Jdi na obsah Jdi na menu
 


06 - Masité pokrmy zadělávané, smažené a dušené

179. Smažené telecí nožičky

    Uvař nožičky ve slané vodě, až jsou měkké, umyj je pak studenou vodou, očist je a obal v mouce, pak v roztlučených vejcích a nastrouhané housce, vlož je do kuthanu a usmaž je na másle do žluta.
180. Telecí hlava zadělaná
    Uvař hlavu v slané vodě a dej ji pak do studené vody, potom vyber kosti, očist vše řádně a uvař v dobré polévce, přidej nové koření, cibuli, bobek, mrkev a dej na mísu, i polij to máslovou omáčkou a nakapej do toho trochu citronové šťávy.
181. Dušené telecí maso s okurkami
    Nasekej telecí maso na kusy, osol je a do v kuthanu na másle, do něhož přidej trochu nasekané petružele a polévky, přikryj to a dus půl hodiny. Potom nakrájej okurky na kusy, odstraň jádra a dus je s máslem tak dlouho, až maso jest měkké, popraš to moukou a smaž je chvíli, nalij na to polévku a vinný ocet, přidej trochu šafránu a citronové kůry, nech to trochu zavařiti.
182. Telecí maso zadělávané
    Uvař telecí maso v hovězí polévce na polo, nařež z něj kusy, rozpal máslo v kastrole, dej do něho na drobno nasekané petružele, do toho dej maso, přikryj a nech je dusiti. Chvílemi přilívej hovězí polévku, posyp to trochu moukou, nech to chvíli dusiti, přidej několik lžic polévky a nech to trochu povařiti. Lze také přidati k tomu rýži, neb nudle a knedlíčky.
183. Telecí s paprikou
    Nařež kostky masa telecího, nasekej petružele a cibule, nech dusiti oboje v másle, osol to a přidej telecí maso i nech to dusiti, posyp to trochu moukou, nalij na to polévky, dus to opět a pak přidej trochu papriky a smetany.
184. Telecí maso s omáčkou
    Nařež telecí kýtu na tenké řízky, osol řádně a prostrkej kousky slaniny, popraš moukou, smoč v roztlučených vejcích, posyp rozstrouhanou houskou a upec to na másle. Pak natři kuthan máslem, vlož tam nařezané kousky masa, přidej citronovou kůru, sardelky na drobno nasekané, květ, šťávu citronovou, smetanu a nech to hezky povařiti.
185. Telecí kýta nadívaná
    Kýtu telecí podber nožem, nařízni hodně do masa, aby povstal značný otvor, rozsekej šest sardelí, kousek masa (co se odřeže), trochu cibule, kůry citronové, přidej trochu telecího tuku a zelené petružele, okořeň to řádně a přidej trochu smetany. Také lze ústřice a brambory přidati, pak tuto nádivku pomocí stříkačky vprav do kýty, zašij neb zavři špejlem díru a pec kýtu i polívej ji při tom často máslem a vařenou smetanou. Když jest upečena, dej ji s omáčkou na stůl a můžeš přidati brambory neb také ústřice.
186. Telecí řízky
    Nařezej lupeny na půl prstu tlusté z masa telecího, naklepej je, osol, pomaž vejcem a posyp nastrouhanou houskou. Dej je pak na rendlík, upec na sádle neb másle po jedné, pak po druhé straně do žluta, přilij trochu polévky hovězí a nech řízky dusiti a pak je dej i s omáčkou na stůl. Také lze řízky omočiti pouze ve studené vodě, posypati houskou a rychle opéci na rendlíku na sádle, nasypati na ně kapary a trochu šťávy citronové nalíti a dáti je na stůl. – Má-li přijíti na ně omáčka ze smetany, tedy položí se pečené řízky na horký talíř, k omastku v rendlíku dá se trochu smetany a kaparů, zavaří se to rychle a omáčka tato nalije se na řízky.
187. Jiné řízky (glasované)
    Naklepej řízky a našpikuj, dej na kuthan sádlo a nakrájenou cibuli, vlož tam řízky, osol je a dus hodinu v uhlí shora i sdola. Potom několikráte pomaž řízky šťávou, jež byla se pod nimi utvořila a nech je péci, až slanina změkne. – Potom je uprav, totiž nalij na ně tu omáčku.
188. Telecí mozek smažený
    Omyj telecí mozek ve studené vodě a potom v teplé vodě, sejmi opatrně všechny kožky, tak aby se mozeček nerozběhl, rozděl každou polovici na tři neb čtyři kousky, dej do mísy a osol, pak obal každý kousek v mouce, omoč v rozmíchaných vejcích, obal v nastrouhané housce a usmaž v rozpáleném másle.
189. Svítky z telecího mozku
    Do třech – čtyřech lotů (5 – 7 dg) čerstvého másla utřeného dej vypraný a očištěný nasekaný telecí mozek, vraz do něho tři vejce, přidej nasekané zelené petružele a pažitky, osol to a zamíchej, přidej nastrouhané žemličky a nech to chvíli stát, a potom upec z toho na formičce malé svítky, jichž použití lze ku každé zelenině.
190. Telecí řízky nadívané
    Nakrájej telecí pečeni na tenké řízky, utři dvě očištěné sardelky s kouskem másla, přidej k tomu půl cibule na drobno usekané, trochu majoránky a ustrouhané housky, všechno to dobře smíchej, pomaž tím jeden řízek, a přilož na to druhý, a potom všecky omoč v rozmíchaných vejcích, obal v nastrouhané housce a smaž je v rozpáleném másle. Můžeš je dáti na stůl samis koláčky citronovými nebo přidati ke kapustě.
191. Telecí kotletky
    Seřež maso telecí se žebírek, přidej vždy na libru (1/2 kg) masa čtvrt libry (14 dg) tuku hovězího, trochu petružele, ošlejchu a citronové kůry, usekej to vše dohromady a udělej z toho kotletky, osol je, omoč v rozkloktaném vejci, obal v nastrouhané housce, zapíchej do nich žebírka a usmaž v rozpáleném másle. Můžeš je dáti jako jídlo s brambory nebo přidati k rozličné zelenině.
