vánoční manuál
Vánoční cukroví: nejlepší recepty klasické kuchyně. • Od anýzek po žloutkové penízky. • Abecední seznam receptů na vánoční cukroví. • Nejlepší išelské dortíčky, nejlepší kokosové cukroví, vanilkové rohlíčky, nejlepší vosí hnízda s vaječným likérem nebo základní těsto na cukroví linecké. • Základní druhy vánočního cukroví s recepty. • Vhod přijdou také recepty na vánoční cukroví na poslední chvíli. • Recepty na perníčky na několik způsobů. •
Ze svého sešitu nejlepších receptů na vánoční cukroví jsem vybrala základní druhy, které jsem (s jednou výjimkou) vyzkoušela a prověřila. Nebudu tvrdit, že je peču stále všechny: některé druhy cukroví jsou „trvalkami“, jiné udělám jen občas. Lexikon – malý receptář vánočního cukroví – může posloužit i pro inspiraci. Třeba si někdo vzpomene, že na určitý druh cukroví zapomněl – a možná na ně má svůj recept.
Vánoční cukroví: Abecední seznam základních druhů
Anýzky smetanové
- Z 250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 dl kysané smetany, lžičky mletého anýzu a trošky prášku do pečiva vypracujte na vále vláčné těsto. Nechte přes noc odpočívat. Druhý den vyválíte z těsta placku a vypichujete tvary. Anýzky pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Anýzky nepotřebují dlouho odležet, takže je můžete vyrábět skoro na poslední chvíli.
Datlové Štěpánky
- 50 g datlí pěkně nadrobno usekáme a promícháme je s hrstí piškotových drobečků. Pak pečlivě dotuha ušleháme sníh ze 3 bílků, do něho postupně přišleháváme 210 g pískového cukru. Do tuhé pěny vmícháme datle s drobečky. Na plech si rozložíme málo slazené kupované sušenky a na ně dáme vždy hromádku datlové pěny. Štěpánky spíše sušíme v mírně vyhřáté troubě. Pokud už se vám při pohledu na troubu protáčejí panenky, vyzkoušejte některý z bohaté zásoby receptů na nepečené cukroví. Z celé hromady vybírám alespoň dva.
Hoblovačky
- Utřeme tolik moučkového cukru, co váží dvě celá vejce, přidáme za jedno vejce mouky a nezapomeneme ani na dvě vejce. Ze všeho vypracuje těstíčko a můžeme podle chuti přisypat skořici, zázvor, či vanilku. Nahřátý plech vymažeme tukem a necháme vystydnout. Poté nalejeme na plech vypracované těstíčko a nožem jej rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v dobře, ne však v příliš vyhřáté troubě. Ještě za horka rozkrájíme na tenké proužky a zatáčíme je za tepla na držadle silné vařečky do tvaru hoblovačky.
Išelské dortíčky
- 140 g másla,70 g strouhaných mandlí, 70 g cukru, 250 g hladké mouky, šťáva z půlky citrónu, 1 žloutek, pikantní zavařenina na slepování, čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí na ozdobu.
Příprava išelských dortíčků: Všechny přísady na vále zpracujeme v těsto, které necháme hodinu v chladu odležet. Potom vyválíme 2 mm silnou placku, formičkou vypichujeme kolečka a pečeme ve středně teplé troubě. Vychladlá kolečka potřeme zavařeninou a spojíme. Přelijeme čokoládovou polevou a išelské dortíčky nakonec ozdobíme půlkou mandle.
Kokosky I.
- 3 vejce, 40 g másla, 200 g cukru a 250 g kokosu.
Příprava kokosek: Žloutky utřete se 40 gramy másla a 200 gramy cukru, přidáte sníh z bílků a 250 gramů kokosu. Z přísad vypracujeme těsto, které lžičkou dáváme na vymazaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě a sundáváme ještě teplé. Podle tohoto receptu vytvoříme asi sedmdesát kousků. Kokosky je nutno nechat uležet.
Kokosky II.
- 4 bílky, 80 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 20 g polohrubé mouky.
