Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cirkusové derby - zákony pro ochranu zvířat

15. 4. 2011

Co na to české zákony?
Pokud by se v Česku důsledně dodržovala vyhláška o stanovení bližších podmínek chovu a drezury zvířat schválená v roce 2006, nesměly by cirkusy zvířata k drezuře vůbec používat. Ve vyhlášce k zákonu na ochranu zvířat proti týrání totiž stojí, že za nepovolený způsob drezury se považuje použití úderů bičem nebo jinými předměty, ohně a elektrického proudu, metod hladovění a omezování krmení či napájení, drog, náhubku a pomůcek omezujících pohyb končetin atd. Podle vyhlášky smějí být k drezuře použity jenom hlasové podněty, doteky, vedení, zátěž a odměna. Majitelé cirkusů mají tendenci týrání zvířat zastírat hláškami, že zachraňují různé živočišné druhy, které ve volné přírodě vymírají. Je to nesmysl. Tuto funkci mají plnit od začátku svého vzniku zoologické zahrady, které jsou na rozdíl od cirkusů schopné zlepšovat životní podmínky zvířat.

Zákaz přesunu ze ZOO do cirkusu
Jak to doopravdy je, dokazuje i fakt, že Unie českých a slovenských zoologických zahrad zakázala všem ZOO prodávat zvířata do cirkusů. Z toho je jasné, že pracovníci českých ZOO nepovažují cirkusy za zařízení poskytující vhodné podmínky pro volně žijící zvířata. Podle Královské organizace na ochranu zvířat (RSPCA) vykazují všechna cirkusová zvířata známky stresu a utrpení. V některých pokrokových zemích už proto platí úplný zákaz zneužívání volně žijících zvířat k estrádám v cirkusech. Je tomu tak třeba v Dánsku, Švédsku, Norsku, Rakousku, Švýcarsku, Austrálii, v mnoha kanadských městech, Kostarice, Velké Británii a USA. V České republice však dosud žádný podobný zákon neplatí. Ochránci zvířat sice na problém týrání cirkusových zvířat neustále upozorňují, bez příslušného zákona jsou ale bezmocní. Je totiž obtížné sehnat důkazy, které by majitele cirkusů usvědčily z týrání. V cirkusech se nesmí nic fotit ani filmovat. Tvrdá drezura navíc probíhá v soukromí „za zavřenými dveřmi“. Veřejnost pak vidí jen naoko šťastná a spokojená zvířata a ochránci se o týrání zvířat dozvídají jen ze svědectví bývalých zaměstnanců cirkusů.

Osudy cirkusových zvířat ze zahraničí
✖ Vyděšená zebra utekla z cirkusu v USA, spadla do moře a utopila se.
✖ Slonice Maureen utekla v Liverpoolu z cirkusu poté, co málem zabila svého trenéra. O čtyři hodiny později byla chycena, ale v cirkuse už se nikdy neobjevila. Nikdo neví, co se s ní stalo.
✖ V britském městě Grimsby utekli z cirkusu čtyři lvi a potrhali náhodného kolemjdoucího.
✖ Policie nalezla čtyři dospělé tygry v opuštěném přívěsu poblíž britského Peebles. Zvířata tam byla uvázána bez jídla a pití několik dnů.

zdroj : http://www.jenproholky.cz/o-cem-se-mluvi/hot-reportaz/2188-cirkus-neni-az-tak-vesele-misto?page=0,1

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ano

(Roza, 27. 9. 2011 20:43)