192. Telecí brzlík smažený
    Umyj brzlík a nech vařit v slané vodě pět minut, pak dej ho do studené vody, rozkroj a osol, rozmíchej vejce s máslem, omoč v tom brzlík a posyp nastrouhanou houskou a smaž brzlík v rozpáleném másle, urovnej na misku, pokrop citronovou šťávou, podlij polévkou a dej na stůl ; můžeš ho též přidati k rozličným zeleninám.
193. Telecí okruží
    Nasol řádně syrové okruží, vyper je ve studené vodě, ovař je, dej opět do čerstvé vody a odstraň všeliké žlázy, nařež je na kousky, rozpusť máslo na rendlíku, přidej trochu mouky, zpěň ji v tom másle, nalij na to trochu polévky, vlož tam okruží a zároveň na tenké proužky nařezanou citronovou kůru, celou cibuli a šest hřebíčků, zavař to Patřičně. Před upravením vymačkej do toho citron a zavař to opět. Také lze rozkvedlati do toho několik žloutků.
194. Řízky s omáčkou
    Řízky udělej na známí způsob a polož je na teplou mísu, ku šťávě v kastrole přilij trochu kyselé smetany, kapary, nasekané sardele, citronovou kůru a trochu koření, vše to dobře a rychle zavař a polij řízky omáčkou.
195. Telecí ledvinky
    Očišť ledvinky a nakrájej v tenké proužky, rozpal máslo, dej do něj nasekanou petružel a ošlejch, nasekaný žampion, sůl, pepř a ledvinky a peč je na prudkém ohni, často jimi natřásajíc. Posyp je trochu moukou, obrať je, přilij sklenku vína a trochu šťávy citronové, zahřej to – ale nevař – a uprav na stůl.
196. Telecí játra smažená
    Nakrájej cibuli na malé kostky, dus ji s kouskem slaniny, dej pak na to nařezaná syrová játra, osmaž je a osol.
197. Jiný způsob
    Nařež játra na prouhy asi půl prstu silné, obal je po obou stranách v mouce a pec je na pekáči vymazaném čerstvým nebo přepuštěným máslem. Lze je také péci v nastrouhané housce a vejcích.
198. Svítek z telecích jater
    Umyj libru (1/2 kg) telecích jater, rozstrouhej je na struhadle, vyber z nich všecky kůžičky a protlač je pak skrze sítko, utři v misce 10 lotů (17 – 18 dg) čistého hovězího tuku (morku), přidej osm žloutků, půl libry (1/4 kg) v mléce rozmočené, pak dobře vytlačené žemličky, rozsekaná játra, trochu prosáté majoránky, štipec pepře a drobné citronové kůry. Osol to náležitě a dobře promíchej. K posledku udělej z bílků tuhý sníh a přimísíc jej zvolna k játrám, vlij je do formy, máslem vymazané a strouhanou žemličkou vysypané a nech to v troubě hodinu péci. Vyklop pak svítek, rozkrájej na stejné řízky a oblož jimi luštěniny aneb některou zeleninu. Aneb urovnej je na mísu a polij sardelovou nebo cibulovou omáčkou.
199. Smažené telecí maso
    Nakrájej na tenké kousky telecí maso, osol je, obal v nastrouhané housce a upec je na másle. S masem jehněčím lze učiniti totéž po odstranění kostí aneb rozsekání i s kostmi. Oboje maso přidává se k příkrmům (zeleninám) aneb dají se na stůl jako jídla se salátem.
200. Telecí sekanina
    Zbytky telecí pečeně sesekej na drobno, rozvař kus másla, dej doň trochu mouky a rozkrájené cibulky, upraž to do žluta, přidej rozsekanou zelenou petružel a hovězí polévku, též trochu šťávy z pečeně a nech to povařit, do toho dej to sekané maso, osol to trochu a posyp drobnou kůrou citronovou, přikryj to a nech to chvíli u ohně, aby se to však nevařilo, pak vyceď ne to šťávu citronovou a dej to na stůl.
201. Telecí kýta dušená (fricandeau)
    Vyřízni z kýty masitý kus, osol a vyšpikuj, dej na kastrol a k tomu kousek uzeniny, cibule, celeru, petružele a mrkve na lístky rozkrájené a nech to dusiti. Obracet to nesmíš, nýbrž polívej to šťávou a pak vínem a hovězí polévkou střídavě, aby se to dusilo ve šťávě. Nešli dáš na tabuli, postav to na třínožku do trouby, polij šťávou a máslem a nech to opéci. Potom vlož to na mísu a proceď tu šťávu na to ; lze také přidati k tomu šťávu z jednoho citronu.
202. Telecí kýta fašírovaná
    Usekej drobně maso telecí, dej k němu hovězí tuk, nastrouhej žemličku, ve vodě namočenou a vymačkanou, míchané vejce, citronovou kůru, česnek, cibuli, pepř, usekej to, osol, utři a udělej z toho kýtu, dej do toho kost nebo petružel. Na pekáč dej kus másla, slaniny, cibuli, dymian, na dno dej dřívka, na ty vlož kýtu a dej do trouby péci. Potom ji podlij polévkou, když vysmahne, a přidej ocet, i nech vařit, udělej omáčku z jíšky, přidej do ní smetanu a kůru citronovou, kapary a nové koření a nech opět vařiti, potom vyndej kýtu na mísu, proceď na ni omáčku a nasyp kapary. Jako ozdobu můžeš k tomu dáti citronové koláčky.
203. Telecí plíce
    Plíce a srdce uvař ve slané vodě a rozkrájej, na rendlík dej máslo, do něho nastrouhanou žemličku a nech ji usmažit, pak dej tu sekaninu do toho, přilij k tomu trochu vína a polévky, přidej citronové kůry, dymianu a nového koření, nech to povařiti, potom dej okolo věnec z máslového těsta a dej na stůl. Můžeš nacedit na to šťávu citronovou nebo dáti trochu vinného octa – podle libosti.
204. Telecí karbanátky
    Rozsekej na drobounko telecí a vepřové maso, přidej k tomu sekanou petružel, citronovou kůru, namočenou a vymačkanou housku, vejce a osol to, pak to hněť a udělej karbanátky, omoč tyto ve vejci, posyp nastrouhanou houskou a usmaž je na másle nebo sádle. Mohou se přidati k rozličné zelenině.
205. Telecí jazyk s polskou omáčkou
    Uvař do měkka telecí jazyky v slané vodě a pak je oloupej. Dej do kuthanu slaninu na tenké lístky nakrájenou, jednu velkou, na koláčky rozkrájenou cibuli, jednu rozkrájenou mrkev, trochu všehochuti, telecí rozsekané kosti, telecí uvařené jazyky a nech to do hněda dusiti. Pak posyp lžící mouky a nech ještě dusit, až je mouka hnědá, potom přilij půl žejdlíka (1/4 l) červeného vína a půl žejdlíka dobré hovězí polévky, nech to svařiti, pak jazyky vyndej a omáčku skrze síto proceď do jiného kuthánku. Nyní vlož do této omáčky jazyky, přidej tři loty (5 dg) hrozinek a tři loty oloupaných a na nudličky rozkrájených mandlí a nech to ještě svařiti. Když chceš dáti jazyky na stůl, prostrkej je dříve ještě mandlemi na nudličky rozkrájenými, vlij omáčku na mísu a polož jazyky na ni.
206. Telecí jazyk s pomorančovou omáčkou
    Uvař telecí jazyky do měkka, sejmi s nich všechnu bílou kůžičku, rozkroj jazyky uprostřed po délce, pokryj je máslem, obal strouhanou žemličkou a upec je na rošti a dej je pak na mísu do pomorančové omáčky, jíž jsi byla uchystala. Omáčka tato připravuje se následovně: Udělej z kousku másla a bílé mouky hnědožlutou jíšku na omáčku, přidej k tomu dobrou hovězí polévku, přidej kousek cukru, na němž jsi ostrouhala kůru jednoho pomoranče, vytlač do toho šťávu z téhož pomoranče, potom dej celou cibuli, hřebíčky prostrkanou, a nech to dobře vařiti, pak omáčku skrze sítko proceď a nalij na pečené jazyky.
207. Skopová kýta dušená
    Udus ji s mrkví, petruželí (kořen), celerem, dymianem, cibulí, listy bobkovými, hřebíčky a pepřem (celým), vodou a octem, až změkne. Potom ji vyndej, slij šťávu, seber omastek, dus s tím kýtu na hnědo, posyp ji moukou a nalij opět na ni šťávu. Potom tuto proceď, dej tam kýtu a zavař ji. Do omáčky lze dáti brambory.
208. Skopové ledvinky dušené
    Nakrájej ledvinky skopové a vyper je, též cibuli skrájej a nech ji zpěnit s máslem na rendlíku, vlož do toho ledvinky, přidej kmín a zelenou, sekanou petružel a nech to dusiti, pak osol, přidej k tomu strouhanou housku nebo mouku, zamíchej to, posléz proceď do toho šťávu z půl citronu, nech povařit a dej pak ne mísu.
209. Zadělávané zbytky ze skopové pečeně
    Zpěň jednu rozkrájenou cibuli na másle nebo na sádle, zapraš to trochem mouky, udělej červenou jíšku, rozmíchej ji potom s vařící vodou aneb polévkou a s trochem octa na hladkou omáčku, přidej, možná-li, též trochu šťávy z pečeně, bobkový list, šest zrnek pepře, drobnou citronovou kůru i trochu soli a svař to. Polož pak do ní zbytky pečeně rozkrájené na řízky, dus to trochu a urovnajíc pak maso na misku, polij je přecezenou omáčkou.
210. Řízky skopové
    Nařež prouhy ze skopové kýty, očist je od svalů, okořeň je pepřem a květem, posyp je nasekanou petruželí, dymianem a dvěma či třemi ošlejchy, opec je na másle, přidej omáčky z pečeně, citronové šťávy a mouky zpěněné v másle, nech to vše vařiti pět minut a pak to dej na stůl, by neztvrdly.
211. Skopová kýta se zemčaty
    Naklepej kýtu, vyper, natři solí, našpikuj slaninou a česnekem a vlož do kuthanu a přidej trochu vody, octa, cibule a česneku, pak oškrábané brambory. Vše to nech dobře dusiti, přidej trochu slabé jíšky a půl žejdlíka kyselé smetany, svař to vše dobře a potom nasyp na to citronovou kůru a kapary, brambory pak hezky rozlož po okraji mísy.
212. Skopová sekanina
    Rozkrájej na drobno zbytky skopové pečeně, rozdělej omáčku na rendlíku a sice z cibule, mrkve, petružele, dušené na másle, k čemuž přileje se trocha octa a svaří se to, osolí a opepří, přidej hovězí polévku a citronovou šťávu, sceď omáčku tuto na sekaninu, přidej kousek másla a trochu polévky i postav to na teplé místo. Potom ještě to povař a míchej a dej na mísu, okolo pak ztracené vejce. (Jak ty se připravují, viz 674.)
213. Skopové maso s rýží
    Uvař skopové maso, pak vezmi rýži, na dvě libry (1 kg) masa asi půl libry (1/4 kg) rýže, vyper ji několikrát v horké vodě, nalij na ni polévku, v níž vařeno bylo dotyčné maso, uvař rýži na měkko, připraž ostatní polévku, dej do ní maso a k tomu přidej rýži, okořeň ji květem, nech ještě nech ještě chvíli vařiti, rýži pak dej na mísu a maso na vrch.
214. Skopové maso s omáčkou
    Uvař skopové maso a rozkrájej ho, pak udělej jíšku, nalij do ní polévky, vlož tam ono maso, přidej k tomu česnek utřený se solí, též nasekanou petružel, majoránku a květ ; uvař brambory, oloupej a dej k tomu, i nech to trochu povařiti ; potom urovnej maso uprostřed a zemčata kolem a tak dej na stůl.
215. Sekanina (hašé) ze skopového masa
    Rozkrájej zbytky skopové pečeně na kousky a rozsekej je na drobounko. Mezi tím zpěň jednu rozstrouhanou cibulku na másle neb sádle, zapraš ji lžící strouhané žemličky, rozmíchej to s trochou hovězí polévky i s trochou vinného octa, přidej rozsekané maso, popraš trochou tlučeného pepře, i osol to náležitě a nech to půl hodiny dusit.
