Jdi na obsah Jdi na menu
 

Koně v akci 2015 - výsledky TT, ovladatelnosti, šampionátu tříletých klisen a orby

6. 9. 2015

Ve dnech 5. a 6. září přinesla pardubická výstava – letos s mottem „Kůň a dítě“ - krom všemožných akcí pro děti – od ukázek voltiže, zapřahání, péče o koně, přes hiporehabilitaci a soutěže v kreslení koní – až po tradiční „chladné“ discipliny.

Sobotní dopoledne bylo tradičně ve znamení chovatelské přehlídky 3-letých klisem všech tří chladnokrevných plemen – předvedeny byly nejlepší klisny plemen Českomoravský belgik, Slezský norik a Norik.

Letošní rok byly všechny kolekce velmi vyrovnané a diváci mohli vidět moc pěkné koně. Všechny klisny posuzovala tříčlenný sbor posuzovatelů - Josef Anderle, Mojmír Kubíček a Tomáš Janda.

V kategorii ČMB bylo předvedeno 11 klisen.

 Šampiónkou se stala 69/690 Ája – vítězka výkonnostních zkoušek z Karolinky a vítězka tříletých klisen v Tlumačově. Chovatel  Mancl Jaroslav, Bílovec, majitel Machová Zdeňka, Velké Karlovice.

Na druhém místě se umístila 49/270 Fidorka, chovatel i majitelVlach Josef, Meziměstí u Broumova.

Třetí místo obsadila 56/603 Kati, chovatel Nešpor František z Kněžic, majitel Tvarůžek Rudolf z Rosic u Brna. Klisna se umístila na druhém místě na výstavě v Tlumačově.

Čtvrté místo47/956 Markéta, chovatel i majitel Richterovi Lubomíra a Josef, Turnov.

Páté místo poslední finančně ohodnocené, získala 60/700 Ariana, chovatel  Dvořák Adam, Uherské Hradiště , majitel  Husaříková Kateřina, Uherské Hradiště.

Šesté místo 25/115 Bora, chovatel i majitel  Šolle Vojtěch, Kasejovice.

Sedmé místo 56/602 Lusy, chovatel Souček Tibor, Polná, majitel Pavelka Miroslav, Planá nad Lužnicí.

Osmé místo 40/702 Maruška, chovatel Šupita Jiří z Leštiny, majitel Nesládek Jaroslav z Třemošnice.

Deváté místo 17/212 Bára, chovatel Janů Pavel, Nové Město na Moravě, majitel Kyzeková Petra, Tábor.

Desáté místo 24/274 Monika, chovatel i majitel Maršálek Václav z Bolešin.

Jedenácté místo  26/402 Stázi, chovatel i majitel BEVA invest s.r.o., Plzeň.

 

V kategorii Slezský norik se předvedlo 10 klisen

První místo získala 67/715 Sára, majitel i chovatel Vítkovská zemědělská s.r.o., Vítkov.

Vítězka tříletých klisen na výstavě koní v Novém Jičíně i v Tlumačově.

Druhé místo obsadila 67/710 Síla, majitel i chovatel Vítkovská zemědělská s.r.o., Vítkov.

Vítězka výkonnostních zkoušek na Klokočově (8,49 b.).

Třetí místo 46/255 Británie S , chovatel i majitel Svoboda Josef, Pěčín u Rychnova n.Kněž.

Čtvrté místo 67/719 Safíra, chovatel Luňák Roman, Jeseník nad Odrou, majitel Míček Tomáš, Jeseník n.Odrou.

Páté místo 67/717 Segy, chovatel i majitel Pustka Čestmír, Ženklava.

Šestí místo  67/708 Sparta, chovatel Vítkovská zemědělská s.r.o., majitel Rýcová Pavlína, Mořkov.

Sedmé místo 46/257 Sparta S, chovatel Svoboda Josef, Pěčín u Rychnova n.Kněž., majitel Lesy Úlice-VykypělováHana,MěstoTouškov

Osmé místo – 69/106 Nexi, chovatel Reichel Pavel, Dolní Benešov-Zábřeh, majitel Mikeš Libor, Jeseník n.Odrou

Deváté místo 68/745 Greta, chovatel Dvořák Jaromír, Dlouhomilov, majitel  Marvan Jaroslan,Lanškroun.

Desáte místo 44/488 Minnnesota Eldorádo, chovatel  Gruntová Michaela, Česká Skalice, majitel  Lebduška Miroslav, Cvikov.

 

A ve třetí kategorii, Norik, se nám představilo 5 klisen.

Vítězkou se stala 21/966 Viki, majitel i chovatel Dufek Matouš, Domažlice.

Druhé místo získala 23/833 Luna, majitel i chovatel Rittich Pavel, Kyselka.

Třetí místo 43/539 Firma, chovatel i majitel Hřebčín Jeníkov v.o.s., Hořice v Podkrkonoší.

