Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nokia C6

13. 2. 2011

Nokia C6

Dnes už téměř většina mobilních uživatelů starý Symbian definitivně odepsala. A není se ažnokiac6_5.jpg tak čemu divit. Narychlo upravené prostředí pro dotykové ovládání nedokáže konkurovat novým systémům. Nicméně úplně na kolenou starý Symbian ještě není. Zřejmě naposledy se zmohl, sebral poslední síly a v nové Nokii C6 ukázal, že se chce rozloučit nanejvýš důstojně. Nebýt chyb ze strany Nokie, která použila nesmyslně pomalý procesor a paměť RAM, dopadl by ještě mnohem lépe. Hlavní devizou nové Nokie však je plnohodnotná QWERTZ klávesnice, která využívá velkorysého prostoru. Ale o tom ještě bude v recenzi na dost možná nejlepší dotykový Symbianový telefon řeč.

Technické parametry

Rozměry
113 x 53 x 16,8 mm
Hmotnost
150 gramů
Konstrukce
klasická s výsuvnou QWERTY klávesnicí
Barevné provedení
černá, bílá
Sítě
GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej
dotykový - rezistentní, typu TFT, rozlišení 640 x 360 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2", poměr stran 16:9
Procesor a paměť
procesor ARM 11 - 434 MHz
282MB vnitřní paměti + paměťové karty microSD (až 32 GB microSDHC, v balení 2GB)
Otevřený operační systém
ano, Symbian Series 60 5th Edition
Organizační funkce
e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, převodník, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip, RSS čtečka, Push-To-Talk
Multimédia
64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, podcasty přehrávač videa (RealPlayer) (MPEG-4, H.264), podpora uploadu fotografií na flickr, Ovi, Vox, 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek,JAVA 2.1, Flash Lite 3.0, Flash videa v prohlížeči, internetový prohlížeč Safari, akcelerometr
Fotoaparát
5 Mpx (2584 x 1938 px), autofocus, 2x LED dioda, digitální zoom
záznam videa 640 x 480 px, 30 FPS 
přední VGA kamerka pro videohovory
NavigaceGPS
vestavěný GPS přijímač, A-GPS, digitální kompas, navigační software Nokia Mapy 3.0, mapy společnosti Navteq / Ovi Maps, prohlížení tras, 3D pohledy, hlasová navigace zdarma, průvodce měst, denní nebo noční pohled
Datové funkce
HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi(IEEE 802.11 b/g) s podporou UPnP
Baterie a výdrž
Li-Ion 1 200 mAh (BL-4D)
Doba hovoru: až 7 hodin (GSM) / 5 hodin (UMTS), pohotovostní režim: až 16 dní
Cena a dostupnost
6 800 Kč
srpen 2010

 
Design a konstrukce: pořádný kus pracanta
Design Nokie C6 není nijak zvlášť zajímavý. Nokie už zřejmě nehodlala investovat další peníze a použila opět kostru známou už z modelu 5800. Opět je tedy vše v oválných tvarech s třemi klávesami pod displejem a bočním posuvníkem sloužícím k odemknutí telefonu. Žádné rozvášnění nečekejte ani v barevných variantách. K dispozici je černá a bílá. To je však u telefonu tohoto zaměření celkem pochopitelné. Všechny kryty jsou plastové, nicméně při používání zjistíte, že kov byl do značné míry použit uvnitř a přispěl k bytelnosti telefonu. Chválím použití matných plastů, na kterých otisky prstu nemají sebemenší šanci. Výtky ale musím směřovat k celkové kvalitě zpracování. Mírně nesedící výsuvný mechanismus lze odpustit, ale odbytý zadní kryt, který se pohybuje do všech stran považuji vyloženě za lajdácký přístup od seveřanů.
Přední straně dominuje poměrně velký dotykový displej. I přesto zbylo dostatek místa na tři hardwarová tlačítka pod ním a nezbytné prvky nad ním. Mezi ně patří druhá kamerka a všechna myslitelná čidla. Levý bok obývá pouze slot pro paměťovou kartu, jenž je schován za krytkou. Opačný bok se stal útočištěm mnoha ovládacích prvků. Nahoře jde o kolébkové tlačítko regulující úroveň hlasitosti. Pod ním se nachází známý a velmi praktický posuvník sloužící k odemknutí a uzamknutí telefonu. Výčet tlačítek na pravém boku zakončí očekávaně spoušť fotoaparátu. Horní hrana ukrývá 3,5 mm jack konektor a pod krytkou dále microUSB konektor. Zde zmíním, že krytka není nijak praktická a k upevnění datového kabelu potřebujete ve většině případů obě ruce. Na dolní straně se krčí zbývající konektor pro nabíjení. Zajímavostí je, že pokud se telefon dobíjí, je konektor podsvětlen. Snadno tudíž zjistíte, kdy je telefon plně nabit, aniž byste museli zapínat displej. Vedle nabíjecího konektoru je ještě mikrofon a očko pro případné poutko.
Hlavní doménou zadního krytu je velká čočka fotoaparátu, které sekunduje LED dioda. Kousek od optiky je hlasitý reproduktor. Zhruba uprostřed nechybí logo Nokie a zcela dole i úplné označení telefonu, které je C6-00. Hardwarovou klávesnici zpřístupníte odsunutím horního dílu z leva doprava. Výsuvný mechanismus je dobře zpracovaný. Ze začátku musíte vynaložit vlastní sílu, poté již dopomůže pružina. Ještě dodám, že doraz při vysunutí vyloudí až nečekaně hlasitý zvuk.
Na závěr jsem si nechal rozměry, neboť jsou lehce nadstandardní. Výška 113 milimetrů a šířka 53 milimetrů je vcelku v pořádku. Hůře už se jeví 17 milimetrová tloušťka. Korunu tomu dodává hmotnost 150 gramů, která ale v reálném potěžkání přijde nižší.
 
Baterie a výdrž: 1200 mAh má co dělat
Jako akumulátor Nokia zvolila typ Li-Ion s kapacitou 1200mAh. Samo o sobě to vypadá jako slibné číslo. A v jistém případě také je. Podmínkou je vypnutá automatická aktualizace e-mailové schránky a celého pohotovostního displeje. V tomto režimu telefon vydrží dva až tři dny v provozu. Jakmile ale vše přepnete do tzv. online módu, začne výdrž dost dramaticky klesat. Pro mě bylo nemilé zjistit, že telefon má problém vydržet od rána do večera. Nabíjet je možné pouze klasickou nabíječkou od Nokie. Při připojení přes USB žádná energie do telefonu putovat nebude. Velká škoda.
 
Klávesnice: téměř ideál
Na přetřes nyní přichází klávesnice. Už předem musím říci, že ode mě má jedničku. Nokia rovnoměrně využila velkého prostoru a konečně přidala i vymodlenou čtvrtou řadu kláves. Díky tomu se spousta znaků dočkala vlastní klávesy a nechybí ani kompletní nabídka českých znaků, které lze psát po stisknutí klávesy Fn. Všechna tlačítka jsou stejně velká, navzájem dobře rozeznatelná a chlubí se takřka ideálním zdvihem. Chválit musím i velmi slušnou odezvu. Velmi pěkně je zpracováno i podsvětlení. Je rovnoměrně bílé, jen znaménka spjatá s klávesou Fn svítí žlutě. Na vrchol blaha vás pak vynese pohodlný čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem, díky kterému se prohlížení internetu stane opojným.
 
Zvuk: ač jen mono, stejně je kvalitní
Bez problémů si Nokia poradila i se zvukem. Byť má Nokia C6 pouze jeden hlasitý reproduktor, je prakticky situován na místo, kde se již zadní kryt nedotýká povrchu a výsledná reprodukce tak není nijak tlumena. Také poslech přes 3,5 mm jack konektor je na velmi dobré úrovni, čímž Nokia C6 předčí i lecjaký hudební telefon.
 
Displej a ovládání: patrně maximum starého Symbianu
Po vybalení nové Nokie mě mile překvapil displej, který dosahuje stejných hodnot, jako u mnohem dražší Nokie N97 Mini. Těšit se tak budete z plochy 3,2“ a jemného rozlišení 640 x 360 pixelů. Technologie je sice stále odporová, ovšem reakce na váš dotyk je přesná. Slušné jsou i pozorovací úhly a trápit vás nebude ani silné slunce.
Displej se odemyká posuvným zámkem na pravém boku telefonu, což považuji za velmi dobré a rychlé řešení. Přítomno je však i odemykání ala iPhone. Kdy po stisku klávesy pod displejem už jen stačí přejet po displeji prstem. Displej se vypne i v případě, že se hlava přiblíží k senzoru, typicky při hovoru. Nehrozí tak, že si tváří nechtěně hovor ukončíte. Telefon při každém stisknutí na displej zavibruje a dává tak zpětnou odezvu. Tato vlastnost se občas hodí, ale pokud vás bude obtěžovat, lze ji vypnout, případně nastavit nižší intenzitu. Displej se při natočení telefonu automaticky překlopí do pozice na šířku. Překlopení trvá včetně animace od dvou do tří vteřin. Záleží, na jakém místě v menu se zrovna nacházíte.
Samotné ovládání telefonu je poměrně intuitivní. Najdou se sice tací, kteří tvrdí, že je Symbian trochu zmatečný, ovšem kdo je zvyklý na Nokie, nebude mít žádný problém. Menší komplikace by mohl přinést systém potvrzování. Některé volby požadují dvojklik, jiným stačí jen jeden dotyk displeje. Nastanou tak momenty, kdy se budete několik vteřin snažit přijít na to, jak danou položku potvrdit.
 
Prostředí telefonu: vylepšené, ale pomalé
V Nokii C6 je ještě stále dosluhující Symbian S60 v páté edici. Po vzoru svých dražších kolegyň (N97 a N97 Mini) však přebírá vylepšenou pohotovostní obrazovku, na kterou je možné umístit až šest různých widgetů. Není problém tak mít na displeji krom hodin a výpisu z kalendáře i několik ikon rychlého spuštění, klient pro Facebook a předpověď počasí. Po praktické stránce nemám téměř co vytknout. Komu toto zobrazení nevyhovuje, může všechny widgety tahem prstu vypnout a má prostor pro nějakou tapetu. Díky výsuvné klávesnici je také možné zobrazit celou nabídku horizontálně.
Nabídka menu může být zobrazena jako seznam nebo standardně v zobrazení 4x3 ikony (mřížka). Je tu také druhá nabídka, a to multimediální. Její vyvolání zprostředkovává senzorové tlačítko vlevo nad displejem. Bohužel však toto rychlé menu nelze nijak nadefinovat, vše je pevně dáno. Stejně jako pohotovostní obrazovku i celé menu lze překlopit „naležato“. Tento úkon lze provést vysunutím klávesnice nebo jen jednoduchým překlopením telefonu.
Doslova katastrofou je ale procesor a paměť RAM. Takt 434 MHz bych Nokii ještě možná odpustil, ovšem paměť směšných 128 MB RAM už ne. Zejména v momentě zjištění, že po zapnutí zbývá jen zhruba 20 – 30 MB. Velmi brzy zjistíte, že místy je Nokia C6 nepoužitelná. Pokud necháte na pozadí běžet Facebook a počasí (dvě nijak zvlášť náročné aplikace), už občas nespustíte ani webový prohlížeč. Co víc, ani telefon z důvodu nedostatku paměti nepřipojíte k počítači. V tu chvíli navíc nemáte možnost ukončit vámi zvolenou aplikaci. Nokia C6 preventivně ukončí všechny. Tento fatální nedostatek by Nokii C6 mohl zlomit vaz.
 
Fotoaparát: slušných 5 Mpx
Nižší pořizovací cena u Finů neznamená šetření na fotoaparátu. Sice se nedočkáte optiky Carl-Zeiss, nicméně zůstalo zachováno 5 megapixelové rozlišení, autofocus i silná přisvětlovací dioda. Výsledné snímky jsou lehce nadprůměrné. Nechybí jim ostrost a spokojeni budete i s barevnou věrohodností. Při zhoršených světelných podmínkách zase trochu pomůže již zmíněná LED dioda. Dále můžeme nastavovat citlivost snímků ISO, vybírat z několika efektů, upravovat kontrast či ostrost snímku, korigovat expozici a vyvážení bílé a mnohá další nastavení. Nechybí ani možnost přidání GPS souřadnic do snímku.
K dispozici je i záznam videa. S jehož kvalitou budete zřejmě taktéž spokojeni, neboť jde o VGA rozlišení s velmi sympatickými 30 snímky za vteřinu.
 
Zábava: Symbian to jistí
Počítat můžeme s audio konektorem 3,5 mm jack pro libovolná sluchátka nebo velmi slušnou výdrží díky silné baterii. Nezklame ani graficky vyvedený hudební přehrávač tak, jak jej známe z jiných modelů s operačním systémem Symbian. Komu by nestačila standardní hudba linoucí se ze sluchátek, může ji přikrášlit pomocí hudebního ekvalizéru s možností vytváření vlastních předvoleb. Vše tak zůstává jen na hudebním sluchu uživatele. Nepřekvapí už podpora stereo bluetooth profilu (A2DP), díky kterému můžeme využít bezdrátová stereo sluchátka.
V balení výrobcem dodaná sluchátka podávají zcela průměrné výkony, ale většina majitelů si připojí spíše svá vlastní sluchátka. Pro milovníky rádiového vysílání je připraveno FM rádio s RDS, k jehož poslechu je nutno připojit stereo headset. Přímo z telefonu můžeme prostřednictvím odkazu na obchod s hudbou nakupovat hudební songy, či celá alba.
Hudebním funkcím telefonu sekunduje vestavěný video přehrávač Real Player, chválit jej ovšem nebudu. Ze starých dob se nic nezměnilo a přehrávači stále nic neříká videoformát avi nebo cerfitikace produktů DivX či xVid. Co zvládne dobře, je přehrávání standardních formátů MP4 nebo 3GP.
O další porci zábavy se většinou starají hry. Jenže v Nokii C6 naleznete jen jednu a další si sice můžete nainstalovat, ale díky celkové pomalosti telefonu nepoběží vůbec nebo jen velmi pomalu.
 
Telefonování a telefonní seznam: změny nebyly zapotřebí
Telefonní seznam se vyvolává přímo ze základní obrazovky, úložný prostor pro nové kontakty je limitován pouze dostupnou interní pamětí telefonu. Kontakty můžeme libovolně kopírovat, přesunovat a zvolit, zda chceme zobrazit kontakty ze SIM karty spolu s kontakty z telefonu, nebo odděleně. Ke každému kontaktu můžeme přiřadit mnoho detailů, jako adresu, poznámky, datum narozenin a několik čísel. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním znaků.
Telefonování s tímto telefonem jsem si doslova zamiloval. Velmi mile mě překvapila čistota a kvalita přenášeného hlasu ze sluchátka, i hlasitost byla adekvátní. Vyvolání hlasových hovorů je možné buď pomocí dotykového displeje, nebo pomocí senzorové klávesy. Obdobné ovládání platí i pro ukončení hlasového hovoru.
Jako vyzváněcí tón je možné vybrat jakýkoliv hudební soubor nebo videoklip uložený v telefonu, nebo na paměťové kartě. Telefon má pět vyzváněcích profilů, které můžete libovolně upravovat, stejně jako vytvářet své vlastní. Rovněž je možné telefon úplně umlčet pomocí offline profilu.
 
Zprávy: ještě jednou hurá klávesnici
Zprávy jako takové nečiní tomuto telefonu sebemenší problémy, ba naopak. Psaní zpráv je komfortní, lze volit ze tří způsobů zadávání textu. Podle polohy telefonu je možné psát buď v horizontální, nebo vertikální poloze. Psaní na dotykové klávesnici dosahuje komfortu hardwarové klávesnice, může za to překvapivě vysoká citlivost rezistivního displeje, a také přesné reakce na dotyk. Další možností je písmenka přímo psát na displej. Ale kdo by to zkoušel, když je Nokia C6 vybavena luxusní QWERTZ klávesnicí.
Emailový klient vychází buď z aplikace Nokia messaging nebo ze standardní vestavěné aplikace. Nastavení parametrů je jednoduché a přehledné, navázání spojení s emailovou schránkou je otázkou chvíle. Emailové zprávy je možné stahovat včetně příloh, naopak odeslané zprávy můžou být staženy jen s hlavičkou. Pochválit musíme také propojení s úvodní obrazovkou, kde si lze umístit widget s výpisem posledních e-mailů.
 
Organizační a navigační funkce: jednička s hvězdičkou
Telefony s operačním systémem Symbian měly vždy výborně zpracované organizační funkce, ani tady tomu není jinak. Uživatel může počítat s kalendářem, který nabídne několik různých náhledů zobrazení. Zadávání nových úkolů, schůzek a událostí je limitováno pouze volnou pamětí telefonu. V nové Nokii naleznete silného spojence, co se týče buzení. K dispozici je možnost tvorby několika budíků, přičemž nechybí funkce opakování. Pro cestovatele je pak přichystán světový čas. Milé překvapení mě čekalo při zjištění přítomnost aplikace QuickOffice, byť v jen trial verzi, která umožňuje jen čtení dokumentů. Dále nechybí Adobe Reader a aplikace pro práci se soubory ZIP.
Perfektně zpracována je navigace. Ta je samozřejmě, jak u Nokie známo, zcela zdarma. Spolehnout se můžete jak jen na satelity, tak na případnou pomoc A-GPS. Při našem testu, ale Nokia C6 nacházela aktuální polohu s vypnutou A-GPS během několika vteřin. Přesnost byla vždy na několik metrů. Jediné co zamrzí je absence elektronického kompasu. Mapa je tedy standardně stále nasměrována na sever.
 
Datové funkce: znatelné zpomalení
Datová nabídka Nokia C6 není vyloženě špatná, ale dobrá také není. Samozřejmě základem je postarší dvojice GPRS a EDGE. Přítomny jsou i sítě třetí generace a nadstavba HSDPA. Jenže ta je omezena na maximální rychlost 3,6 Mbit/s a to je dnes už poměrně málo. Zejména když starší nedotykové Nokie nabízí rychlejší verze HSDPA. Aby toho nebylo málo, Nokia preventivně zcela zapomněla, že existuje i něco jako HSUPA. Pro někoho pak může být jedinou spásou Wi-Fi. Vestavěný internetový prohlížeč je takový, jak jej dobře známe z modelů 5800 nebo N97. Práce s ním je bezproblémová a umožňuje zobrazení i webových stránek s flashovými prvky. Problémem není ani YouTube video vložené v článku. Načítání stránek by mohlo být rychlejší, konkurenční Opera mini je co se týče rychlosti o velký krok napřed a proto ji doporučuji k surfování spíše.
 
Zhodnocení: skvělá klávesnice, otřesná rychlost
Do Nokie C6 jsem vkládal velké ambice. Ty se ale během testování postupně rozplývaly jako pára nad hrncem. Jediné na čem „Cé-šestka“ může stavět je komfortní psaní díky excelentní QWERTZ klávesnici a velmi pohodlné surfování na internetu. Potěší i pohotovostní obrazovka a vcelku i vestavěný fotoaparát. Celý potenciál funkcí ale brání využít malá paměť RAM a pomalý procesor. Nokii C6 dochází dech každou chvilku a po pár dnech jsem měl chuť s telefonem doslova praštit. Kladné body nepřidá pomalé HSDPA ani absence HSUPA. Nokii hraje do karet ona zmiňovaná klávesnice a celkem příznivá cena. O úspěch mám však velké obavy.
 

plus Plusy

 

  • perfektní QWERTZ klávesnice
  • rychlá GPS
  • slušný displej a fotoaparát
  • příznivá cena
  • zdařilá pohotovostní obrazovka

 

minus Mínusy

 

  • pomalý procesor
  • velmi malá paměť RAM
  • nelze nabíjet přes USB
  • starý Symbian

 

Promo video

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

buy college essay i764nd

(GregoryphonS, 5. 4. 2023 13:14)

You stated it exceptionally well.
how to write a dissertation https://writingpaperforme.com writing a good essay for college https://researchpaperwriterservices.com

XEvil 4.0 can break 99% types of captcha

(MashaBuh, 12. 12. 2017 21:36)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.