216. Skopový jazyk dušený
    Nech ležeti jazyky skopové ve vlažné vodě a vař je pak asi čtvrt hodiny, pak stáhni kůži s nich, rozkrájej je a osol. Oblož rendlík cibulí nakrájenou, dej na ni jazyky, posyp pepřem, polij olejem tabulovým, přikryj a nech dusiti do měkka a dbej toho, by vše nabylo barvy žluté. Potom slij omáčku, dej jazyky na mísu s cibulí a vyceď na ně šťávu citronovou.
217. Vepřové na pivě
    Vezmi kousek masa z mladého kusu, rozřež na kousky a vlož tyto do kuthanu, osol je, posyp trochu kmínem, přilij horké pivo, přikryj to a vař. Když jest na polo vařeno, nasyp tam nastrouhaný chléb, čímž to zhoustne, a okořeň to kouskem česneku a citronové kůry. Když maso změkne a omáčka dosti zhoustne, vezmi to a uprav na stůl.
218. Vepřové s křenem (ovar)
    Nakrájej na kousky tučné vepřové, osol a vař je ve třech dílech vody a v jednom dile octa, přidej nové koření, bobkový list, petružel (kořen) a cibuli. Když maso změkne a polévka zhoustne, dá se maso na mísu, posype nastrouhaným křenem a šťáva se na ně procedí.
219. Vepřové maso s omáčkou
    Vař ve vodě vepřové maso, osol je, zapraž tu polévku a přidej trochu octa, aby to mělo přikynou chuť, přidej drobně nakrájenou citronovou kůru, nové koření, pár hřebíčků, oloupané mandle, hrozinky a syrup, půl koflíku nastrouhaného perníku, nech omáčku svařiti, dej do ní nakrájené maso a nech to ještě chvilku povařiti a pak dej na stůl.
220. Vepřové kotletky
    Udělej kotletky, osol a okořeň je pepřem, omoč je v nastrouhané žemličce a upec je na rožni. Rozkrájej cibuli, usmaž ji na másle, přilij k tomu trochu hnědé omáčky, osol a opepři (celými zrny), přidej kousek cukru a nech to tak vařiti, kaši tuto proceď na misku a urovnej okolo té kotletky.
221. Vepřová ledvina
    Nasekej cibuli, ošlejch, petružel, dus to v másle, dej tam ledvinu, osol ji a opepři. Pak to dus vše, popraš, přilij polévky a octa a svař. Posypto citronovou kůrou na drobno rozsekanou.
222. Dušené
    Usmaž trochu nakrájenou cibuli v másle, nakrájej na tenké lístky ledvinu a usmaž ji rychle v tom másle. Okořeniti ji můžeš pepřem, majoránkou, solí a též vinným octem (několika kapkami).
223. Vepřové maso s polskou omáčkou
    Vezmi kus mladého masa vepřového od žeber, nalij na ně čerstvou vodu, osol a nech vařiti. Udělej pak trochu hnědé jíšky, rozdělej ji tou polévkou, v níž jsi vepřové maso byla uvařila, přidej málo octa, jen tolik, co by to bylo trochu nakyslé, přidej kousek na nudličky nakrájené citronové kůry, trochu nového koření, asi tři tlučené hřebíčky, oloupané mandle, trochu hrozinek bez pecek a trochu dobrého syrupu, půl koflíku rozstrouhaného perníku, nech omáčku vařiti, dej do ní do měkka uvařené a na větší kousky rozkrájené maso, nech ho ještě minutu povařit a nes na stůl.
224. Kapoun vařený s omáčkou
    Vař kapouna dobře vykuchaného a sklepaného ve vodě, do níž přidej trochu vína, květu a soli i kousek citronu. Udělej jíšku na másle, vlij do ní polévku z kapouna, přidej citronovou kůru i šťávu a též několik dušených smrží. Do té omáčky dej kapouna, vař jej v tom trochu, pak rozmíchej žloutky, dej kapouna na mísu a polj těmi žloutky.
225. Kapoun dušený s rýží
    Nalij na kuthan dobrou polévku a vlož do ní kapouna dobře očištěného, prsa mu oblož slaninou a obvaž nití a nech jej dusiti, až změkne. Potom dej kapouna, s něhož slaninu sejmeš, na jiný kuthan, polij sebranou mastnotou a nech státi na teplém místě. Omáčku proceď, udus v ní rýži tak, aby zůstala celá, tuto dej na mísu a na ni vlož kapouna.
226. Dušený kapoun s vinnou omáčkou
    Nakrájej do kuthanu kousek šunky, celer, mrkev, ošlejch, pór, pastinak, petružel zelenou, přidej pár zrnek pepře, a to vše nech smažiti na másle, až to sežloutne, přidej pak trochu vína (madeirského), hnědé omáčky a vař to půl hodiny. Kapouna udus na způsob povědomý, dej ho na mísu a proceď naň tu omáčku.
227. kapoun s lanýžovou omáčkou
    Rozdělej dobrou jíšku silnou, hnědou polévkou, zavař to, přidej pak k tomu cibuli, mrkev, pepř a hřebíček (celý), čisté lanýže sloupnuté, přidej k omáčce pak na lístky rozkrájené žampiony a vař to zvolna. Lanýže dej na jiný kuthan, dus je v polévce a víně, seber mastnotu, proceď omáčku a vař, osol ji, kapouna dušeného způsobem známým urovnej na mísu a polij tou omáčkou.
228. Drůbky (husí neb kachní) zadělávané
    Drůbky husí či kachní, t. j. křídla, nohy krk, hlavu, žaludek, rozkrájej a uvař na měkko ve vodě se solí a květem. Udělej bledou jíšku, usmaž v ní zelenou petružel, dej do ní maso i s polévkou a pak s knedlíčky dej to na stůl. Přidáš-li chřest nebo karfiol, zvýší se tím chuť.
229. Drobečky s nudlemi
   Uvař drobečky a nadělej nudle (podle potřeby). Vařené drobečky sceď, polévku tu nech vařiti a pak do ní zavař ty nudle. Drůbky připrav, nakrájej, dej na mísu a na teplé místo, potom na ně vlij vařené nudle.
230. Husí drobečky s karfiolem
    Uvař drobečky, též karfiol, ale tak, aby se nerozvařil, polévku z drobečků zavař bílou jíškou, okořeň květem, dej do ní vařené drobečky i karfiol a nech to ještě chvíli povařiti, pak dej na mísu karfiol, oblož drobečky a polij omáčkou.
231. Drobečky s rýží
    Vař drobečky s celerem a petruželí, udus rýži na másle a polévce a dej pozor, aby se nepřipekla a nepřipálila. Udělej bledou jíšku, tou zapraž hovězí polévku, osol to a okořeň květem, i nech to trochu vařiti. Urovnej drůbky na mísu a polij tou omáčkou, okolo nich dej rýži, na níž dáti můžeš malé kousky uzeného masa.
232. Dušená husa, kachna, holub a j.
    Namaž kuthan máslem, oblož lupeny slaniny, rozkrájenou mrkví, petruželí (kořen) a cibulí, osol a okořeň pepřem, zázvorem a bobkem, vlož na to očištěnou husu a dus ji na hnědo. Vlij pak na to vařící hovězí polévku, aby husa as do polovice byla v polévce, dus ji na měkko, sceď omáčku, popraš moukou, zavař a opět nalij. – Kachnu neb holuba též tak lze upraviti. – Divoká kachna, husa (neb holub) dušena byvši tímže způsobem, vyndá se z kuthanu a rozdělí se. K polévce přidá se trochu mouky a trochu octa neb vína, hovězí polévky, zavaří se to dobře, omáčka se procedí, postaví na oheň, rozkrájená husa či kachna vloží se do toho a vše to se poznovu svaří a dá na stůl. Mísu oblož brambory neb koblihami a j.
233. Husí játra smažená
    Má-li upotřebiti se jater jako přídavku zeleniny nějaké, tedy rozřežou se na tlusté proužky, osolí, obalí v mouce, potrou vejcem a obalí v housce nastrouhané a smaží se na sádle.
234. Husí játra dušená
    Moč játra po osm hodin v mléce, prostrkej tenkými kousky slaniny, dej do kuthanu čerstvé máslo a na drobno nasekanou petružel, dus v tom játra, nalij na to dobrou hovězí polévku a pak dušená játra pěkně uprav na stůl.
235. Husí játra s omáčkou
    Vař husí játra ve vodě s kouskem cibule a několika hřebíčky, osol to, slij část omáčky, přidej pak trochu mouky a nech to chvíli dusiti, nalij na to půl žejdlíka (¼ l) vína a šťávu z citronu a nech pak játra ještě v této omáčce dusiti asi čtvrt hodiny, přilij pak na ně trochu kyselé smetany a dej na stůl.
236. Husí játra s lanýžovou omáčkou
    Vezmi husí játra, očišť je a udus na másle v rendlíku. Pak je vyndej a dej lot a půl (2 – 3 dg) drobounce rozsekaných lanýžů do rendlíku, osmaž to trochu, přidej citronovou šťávu, by to mělo nakyslou chuť, vlož tam opět játra, udus to vše rychle a uprav na tabuli.
237. Husí krev
    Uškvař sádlo s cibulí, vlij do toho čerstvou husí krev, osol to a přidej k tomu kousek česneku a trochu tlučené všehochuti a míchej tím, aby krev nepřilehla a nech ji dusiti as půl hodiny. Nalij na ni pak dobrou smetanu, vsyp nastrouhanou housku, nech opět chvíli povařit, zamíchej to a dej na stůl.
238. Kuře zadělávané
    Očišť a rozkrájej kuřata a dus je asi 8 minut na másle, pak nasyp na ně několik lžic mouky a po chvíli přilij k tomu asi 1 ½ litru hovězí polévky, zamíchej to dobře a nech zavařiti, čas od času sbírej z toho omastek.
239. Kotlety z kuřete
    Kůže prsní stáhne se mladým kuřatům, kosti prsní vyndají se a nožem sklepají na šířku v podobu kotletů, kost z křídla čistě oškrábaná vstrčí se do prsou, posype se to pepřem a solí, smočí ve vejci a obalí v nastrouhané housce a usmaží se na másle do žluta; kotletky tyto dávají se okolo různých zelenin na mísu.
240. Kuře v omáčce
    Při zařezávání kuřat vezmi hrnek s octem, chyť do něho krev a rozmíchej ji dobře. Očištěné a umyté kuře rozděl ve čtyři části a posol ; do kuthanu dej kousek slaniny a rozříznutou cibuli, každou část prostrkej hřebíčkem, přidej též několik zrn pepře a nového koření, pak na to dej kuře a dus, vyndej a posyp moukou i dus na hnědo, přilij polévku a šťávu z citronu a vař to dobře, proceď a vlož kuře dotoč a vař v tom, až změkne ; krev přimíchá se pak do omáčky a ještě chvilku se to nechá vše povařiti.
241. Kuře s paprikou
    Očišť a umyj čistě kuřata, rozkrájej a posol je. Rozsekej a udus na másle cibuli, dej tam kuřata a přidej půl lžíce papriky, přikryj to a nech dusiti, často potřásajíc vše, posyp to moukou, přidej trochu masité polévky a lžíci smetany, svař to zvolna, sesbírej pěnu a uprav na mísu.
242. Smažené kuře
    Vyčišť a vyper kuřata, rozřež je na čtyři díly, posol je, obal ve vejci a pak v nastrouhané housce a smaž je zvolna v másle, až dostanou hnědou barvu, dej je na mísu a zelenou petružel na ně.
243. Kuře s rýží
    Rýži přeber a vyper ve studené vodě a pak ve vařící vodě ; vař ji v hovězí polévce, až změkne, avšak by zůstala celá a nerozvařila se. Do hrnéčku dej žloutky, kousek másla, trochu květu, rozmíchej to s hovězí polévkou, vlij na to na rýži a zamíchej zvolna. Uvařená kuřata dej vespod a rýži navrch a dej na stůl.
244. Kuřata se slanečkem
    Uvař na polo kuřata v hovězí polévce, rozkrájej slanečka na dlouhé nudle a těmi prostrkej prsa kuřat, rozkroj je a vlož na rendlík, vlij na ně polévku, ve které se vařila, přidej máslo, květ, citronovou šťávu a kůru a zbytky slanečka, zapraž to a nech vařiti, až kuřata změknou, vyndej je pak na mísu a proceď na ně omáčku.
