Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

 Queen byla britská rocková skupina založená v roce 1970 v Londýně. Původně skupinu tvořili kytarista Brian May, zpěvák Freddie Mercury a bubeník Roger Taylor, o rok později se k nim přidal baskytarista John Deacon. Brian May začínal ve skupině The Others, v roce 1969 založil s Taylorem kapelu Smile. Obě se však krátce po svém vzniku rozpadly, a tak 19. února 1971 spolu s ostatními spoluhráči poprvé vystoupili pod názvem „Queen“.

Počínaje rokem 1973 vydali patnáct studiových a pět živých desek, řadu kompilací a singlů. Osmnáctkrát obsadily jejich nahrávky první příčku albových hitparád po celém světě (např. Bohemian Rhapsody, Under Pressure nebo Innuendo). Během své historie obdrželi množství ocenění za živé pojetí skladeb, prodeje alb i hudební přínos. Jejich vystoupení na Live Aid v r. 1985 bylo zvoleno nejlepším koncertem všech dob. V roce 2001 byli uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame, o rok později na Hollywoodský chodník slávy.

Kapela se nerozpadla ani po smrti Freddie Mercuryho v roce 1991, ani po odchodu Johna Deacona v roce 1997. S novým zpěvákemPaulem Rodgersem (poprvé v r. 2005 - 2010) vystupují pod názvem Queen + Paul Rodgers. Rok 2006 byl ve znamení severoamerického turné, navíc ohlásili návrat do studia – poprvé po třinácti letech. V r.2008 vyšlo nové album The Cosmos Rocks, turné k novému počinu bylo zaznamenáno na DVD Live In Ukraine, které vyšlo v r. 2009. Koncert na Charkovském náměstí navštívilo 350 000 lidí. Queen vynikali nad ostatními skupinami svými originálními skladbami, zajímavé bylo spojení rocku s operou v Bohemian Rhapsody, dále Freddieho hlasovým rozsahem a showmanstvím. Charakteristický zvuk skupiny udávala elektrická kytara Briana Maye, vyrobená ze starého krbu.