Příprava: Z bílků ušleháme sníh do polotuhé konzistence a po troškách do něj všleháváme krupicový cukr. Pak všleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na malém plameni šleháme, až se sníh prohřeje. Nádobu z vodní lázně vyjmeme, po částech přisypeme kokos a mouku a šleháme do vychladnutí. Z těsta stříkáme malé kopečky na papír na pečení položený na plechu a pečeme-sušíme v mírně vyhřáté troubě (150 stupňů C), až kokosky zrůžovějí.
Kokosové střapáče
- 200 g hladké mouky, 200 g Hery, 80 g cukru, 200 g mletého kokosu, 1 vejce, 3 lžíce kakaa.
Příprava cukroví: Vypracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a pečeme ve středně teplé troubě. Upečená kolečko slepujeme nádivkou. Nádivka: 120 g másla, 80 g cukru, 1 vejce, 80 g kokosu, rum podle chuti. Navrchu kokosové střapáče poléváme čokoládovou polevou a ještě vlhké sypeme kokosem.
Kokosové zápalky
- Využijeme toho, že mletý kokos patří k levnějším surovinám, a nakoupíme ho na výrobu kokosového cukroví dostatek. Budeme potřebovat 130 g. Ke kokosu pak na vále přidáme 100 g hladké mouky, 100 g másla, 60 g moučkového cukru a stejné množství kakaa. Přidáme ještě jeden žloutek a vypracujeme těsto. Vyválíme z něho placku asi půl centimetru tlustou a rozkrájíme ji na tyčky stejně široké, ale dlouhé až 5 cm. Ty pak pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu pěkně zprudka. Konečnou zápalkovou podobu získají kokosové tyčinky namočením jednoho konce do čokoládové polevy.
Ledovky
- 1/2 kg polohrubé mouky, 36 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla, 2 vejce, skořice, kakao, citronová šťáva, 1 prášek do pečiva.
Příprava: Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Vyválíme placku a třemi různě velikými formičkami vykrajujeme hvězdičky. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme tři hvězdičky na sebe máslovou náplní: 30 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 2 žloutky. Slepené hvězdičky poléváme rumovou polevou, kterou zhotovíme ze 40 dkg moučkového cukru, vařícího mléka a rumu.
Linecká srdíčka s růžovou polevou
- 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g pískového cukru, citrónová kůra, balíček vanilinového cukru, 2 žloutky a 1 lžíce mléka.
Růžová poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, asi 1 lžíce červené ovocné šťávy (z kompotu – borůvky, aronie, ostružiny, maliny a podobně) a pikantní zavařenina.
Příprava: Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, vanilinový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, kolem dáme máslo nakrájené na kousky, doprostřed vlejeme žloutky a mléko. Těsto nejprve zpracujeme nožem, potom rukama, upravíme do bochánku a v chladu přikryté fólií necháme asi hodinu odležet. Potom ho rozválíme a vykrajovací formičkou vypichujeme srdíčka, ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dorůžova. Po vychladnutí spojujeme linecké cukroví pikantní zavařeninou, polijeme růžovou polevou.
Linecké pečivo, recept na základní těsto k různému použití
- 75 dkg hladké mouky, 50 dkg másla nebo Hery, 25 dkg, práškového cukru, 3 žloutky, citronová kůra. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které použijeme k vykrajování a slepování marmeládou nebo krémy, na košíčky, lidičky nebo na rohlíčky protlačované strojkem..
Marokánky
- 1/4 litru šlehačky, 160 g kandovaného ovoce, 160 g ořechů, 160 g cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 20 g hladké mouky.
Příprava marokánek: Šlehačku, cukr, vanilkový cukr a mouku svaříme za stálého míchání. Odstavíme a přisypeme oříšky a ovoce (vše nasekané na malé kousky). Připravíme si vymazaný a moukou posypaný plech. Na něm lžičkou děláme hromádky či placičky a zvolna pečeme. Po vychladnutí nezapomeneme, máme-li to rádi, zespoda potřít čokoládovou polevou.
Nepečené cukroví. Brambůrky
- Dva žloutky vařené natvrdo rozetřete s 60 g másla, 3 lžícemi moučkového cukru a lžicí rumu. Z pečlivě propracované hmoty vytvoříte malé kuličky a dáte je do chladna ztuhnout.
