Jdi na obsah Jdi na menu
 

Na Šumavě letos podruhé - Zdeslav 2018

17. 6. 2018

Na Šumavě letos podruhé

I letos se konalo druhé kvalifikační kolo kompletní soutěže chladnokrevníků na Šumavě a to konkrétně ve Zdeslavi (okr. Klatovy, kraj Plzeňský), kdy pořadateli akce byli Tomáš a Radek Jandovi, kteří dlouhou řadu let vedou Stanici hřebců Zdeslav.

Trať soutěže byla postavena Honzou Hudačem a Pepou Reytmajerem ve čtvrtek, v pátek přibyl stan pro diváky, v sobotu věž rozhodčích, ozvučení – a mohlo se začít.

Hlavním rozhodčím byl Josef Našinec, rozhodčími Jan Hudač, Jaroslav Straka a Jiří Zasadil, komentoval Miroslav Maršálek, zapisovala Jana Březinová – no a ředitelem soutěže byl samozřejmě Tomáš Janda, který ale svou funkci pojal letos hodně sportovně a většinou akci sledoval společně s diváky ze zázemí.

Pro děti byl na akci připraven Lenkou N. dětský koutek -  kde děti měly, stejně jako v minulých ročnících – možnost si zasoutěžit v malování koně a při vyhlášení a předání věcných cen na kolbišti před věží samotnými rozhodčími soutěže koní si to náležitě užily.

 

Ovladatelnost s kládou

V jednospřežní soutěžilo celkem 13 koní, v párech 6 spřežení.

Obtížnou překážkou – i když ne nesplnitelnou - se ukázala Tomášova oblíbená skládka s navalením a začelením, kterou ale dlouho nikdo nesplnil – z jednospřeží nakonec uspěli jen někteří, ale bez trestných bodů z nich neodjel nikdo.  Jistě to bylo dáno i druhem použitého stromu na skládku – dost kluzké osiky a tím, že jedna z klád skládky byla znatelně slabší, proto udržet taženou kládu na vrchu byl opravdu problém. Ze skládky se po navalení a začelení mělo pokračovat bez přepřahání dál, ale když v jednom případě kočí skládku splnil, ale omylem si vypřáhl koně z klády měl pak veliké problémy znovu zapřáhnout - koník chtěl zřejmě jít na slabý konec klády a nemohl pochopit, že to tak ve Zdeslavi nebude J

Z párů splnili navalení a začelení jen koně kočích Karla Školky a Míry Ježka.  

Ostatní překážky, včetně couvání, nečinily větší obtíže, pořadí soutěžících pak bylo v jednospřeží toto - první místo obsadil Jirka FOIST (Narex) v čase 263,91 vteřin a 5 tr. bodů, druhý byl Míra JEŽEK (Nikon) v čase 279,13 vteřin a 10 tr. body, třetí Jakub BERAN (Neklan) v čase 306,03 a 10 tr. bodů , čtvrtou příčku obsadil Jirka FOIST (Baramis) v čase 335,0 vteřin a 10 tr. body a pátý byl Petr PROCHÁZKA ml. (Junius Elmar XV) v čase 343,0 vteřin a 10 tr. bodů.

V párech obsadil první místo Míra JEŽEK (Koby + Nikon) v čase 398,17 vteřin a 15 tr. bodů, druhý byl Jirka FOIST (Baramis + Narex) v čase 335,42 vteřin a 20 tr. bodů, třetí příčku obsadil Míra JEŽEK (Cita + Bára) v čase 427,62 vteřin a 20 tr. bodů, čtvrtou Franta BERAN (Egon + Neklan) v čase 431,40 vteřin a 25 tr. bodů a pátý byl Honza JÍLEK (Harmonie + Helena) v čase 523,15 vteřin a 50 tr. bodů.

 

Druhou zkouškou byla formanská jízda

Této discipliny se zúčastnilo 11 jednopřeží a 7 párů. Od letošního roku povinná překážka – COUVÁNÍ – nedělala větších problémy, bylo na první pohled jasné, že kočí couvání doma trénovali J

A ani ostatní překážky nebyli záludné, proto se hrálo hlavně o čas projetí trati, trochu to bylo ztíženo tím, že povolený byl pouze krok a klus.

První příčku obsadil Franta BERAN (Egon) v čase 127,36 vteřin (0 tr. bodů) , druhým byl Jirka FOIST (Baramis) v čase 130,07 (0 tr. bodů). Třetí se umístil Karel ŠKOLKA (Bořek) v čase 132,25 (0 tr. bodů), čtvrtý byl Jirka FOIST (Narex) v čase 137,55 (0 tr. bodů) a pátý Jakub BERAN (Neklan) v čase 136,51 (+ 10 tr. bodů). 

