Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projekt "Sportujeme po škole za hasičárnou"

Jak jsme se podíleli na realizaci zázemí pro trávení volného času mládeže.
article preview

Projekt workoutového hřiště byl úspěšně realizován a dokončen na jaře 2021 za finanční podpory Ministerstva pro místní rozvoj a obce Smidary. Po formální stránce se o projekt zasloužila předsedkyně spolku, Marie Matyášová. Na ruční úpravě dopadových ploch a okolního terénu se ve svém volném čase podílelo několik dobrovolníků z řad členů spolku, členů SDH LH a místních obyvatel. Prostor pro cvičení se skládá z workoutové sestavy a dále prolézaček pro starší děti, tak aby bylo umožněno cvičení dětí a rodičů současně.

 

Původní vize, počátek projektu:

Posláním našeho spolku je, dle stanov, budování míst pro trávení volného času dětí a mládeže. V Loučné Hoře je vybudováno zázemí pro trávení volného času předškolních dětí a dětí do cca 8 let (klouzačka, houpačka, pružinová houpačka, prolézačka). Chybělo zde však místo pro aktivní trávení času dětí školního věku a dospívajících. Proto jsme přišli s myšlenkou  vybudování sportoviště za hasičskou zbrojnicí. Podobu hřiště jsme řešili komunitně. Do plánování a diskuze o výsledné podobě hřiště jsme zapojili obyvatele obce  (hlavně rodiče a i samotnou mládež).

Naším prvním krokem byla snaha zajistit na sportoviště finanční prostředky prostřednictvím  dostupných grantů. V roce 2018 zkusili žádat o finanční podporu prostřednictvím grantového programu Oranžové hřiště (nadace ČEZ), na tento příspěvek jsme nedosáhli. Nakonec bylo hřiště realizováno za finanční podpory Ministerstva pro místní rozvoj a obce Smidary, a také s pomocí členů našeho spolku a SDH LH při přípravě dopadových ploch.

O projektu

Jedná se o postupné vybudování multifunkčního sportovního zázemí včetně wokoutové sestavy pro děti a dospívající mládež z Loučné Hory. Je zde generace dětí a mládeže, která již odrostla herním prvkům umístěným v parku u kostela.  Jedná se o děti a mládež vesměs dosti sportovně zaměřenou, která začíná trávit svůj volný čas i organizovaně venku a pohromadě ve společné skupině. U hasičské zbrojnice se snažíme pro tyto děti a dospívající mládež zajistit zázemí, které je povede ke smysluplnému trávení volného času. Zde mají již k dispozici stůl na stolní tenis a také k tomu potřebné příslušenství, které si mohou po domluvě zdarma vypůjčit. Možnost trávit společně čas cvičením a nácvikem nových dovedností, například na workoutové sestavě, se nám jeví jako drobný krok k předcházení sociálně patologických jevů dětí a mládeže. Děti tak budou mít možnost posílit nejen svalové skupiny, ale i své sebevědomí a rozhled při hledání pozitivních vzorů v dospívání. Dalším úhlem pohledu je investice do budoucí generace, která se na Loučné Hoře rodí a vzhledem k dlouhodobému charakteru projektu (tzn. i dlouhodobé životnosti cvičební sestavy) lze předpokládat, že budou i další generace po dosažení potřebného věku též využívat potencionálu workoutového hřiště. Prvotně se snažíme uspokojit potřeby dětí a mládeže, avšak při plánování projektu (první předběžné komunitní setkání 28.10.2018) jsme zjistili, že jeho silná stránka je i v možnosti využití těchto cvičebních prvků dospělými osobami.

Popis workoutového hřiště

Workoutové hřiště je moderní forma sportovního vyžití, kde se využívá ke cvičení především váha vlastního těla. Hřiště má rozměr cca 10x10 m a je umístěno v levém zadním rohu prostoru za hasičskou zbrojnicí. Workoutové hřiště obsahuje několik stanovišť (hrazdy, žebřiny, lavice a jiné). Workoutová sestava je navržena jako komplexní a multifunkční sportovní zařízení pro rozvoj silových a obratnostních dovedností, s ohledem na její využití pro venkovní fitness park, posilování, strečing a protahování, formování postavy a zvyšování fyzické kondice. Rozsah a velikost sestavy umožňuje cvičení více osob současně. Na navržené sestavě lze provádět jak dynamické, tak statické silové prvky. Její tuhost a vzdálenosti jednotlivých komponentů zajišťuje maximální cvičební komfort, funkčnost a bezpečnost. Na konstrukci lze optimálně rozvíjet silově obratnostní-schopnosti, silovou dynamiku a nárůst všech svalových partií. Posilování na workoutové sestavě je jedním z nejšetrnějších typů rozvoje síly a svalového aparátu, jelikož probíhá pouze se zátěží vlastní váhy těla. Tím nedochází k nadměrnému zatěžování kloubů, šlach a omezení růstového potenciálu mládeže. 

 
 


Poslední fotografie



Statistiky

Online: 1
Celkem: 61814
Měsíc: 847
Den: 27