Jdi na obsah Jdi na menu
 


výměna stoupaček

 

Při rekonstrukci vodovodních stoupaček nabízíme možnost vedení chodbou včetně uzávěru a vodoměru pro každý byt. Toto řešení má několik nesporných výhod ve srovnání s výměnou stoupaček běžným způsobem (kus za kus). Místo několika - např. osmi stoupaček v domě uděláme pouze dvě s mnohem silnějším průměrem. A z těch je potrubí nataženo do jednotlivých bytů a propojeno do rozvodů vody v bytě. Potrubí v bytech se vede venkem po zdi (může se natřít) nebo se zandá do lišt (jako elektrické kabely), popřípadě se zaseká do zdi. Potrubí na chodbě se nechává volně, nebo se dá zazdít do fabionu, nebo jen natřít. Toto řešení je však výhodné jen v případě, když se nemění kanalizace.

 

Výhody:

největší výhodou je cena. Ta je na rozdíl od běžného způsobu téměř poloviční. 

Vodoměr pro byt je umístěn na veřejném místě - snadno se odečítá, není možné šidit ostatní nájemníky výměnou vodoměru či pozastavením počítadla. 

Uzávěr pro byt je také na chodbě – v případě nepřítomnosti nájemníků (např. dovolená) a nějaké havárie s vodou v bytě je možno vodu pro byt zavřít venku a nemusí se zavírat celá stoupačka. 

Je mnohem méně bouracích a zednických prací než při výměně stoupaček běžným způsobem, kdy se kolikrát musí vybourat i obezděná vana a další. Takto se v bytě sekají jen průseky příček, což přivítají hlavně starší nájemníci. Ideální je případ, když v bytě je "falešný strop", nad kterým se potrubí dá vést. Samozřejmě kdo bude chtít zasekat do zdi všechno, není problém. 

Voda pro každý byt je uzavřená jen velmi krátce - ani ne jeden celý den. Při klasickém způsobu výměny je to zvlášť v horních patrech až týden. 

Práce u každého nájemníka se provádějí pouze 2–3 dny. Což je nesrovnatelně kratší doba než u klasické metody.