Vepřová žebra jsou často nedoceňovaným masem. Přitom jsou velmi chutná, levná a dokonce i jednoduchá na přípravu! Pro recept na vepřová žebra marinovaná s černým pivem a medem j

 

Foto: Mona MartinůNa žebírka si připravte tyto ingredience

Na dvě porce potřebujete: 800 g vepřových žeber (po uvaření zůstane asi 500–600 g), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 celých černých pepřů, 0,5 dl černého piva, 0,25 dl stolního oleje, 2 stroužky česneku, 1 čajovou lžičku koření country mix, půl čajové lžičky mletého chilli, 2 polévkové lžíce (50 g) medu a sůl.

Foto: Mona 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nejdříve uvařte

Opláchnutá žebra vložte do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření a černý pepř a v mírně osolené vodě na mírném ohni (aby voda neklokotala) vařte asi hodinu a půl. Když je maso měkké, tak ho vyndejte, z vývaru můžete případně připravit polévku.

Foto: Mona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pivo smíchejte s medem Přidejte koření, sůl a česnek promíchejte a marináda je hotová

Marinádu připravíte smícháním všech zbývajících surovin, tedy piva, oleje, prolisovaného česneku, koření, medu a špetky soli. Při tomto množství chilli žebra nebudou ani ostrá, takže se nemusíte bát dát je pak dětem.

MartinůŽebra pomažte marinádou a dejte péct

Jednotlivé uvařené kousky masa ze všech stran pomažte marinádou a naskládejte do pekáčku. Ten pak vložte do trouby a při teplotě 180 stupňů pečte ještě asi 10–12 minut.


Hotová žebra podávejte s křenem a hořčicí, případně jinou omáčkou vhodnou ke grilovanému masu. Jako příloha se nejlépe hodí česneková bageta nebo chléb. A při servírování určitě nezapomeňte na ubrousky – bude jich potřeba na ruce i na pusu! :-)

Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý. Marinádu můžete libovolně obměňovat, stejně jako můžete použít jiné koření k předvaření masa.