Jdi na obsah Jdi na menu

Quilling

26. 1. 2012

Quilling je technika, při které se pomocí špejle a proužků papíru vytvářejí spirálky, které se prsty tvarují do požadovaného tvaru, např. kolečka, kapky... Proužky se používají různých šířek, ale nejpoužívanější jsou 0,4 cm, které získáme nařezáním řezačkou nebo nožem a pravítkem, či použitím skartovačky. Dají se i koupit, ale jsou hodně drahé a málo k sehnání.
Slovo quilling pochází s italského quill = cívka


Potřebujeme:    proužky barevných papírů       
                            řezačku na papír
                            lepidlo
                            šablonu
       
Základem je vytvoření spirálky, ze které se vytvoří požadovaný tvar. Papírový proužek natočíme na špejli, přidržíme konec a sejmeme ze špejle. Kolečko necháme trošku rozmotat a až potom zalepíme.
Abychom měli všechny spirálky stejně veliké, můžeme použít jako pomůcku křivítko s kulatými otvory různých velikostí. Do některého z otvorů křivítka vložte namotanou spirálku, čímž se nám roztáhne na kulatou spirálku požadované velikosti. 
Kapku si vytvoříme tak, že si spirálku chytíme do prstů a na jedné straně ji stlačíme. Používá se jako lísteček květiny, lístek, srdíčko (slepením 2 ks). Stlačením spirálky na dvou stranách vytvoříme (okvětní) lístek. Takto připravené tvary se následně slepují malým množstvím lepidla (Herkules) do různých motivů. Tvary můžeme lepit k sobě, čímž vznikne prostorová dekorace, kterou pak můžeme zavěsit do okna, vytvořit ozdobu na vánoční stromeček nebo je můžete lepit na předem připravený tvrdý papír a vytvářet tak přáníčka, jmenovky, cedulky atd.