Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těhotenství + porod a vše kolem toho

4. 2. 2011

Tak začínáme. Tyto rady jsme daly dohromady s děvčaty BartaskovaM  a PetulkaR. z jednoho fóra. Doufáme že pomohou :-)

 

V těhotenství

 

  • Snažte se udržet v co nejlepší tělesné kondici - opravdu Vám to u porodu hodně pomůže. A po něm taky :-)
  • Pokud možno vše si nachystejte ještě před porodem. Je pak dost nepříjemné řešit z porodnice, aby vám příbuzní nakoupili potřebné věci.
  • V porodnici se všech, pořád na všechno ptejte - oni tam jsou od toho a Vás uklidní, když budete vědět co se s Vámi děje.
  • Nebojte se koncem těhotenství být trochu rozmazlená, bude toho na vác hodně, psychicky i fyzicky, tak máte právo na nějaké vrtochy :-)

Po porodu

  • V porodnici využijte nabídku abyste se vyspali (jestliže ji dostanete, ne všechny porodnice nabízí možnost péče o miminko) - sestřičky si vezmou miminko na oddělení novorozenců a přinesou Vám jej na kojení - bude tam o něj dobře postaráno. Opravdu toho využijte jestliže budete mít tu možnost - doma Vám už toto nikdo nenabídne :-D
  • Do porodnice si sebou vemte nějaké jídlo a pití - během porodu se možná nebude hodit ani tak Vám, jako spíš doprovodu (ať nepříjde o závěr, jako můj přítel :-D). Po porodu budete mít zvýšený příjem energie, budete mít stále hlad, a sušenek, oplatků a čokolád můžete mít třeba celou kabelu :-) POZOR NA OVOCE příliž se nedoporučuje, kvůli možné alergii miminka, ale zase vitamíny potřebujete, takže jablíčko, nebo třeba hrušky určitě nevadí. Důležité je vyhnout se ovoci, které bývá často alergenem (citrusy, jahody - opravdu se vyplatí zařazovat do jídelníčku pomaleji). Pití bez bublin - nedoporučují se kvůli kojení - můžou způsobota nadměrné prdíkování. Dostanete sice nemocniční čaj, ale některé bývají dost hnusné.
  • Po porodu se často sprchujte, nejlépe po každém venčení, budete se cítit lépe a i z hygienického hlediska, je to lepší (a dřív se zahojí rána po šití)
  • Nebojte se v porodnici říct, že se Vám něco nelíbí. Vy tam nejste kvůli nim, oni tam jsou kvůli Vám!
  • Pečlivě se starejte o prsa a bradavky (rozžužlané bradavky fakt bolí). Doporučuji mazat po každém kojení Bepantenem nebo podobnou ošetřující mastičkou na bradavky (firma Avent též něco takového vyrábí)
  • Hodně se ptejte ohledně kojení - každá sestra má trochu jiné praktiky a jiné názory, snažte se jich sehnat co nejvíc a pak si najít zlatou střední cestu a po té se vydat :-) kojení je to nejepší co můžete pro svoje miminko udělat :-) tak se snažte!
  • První dny doma se na vše vykašlete a spěte co to dá - budete po porodu tak unavené, že byste musely být supermanky abyste zvládly dělat to co před porodem :-D (včas na to připravte partnery). Nachystejte si už před porodem jídlo do mrazáku, ať pak už jen vytáhnete ohřejete a sníte. Nemusíte se s ničím dlouho vyvařovat. Jestliže chcete domluvte si aby byl s Vámi někdo ty první dny doma (já to nechtěla) partner si může vzít dovolenou, může přijet Vaše maminka, sestra nebo kamarádka a pomoct Vám s péčí o domácnost, zatímco Vy si budete užívat první dny s Vaším miminkem. Za pár dnů už začnete zvládat jak domácnost, tak miminko nebojte se :-)

 

Pro miminko:

 

  • Do porodnice si vemte plínky, mastičku na zadek (nejlépe Bepanten, použijete i na prsa) a nic víc většinou potřebovat nebudete - dle možností porodnice (až potom na odchod). V naší porodnici nás naučili umývat zadek po každé stolici, takže ubrousky potřeba nebyly (a ona ta smolka by asi stejně moc dobře nešla tím utírat...). My měli v porodnici šílené horko, ale nemusí to tak být všude, takže si můžete vzít i čepičku, ponožky a rukavičky (ty kvůli nehtíkům, některé děti se dokáží parádně poškrábat) - to v porodnici nedostanete.
  • Nezapomeňte na foťák a foťte! Takhle miminko už nikdy vapdat nebude a uvidíte, že se bude měnit každým dnem!
  • A obrňte se trpělivostí - všichni budou chtít vidět miminko co nejdřív. ale myslete na to, že novorozené miminko nemá žádnou imunitu, takže když ho poprská 20 lidí už v porodnici, není to nic dobrého(nám v porodnici velmi doporučovali abychom miminka před návštěvama chránili - mohli jsme je dát na novorozenecké oddělení a vyzvednout si je až po návštěvě). Takže buďte silné, nebojte se odmítat návštěvy (během šestinedělí se moc návštěvy nedoporučují a už vůbec ne nachlazené nebo rýmy!) jestliže jsou navštěvující normální, tak to pochopí, jestliže ne, nemá cenu o jejich návštěvu stát.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

co je dobré vědět před porodem

(Michaela Trýznová, 16. 2. 2011 13:43)

Nedalo mi to a musela sem taky něco napsat,v prvé řadě je to super nápad tyhle stránky,rady se hodí,já ikdyž sem měla načteno spoustu literatury,což je mimo jiné dost k ničemu,sem si na všecko po porodu musela víceméně dojít sama.To je ale vlastně taky dobře,každé mimčo je jiné a nejlepší je dát na intuici,než sem tohle pochopila dlouho sem se s tím vším rvala ale pak sem pochopila že nejlepší je ta nejjednodušší cesta.Mamčám co budou rodit určitě doporučuju kvalitní předporodní kurz,nejde ani tak o informace ty se dají sehnat všude,ale o to že kvalitní kurz zbaví obav z porodu a tak nějak na to mateřství pomůže se naladit,mě to moc pomohlo a pak sem rodila jedna radost,do porodnice sem odjížděla s úsměvem, a je pravda že 90%celého porodu se odehrává v hlavě.No a taky souhlasím s tím že je dobré se v prodnici na všecko ptát a nenechat se odbít,pokud to jde považuju za ideál když je partner u porodu a když pak máte nadstandart a může tam s vámi zůstat i přes noc nebo celou dobu.Nepovažovala sem to za důležité ale porod je hodně emočně silný zážitek a po něm může být psychika hodně rozhozená a je dobré mít vedle sebe někoho blízkého.

Re: co je dobré vědět před porodem

(Anička, 16. 2. 2011 13:53)

Děkuji za komentář Míšo :-)
Já jsem na žádném kurzu nebyla, ale měla jsem výhodu - úpřed dvěma roky jsem byla jako doporovd u porodu mé sestry, tak jsem tak nějak věděla, co mě čeká a porodu jsem se nebála.
Ale věřím, že pro mnohé to může být děsivá představa a takový kurz jistě uklidní a poučí :-)
Doprovod u porodu též doporučuji. I se mnou byl přítel a i když jsem si v době těhotenství myslela, že ho od tama budu muset vykázat - vydržel tam se mnou přesně tu dobu, kdy jsem ho nejvíc potřebovala :-)