Jdi na obsah Jdi na menu

Bydlení ♥

 Bydlení mojich potkánů =) ♥ ♥

Rozměry = 17*30*39cm ♥

li-240.jpg

Tady máte něco o bydlení potkánků =) 

 

První věc, kterou musí mít majitel při zařizování ubikace na mysli je, že potřebují místo na spaní, místo na hraní, a také místo, kde budou mít stále připraveno něco k snědku. Neměla by chybět ani toaleta.

Jako místo na spaní mohou posloužit doma vyrobené hamaky (kusy látky které se v kleci zavěsí). Nejraději si je vyrábím z fleecové deky. Tento materiál je ideální, protože se netřepí, je měkký, hřeje, a velmi rychle usychá.změny (Nejrůznější hamaky se dají zakoupit i v obchodech pro zvířata.) Dále to mohou být domečky, doma vyrobené, např. z dutého kmene stromu, pet-láhve nebo kartónové krabice. Já osobně dávám přednost dřevěným domečkům, které se dají koupit i vyrobit. Vhodné jsou rovněž plastové, které prodávají v téměř každém obchodě s potřebami pro zvířátka.

Protože potkani si své pelíšky rádi vystýlají (staví si hnízda), je dobré jim denně poskytnout stavební materiál. Třeba staré tričko, rozstříhanou fleecovou deku. Na klec můžete zavěsit toaletní papír, aby si potkani mohli vytahovat tolik kolik chtějí. Tato zábava je velmi oblíbená. Dají se použít i papírové utěrky. Můžete je rozházet po kleci, či utěrkami vystlat hnízdečka pro ty "lenivé potkany", které tahle zábava nenadchla, nebo pro potkany s omezenou hybností.

Je spousta dalších věcí, které potkani v kleci potřebují, a to hlavně proto, aby se nenudili a měli o zábavu postaráno. Fantazii se meze nekladou, jen je třeba dbát na bezpečnost potkanů. Vděčné jsou třeba plastové tunely, které se dají hotové zakoupit, anebo si je můžete vyrobit z trubek prodávaných v obchodech. Potkani v kleci ocení i větev z ovocného stromu, která je vhodná na lezení, a mohou si na ní obrušovat dorůstající zuby, což je pro ně velmi důležité.

Můžete potkanům vymyslet různé "schovávačky", do kterých dáte pamlsek pořádně zabalený v papíru. Při hledání těchto dobrot se potkani dobře zabaví a radost z nalezeného oblíbeného pamlsku je veliká.

V kleci by samozřejmě neměla chybět patra. Ta jsou důležitá zejména proto, že zvětšují prostor k pohybu. Zakoupit můžete hotové v obchodech, nebo si vyrobit ze dřeva, překližky, plastových táců a jiných materiálů. změnyJá mám v klecích patra z překližky i plastová. Protože na ně potkani občas močí, musela jsem patra z překližky natřít Epoxi 1200. Tento nátěr je po vytvrdnutí a omytí octovou vodou neškodný a nepromokavý.

 

Dalším vybavením klece mohou být zavěšená lana s uzlíky. Dají se zakoupit v potřebách pro zvířátka. Nejrůznější žebříčky i plastové košíčky (zakoupíte v domácích potřebách) atd.

Některé části ubikace mohou být pro zpestření obměňovány, ale důležitější věci by měly mít stálé místo, protože ve zcela nově zařízené ubikaci se potkani cítí nejistě (pakliže ale dáváte dohromady dva jedince, kteří se ještě dobře neznají, je dobré zařízení obměnit celé a klec důkladně vyčistit).

Umístění klece: klec nesmí být umístěna na místě, kde je větší průvan, kde svítí přímé slunce a u hřejícího topení, a to z důvodu zdraví zvířat. Potkani navíc mají raději šero. Ale pozor, klece by rozhodně neměly stát někde v naprosto tmavém koutě. Ubikaci je lépe podložit, aby nestála přímo na zemi, protože u podlahy je většinou chladněji, a také více průvanu. Vysoké klece na kolečkách jsou z tohoto důvodu lepší, navíc skýtají více prostoru a zábavy pro potkany. Dále je třeba dbát na to, aby ubikace nestály v těsné blízkosti s TV nebo jinými hrajícími zařízeními. Potkani mají mnohem lepší sluch než my lidé a dokonce o hodně lepší než pes nebo kočka.

Co se týká velikosti klece, jsem zvlášť pro to, aby byla co možná největší, a to z toho důvodu, že velké klece umožňují potkanům se ve svém aktivním čase proběhnout, i když zrovna nemohou volně běhat po pokoji nebo bytě (důležité pro jejich zdraví a psychickou pohodu). Velké klece také skýtají více možností pro umístění zařízení. změnyMně se osvědčily hlavně proto, že mnoho z mých kluků je dominantních a ve velkých klecích dochází k agresivním výpadům daleko méně. V malých klecích mohou být konflikty daleko vážnější než na větším prostoru, kde je i spousta úkrytů, kam se může případná oběť agresivního chování schovat před agresorem. Více prostoru by měli mít také potkani, kteří většinu času tráví ve své ubikaci. Proto by majitel měl hned na začátku uvážit, jak často a dlouho budou jeho zvířata puštěná venku po pokoji nebo bytě. Pakliže máte méně času na své svěřence, snažte se ubikaci zařídit co možná největší, aby prostor skýtal hodně možností k pohybu (patra, tunely apod.) a zároveň, aby se v něm potkani nenudili.

Starší potkani mají trochu jiné nároky na bydlení. Je potřeba jim ubikace zařídit tak, aby byly bezpečné. Není však pravda, že staří potkani potřebují méně prostoru. Prostor, na který budou zvyklí během života, budou vyžadovat i na stáří. Níže naleznete obrázky skříňové klece, která je upravena pro starší potkany.

Popis podomácku vyrobené skříňové klece: rozměry - 140 x 80 x 50 cm. Výroba klece zabrala více času, protože nebyla k dispozici skříň, která by byla na míru. (Takto zařízená skříňová klec by se dala použít i jako ubytování pro doma chované divoké potkany.) 

  

 

(c)potkanci.cz