V párech na stejné trati se první umístila Jana ŠŮSOVÁ (Šumák + Palma) ve výsledném  čase 115,94 vteřin (20 tr. bodů),  která jela s maratoňákem – a proto získala Zvláštní cenu sboru rozhodčích, druhou příčku obsadil Míra JEŽEK (Koby + Nikon) v čase 137,40 (0 tr. bodů), třetím byl Karel ŠKOLKA (Brit + Bořek) v čase 129,92 (10 tr. bodů), čtvrtý Jirka FOIST (Baramis + Narex) v čase 154,88 vteřin (10 tr. bodů)  a pátou příčku obsadil Franta BERAN (Egon + Neklan) v čase 139,73 (30 tr. bodů).

 

Následovala třetí a poslední zkouška - těžký tah

Vzhledem k suchému počasí před závodem samotným byl terén Jandovic louky velmi pevný, vůbec neklouzal - proto šest soutěžících v jednospřeží  skončilo na váze 1.100 kg, váhu 1.300 kg tahalo jen 6 koní a do váhy 1.400 se probojovali jen koně dva. Pořadí v jednotkách proto bylo – první Franta BERAN (Egon) 1.400 kg a 8 metrů, těsně ho dojel jeho syn Jakub BERAN (Neklan) – druhý na váze 1.400 kg  a  4,7 metru, třetí byl Míra JEŽEK (Nikon) skončil na váze 1.300 kg a 20 metrech, čtvrtý byl Jirka FOIST (Baramis) s váhou 1.300 kg a 10,3 metry a pak pátou příčku obsadil opět Jirka FOIST (Narex) na váze 1.300 kg a 2 metrech.

Bylo jasné stejně jako v Přeštěnicích, že rodina Beranova dává do soutěže v těžkém tahu všechno, nečekal jsem ale, že tentokrát syn Jakub nechá otci Frantovi první místo, když dobrovolně na vzdálenosti 4,7 metru zastavil a zvedl čepici,  ale asi musel J, jinak by třeba příště už nemohl jet vůbec nikam JJJ

Pohár starosty Obce Poleň získal tak vítěz těžkého tahu jednospřežní – Franta Beran (Egon) ! 

V párech rozhodoval podle nového čas, a protože všichni soutěžící utáhli váhu 2.200 kg, na které soutěž končila – podle rychlosti překonání trati byl prvním Honza JÍLEK (Harmonie + Helena) v čase 11 vteřin, druhý Karel ŠKOLKA (Brit + Bořek) v čase 26 vteřin, třetí s časem 27 vteřin Franta BERAN (Egon + Neklan), čtvrtý Míra JEŽEK (Koby + Nikon) s časem 29 vteřin a pátý opět Míra JEŽEK (Bára + Cita) v čase 31 vteřin.

Na tomto místě považuji za vhodné podotknout, že určování pořadí - pokud soutěžící skončí na stejné váze a vzdálenosti - podle času nutného k absolvování trati považuji za nevhodné, protože se přece nejedná o soutěž rychlostní, nehledě na to co všechno ještě má rozhodčí měřit a sledovat.

 

Amazonka Pošumaví

Soutěž žen – Amazonek Pošumaví – se letos konala v slabém obsazení pouze dvou žen, ale přesto bylo fajn sledovat výkony žen v porovnání s chlapi – siláky, a myslím, že ženy bojovaly z plných sil.  Ženy si vyměnily pořadí v obou disciplinách, soutěž Amazonka Pošumaví je dvojbojem, a obě získaly stejný počet bodů, proto rozhodlo pořadí v kládě.

 

Závěrem bych rád poděkoval celému organizačnímu týmu a všem soutěžícím za svižné tempo dne, a hlavně bych rád poděkoval Tomáši a Radkovi Jandovým – ocenění všech disciplin proběhlo až do pátého místa floty a poháry – celkem bylo rozdáno přes 50 pohárů.

Byl bych ze sebe moc rád, kdyby si soutěže udržely sportovního ducha tak, jak to bylo běžné v předchozích letech, protože se přece jedná o to ukázat krásu a um chladnokrevných koní a jejích kočích, a ne o to odjíždět ze soutěže s rozpačitými pocity - co že se to na těch soutěžích vlastně děje.

Těším se s Vámi na další soutěž chladnokrevníků v Hunčicích (Plzeň – sever) v  sobotu 7. července.

 

Josef Našinec

 

ke stažení celý článek zde

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 24
Celkem: 1831893
Měsíc: 16353
Den: 622