245. Frikasé z kuřátek
    K tomu hodí se nejlépe kuřata zadělávaná, jež zbyla od předešlého dne. Kousky tyto potři studenou omáčkou, posyp nastrouhanou houskou, omoč v roztlučených vejcích a opět posyp houskou, pak je rychle usmaž na másle. Konečně usmaž trochu zelené petružele, osol ji, dej jako ozdobu na kuřata na míse urovnaná. Frikasé z holoubátek připraví se týmž způsobem.
246. Kuře dušené s vinnou omáčkou
    Nakrájej očištěné kuře, vyper a vlož do studené vody. Na rendlík pak dej kousek šunky, čerstvého másla, posyp to moukou, přidej cibuli s hřebíčkem, nakrájený citron, petružel, mrkev, celer, majoránku, do toho dej kuře a dus je, pak přidej hovězí polévku a vař to, konečně přilij trochu dobrého vína a citronovou šťávu a nech to opět povařiti, pak vyndej maso na mísu, sceď omáčku na ně a dej to na stůl.
247. Kuřata s karfiolem
    Rozpusť kousek másla, zpěň v něm trochu mouky, přilij hovězí polévku a smetanu, osol to a nech povařiti. Kuřata uvař v hovězí polévce a pak v oné omáčce je nech na měkko uvařit. Uvař karfiol ve slané vodě neb hovězí polévce, koření dej ke kuřatům a okořeň to tlučeným pepřem ; karfiol polij omáčkou a nech to chvíli povařiti, potom polož kuřata doprostřed mísy, karfiol okolo nich a polij to omáčkou.
248. Holoubě nadívané
    Nastrouhej housku, namoč ve smetaně a vymačkej, pak smíchej s máslem a vejci i přidej drobounce rozsekanou zelenou petružel, muškátový ořech a sůl, a tuto smíšeninu vprav do dutiny hrudní. Zandej to (zavaž) a upec.
249. Holoubě smažené
    Očišť a rozkrájej holoubata, nech ležeti as tři hodiny v mléce, osol, obal v mouce, omoč v rozmíchaných vejcích, obal v nastrouhané housce, na kastrolu rozpal máslo, vlož do něho veškeré kousky najednou, pokud možno, aby totiž byly stejně usmaženy, a pak je nech po obou stranách do žluta osmažiti.
250. Karbanátky z holoubat
    Očištěným holoubatům stáhne se kůže, holoubě každé rozřízne se na čtyři kusy, kosti se vyndají, každý kousek naklepá se po obou stranách, čímž stanou se i křehčími a nabudou tvaru karbanátků, posolí se, potrou rozpuštěným máslem a upekou s nastrouhanou houskou, posypou pak na rožni a polívají často máslem.
251. Holoubata s jablky
    Očisti holoubata, rozřež na čtyři díly a dus ve smíšenině vody s vínem, v níž jsou jablka míšeňská na drobno rozkrájená, hrozinky a cukr, až změknou. Usmaž trochu nastrouhané housky, dej ji do omáčky, nech to trochu vařiti a posyp potom při upravení skořicí.
252. Holoubě dušené
    Holoubě očištěné rozkrájej na čtvrtky, na rendlík dej kus másla, nakrájenou cibuli, bobkový list, pepř, jalovec, dymian, zázvor, nové koření, vlož na to holoubě, přilij trochu vinného octa, přikryj to a dus, potom vyndej to na jiný rendlík, proceď tu šťávu na to, rozmíchej s máslem trochu mouky, udělej z toho několik kuliček, vlož je do omáčky a nech je vařiti do husta a míchej to opatrně. Lepší chuti omáčky docílíš kouskem upraženého cukru.
253. Holub zadělávaný
    Rozkrájej očištěné holuby na čtvrtky, vlož na rendlík do másla, přidej mrkev, cibuli, pepř a nech to trochu dusiti. Pak je vyndej, do rendlíku do rendlíku přimíchej trochu mouky, udělej jíšku, přilij polévku, přidej několik zrnek pepře, dva hřebíčky a trochu majoránky, svař to na omáčku, dej houby do ní a nech je dusiti. Pak urovnej kousky masa na mísu, do omáčky přidej trochu šťávy citronové a proceď ji na rozkrájené holuby.
254. Beránek (jehně) se šparglem
    Rozkrájej předek jehněčí na kousky, dej na rendlík máslo, mrkev a cibuli, citronovou kůru, to maso, osol to a nech dusit na polo. Potom vlij na to máslovou omáčku, sklenici vína a nech to vařiti, až změkne. Potom přendej maso, seber mastnotu s omáčky, osol ji, přidej žloutky rozmíchané se smetanou, šťávou citronovou, pak uvařené šparglové hlavičky.
255. Beránek zadělávaný s karfiolem
    Předek beránčí upraví se tímže způsobem jako předešle. Potom přidá se k tomu v slané vodě uvařený karfiol.
256. Jehněčí maso zadělávané
    Vezmi jehněčí hrudí, rozsekej ho na kusy, vyper čistě a dej do kuthanu, přidej máslo a vodu, trochu soli, namaž papír máslem, polož jej na to, přikryj to a nech dusiti, až to zbělá ; pak vezmi kousek másla, lžíci mouky, přidej ji k masu, nalij na to studenou polévku, zavař to, přidej květ, šafrán a uprav to na stůl.
257. Jehněčí kýta s paprikou
    Vyber z kýty kosti, odstraň kožky, nařež maso na kostky a osol. Usmaž na sádle cibuli, přidej k tomu lžíci papriky a nech to smažiti, polož maso na to, osol a nach je dusiti, až změkne.
258. Smažená hlava jehněčí
    Hlavy jehněčí očistí se řádně a rozpůlí, pak svážou se opět motouzem a ovaří v hovězí polévce. Potom nechají se vychladnouti, rozřežou se, mozek se vybere, smíchá s pepřem a nasekanou zelenou petruželí, osolí se a dá opět do hlav, otvory pak vyplní se houskou. Pak omočí se v roztlučených vejcích, posypou nastrouhanou houskou a smaží se na másle. – Dají se k nějakému vařivu na stůl, nebo jako zvláštní jídlo se salátem
259. Jehněčí kotletky
    Z jehněčího masa od ledvinky nakrájej malé kotletky, žebírka čistě oškrab, kotletky rozklepej obráceným nožem, nastrkej pak na kůstky, omoč v rozpuštěném másle, obal v nastrouhané žemličce a smaž v rozpáleném másle. Můžeš je dáti na stůl ku špenátu aneb jiné zelenině.
