Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rasy

 

Antikové

 

Antikové jsou technologicky nejvyspělejší rasou ve vesmíru. Spolu s Asgardy, Furlingy a Noxy patřili do Aliance Čtyř.
Fyziologicky jsou velmi podobní lidem, ale mají nějaké nadstandartní schopnosti, například vrozenou schopnost léčit (přiložení rukou k tělu zraněného).
Všichni Antikové mají antický gen, což je jakýsi klíć k ovládání antických technologií. Tento gen mají vzácně i někteří lidé, bez genu nemůžete většinu antických technologií používat (asi bezpečnostní pojistka).Tento gen má třeba i Jack O'Neill
Antikové mají rozsáhlé vědomosti o celém vesmíru, nahráli je do speciálnich zařízení, které slouží k předávání těchto znalostí dál. Bohužel, nahlédnout do archivu bez smrtelných následků může pouze rasa mnohem vyspělejśí, než je člověk. Lidský mozek není takové schopen množství informací dlouhodobě zpracovat.

 

Asgardi

 

Asgardé jsou stará a velmi vyspělá rasa. Kdysi patřili spolu s Antiky, Noxy a Furlingy do silné Aliance Čtyř, ale dnes jejich význam slábne. Asgardé vymírají - nejsou schopni pohlavního rozmnožování. V zájmu zachování nesmrtelnosti klonují svá těla, a do nich poté nahrávají svou mysl. Nyní, po dlouhé době, začínají klony trpět degenerací (klonují se klony klonů, jako při kopírování kopií - ztrácí se kvalita).
Na stavbě těla je velmi dobře vidět, kam u nich směřoval vývoj, jsou malí, slabí a s obrovskou mozkovnou.
Stejně, jako se Goa'uldi vydávají za egyptské bohy, se Asgardé dříve vydávali za bohy severské mytologie, odtud pocházejí jejich jména - Thor, Loki... Asgardé však nikdy nikoho nezotročovali a podobně, jsou to 'hodní bohové'.

Po dlouhé válce s replikátory se Asgardé snažili vzkřísit svoji populaci na planetě Orilla (dříve byla jejich domovskou planetou Othala). Nakonec však nebyli úspěšní a celá populace v naší galaxii spáchala sebevraždu dříve, než degenerace jejich těl překročila únosnou mez.

 

Goa'uldi

Goa'uldi pocházejí z vod na planetě P3X-888, kde žili jako dravci.
Goa'uldi mají dvě stádia vývoje. Jako larvy jsou po narození umísťováni do speciálních nádob naplněných jakousi čirou tekutinou, kde jsou až do obřadu Prim'ta. Při obřadu Prim'ta jsou Goa'uldi implantováni do břišních vaků Jaffů. Jaffové slouží jako jakési inkubátory, larva se v nich postupně vyvíjí až v dospělého jedince.
Dospělý Goa'uld poté dostane hostitele (člověka, dříve to byli Unasové), do kterého vnikne v oblasti mezi lopatkami - to nemusí být pravidlem, Goa'uld může do hostitele vstoupit třeba i ústy. Poté přebírá veškerou kontrolu nad tělem hostitele. Goa'uldi mají v krvi stopy naquadahu, což jim umožňuje ovládat některé technologie. Naquadah není v jejich krvi od začátku, dostal se tam uměle během vývoje.
Někteří Goa'uldi se vydávají za bohy, jiní jim jen slouží. Nejmocnější Goa'uldi patří do skupiny Vládců soustavy (System Lord). Ti pod sebou mají celé armády milionů Jaffů  a desítky, stovky lodí třídy Hatak (jsou schopné nadsvětelného cestování).
Goa'uldi mezi sebou neustále bojují o moc, někdy dokonce jako pěšáky využívají i lidskou rasu, zvláště, když jim hrozí porážka.

 

Noxové

Na první pohled noxové vypadají jako velice primitivní rasa, jejíž členové obývají malé chatrče v lesích. Opak je však pravdou.
Jsou velice vyspělí, umí cokoli zneviditelnit a není pro ně překážkou ani oživit mrtvé.
Jsou to pacifisté, bojů se neúčastní, používají své zneviditelňovací schopnosti, aby se vyhnuli nepřátelům.
Bydlí ve velkých oblačných městech, které za pomoci jejich speciální schopnosti zneviditelňují.
Kdysi patřili do aliance 4 nejvyspělejších ras spolu s Asgardy, Furlingy a Antiky.
Tým SG-1 na ně narazil na planetě P3X-774, kde hledali létajícího tvora zvaného Fenri, který se dokáže zneviditelnit. Jak se dozvědí později, Fenri sám touto schopností nedisponuje - jeho náhlá zmizení způsobují Noxové, kteří ho chrání před nepřáteli.

 

 

Ori

Oriové byli dříve spolu s Altařany jedno společenství lidí, na evoluční cestě k povznesení. Lišili se od sebe svými filosofickými názory. Zatímco Altaiřané věřili ve vědu, Oriové byli horliví vyznavači náboženské víry.
Nakonec se Ori pokusili Altaiřany vyhladit. Ale Altaiřané se, místo aby bojovali, přesunuli do naší galaxie, kde je známe jako Antiky.
Altaiřané i Ori se nakonec povznesli, jenže zatímco Altaiřané zastávají názor, že nemá smysl se vměšovat do našich záležitostí, Ori se mezi nás snaží rozšířit své náboženství zvané “Origin” (Počátek).
Proč to dělají? Důvod je prostý. Čím více lidí je uctívá, tím větší mají moc. Aby to takhle fungovalo, je zapotřebí ohromného množství lidí, jeden věřící pro ně nic neznamená.