Ze 100 g mletých ořechů, 100 g strouhané čokolády, stejného množství moučkového cukru, 1 bílku (syrového) a lžíce rumu vyrobíte brambůrkám slupku. Nejprve necháte na mírném ohni prohřát mleté ořechy, pak přidáte čokoládu a ostatní přísady a opět vypracujete hladké těsto. Vytvoříte z něho malé placičky, do nichž zabalíte žluté kuličky. Celé brambůrky navrch ještě obalíme v kakau a necháme ztuhnout a posléze ještě týden odpočívat v chladu.
Nepečené cukroví. Ledová čokoláda
- 250 g ztuženého tuku, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce sušeného mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 1 vanilkovýcukr, mohou být i strouhané oříšky.
Příprava: Tuk rozehřejeme, vmícháme přísady kromě škrobové moučky a směs přivedeme do varu. Přidáme škrobovou moučku a odstavíme. Hmotou plníme formičky vypláchnuté studenou vodou a ledovou čokoládu dáme zmrazit.
Nepečené cukroví. Ořechové hříbečky
- 200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechových jader, 1 větší bílek, 1 lžíce kakaa.
Příprava: Cukr, ořechy a bílek zpracujeme na vále v těsto, do poloviny přimícháme kakao. Světlá hmota vytvoří třeně hříbků, tmavá hmota hlavičky. Spojujeme bílkem. Postavíme je na prkénko lehce poprášené moučkovým cukrem a necháme na malém teple usušit.
Nepečené cukroví. Sójové houbičky
- 100 g sójové mouky, stejné množství moučkového cukru, 40 g másla, dvě lžíce svařeného mléka, lžící rumu a lžičku fernetu a lžíci kakaa. K tomu všemu ještě přidejte našlehaný bílek a v míse pečlivě prohněťte tuhé těsto. Asi třetinu oddělte a obarvěte kakaem. Z bílé hmoty vyrobte nožky a z hnědé kloboučky houbiček. Přimáčknutím je spojte dohromady a nechte do druhého dne pěkně tuhnout. Pak je můžete uložit, abyste si na nich po týdnu pochutnali.
Nepečené cukroví. Šípkové cukroví
- Smícháme 200 g cukru s 200 g mletých ořechů, trochou citronové nebo pomerančové šťávy, špetkou skořice a šípkovou (nebo i jinou) zavařeninou v takovém množství, aby se těsto mohlo dobře rozválet. Na cukrem poprášeném vále vykrajujeme různé tvary, sypeme krystalem a na prkénku při mírné teplotě sušíme.
Nepečené cukroví. Rumové kuličky
- 100 g hrozinek, 1 dcl rumu, 100 g ořechů, 100 g cukru, 100 g čokolády na vaření.
Recept na rumové kuličky: Rozinky nakrájíme nadrobno, zalijeme je rumem a ponecháme v uzavřené lahvi nejméně 3 dny. Poté je smícháme se shora uvedenými přísadami (čokoládu nastrouháme) a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Rumové kuličky jsou hotové.
Nepečené cukroví. Vosí hnízda
- 400 g jemně strouhaných ořechů, 400 g moučkového cukru, 2 vejce, trochu rumu a asi 200 g dětských kulatých piškotů.
Krém do vosích hnízd: 0,25 l mléka, 3 až 4 lžíce vanilkového pudinku, 100 g másla, 100 g pískového cukru, l žloutek, rum a moučkový cukr na vysypání formičky.
Recept na vosí hnízda: Všechny přísady zpracujeme v míse ve hmotu, kterou plníme vždy po kousku do formičky „vosí hnízdo“ vysypané moučkovým cukrem. Pomocí druhého konce vařečky uděláme do hmoty důlek, naplníme krémem, přiklopíme piškotem a „hnízdo“ vyklopíme.
Krém do vosích hnízd (neboli včelích úlků) uvaříme z mléka a pudinku a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem. Nakonec opatrně vmícháme pudinkovou kaši a vyšleháme v hladký krém.
Poznámka: Z této hmoty a do formiček na vosí hnízda se dělají i tučňáci.
Ořechové loučky
- 250 g ořechů, 250 g moučkového cukru, 3 bílky, 2 lžíce strouhanky. Citrónová poleva: Šťáva z 1 citrónu, půl bílku, moučkový cukr dle potřeby.
Příprava: Ořechy umeleme, smícháme s cukrem, strouhankou a bílky a na vále zaděláme těsto. Citrónovou šťávu a bílek smícháme s moučkovým cukrem a doběla vymícháme hustší polevu. Na pomoučeném vále je vyválíme na půl centimetru, silně potřeme citrónovou polevou, rádýlkem krájíme tyčinky, které klademe na vymaštěný plech. V mírné troubě upečeme. Zdobit se nemusí, nejlepší jsou hodně rozleželé.
Ořechové oválky s krémem
- 100 g másla, 140 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů, 1 žloutek Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte v lednici krátce odpočinout. Vyválejte plát silný 0,5 cm a vykrajujte oválky. Pečte v mírně vyhřáté troubě.
Varianta 1. Náplň: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, polévková lžíce mleté kávy.
Poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce silné černé kávy. Na polevu položte oloupanou mandli.
Varianta 2. Náplň: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, polévková lžíce kakaa.
Poleva: čokoláda na vaření. Na čokoládu položte vlašský nebo lískový ořech.
Ořechové trubičky
- 400 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů, 180 g másla, 180 g moučkového cukru, 2 vejce.
Příprava ořechového cukroví: Těsto vypracujeme, dáme chvilku odpočinou a připravíme si formičky trubiček. Na formičky buď naválíme oběma rukama kousek těsta, nebo těsto rozválíme a krájíme rádýlkem obdélníčky, které natočíme na tenčí část trubičkové formičky. Těsto natáčíme do poloviny formičky. Upečené a vychladlé trubičky namáčíme oběma konci v čokoládové polevě a necháme na plechu vedle sebe zaschnout. Oschlé trubičky plníme krémem pomocí stříkačky. Někdy plníme trubičky z jedné strany růžovým a z druhé bílým krémem. Vykukující krém můžeme obalit i v nastrouhaných ořechách. Chceme-li trubičky polít čokoládou celé, namáčíme je na vařečce.
Ořechy do formiček
- 400 g hladké mouky, 120 g vlašských ořechů, 280 g Hery, 160 g cukru.
Krém: 200 g másla, 160 g cukru, kakao, vejce, rum, 2 lžíce mletých ořechů, pudink ze čtvrt litru mléka (vanilkový nebo kakaový).
Příprava: Z přísad vypracujeme těsto, plníme do formiček vysypaných hrubou moukou. Pečeme ve středně teplé troubě. Naplníme nádivkou a dáme dva k sobě.
Ořechy čokoládové, vykrajované
- 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 60 g vlašských ořechů, 180 g másla (i rostlinného), trochu vanilinového cukru (asi třetina sáčku postačí) a malou lžičku mleté skořice.
Příprava: Na vále vypracujte v těsto, které můžete nechat odpočinout. Vyválejte z něho plát a vykrajujte oválky, která pečte v mírně předehřáté troubě. Vychladlá kolečka spojujte kremém z mletých vlašských ořechů rozetřených s máslem a podle chuti oslazených. Pak je polijte čokoládovou polevou a nahoru přilepte půlku ořechu.
Perníky, perníčky, poleva na perníky
Perníčky (Tániny)
- 2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, tlučené koření do perníku – 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 3 hřebíčky, trocha skořice, citrónová kůra, 80 g rozpuštěné hery a 2 žloutky na potření.
Bílková poleva: 100 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžička citrónové šťávy.
Příprava: Vejce, cukr a med třeme 15 minut, pak přidáme mouku s kořením a sodou. Nakonec tuk. Vypracované těsto necháme přes noc odpočinout (může odpočívat i několik dnů). Potom z něj vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkami vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným žloutkem a klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe. Když žloutek zaschne, potřeme perníčky ještě jednou a v horké troubě rychle upečeme. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou.
Perníčky I.
- 40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mletého koření (hřebíček, skořice, nové koření, anýz).
Recept na perníčky: Cukr a mouku prosijeme, přidáme koření, jedlou sodu, vejce a další suroviny a vypracujeme hladké těsto.
Perníčky ořechové
- 50 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 25 dkg medu, 2 celá vejce, 15 dkg strouhaných ořechů, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr. 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Příprava: Všechny přísady zpracujeme v těsto, které necháme přes noc odležet. Perníčky: Poleva. 14 dkg moučkového cukru, 1 bílek, citronová šťáva. Moučkový cukr alespoň dvakrát, lépe víckrát prosejeme a utřeme s bílkem a citronovou šťávou.
Perníčky, osvědčený recept Marie Janků-Sandtnerové
- 60 g másla, 2 vejce, 200 g moučkového cukru, citronová kůra, 2 tlučené hřebíčky, půl lžičky skořice, 35 g strouhaných neloupaných mandlí, 150 g hladké a 150 g hrubé mouky, tuk a mouka na plech, vejce na potření.
Příprava: Ze všech uvedených přísad vypracujeme hladké těsto, po odpočinutí v chladu je vyválíme na půl centimetru tlustou placku a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve velmi mírné troubě a všelijak zdobíme.
Perník medový, klasický
- 65 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 5 dkg rozpuštěného ztuženého tuku, 10 dkg tekutého medu, 4 celá vejce, 1,5 dkg jedlé sody.
Koření: hřebíček, skořice, nové koření, fenykl, anýz, badyán umlít, množství asi 1 lžíce na jednu dávku, 1 lžíce kakaa.
Příprava: Přísady dobře propracujeme a těsto necháme do druhého dne odležet. Vyválíme placku asi 3 5 mm silnou, vykrajované tvary pokládáme na vymazaný plech, potíráme mlékem a pečeme v horké troubě (asi 200 C).
Perník na stromeček
- 35 dkg hladké mouky, 5 dkg medu, 16 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová a pomerančová kůra, lžička tlučeného hřebíčku, nového koření, mleté skořice, balíček prášku do perníku.
Příprava: Mouku zpracujeme s medem, cukrem, vajíčky a dalšími přísadami. Vykrajujeme tvary, které zavěšujeme na vánoční stromek.
Perník pardubický
- 1. těsto: 50 dkg hladké mouky, 50 dkg medu, 1/2dkg hřebíčku, nového koření, anýzu, badiánu, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek, 1 dkg amonia.
Mouku smícháme s horkým medem a přidáme koření. Vše důkladně propracujeme a necháme odležet 14 dní až 6 neděl. potom přidáme do těsta amonium a žloutek a opět těsto zpracujeme.
2. těsto: 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 20 dkg mletých neloupaných mandlí, 50 dkg hladké mouky.
Vejce, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme mandle, mouku a vše důkladně zpracujeme a spojíme s prvním těstem a opět důkladně propracujeme. Vykrajované tvary pečeme v horké troubě. (Nezkoušela jsem.)
Perníčky – poleva
- 1 bílek + asi 17 dkg dvakrát prosetého práškového cukru, případně trochu citronové šťávy. Poleva musí být mírně tekutá, ale jen tolik, aby z perníků nestékala.
Zdobíme nejlépe malými kornouty z máslového papíru. Čtverec o straně asi 20 cm rozstřihneme úhlopříčně, takže dostaneme dva trojúhelníky. Odstříhneme roh a ze vzniklého lichoběžníku stočíme kornoutek tak, že jeho špička je uprostřed nejdelší strany. Pevně utáhneme, aby se nerozevíral, a oba špičaté konce zahneme. Kornout je na jedno použití, na dávku asi jedné lžičky, takže je třeba vyrobit jich větší množství.
Aby poleva v misce během zdobení neosychala, přikrýváme ji mokrou utěrkou. Čerstvé vychladlé perníky jsou tvrdé, později změknou, takže je možné je i jíst. Ovšem děti často na jejich tvrdost neberou ohled.
Pokračujeme v abecedním seznamu
Pracny neboli medvědí tlapky
- 300 až 350 gramů hladké mouky, 280 gramů másla, 230 gramů moučkového cukru, 140 gramů oříšků nebo mandlí, asi dvě lžíce kakaového prášku. Ještě horké pracny vyklepáváme z formiček.
Pracny kokosové
- 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g tuku (Hera), 250 g hladké mouky, 100 g jemně mleté kokosové moučky.
Příprava: Suroviny promneme rukama a vypracujeme z nich hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho asi hodinu odpočinout v chladnu. Kousky těsta potom vtiskujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Lze použít i formičky se složitějšími tvary, protože těsto velmi dobře formu kopíruje a v konečném výsledku všechny detaily dobře vyniknou. Pracny jsou upečené, když na okrajích začínají červenat. Po vyjmutí z trouby je necháme mírně zchladnou a ještě vlahé je z formiček vyklopíme. Jde to velmi dobře, cukroví podle tohoto receptu se neláme. Ihned po upečení můžemepracny obalit v horkém cukru. Je dobré je nechat alespoň několik dní rozležet v chladnu.
Když zvolíme formičku košíčků, použijeme je jako korpusy k dalšímu plnění (krémy, pěny, ovoce…)
Pusinky oříškové
- 6 bílků, 150 g oříšků, 300 g moučkového cukru.
Příprava: Čtyři bílky, umleté oříšky a část moučkového cukru umícháme na sporáku do zhoustnutí. Necháme vychladnout a přimícháme sníh ze 2 bílků a druhou část cukru. Přemícháme a na vymaštěný plech nastříkáme pusinky, které ve středně teplé troubě usušíme. Nemusíme dále zdobit.
Rohlíčky klášterní
- 140 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 30 g moučkového cukru, 50 g strouhané čokolády na vaření a 1 žloutek.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na vaření a 100 g másla.
Příprava klášterních rohlíčků: Všechny přísady zpracujeme v těsto a necháme ho asi 30 minut odležet. Potom vyválíme váleček, nakrájíme na stejné dílky, vytvarujeme rohlíček a v troubě při mírné teplotě upečeme. Vychladlým klášterním rohlíčkům namáčíme špičky v čokoládové polevě. (Rozpustíme ve vodní lázni, umícháme dohladka.)
Rohlíčky mandlové
- 300 g hladké mouky, 120 g jemně mletých mandlí, 120 g cukru moučky, 120 g másla, 50 g kakaa, 1 vejce, špetku prášku do pečiva, vanilkový cukr, 100 g čokoládové polevy, 2 lžíce kakaa.
Příprava: Z mouky, cukru, másla, vajíčka a špetky prášku do pečiva vypracujeme těsto, vmícháme mandle a necháme asi hodinu odpočinout. Potom z těsta uštipujeme kousky a tvarujeme rohlíčky, které klademe na lehce vymazaný plech. Okraje rozhlíčků k plechu mírně přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a přichystáme si horkou čokoládovou polevu. Oba konce každého rohlíčku namáčíme v polevě a posypeme kakaem.
Rohlíčky ořechové
- 250 g strouhaných ořechů, 250 g moučkového cukru, 250 g strouhanky, 1 vejce strouhaná citrónová kůra, skořice, kakao.
Příprava: Všechny přísady vyhněteme a pak pomocí sáčku s trubičkou stříkáme rohlíčky přímo na vymazaný plech. Upečeme v předehřáté troubě.
Rohlíčky s čokoládovou náplní
- 120 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g pískového cukru, citrónová kůra, vanilkový cukr a 1 žloutek Náplň: 120 g másla, 100 g jemně strouhané čokolády, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí.
Příprava: Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, vyválíme ho v tenkou placku a formičkou vykrajujeme rohlíčky. Upečeme v teplejší troubě. Vychladlé opatrně plníme nádivkou (jsou křehké) a slepujeme. Poléváme polevou a zdobíme půlkou mandle.
Rohlíčky vanilkové podle M. Sandtnerové
- 15 dkg hladké mouky, 2 dkg cukru, 5 dkg loup. mandlí, 1 cm tlučené vanilky, citr. kůra, 11 dkg másla, 1 žloutek, 8 dkg cukru s vanilkou na obalení.
Příprava: Na vál připravíme hladkou mouku, moučkový cukr, jemně utlučenou, prosátou vanilku, na špičku nože strouhanou citronové kůru a loupané, jemně ustrouhané mandle. Do toho rozsekáme velkým nožem dobré máslo, přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce těsto, které uložíme do studena na 15 minut. Potom z těsta vyválíme dlouhý váleček, nakrájíme z něho stejné kousky, děláme rukou malé rohlíčky, složíme je na suchý, papírem vyložený plech a v mírně troubě je upečeme do bleděrůžova. Upečené, ještě teplé opatrně obalíme vanilkovým cukrem.
Rohlíčky vanilkové I.
- 140 g hladké mouky, 110 g másla, 40 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí nebo ořechů.
Příprava vanilkových rolíčků: Z uvedených přísad zpracujeme těsto, chvilku necháme odpočinout. Pak je rozdělíme na menší dílky, vyválíme tenčí válečky, pokrájíme na stejné kousky a vyválíme tyčinky, které zahneme v rohlíček a klademe na vymazaný plech. Vanilkové rohlíčky pečeme rychle, ale opatrně a ještě teplé je obalujeme v cukru s vanilkou.
Rohlíčky vanilkové II.
- 100 g hladké mouky, 50 g bramborové moučky, 50 g moučkového cukru, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g másla, vanilkový cukr, moučkový cukr na obalení.
Příprava vanilkových rohlíčků: Mouku prosejeme s bramborovou moučkou a cukrem na vál, přimícháme ořechy, 1 lžičku vanilkového cukru, do směsi rozsekáme tuhé máslo, přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. V chladu je necháme odpočinout, pak rozkrájíme na malé kousky a upravíme rohlíčky. Pečeme je na suchém plechu ve středně teplé troubě. Rohlíčky mají být jen vespod zarůžovělé. Teplé vanilkové rohlíčky obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Škeble
- 200 g hladké mouky, 150 g másla nebo tuku, 1 vejce, trochu mléka.
Příprava: Z mouky, tuku, vejce a mléka vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na ně klademe náplň, přehneme napůl, přitiskneme okraje a pečeme v mírné troubě. Ještě teplé obalujeme v cukru. Náplň: 100 g mletých oříšků, 100 g cukru, 1 vejce, rum.
Šlehačkové cukroví
- 400 g tuku (Hera aj.), 1 šlehačku, 700 g polohrubé mouky, 1 žloutek a 1 prášek do pečiva.
Příprava šlehačkového cukroví: Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Následně ho rozválíme na půl centimetrový plát a formičkami vykrajujeme rozmanité tvary. Pečeme v horké troubě a následně je balíme v cukru. Výborné je slepené marmeládou. A pozor, je toho hodně.
Vánoční stromeček
- 2 bílky, 2 lžíce studené vody, 1 vanilinový cukr, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 40 g polohrubé mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, čtvrtka prášku do pečiva, čokoládová poleva a zlaté perličky na ozdobu.
Příprava: Bílky s vodou ušleháme na tuhý sníh, přišleháme polovinu cukru, druhou část lehce vmícháme. Přidáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkem. Těsto nalejeme do vymaštěné a moukou vysypané formy stromku nebo podobné vánoční formy (ryba, zvonec) a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme zlatými perličkami.
Zázvorky
- 5 žloutků a jedno celé vejce, 250 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky a poctivou kávovou lžičku zázvoru.
Recept na zázvorky: Žloutky a vejce ušleháme s cukrem do bělavé pěny. Do napěněné hmoty přidáme mouku střídavě se zázvorem. Na vále vykrajujeme tvary, které přeneseme na vymazaný plech a necháme několik hodin nebo přes noc odpočinout. Pa dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Pečeme do temně žluté barvy.
Žloutkové kroužky
- Uvaříme natvrdo 3 vejce a vyloupeme žloutky. Rozetřeme je spolu s 150 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 120 g práškového cukru, 170 g másla, s trochou prášku do pečiva, čerstvým žloutkem a vanilkovým cukrem.
Příprava: Těsto dobře vypracujeme a necháme 15 minut odpočívat. Vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé spojujeme ořechovu náplní. Náplň: 100 g cukru a trochy vody, 150 g ořechů jemně mletých a 2 lžic rumu. Cukr svaříme s vodou, zamícháme ořechy a do vychladlé náplně vmícháme rum. Nakonec ještě můžeme polít čokoládovou nebo žloutkovou polevou.
Žloutkové penízky
- 2 žloutky, 100 až 120 g práškového cukru (podle velikosti žloutků) a 1 balíček vanilkového cukru.
Příprava: Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny a na dobře vymaštěný plech stříkáme malé penízky. Aby byly stejné, můžeme si předem na plech vyznačit skleničkou namočenou v mouce jejich velikost. Pečeme při teplotě 80 až 100 stupňů Celsia. Penízky navzájem slepujeme džemem nebo je spojíme se stejně velkými kolečky z lineckého těsta. Slepené je zdobíme čokoládovou polevou.