Ryby
Kapr na paprice
Ingredience
4 porce kapra, citrónová šťáva, olej , sůl, mletá sladká i pálivá paprika, kousek másla, 2 dl smetany 12 %
Porce pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Osušíme je, osolíme, poprášíme paprikou a zvolna opékáme po obou stranách na oleji. Měkké porce vyjmeme a přeložíme na talíře, část oleje od opékání slijeme, na pánev přidáme máslo, ještě trochu papriky a zpěníme ji.Zalijeme ji smetanou a několika lžícemi vody a za stálého míchání ovaříme připečenou šťávu. Nalijeme ji na porce kapra a hned podáváme. Vhodná příloha je rýže nebo brambory.
Kapr na česneku
Ingredience
4 porce kapra nebo jiné ryby, česnek, sůl olej, 2 cibule, petrželka, 1 dl bílého vína, nebo zředěné citrónové šTávy
Porce potřeme čsnekem rozetřeným se solí, vložíme na pánev s olejem a zvolna opékáme po obou stranách, až porce změknou. Přeložíme je na talíře, na oleji podusíme cibule nakrájené na tenké kolečka , plátky česneku a usekanou petrželku, zalijeme je vínem, necháme přejít varem a nalijeme na kapra, Podávámes brambory.
Kapr ve vinném (pivním ) těstíčku
Ingredience
4 porce kapra, citrónovou šťávu, sůl, tuk na smažení
Těstíčko 2 vejce, 2-3 lžíce bílého vína nebo světlého piva10°, 80 g hladké mouky, 1 lžíce oleje, sůl
Kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Pak je osušíme, osolíme, namočíme do středně hustého těstíčka připraveného rozšleháním uvedených potravin, vložíme do mírně rozehřáteho tuku a zvolna usmažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.
Kapr na sardeli s mandlemi
Ingredience
4 porce kapra, citónová šťáva, sardelova pasta, hladká mouka, olej, kousek másla, několik mandlí, sůl
Porce pokapeme citrónovou šťávou,a necháme 15 minut odležet. Mandle povaříme 20 sekund ve vodě, propláchneme studenou a oloupáme. Porce kapra osolíme,potřeme sardelovou pastou, poprášíme moukou a zvolna pečeme po obou stranách na oleji. Porce vyjmeme, na pánev přidáme máslo a mandle a krátce je podusíme. Nalijeme je na kapra a hned podáváme s dílky citrónu a s opečenými brambory.
Kapr na houbách
Ingredience
4 porce kapra, citrónová šťáva, sůl, olej, 2 cibule, kousek másla, česnek, 200 g hub, kousek bobkového listu, špetku tymiánu, 1 dl bílého nebo červeného vína,2 lžíce rajčatového kečupu
Porce pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Pak je osušíme, osolíme a zvolna opékáme na oleji. Drobně nakrájené cibule podusíme na lžíci oleje a na másle, přidáme rozetřený česnek, houby nakrájené na plátky, usekanou petrželku, kořeni, sůl a opět podusíme. Vše přidáme asi v půli opékání ke kapru, zalijeme je vínem a kečupem a dusíme, až porce změknou. Podáváme s brambory nebo rýží.
Kapr načerno
Ingredience
4 porce kapra, 50 g mrkve, 30 g celeru, 30 g petržele, 30 g cibule, 60 g másla, cukr, ocet , citrón, 20 g hladké mouky, 15 g perníku, 60 g švestkových povidel, 1 dl červeného vína, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, 1 lžíce rozinek, 20 g mandlí
Kapra pokapeme citrónovou šťávou a nacháme odležet. Potom kapra vložíme do vařící osolené vody, při mírné teplotě uvaříme a vyjmeme. Zeleninua cibuli nakrájíme na plátky, vložíme na polovinu dávky rozehřátého másla, poprášíme lžíci cukru a osmahneme. Zalijeme trochou vývaru z kapra, přidáme dvě kolečka z dobře omytého citrónu, ocet a světlou jíškuze zbylého másla a mouky, rozšleháme a krátce provaříme. Přidáme strouhaný perník, koření, povidla. Omáčku rozšleháme a za částého míchání povaříme 20 minut. Přilijeme vino, přidáme do omáčky. Prohřejeme omáčku dochutíme a podáváme s houskovými knedlíky. V omáčce se lépe rozvinou chuti, pokud ji necháme několik hodin odležet.
Minutkový guláš z rybího filé
Ingredience
600 g zmrazeného rybího filé, sůl, mletá sladká paprika, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 2 sterilované kapie, 1 sterilovaná okurka, 3 lžíce rajčatového kečupu, česnek, petrželka
Rybi filé necháme částečne rozmrazit, nakrájíme na hranolky, vložíme na pánev s trochou rozehřátého oleje, osolíme,poprášíme paprikou a za častého zamíchání opékáme na malém plameni. Na troše oleje podusíme cibule nakrájené na tenké půlkolečka, zasypeme ji trochou mleté papriky, po zpěmění přidáme kečup, nakrájené kapie a okurku, rozetřený česnek, usekanou petrželku a směs krátce podusíme. Přidáme ji k téměř měkkému filé, prohřejeme, osolíme a podáváme. Vhodná příloha je rýže.