 

Replikátoři

Replikátoři jsou stroje. Byli vytvořeni androidkou Reese, jako "hračky". Obyvatelé její planety však chtěli tyto "hračky" zničit, to Reese rozzlobilo, a tak jim nařídila, aby začali vyrábět vlastní kopie a aby se bránili. Když se přemnožili, vymklo se jí to z rukou, replikátoři vyhladili celou populaci na planetě a odešli skrz bránu jinam.
Replikátoři se dělí na dva druhy. Původní vypadají jako brouci, a jsou složeni z desítek jednotlivých bloků. Každý blok je jako samostatný počítač schopný komunikace s ostatními bloky. Když je bloků určitý počet, jsou schopny skládat se do brouků, pavouků a podobných věcí. Replikátoři jsou odolní proti energetickým zbraním, jediná šance jak jednotlivce zničit je zničit dostatečné množství jednotlivých bloků (na to jsou efektivní pozemské střelné zbraně). Po jednom výstřelu z brokovnice se replikátor sice rozpadne, ale za chvíli se obvykle zase složí dohromady. Je prostě nutné zničit co nejvíc bloků.
Replikátoři staví své kopie z jakéhokoli dostupného kovu. Replikátoři mají vlastnosti kovu, ze kterého jsou vyrobeni, například pokud jsou ze železa, mají stříbrnou barvu a mohou zreznout.
Druhým typem je takzvaná lidská forma replikátorů. Tito replikátoři vypadají jako lidé, z čehož vyplývá, že nemohou být složeni z velkých bloků jako replikátoři brouci. Lidští replikátoři jsou vyrobeni z malých neutroniových bloků, které se po aktivaci zkapalní. Tito replikátoři jsou tedy vlastně z tekutého kovu, což jim dává mnohé speciální vlastnosti. Především na ně nefungujíuž ani lidské střelné zbraně (poškodí povrch, ale to lze opravit jeho zkapalněním a opětovným ztuhnutím) a dále umí své tělo libovolně formovat (např. z ruky metr dlouhý meč...). Jediný způsob, jak lze tyto replikátory znićit je antická zbraň, disruptor. Ten vystřeluje energetické vlny, které deaktivují jednotlivé bloky, takže se replikátor rozpadne na prvočinitele.
Replikátoři mezi sebou sdílí informace, čím více jich je, tim mají větší paměťovou kapacitu.

 

 

Tok'rové

Tok'rové mají stejnou fyziologii jako Goa'uldi, hlavní rozdíl je v přesvědčení. Tok'rové jsou v podstatě goa'uldský odboj, netouží po moci, a již tisíce let bojují proti Goa'uldům.
Pro svůj život potřebují hostitele, avšak na rozdíl od Goa'uldů si vybírají dobrovolníky. Hostitel s Tok'rou žije v symbióze, mluvit mohou střídavě oba. Výměnou za sdílení jednoho těla nabízí Tok'rové dlouhý život. Tok'rové zásadně nepoužívají sargofág, protože má negativní dopad na osobnost, a proto se dožívají méně let než Goa'uldi, avšak i přesto mohou žit déle než 200 let.
Tok'rové žijí v podzemních komplexech, které staví za pomoci urychleného krystalického růstu. Před Goa'uldy se musejí schovávat, protože nemají žádné armády, žijí většinou utajení jako agenti nasazení mezi Goa'uldy

 

Tolláni

Tolláni jsou rasa vypělých lidí. Vlastní dokonalé technologie, na své nové domovské planetě měli vlastnoručně postavenou hvězdnou bránu (je menší a světlejší).
Ze zbraní bych jmenoval snad jen všem dobře známé Iontové kanóny (které se však s příchodem Anubise staly neefektivní) a bomby se zařízením pro fázový posun, které by dokázali proniknout čímkoli.
Tolláni kdysi poskytli svou technologii málo vyspělé rase, která ji využila k destrukci na svém vlastním území, přičemž se jim podařilo zničit nejen svou planetu, ale také původní domovskou planetu Tollánů.
Novou planetu našli díky pomoci Noxů, a pojmenovali ji Tollana. Tolláni byli bohužel pravděpodobně vyhlazeni Goa'uldy

 

Unasové

Humanoidní rasa, Unasové byli prvními hostitely goauldů. Jejich krev má nápadnou zelenou barvu. Unasové disponují obrovskou schopnost regenerace. Někteří Unasové, kteří se nestali hostiteli goauldů žijí v jeskyních planety P3X-888 (kde se zrodili goauldé). Poprvé se SG1 s touto rasou setkala na Cimmerii, kde byl jeden unas (goauld) vězněn v labyrintu s Thorovým kladivem.
Všichni zřejmě znáte nejslavnějšího unase Chaku, který unesl Dr. Jacksona, ale nakonec se stali dobrými přátely.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář