Jdi na obsah Jdi na menu
 


Windows

Microsoft Windows :je v informatice označení pro několik operačních526.jpg

systémů, které jsou na osobních počítačích nejrozšířenější.[1] Pochází od firmy Microsoft, mají grafické uživatelské rozhraní a podporují multitasking (současný běh více úloh najednou).

Grafické uživatelské rozhraní

Grafické uživatelské rozhraní bylo poprvé použito v roce 1973 v počítači Xerox Alto pod názvem WIMP. Jeho popularizaci zajistil v roce 1983 počítač Apple Lisa a roce 1984 pak masivně Apple Macintosh.

Počítače IBM PC kompatibilní, které byly uvedeny na trh v roce 1981, používaly systém MS-DOS s příkazovým řádkem. Každý program pak sám řešil své textové nebo grafické rozhraní, což bylo pro programátory pracné a nevýhodné. Microsoft Windows 1.0 byly uvedeny v roce 1985 jako nadstavba DOSu, avšak komerčně úspěšné byly na těchto počítačích až Windows 3.0 vydané v roce 1990. Aplikační software mohl využívat grafické knihovny a programátor tak mohl snadno vytvářet grafické ovládací prvky.

Systémy Windows

Označení Windows je firmou Microsoft z obchodních důvodů používáno pro několik systémů, které používají různá jádra operačního systému. Stejným označením je využíváno jako propagační prvek díky oligopolnímu postavení této firmy na trhu osobních počítačů IBM PC kompatibilních (v současné době s Windows 7).[2] Všechny systémy poskytují aplikacím podobné aplikační rozhraní (tj. API, resp. Windows API, dříve Win32). Provozovány mohou být na různých hardwarových platformách, které se liší zejména použitým procesorem, případně i dalšími rysy (klávesnice vs. dotykový displej).

Instalace Windows 7 bootováním