. Což oni samozřejmě nepoznali.  Viděli jen to, že  mrňousci nepijí.  Posléze jsme  se shodli na tom, že rodiči byli sourozenci z velkochovu.  Jak typické.

To všechno jsou případy , které by v PP chovu byly natolik raritní, že jsem se  s podobným sledem  a intenzitou  neznalosti  zatím ( za celou dobu cca 20 let) nesetkala. Mnou vyjmenované případy jsou z loňského června. Všechny tři.  Jednu dobu jsme si chtěla všechny  dotazy a rady mířící z  bez PP sekce  chovatelů zapisovat. Skončila jsem po 870!!! dotazu  během 3,5 měsíce. Počítám telefony maily, dopisy.  Kdybych si brala po 5 Kč byl by to slušný výdělek. :-)Nyní se ptám po  padnuvším dotazu- a od koho máte psa( fenku), neporadí?   Málokdy se setkám  s tím, že by byli v kontaktu a když tak, tak  porada jaksi nefunguje.

6. Za předešlým  výrokem o rakovině  jde vzápětí  : VŠICHNI, kdo vidí naši  Fifinku chtějí její štěňátko, nechci  na ní vydělávat -rozdám je po příbuzných a známých.... -

 Tito VŠICHNI  zmizí obvykle v okamžiku blížícího se porodu nebo odběru štěňat.  Nastává  inzerce jak o život. Copak fenky, ty se ještě prodají! Přijede taková divná starší trochu smrdící paní a ty 4 tisíce za  vymazlené štěně dá. To, že Fifinčina vymazlená holčička skončí na drátech v kleci si radši připouštět nebudou... Přece nepřiznají  SVOJI VINU!!!! A co pejsci?   Ti , co nenajdou  včas  majitele? Cena jde dolů pod různými záminkami.  Nakonec  si pejska odváží  někdo, komu bych já nesvěřila  ani plyšáka.  A to v chovu krysaříka má "chovatel"  jakž takž naději, že  jeho odchovanec nebude večer ležet obložený česnekem na pekáči. U větších plemen tato naděje mizí s věkem  štěněte při prodeji.

O to víc mě pak  fascinuje úpornost tvrzení  "rychlokvašných" samozvaných ochránců  odchovů různých plemen v bez PP chovech. Absurdita  argumentů, která navozuje dojem, že si snad někdo z těch druhých  dělá legraci. Nějaký množitel, kterému hasnou kšefty se zvířecím utrpením.  A k tomu dotyčnému se pak v diskuzi přidá pár  ambiciozních  a věci absolutně neznalých "bojovníků" za práva  majitele", dokládajících , že znají nemocné psy s PP. Pokud však budete chtít konkrétní jména a doklady, jak tuto situaci nový majitel "nemocného" psa  řešil s chovatelem, bude ticho! Ono se totiž  bez konkrétní informace hezky kydá hnůj. Pokud se otážete na standardní postup, běžný v PP chovech , oslovený ztrácí řeč a výmluvnost. Agentura JPP( jedna paní povídala) je totiž daleko nosnější. Jinak by se na ty PP chovy nedalo tolik špíny hrnout! Raději se pisatel vzdálí do jiné diskuze aby mohl dál  plamenně  bojovat za právo  množit cokoliv   s čímkoliv a ohánět se argumenty, které by dokázal  logickým vysvětením zpochybnit i můj nejmladší synek! 

7. Vím, že nejpádnější z argumentů majitele bez PP nakonec je: I v PP chovech jsou množitelé a nesolidní chovatelé. 

ANO - jsou, neboť všude jsou JEN lidé.  Ale  rozhodně se lépe hledá   solidnost tam, kde mají otevřená vrata, průhlednou evidenci  a  možnost  kontroly.   Což v bez PP chovech  neexistuje. Nepoctivý chovatel  PP psů, pokud je odhalen, tak nemilosrdně končí. Je vyobcován. Ti poctiví kolem něj si  nebudou  pěstovat kaziče pověsti.   Nachytaný množitel bez PP  změní číslo mobilu a přestěhuje se v nejhorším o vesnici dál.

Vím, že mnoho nezměním ani tímhle příspěvkem. Hluší zůstávají hluší, zvláště když si zacpávají uši. Ale pokus o osvětu  je  alespoň mou troškou  proti takovému  svinstvu, které podporují nejen velkomnožitelé deseti plemen, ale  i noví a naivní majitelé jedné milované Fifinky.

 
 
foto Simeona  Krečev

ing.Zuzana Horáková,

z Jeřic http://prazskykrysarik.webpark.cz/

Tricyrtis http://birma.webpark.cz/

http://skunk-coby-domaci-mazlicek.webnode.cz/