Pstruzi po mlynářsku
Ingredience
4 pstruzi. sůl, mletý pepř, hladká mouka, olej, 80 g másla, citrónová šťáva, petrželka
Pstruhy osolíme, poprášíme moukou a pepřem, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a zvolna opékáme po obou stranách. Měkkké pstruhy přeložíme na talíře, část oleje z pánve slijeme, na pánev přidáme máslo, citrónovou šťávu, jemně usekanou petrželku a za stálého míchání necháme máslo rozehřát. Nalijeme je na pstruhy, přiložíme dílky citrónu a podáváme s vařenými brambory a s jemným zeleninovým salátem.
Pstruzi na víně
Ingredience
4 pstruzi, sůl, hladká mouka, 40 g másla, 1 dl bílého vína, sardelová pasta
Pstruhy osolíme, poprášíme moukou a opékáme na oleji po obou stranách. Při pečení podlijeme vínem a přidáme máslo a malé množství sardelové pasty. Měkkké pstruhy přeložíme na talíře, podlijeme je šťávoua podáváme s vařenými brambory a se zelným salátem nebo podle chuti a okurkou.
Štika na mandlích
Ingredience
4 porce štiky, 1 vejce, olej, 80 g mandlí, 60 g másla, kousek citrónu, sůl, mletý pepř
Porce štiky osolíme, opepříme, namočíme po obou stranách v rozšlehaném vejci a po obou strnách opečeme na oleji. Mandle povaříme 20 sekund ve vodě, oloupáme a podusíme na másle. Porce přeložíma na talíře, přelijeme máslem s mandlemi a obložíme dílky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami a se zeleninovým salátem.
Štika smažená ve vinném těstíčku
Ingredience
4 porce štiky, citrvou šťávu
Těstíčko : 2 malá vejce, sůl, 1 dcl bílého vína, asi 100 g hladké mouky, 1 lžíce oleje
Porce štiky pokapeme citrónovou šťávou a nscháme odležet. Osušíme je ,osolíme, namočíme do středne hustého těstíčka připraveného rozšleháním uvedených přísad a smažíme po obou stranách. POdáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem nebo okurkovým.
Candát na grilu s mandlovou omáčkou
Ingredience
4 porce candáta, půlka cutrónu, sůl, mletý pepř, petrželka, olej
Omáčka
100 g majonézy, 1 dl bílého jogutru, 40 g mandlí, petrželka, špetka cukru, citrónová šťáva, sůl
Porce candáta pokapeme citrónovou šťávou, potřeme lžící oleje a nacháme odležet. Asi za hodinu necháme porce odkapat, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a upečeme pod rozehřátým grilem. Při pečení je jednou obrátíme a opět pokapeme olejem. podáváme s opečenými bramboramy a omáčkou.
Příprava omáčky
Mandle povaříme 20 sekund vo vodě, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Majonézu promícháme s jogurtem, cukrem, citrónovou šťávou, osolíme, jemně nasekanou petrželkoua připravenými mandlemi.
Candát pečený se smetanou
Ingredience
4 porce candátu, 50 g másla, 50g cibule, petrželka, 1/2 dl smetany, 2 žloutky, 5 lžíc bílého vína, citrónová šťáva, sůl
Porce candáta pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Na vymaštěnou pánev rozložíme polovinu jemně nakrájené cibule, kterou posypeme nadrobno nasekanou petrželkou, kořením, přidáme osolené porce a vše zalijeme vínem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě do měkka. Porce necháme odkapat, vložíme do vymaštěné zapékací misky., posypeme dobně nakrájenou cibulí, zalijeme jedním decilitrem horké smetany a podusíme v troubě 3 minuty. Ve zbývající smetaně rozkvedláme žloutky a sůl, nalijeme na porce candáta a zapečeme v troubě, dokud žloutky ve směsi neztuhnou. Podáváme s vařenými brambory a s dílky citrónu.
Losos z rouby na zelenině
Ingredience
4 stonky zeleného chřestu, 2 malé chili papričky
4 větší žampiony, 2 malé cibule, nebo 4 jarní cibulky,
1 stonek citronové trávy, 20 g čerstvého zázvoru
4 filety z lososa ,sůl, bílý pepř na dochucení,
olivový olej na zakapání
Chřest omyjeme ,očistíme a ulomte zdřevnatelé stonky. Nakrájejte ho na šikmé plátky , hlavičky ponechte v celku. Citronovou trávu a chilipapričky nasekejte nadrobno, žampiony pokrájejte na plátky a zázvor na tenké nudličky.
Papír na pečení pokapejte olivovým olejem a rozprostřete na nej pokrájenou zeleninu a žampiony. Filety z lososa osolte, opepřete a posaďte na zeleninu, kůží nahoru.
Papír zabalte jako bonbon. Spojte dvě protilehlé strany a zrolujte je jako když se v cukrárně balí zákusky. Konce stáhnetě pevně provázkem. Zabalit můžete všechny porce dohromady., nebo z každého filetu udělejte samostatný balíček, ať si ho každý na talíři rozbalí sám.
Balíček/ balíčky dejta na plech a pečte 5 minut v troubš na 200-220°C . vYNDEJTE JE A NECHTE 3-4 MINUTY DOJÍT.