260. Beránek s paprikou
    Vezmi přední čtvrtky beránka, vše dobře vyper a na úhledné kousky rozkrájej. Dej na kuthan čtvrt libry (14 dg) čerstvého másla, jednu cibuli, jednu mrkev, trochu póru a celeru, vše na koláčky rozkrájené, vlož do toho nakrájené maso, patřičně osol a nech to dusiti, až jest maso na polo měkké, pak vařečkou mouky popraš, po dvou minutách přilij pak na to dobrou hovězí polévku a žejdlík dobré kyselé smetany a nech to ještě tak dlouho na ohni, až se to začne vařiti ; musíš však častěji tím zamíchati. Pak přidej na špičku nože papriky a nech maso nyní zcela do měkka dusiti. Pak vyndej vidličkou kousky masa jeden po druhém do jiného kuthánku, seber s omáčky všechen omastek, osol ji a když příjemně paprikou chutná, proceď ji na beránčí maso, nech to ještě povařit, uprav na mísu a nes horké na stůl. Omáčka nesmí býti řídká, nýbrž hodně přehoustlá.
261. Dušené beránčí kýty s vejci
    Sklepej beránčí kýty a osol je. Dej do kuthanu několik kousků slaniny, několik cibulí hřebíčky prostrkaných, několik mrkví a pastiňákových kořínků, vlož na to beránčí kýtky a dus je do měkka, musíš je však častěji obracet a k tomu hledět, aby zůstaly zcela bílé, šťávu nech ale do husta zavařiti. Pak vraz do hrnéčku šest vajec, přidej několik lžic mléka, osol to, opepři a dobře rozkloktej, rozpal na kuthánku kousek másla, vlij do něho rozkloktaná vejce a nech je zhoustnouti ; máš-li šparglové hlavičky, můžeš uvařené k tomu přidati. Pak vajíčka vyndej na mísu, vlož na ně dušené kýtky, a pak na to vlij procezenou šťávu, v níž jsi kýtky byla dusila.
262. Kůzlátko v octě vařené
    Kůzlátko rozsekej na kusy a nech je vařit, až zbělí. Na rendlík dej cibuli s hřebíčkem, petružel zelenou, vinný ocet, máslo, osol to a opepři a vlož maso do toho i nech je v tom změknouti, maso pak uprav na mísu, vlij na ně trochu octa svařeného, posyp to poněkud nasekanou zelenou petruželí a dej to na stůl.
263. Svítek z pozůstalé pečeně
    Rozsekej takové maso na drobounko. Jestli ho as talíř máš, utři na misce pět lotů (9 dg) sádla aneb másla, přidej k tomu čtyři vejce, trochu majoránky, štipec tlučeného pepře, kousek na drobno rozsekané zelené petružele, dej do toho sekané maso, osol to náležitě, přidej ještě jednu rozstrouhanou žemličku a rozmíchej všechno dobře. Vymaž pekáč neb formu máslem, posyp je strouhanou žemličkou, dej sekaninu do toho a nech to upéci. Vyklop to a rozkrájej na kousky, jimiž oblož cokoliv.
264. Vemeno kravské smažené
    Uvař vemeno, až je měkké, odstraň všeliké kožky, nařež z něho lupínky, posol je a omoč v rozpuštěném másle, obal v nastrouhané housce a upec je na rožni a vlož pak jako přídavek k zelenině, nebo dej jako zvláštní jídlo na stůl s citronovou šťávou.
265. Totéž v omáčce
    Upeče se jako předešlé, potom se svaří v kastrole s vínem, hovězí polévkou a octem, okoření se květem a pak ještě vymačká se naň šťáva z citronu.
266. Zadělávané vemeno
    Uvařené vemeno očisti, rozkrájej na lístky, omoč každý v másle a obal ve strouhané housce, pak usmaž na másle, přilij naň hovězí polévku a trochu vína a octa, přidej tlučený květ a kůru citronovou a nech to povařiti. Omáčky udělej podle potřeby přidáním usmažené žemličky. Také lze místo octa přecedit šťávu citronovou.
267. Sekanina z vemena
    Vemeno vařené rozsekej, udus na másle s cibulí kousek telecího masa a též rozsekej, usmaž na másle žemličku strouhanou, vlož obojí sekaninu do toho, nalij na to polévky, trochu vína a octa, přidej kousek citronové kůry, kapary a zelenou petružel a nech to povařiti ; potom dej na talíř neb mísu, udělej okolo toho věnec ze smažené housky a dej to na tabuli.
268. Svítek z ledvinky
    Odřízni ledvinku z pečeně, nech ji vystydnout, usekej na drobounko, dej do misky, ve které jsi dva loty (3 – 4 dg) másla utřela, přidej pět celých vajec, trochu drobné citronové kůry, trochu na drobno rozsekané zelené petružele, trochu majoránky, přidej strouhané žemličky, aby to bylo jako hustá kapalina, osol a dobře to promíchej. Vymaž pekáček máslem, posyp jej strouhanou žemličkou, vlij to do něho a nech upéci. Vyklop pak svítek, rozkrájej ho na podlouhlé kousky a oblož jím cokoliv.
269. Mozek dušený
    Vyper mozek a očisti ve studené vodě, udus v rendlíku na másle cibuli s celerem a mrkví, přilij na to hovězí polévku a nech to povařiti a pak to proceď. Do této omáčky (šťávy) dej mozek náležitě osolený a vař jej as půl hodiny, pak vyndej na misku. Omáčku onu pak zapraž bladou, dobrou jíškou, přidej trochu citronové šťávy, zavař to, a pak tím mozek polij a dej to na stůl.
270. Telecí mozek
    Mozek očistí se v teplé vodě, osolí a vaří pět minut ve vodě, načež moukou se posype a vejci i obalí v housce a upeče na másle.
