Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tábor 2014

  Olešínky 2014

 

v roce 2014 se konal v obci Olešínky v okr. Zruč nad Sázavou další tábor Pionýrské skupiny Rozmarýn, tentokráte papírově ovšem pod hlavičkou PS Dravci Ústí nad Labem. Na přelomu letních prázdnin vyrazilo 52 dětí autobusem do kraje Vysočina, aby strávily 14 dní se svými kamarády z minulých let nebo aby poznaly nové kamarády.

olesinky--4-.jpg

Na tábor je doprovázelo 8 oddílových vedoucích, 7 instruktorů, dva kuchaři, zásobovačka, zdravotník a samozřejmě hlavní vedoucí. Po loňské přestávce se úkolu hlavního vedoucího ujal opět Tomáš Kožnar.
Jako oddíloví vedoucí se tábora zúčastnili převážně staří známí, první oddíl měla vedoucí Markéta společně s Petrem (Máchalem), který si po minulém roce, kdy byl zdravotníkem, rozhodl vyzkoušet také roli oddíláka. Druhý oddíl vedl Filip a úplně čerstvý vedoucí Martin (Svíťa), který s námi jezdí již plno let a po letech instruktorských dospěl do věku vedoucích, třetí oddíl měl na starosti Tomáš (Bechy) společně s novým objevem letošního tábora Šimonem, čtvrtý oddíl vedl Jirka s Maruškou, která se po pár letech vrátila i s miminkem Tomáškem. Jako instruktoři si tábor v letošním roce vyzkoušeli "naši odchovanci" Jakub, Tomáš, Karolína, Julie, Eva, Klára a Katka.
Úlohu zdravotníka v letošním roce plnil již zkušený zdravotní bratr Vašek. O stravu dětí i dospělých se původně starala kuchařka Táňa, ovšem v průběhu tábora ji vystřídal Jirka, který vařil výborně již minulý rok. Jeho pomocnicí byla v letošním roce Míla a o zásobování se jako každý rok starala Rita.

olesinky--2-.jpg

V obci Olešínky jsme strávili 14 dní v základně, která byla o trochu lepší, než naše předešlé základny, velkým lákadlem byl pro děti bazén, který byl umístěn přímo v základně, stejně tak jsme ale ocenili velkou budovu vybavenou televizí, šipkami a fotbálkem.

olesinky--5-.jpg

Děti však byly tradičně ubytovány ve dvoulůžkových stanech s podsadou. Ani táborový režim se v letošním roce nezměnil. Den pro děti začínal v půl osmé vždy rozcvičkou, ranní hygienou, snídaní a krátkým prostorem pro úklid stanů.

olesinky--6-.jpg

Dále následovala dopolední činnost, která byla naplněna buď plněním celotáborové hry, nebo oddílovou činností. Po dopolední činnosti následoval oběd, polední klid a po něm opět další úkoly k celotáborové hře či oddílová činnost.
Po oddílech se děti vydávaly na výlety do blízkého okolí, stavěly v lesích domečky a vyřezávaly z kůry, hrály své oblíbené hry, koupaly se v bazénu nebo jen tak v lese odpočívaly a povídaly si.

olesinky--7-.jpg

Večery trávily děti obvykle u táboráku nebo na diskotéce. Táboráky byly především ve znamení našeho skvělého kytaristy Bechyho a všech těch krásných písniček, které umíme. Diskotéky díky dobrému vybavení budovy měly letos opravdu tu správnou atmosféru.

olesinky--16-.jpg

Celotáborová hra se stejně jako minulý rok držela dějepisného tématu, tentokrát však přivedla děti do doby středověku. Děti se na 14 dní přesunuly v čase zpět a utkaly se spolu v rytířském klání, pro jehož vítěze byla připravena ruka princezny a truhla plná peněz. Děti plnily úkoly rytíře Dagoberta, aby se staly rytíři a získaly tak bájný předmět BEFEMET, který by jim pomohl přemoci draka a osvobodit princeznu.

olesinky--13-.jpg

olesinky--11-.jpg

olesinky--17-.jpg

Utkaly se spolu v různých disciplínách, sestavovaly rodokmen, plnily roli ochutnavačů, vyráběly štíty a helmy, chránily svého krále před útokem nepřátel, procházely bludištěm, a dělaly mnoho dalších věcí.

olesinky--14-.jpg

olesinky--18-.jpg

Za všechny své úspěchy sbíraly znaky do svého erbu, který měly hrdě vyvěšený se svým rodovým jménem. Kromě celotáborové hry mohly děti také vyzývat dospěláky k různým úkolům a za jejich poražení získávaly další peníze do své truhly.
Děti však celé dny neplnily pouze celotáborovu hru, ale také navštívily mnoho zajímavých míst. V průběhu letošního tábora navštívily děti obci Zvole, kde jim ochotný kostelník ukázal kostel i zvonici a pověděl vše, co mohl a co děti zajímalo. Jiný den děti vyrazily na výlet na hrad Pernštejn, kde starší z nich čekala prohlídka hradu s výkladem, mladší děti se pak na Pernštejn vydaly hledat Bílou paní. Ve druhém týdnu vyrazily děti také do Žďáru nad Sázavou, aby si nakoupily nějaké ty sladkosti a podívaly se po městě, případně do muzea Tatrovek. Na místo nás dopravil autobus, ale zpátky jsme se vydali pěšky.

olesinky--8-.jpg

Poslední táborový výlet byl dobrovolný. Polovina dětí, převážně starších, vyrazila na zříceninu Mitrov, kde si opekla buřty nad ohněm a přespala pod širým nebem. Druhá část zůstala v táboře a strávila večer u ohýnku s opékáním buřtíků.

Olesinky--9-.jpg"

V nabitém programu se nezapomnělo ani na soutěže, bez kterých by se tábor neobešel, jako je Miss a Missák, Talentmánie a Chcete být milionářem. Také sportovní olympiáda ani stezka odvahy nemohly samozřejmě chybět.

olesinky--12-.jpg

olesinky--15-.jpg

Pestrý program provázel děti po celou dobu tábora a tak dva týdny utekly jako voda a byl tu až příliš brzy konec tábora. Poslední den byly všechny princezny zachráněny, ze všech pážat se stali rytíři a všichni získali svou odměnu, truhlu plnou peněz.
Večer proběhlo slavnostní vyhlášení celotáborové hry, jejímž vítězem se v tomto roce stal oddíl číslo jedna pod vedením Markéty a Máchala.
 Kromě diplomů za CTH byly předány také další diplomy, za sportovní výkony, za odvahu a samozřejmě také sluníčka a prasátka za úklid. Nakonec si děti za získané peníze z celotáborové hry nakupovaly odměny.

olesinky--10-.jpg

Tábor jsme zakončili velkým ohněm s kytarou a písničkami a výjimečně i trochu protáhli večerku, protože se nám vůbec nechtělo domů. Ráno jsme dobalili, uklidili základnu, rozloučili se s Olešínkami a vydali se na cestu domů. U autobusu jsme se smutně rozloučili a slíbili si, že se za rok znovu sejdeme.

olesinky--1-.jpg