Jdi na obsah Jdi na menu
 

O nás

   

Vše začalo v roce 1999, kdy jsme byli na závodech dle národního zkušebního řádu v Nemošicích. Tohoto závodu se účastnil i bernský salašnický pes – Adam z Týnské pily. Nám se natolik zalíbil, že jsme začali shánět informace o tomto plemeni a následně i štěňátko. V té době nebylo tak jednoduché sehnat štěně, byly pořadníky a na nás se usmálo štěstí v chovatelské stanici Agiver.

Naše první chlupaté klubíčko jsme si přivezli v květnu 1999 – DINA Agiver CS. Z plyšového medvídka vyrostla nádherná fena s vynikající povahou. V roce 2001 byla na bonitaci v Radíkově u Olomouce uchovněna jako chovná 1, bonitační kod: 425 AS 5r5 A, složila tři zkoušky (ZOP, ZPU 1,BH).

Dina Agiver CS se stala zakladatelkou našeho chovu bernských salašnických psů. Mezinárodně chráněná chovatelská stanice ze Zminného (reg. č. 697/02) byla zaregistrována dne 21.5.2002. 

Svých prvních 8 štěňátek se Dina dočkala 6.8.2002. Jejich otcem byl pes Ch.Dumbo Vapi CS.

Druhý vrh proběhl 29.3.2005. Narodilo se 7 štěnat a hrdým otcem byl Ch. Cézar z Milešovské salaše.

Jelikož se tato štěňátka vydařila, tak jsme toto spojení v roce 2006 zopakovali a věřili, že si jedno štěňátko necháme. Bohužel dalších štěňátek jsme se už nedočkali a Dina nám v 7,5 letech odešla do psího nebe na torzi žaludku.

Naše bolavé srdíčko mohlo zachránit jen další tříbarevné klubíčko. Netrvalo dlouho a nový plyšový medvídek byl na dvorku. Jmenovala se Baruška z Kytlic a byla pěkná uličnice, nic nenechala celé, vše rozkousala. Byla také velmi šikovná ve výcviku a složila pět zkoušek  (ZOP, ZPU 1, BH, ZM, FPr 1)Stala se z ní sebevědomá dáma s typicky berňáckou povahou. Odchovala 4 vrhy (C, D, E, F) celkem 22 štěňátek.

A protože jsme nechtěli dopadnout jako u Dinušky a právě se narodil vrh D a tatínkem byl Brit ze Zminného, nemohlo to dopadnout jinak, než že nová Dinuška (jménem po babičce), ale jinak Dina ze Zminného zůstane u nás. Je stále veselá a moc milá.

V roce 2017 jsme si nechali Chitu ze Zminného, je to takové naše sluníčko, má úžasnou berňáckou povahu, nic ji nerozhodí, stále se směje.