271. Tentýž s omáčkou
    Očistí se, osolí a vaří 24 minut ve vodě s octem ; potom připraví se některá omáčka, smetanová, máslová neb z rajských jablíček a v té se mozek trochu povaří a pak dává na stůl.
272. Jazyk vepřový
    Vaří se osolen s cibulí a kořením v hrnci, pak vyndá se, stáhne, z polévky udělá se omáčka a tak se to dá na stůl, nebo se rozkrájí na kousky a přidá k vařivu jinému (zelenině, hrachu apod.).
273. Hovězí jazyk v omáčce
    Uvař jazyk, stáhni, rozřež, omoč v másle a obal v housce i pec ho. Zatím svař šípky neb sušené višně (vajksle) ve vodě a víně, proceď to skrz jemné sítko, přidej cukr, skořici, koření, kůru citronovou, svař to i s nastrouhanou houskou a nalij tuto omáčku na připravený jazyk.
274. Pavézky z mozku
    Když je mozeček vyčištěn, spař jej, drobounce pak rozsekej a okořeň tlučeným pepřem, přidej na drobno rozsekanou pažitku, drobně usekanou petružel, trochu citronové kůry, smíchej vše do hromady, nakrájej pak na tenké lístky ze zatvrdlých housek, namaž je hodně pak tou sekaninou a pokryj to suchým kouskem housky, namoč to pak v rozkloktaných žloutcích, obal v rozstrouhané žemličce a usmaž na másle.
275. Dršťky
    Vař je očištěné ve vodě půl hodiny, pak je vyper a vař ve slané vodě, až změknou. Potom rozkrájej je na nudle, udělej světlou jíšku, dej do ní nakrájenou cibuli a pak dršťky, též trochu polévky hovězí, okořeň to zázvorem a květem, přidej drobounce rozsekanou zelenou petružel a zavař to vše. Můžeš také je obložiti na míse kostkami smažené housky.
276. Jiný způsob
    Uvař dršťky, pak vyndej a opět vař a při nich kousek uzeného masa. Potom rozkrájej maso i dršťky na nudle, přidej nakrájenou slaninu, udělej jíšku, dej do ní drobně nakrájenou cibuli, nech to spejchnout, pak tam vhoď maso i dršťky, zalij to hovězí polévkou, dej k tomu nasekanou petružel, trochu květu a zázvoru, nech to povařiti a pak dej na mísu. Okolo dej máslové těsto nebo smaženou rozkrájenou žemličku.
277. Ptáčky v omáčce
    Očištěné ptáčky osol a dus v kuthanu s máslem a cibulí na drobno nakrájenou. Udělej jíšku na másle z mouky a nastrouhané housky, přilij dobrou hovězí polévku, okořeň to květem a novým kořením, vlož tam dušené ptáčky, svař je s omáčkou a pak oblož mísu máslovými koblihami.
278. Dušené ptáčky
    Ty opec trochu na másle, přidej víno, nastrouhaný perník neb chléb, cukr a kůru citronovou a nech to dusiti půl hodiny.
279. Španělské ptáčky z telecího masa
    Nadělej řízky z telecí kýty a naklepej je, mimo to rozsekej drobounce telecí maso a slaninu, přidej k tomu utřené sardele a trochu drobné kůry citronové a v mléce namočenou a vytlačenou housku, i osol to, rozmíchej a potři tím řízky a zaviň i zašpejluj je a dus na telecí mázdře v rendlíku. Polij je máslem, posyp sekanou cibulkou a nech to dusiti a přidávej chvílemi vína a polévky. Když jsou udušeny, vyndej je, vytahej špejle, urovnej ptáčky a polij procezenou omáčkou, do nížto přidáno bylo trochu šťávy citronové.
280. Šunka s aspikem
    Vyper šunku, odstraň kost a vař ji ve vodě s celým pepřem a hřebíčkem. Ještě lepší chuti docílí se, obalí-li se šunka těstem chlebovým a v peci upeče, načež kůra se odstraní. Potom položí se šunka na mísu a polije teplým aspikem i nechá se státi, až tento zrosolovatí.
281. Jaternice
    Drob z vepře a kus masa svař, játra nech syrová, rozsekej to na drobno, přidej žemličku v mléce namočenou, koření, všehochuť, pepř tlučený, majoránku, česnek, trochu citronové kůry, osol to, přidej dle potřeby dobré polévky a promíchej to vše řádně, pak nadij tím čistá střeva vepřová. Vař je v polévce, v níž byl vařen drob, jaternice pak vařené s křenem dají na stůl, nebo smaží se na sádle, kdežto se k nim pak přidají brambory neb zelí (též obé)
282. Jelítka
    Uvař kus bůčku vepřového a nakrájej a nakrájej drobně, rozpal kousek másla v rendlíku, dej do něho trochu mouky a praž ji, pak přidej do toho smetanu a nech to vařiti, proceď to, dej do toho nakrájené vepřové maso a vepřovou krev, osol to a okořeň květem, hřebíčkem, dymianem a bobkovým listem, tou míchaninou pak nadij dobře vyčištěná střeva, zašpejluj a nech vařiti as deset minut. Upotřebiti jich lze rozličným způsobem, obyčejně smaží se a přidá se k nim zelí a brambory.
283. Jelítka z husí krve
    Rozkvedlej husí krev, aby se nessedla, usekej do ní kousek tlustého masa vepřového, přidej k tomu nastrouhanou, v mléce namočenou a vymačkanou housku, kousek sádla drobně nakrájeného, okořeň to dle libosti novým kořením, pepřem a hřebíčkem, osol a promíchej, a touto míchaninou nadij jehněčí střívka, uvař je pak a usmaž, přidej na zelí neb kapustu.
284. Klobásy
    Nasekej na drobno vepřové maso, osol, přimíchej nakrájenou kůru a žemličku namočenou v pivě, vše to dobře promíchej a nadij tím dobře vypraná střívka skopová.
285. Klobásy s hořčicí
    Klobásy upec na sádle nebo na másle, pak rozkrájej na kousky, stáhni z nich kůži, vlož na talíř a polij hořčicovou omáčkou.
286. Jiný způsob
    Upec na sádle klobásy rychle, aby nepraskaly, napíchej vidličkou do nich dírek. Pak s hořčicí v nádobce dej na stůl, nebo bez té přidej k nějaké zelenině.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář