Jak jíst
- než kynutý pečivo, raději nekynutý- placky, lisovaný chleby ( podává DM, takový plátky), polystyreny, knackebroty, parkety
- než margarín raději máslo, nejlíp farmářské nebo nějaké fakt kvalitní ( ty polský šunty jsou řízlý rostlinným tukem)
- tuky v podobě LZS klidně, kdo pozře samotný, kdo s chlebem, kdo v salátu, je to fuk, minimum je polívková lžíce. Kupodivu hodné tuky bojují proti obezitě, všechny Light věci vykopejte z lednice.
- když sladký tak ovocný lisovaný plátek, víceprocentní čokoládu, pár hrozinek, sušený nesířený ovoce ( ne celý pytlík)
- zelenina jde i jako jídlo ve formě polévky- mražená ( lepší jak kupovaná čerstvá), hlídejte zemi původu, do polívky přidejte tuk kvůli vstřebávání vitamínů, přidejte nějaké " zrní" nebo luštěninu a máte plnohodnotný oběd
- zvyšte podíl kvalitních bílkovin, kdo nejí maso nemusí, kdo nerad vaří může si koupit kulturistický koktejly s max. bílkovin 60%, sacharidy jsou na vestavění bílkovin nutný, sledujte dávkování
- ráno jezte víc sacharidů, večer už jen zeleninu, kdo maká, může bílkovinu, kdo dělá noční musí si jídelníček otočit, tedy v noci jí sacharidy ( dlouhodobě to není dobré, biorytmus neošidíš)
- nekupujte věci jako brambůrky, slazené čokolády, mlsání zn. prázdné kalorie - kdo musí jako já jíst když duševně pracuj čte, čumí na TV) může si nakrájet zeleninu nebo jablko
- když máte chuť na dort dejte si jeden kousek nějakého kvalitního drahého zákusku třeba 1x za 14 dnů, odměňte se za snahu
- kdo už hubne dýl a nedaří se, má problém " v hlavě", kdo má vysokou nadváhu ( objektivně) má stejný problém, je třeba překopat co dělá, nebo to dělá blbě - příčinou může být i hormonální nerovnováha nebo jiný zdravotní problém, doporučuju jedno komplexní vyšetření ( krev, moč, zákl. imuno) - často je to skrytá cukrovka, potíže se ŠŽ, celiakie a tak.
- nehladovte, udělejte si jídlo a porce tak často a tak velké, aby zasytily, jezte pomalu, dávejte na více malých talířků a mističek
_________________________________________________________________________
Griluju asi tak, že dám lžíci tuku na pánev a opeču. Když je to tužší, tak po opečení šplíchnu vodu, přiklopím a dodusím. Grilování venku se musí umět, aby tam nebyly plameny ale jen žár, tuk nesmí kapat do teplého a spalovat se a čudit. Grilování v troubě mi přijde zvrhlost, kuchařsky i energeticky.
Už zas je tady tuk strašák , jako ve všech těch přiblblých dietách. Něco jinýho je tlustý maso, ale pěkný kousek libového nebo ryby se dá upravit výborný / což tedy dušený na páře, nebo vařený nee/ Kdo chce může péct i úplně bez tuku, když na to má nádobí ( já mám) ale nejni to ono. Takový vaření je spíš pro lékařské diety... nebo nárazově, když potřebuju zhubnout do šatů.
Fritování se taky musí umět, musí se to dát do rozpáleného a krátce udělat, vytáhnout, odsát tuk. A fritovat jen věci co tuk nesajou.
Tuk na pečení?
Do koláčů máslo nebo olej podle receptury, na pávničku rostlinný nebo máslo, když se to bude dělat krátce, kdyby byly bubáky, budu používat lepší, kvalitnější oleje. Na smažení sádlo