Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šumavské bramborové zelníky

Tradiční recept využívá surovin, které našim babičkám dalo pole a chlév. Šátečky z bramborového těsta jsou plněné kysaným zelím se slaninou. Na rozdíl od nejrůznějších placek se vaří ve vroucí vodě, a tak jejich dopad na štíhlou linii není tolik hrozivý. Pokud ovšem vynecháte závěrečné přelití sádlem. 


600-800 g brambor sumavske-bramborove-zelniky.jpg
1 vejce
150 g polohrubé mouky
sůl
180-200 g kysaného zelí
100 g libové slaniny
1 malá cibule
mouka na vyválení
2 lžíce sádla 


Předem uvařené brambory nastrouháme na vál. Přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl. Zamícháme, vypracujeme a rozdělíme na 16-12 dílků. Dílky plníme podušeným zelím se slaninou a cibulkou. Pečlivě je uzavřeme a v osolené vodě vaříme 8-10 minut. Při servírování porce přelijeme sádlem.