Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dubaj co je to vlastně za zemi a město ?

 Město Dubaj

 

Téměř veškerý hospodářský, sociální, kulturní i politický život emirátu Dubaj se odehrává ve městě Dubaj. Jednoznačné rozlišení Dubaje emirátu od státu je proto nutné jen málokdy.

Ve městě Dubaj (občas, pro odlišení od emirátu používáno Dubai city) žije cca 99 % obyvatel emirátu. Mnoho obyvatel zaměstnaných v Dubaji navíc kvůli nižším nájmům bydlí v sousedním emirátu Šardžá, který sousedí přímo s branami města Dubaj.

Město leží na severním okraji emirátu Dubaj. Město dělí na dvě části Dubai Creek, který není řekou, jak se často mylně popisuje, nýbrž výběžkem Perského zálivu. Dříve se zde nacházela dvě nezávislá města Deira na severní straně a Bur Dubai na straně jižní.

Dnes se město Dubaj dělí na části al-Hamriya, al-Karama, al-Chabisi, al-Ras, al-Satwa, al-Wasl, Bur Dubai, Deira, Hur al-Anz, International City, Jumeirah, Umm Suqaym, Za'abeel a al-Qusais.

Protože jsou na severní straně města hranice se sousedním emirátem Šardžá, vyvíjí se město především směrem na jih podél pláže Jumeirah a ulice Sheikh Zayed Road. Právě poblíž Sheikh Zayed Road vzniká nové centrum s nejvyšší stavbou světa - Burj Khalifa. Dubaj se dále rozrůstá směrem do moře, kde vytváří velkolepé umělé poloostrovy ve tvaru palm zvané Palm Islands a souostroví, z nichž nejznámější je The World, jehož ostrovy vytváří mapu světa.

Dny volna připadaly v Dubaji a celých SAE doposud čtvrtek/pátek, ale od září 2006 jsou přeloženy na pátek a sobotu. Veškeré státní a veřejné instituce, vládní úřady, soukromé školy jsou vázány novými pravidly.

9. září 2009 byla v Dubaji otevřena linka metra.

burj_dubai.jpg

Vládci Dubaje

Vládci Dubaje jsou všichni z rodiny Maktum (příjmení mají tedy vždy „Al Maktum“, přičemž bin znamená „syn“, takže např. Muhammand bin Rašíd je „Mohamed, syn Rašída“):

Maktum bin Buti (1833–1852)

Said bin Buti (1852–1859)

Hašer bin Maktum (1859–1886)

Rašíd bin Maktum (1886–1894)

Maktum bin Hašer (1894–1906

Buti bin Suhail (1906–1912)

Said bin Maktum (1912–1958)

Rašíd bin Said (1958–1990)

Maktum bin Rašíd (1990–2006), zemřel začátkem roku 2006 během svého pobytu v Austrálii; byl přechodně prezidentem SAE, a to 2. a 3. srpna 2004 (po smrti tehdejšího prezidenta Zayid bin Sultan Al Nahyan)Muhammad bin Rašíd (od 2006)

Obyvatelstvo

 2211871114_b1b8d81425.jpg

V Dubaji je neobvyklé složení obyvatelstva, které je tvořeno hlavně přistěhovalci (zhruba 85 %). Občané SAE jsou tedy menšinou. Většina přistěhovalých pochází z jižní Asie a jihovýchodní Asie. Čtvrtina obyvatel má dle všeho svůj původ v sousedním Íránu. Pouhá asi čtvrtina obyvatel je ženského pohlaví.

Vláda SAE nenabízí jakýkoliv způsob získání občanství či trvalého pobytu pro přistěhovalce. I přesto však je cizincům povoleno kupovat a vlastnit určité nemovitosti bez využití místního partnera či sponzora.

Jazyk a náboženství

 dubaj-jumeirah.jpg

Oficiálním jazykem emirátu i města je arabština a angličtina, urdu jsou velmi rozšířené jazyky.

Islám je nejrozšířenějším náboženstvím, přičemž většina obyvatel jsou Sunnité. V Dubaji však žijí také hinduisté, sikhové a křesťané. Aktivních katolíků žije ve městě Dubaj skoro 70 000. Dubaj je jediným emirátem SAE, ve kterém se nachází hinduistický chrám.