Jdi na obsah Jdi na menu

Art-dolls

Loutky, nebo spíš přesněji autorské panenky (art dolls), jsou fantazijní hrou v prostoru.Jsou pohyblivé, s drátěnou kostrou a lze je upravit do jakékoliv polohy. Oživují svět okolo sebe a každá má svou vlastní duši. Jsou  vyjádření pocitů.C.P.Estés ve své knize napsala:

Panenky slouží jako talismany. Talismany jsou připomínky toho, co se pociťuje, ale není vidět, co není okamžitě jasné. Duch obrazu v panence nás upomíná, sděluje nám cosi, hledí pro nás kupředu. Tato funkce intuice náleží všem ženám. Je to obrovská, základní vnímavost. Taková, která znamená okamžitý přístup k uvědomělé moudrosti, která u žen prochází každou kostí.

Panenka je symbolický homunculi, malý život. Je symbolem toho spirituálního, co je v lidech ukryto. Je to malý, zářící obrázek vlastního já. Představuje malý kousek duše, která nese veškeré poznání o větší duši Já. Nezáleží na tom, v jakém chaosu se nacházíme, tato životní síla prožívá život skrytý v nás. Být spojený s vlastní intuicí přináší sebejistotu. Je to osobnost se svými vlastními právy, magické malé stvoření velikosti panenky, které obývá duševní území v nitru ženy. Svým způsobem je jako sval v těle. Pokud není sval používán, zmenšuje se. S intuicí je to přesně to samé, bez potravy a bez práce zakrní.

 

 

Panenka je příbuzná symbolům skřítka, elfa, víly a trpaslíka. Ti v pohádkách představují odhalení hluboké moudrosti. Jsou to stvoření, která konají chytrou vnitřní práci, která je neúnavná. Duše pracuje, i když spíme, obzvláště když spíme. Panenka představuje vnitřního ducha nás žen; hlas vnitřního přesvědčení, vnitřního poznání a vnitřního vědomí. Panenka je jako malý ptáček v pohádkách, který se objeví a šeptá do ucha hrdinky, odhalí skryté nebezpečí a napoví, jak s ním naložit.

Po staletí lidé věřili, že z panenek vyzařuje svatost a mana - děsivý a mocný duch, který vládne lidem a mění jejich duši. Panenka představuje instinktivní životní sílu, která je jak divoká, tak vytrvalá. Některé se používají při obřadech, rituálech, woodoo, jako talisman vlastní moci, v královských rodinách se dávaly panenky darem od pradávna jako symbol dobré vůle. Po celém světě jsou v kostelích svaté panenky, které jsou pravidelně oblékány, koupány a krmeny, ale jsou také brány na procházku, aby mohly spatřit, v jakém stavu jsou pole a lidé a na základě toho potom za lidi jednat s nebesy.

 

Každo pádně výroba pananek je především zábava a neopakovatelný zážitek. Kolikrát se vám stalo, že jste dělali vílu. Celou dobu jste dělali vílu a najednou je to skřítek. Nebo jinak. Dělali jste éterickou bytost a baf ! vypadala jako faraon a následně z toho vyšla lesní paní.  Fantazii se meze nekladou a když si vyrobíte fialového člověka máte fialového člověka. A to je na tom to nejlepší...=)

 

Náhledy fotografií ze složky Art-dolls

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jana - poděkování

10. 4. 2011 18:48

Lucinko, to jsi hezky napsala, ten poslední odstavec!