Čtvrté místo 35/82 Zumba, chovatel i majitel Ing.Calta Tomáš, Brandýs n.L.- St.Boleslav.

Páté místo 64/829 Larysa, chovatel i majitel Juráňová Zuzana, Lomnice u Rýmařova.

 

 

 

Sobota pokračovala orbou …..

I na letošní výstavě Koně v akci byla, kromě chovatelských přehlídek, ukázána i většina možností využití chladnokrevných koní – ať už k práci v lese, těžkém tahu, ale i v orbě. A vyvrcholením byl v neděli, bohužel opět až na konci výstavy dostih chladnokrevníků O pohár ředitele Závodiště Pardubice

K průběhu orby se jistě vrátí ve svém článku i Honza Navrátil, který tuto disciplínu na akci už dlouhá léta připravuje a dává dohromady – díky mu za to !

Přesto si dovolím jen pro úplnost připsat k textu kolegyň alespoň výsledky sobotní (5.9.) soutěže v orbě – v kategorii klasických pluhů obsadil první místo s Nilem a Jasánkem mnohonásobný mistr republiky Oskar Sněhota ze Žarošic, na druhém místě se umístila naděje našeho oráčského sportu s klisnami Nagana a Linka - David Janoš z Kravař, třetí příčku obsadil účastník z jihočeských Nedvědic s koňmi Pabar a Masbon – František Frait.

V kategorii pluhů otočných obsadil první příčku nestor oráčského sportu Ladislav Vydra ze Studence-Rovnačova s klisnami Besy a Bety, na druhém místě se s koňmi Leon a Leidy umístil Jiří Bajer z Kopřivnice.

Protože se letos zúčastnil i benjamínek našeho sportu – patnáctiletý Miloslav Lankaš k klisnami Lysa a Kačita – rozhodl na místě sbor rozhodčích tuto soutěžní trojici klasifikovat jako samostatnou kategorii, byť orali s otočným pluhem – proto se umístili v kategorii JUNIOR na prvním místě.

Je krásné, že o sport mají zájem soutěžící nestoři i junioři, to slibuje, že se se soutěžní orbou s koňmi budeme, doufám, potkávat v dalších letech.

 

…. a pak končila Těžkým tahem

V těžkém tahu, který měl velkou diváckou kulisu, nastoupilo celkem třináct koní. Prvních 5 kol, do hmotnosti 1400 kg, se tahalo oběma směry.

 S počáteční hmotností saní 700kg, neměl problém žádný kůň, stejně tak s následně 900 kg.

1100 kg byla konečná váha pro klisnu Lejdy  a Jiřího Bajera, a Petra Procházku a norického plemenného hřebce WhiteTigra.  Dále se váha zvyšovala po 100 kg. Další kolo, 1200 kg, zvládli všechny koně přetáhnout bez menšího zaváhání za 20 m vzdálenou cílovou čáru.

Na 1300 kg ukončil soutěž kůň Petra Procházky, Narex, a také Neklan s Františkem Chromým.

Dalších 100 kg navíc nevyřadilo další koně, ale na váze 1500 kg skončilo soutěž již více koní, a to Samanta s Jiřím Knapovským, Inspektor s Janem Janovským, Egon s Františkem Beranem a Bary s Michalem Farským, kteří saně dotáhli na 11 m.

Váhu 1600 kg nastoupilo zbývajících 5 koní, a zde dotáhla saně na vzdálenost 13,35m poslední soutěžící  klisna Rozárka s Alešem Lichnovským, která dostala do soutěže divokou kartu , díky tomu že odstoupil jeden soutěžící, a vybojovala si krásné páté místo.

A následující kolo bylo poslední. Plemenný hřebec Sagem s Milanem Bizňákem potáhl saně o pár cm od startovní čáry, Jasánek s Oskarem Sněhotou dotáhli saně na 1,6 m, Ori  s Romanem Chromým si vybojovali druhé místo s dotaženou vzdáleností 10,06 m, a vítězem absolutního těžkého tahu se stal Jurášek a Dušan Turčan, kteří saně dotáhli přes celou dráhu, a v dalším kole již neměli důvod startovat.

Hodnocen byl i přepočet na váhu koně, tah relativní.

  1. Sagem  , Milan Blizňák
  2. Jurášek , DušanTurčan
  3. Jasánek, Oskar Sněhota
  4. Ori,  Roman Chromý
  5. Rozárka, Aleš Lichnovský
  6. Bary, Michal Farský
  7. Narex, Petr Procházka
  8. Samanta, Jiří Knapovský
  9. Egon, František Beran
  10. Neklan, František Chromý
  11. Inspektor, Jan Janovský
  12. WhiteTiger, Petr Procházka
  13. Lejdy, Jiří Bajer

 

Diváci měli možnost viděli korektní chováni soutěžících, a soutěž kde nebyly zbytečné časové prodlevy a bylo se pořád na co dívat. Soutěž komentoval p. Ivan Petrtýl a komise byla tříčlenná a to Mojmír Kubíček, Ing. Radko Novotný a Tomáš Janda.

Neděli 6.9. otevřela  ovladatelnost s kládou
uskutečnilo se také Mistrovství České republiky v ovladatelnosti s kládou v jednospřeží. Soutěž proběhla od 9 hodin ráno na dráze u lesíka. Trať byla postavena dopředu a stavitelem trati byl Tomáš Janda, který zodpovídal za udržování trati ve stejném stavu pro všechny závodníky. Hlavními rozhodčími se pro tuto soutěž stali Petra Šanturovová a Ivan Petrtýl.

Na start se postavilo 15 soutěžících, kteří se mistrovství účastnili na základě toho, jak se v průběhu roku umisťovali v jednotlivých kvalifikacích ve svých oblastech. Z každé oblasti pak postupovali na mistrovství 2 nejlepší.
Ovladatelnost s kládou se jela dvoukolově. V prvním kole jelo 15 závodníků celou trať a v kole druhém sedm nejlepších, kteří druhé kolo začínali s čistým štítem, jelikož se body nijak nesčítaly. Druhé kolo bylo zkráceno na 4 překážky a byl snížen časový limit.

Postavená trať nebyla příliš dlouhá, o to však záludnější na technické překážky. Pro závodníky byla přítěží také zdejší borovicová kláda, která je křivě rostlá, a proto se s ní hůř provádí technické překážky jako třeba skládka nebo shazování kužele.
V prvním kole se soutěžící museli vypořádat se sedmi překážkami. Trať obsahovala klasické průjezdy, točný bod, váhu, při které musela kláda zůstat vyvážená po celou dobu přepřihání klády, dále skládku spojenou se začelením, kde tolerance při začelení byla +/- 10 centimetrů. Další překážkou byl podsmyk, při kterém kůň musel horní kládu přeskočit a neshodit. Pokud horní kláda spadla, bylo soutěžní dvojici uděleno 5 trestných bodů. V závěru trati poté bylo couvání na 2 kužele a závěrečný průjezd.
Pro tuto trať byl stanovený časový limit 7 minut. Po překročení 10 minut byl daný soutěžící vyloučen.

V prvním kole se nejvíce dařilo Petru Procházkovi s valachem Narexem. Ti získali pouze 5 trestných bodů za překročení času. Druhé místo obsadil Dušan Turčan se Saimonem s 15 trestnými body. 15 trestných bodů na trati v prvním kole získal také Jiří Knapovský se Samantou-K, kterého za Dušana Turčanaposunul pomalejší čas.
Do druhého kola dále postoupili Aleš Soukup s klisnou Sylvou, Jan Janovský s polským chladnokrevníkem Brokem, Jaroslav Marvan s Míšou a Roman Červený s Dudlíkem.

V druhém kole byl stanoven časový limit 5 minut a trať byla zkrácena na 4 překážky, a to na dva průjezdy, váhu a skládku se začelením.

V tomto rozhodujícím kole jelo 5 soutěžících bez trestných bodů, a proto byl důležitý také čas. První místo a titul Mistra České republiky vybojoval Aleš Soukup se svou klisnou Sylvou, druhé místo obsadil Jiří Knapovský se Samantou-K a na třetím místě skončil Petr Procházka s valachem Narexem.

Rádi bychom tímto poděkovali Lesům České republiky za finanční podporu, ze které byla prvním pěti umístěným udělena finanční odměna. Poděkování patří také staviteli tratě Tomáši Jandovi a rozhodčím, kteří spravedlivě vedli tuto soutěž.

 

A vyvrcholila Dostihem chladnokrevníků – o pohár ředitele Závodiště Pardubice

Je velká škoda, že tuto disciplinu sleduje velmi málo diváků a i se o ní málo píše, je to dáno tím, že se jede až po skončení celodenního nedělního programu kolem 17.hodiny, kdy už spousta soutěžících z ostatních disciplin, ale i diváků je už na cestě k domovu. 

 

autoři:

Natálie Blizňáková, Michaela Olbertová, Josef Našinec 

 

Výsledky

Tříleté klisny

Těžký tah - výsledky absolutního i relativního těžkého tahu

 

Ovladatelnost 1.kolo

Ovladatelnost finále

Ovladatelnost celkové pořadí

 

Orba kompletní

 

Fotografie http://witi.rajce.idnes.cz/Kone_v_akci_2015%2C_chladnokrevne_triletky_a_TT/

http://naty-bliznakova.rajce.idnes.cz/Kone_v_akci_Pardubice_5.-6.9.2015/

http://miska07.rajce.idnes.cz/5.9.2015_-_Kone_v_akci_-_Pardubice/

http://kirkas-aurinko.rajce.idnes.cz/Kone_v_akci_Pardubice_5.9.2015/

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 13
Celkem: 1831672
Měsíc: 16309
Den: 560