Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tábor 2012

 

Puchverk 2012

 

Letní tábor 2012, pořádaný pionýrskou skupinou Rozmarýn, se v letošním roce konal v obci Puchverk, která leží nedaleko města Klatovy. Táborová základna se nacházela v krásné přírodě, daleko od civilizace, obklopená loukami a lesy.

Pohled na tábořiště

Děti byly tak, jak je naším zvykem, ubytovány ve dvoulůžkových stanech s podsadou. Kamaráda do stanu si každý vybral sám, a tak si ve stanech děti po večerce měly s kým šeptat.
Táborový režim se ani v letošním roce nezměnil. Každé ráno po budíčku měly děti krátkou rozcvičku, provedly hygienu (malé děti s pomocí vedoucích a instruktorů) a po snídani a úklidu stanů vyrazily na dopolední činnost, někdy naplněnou celotáborovu hrou, někdy vycházkou s oddílem nebo koupáním. Po obědě následoval polední klid, kdy si děti mohly napsat pohledy a dopisy, povídat si po skupinkách u stanů, hrát šachy nebo si vybrat jinou klidnou činnost v táboře. Po poledním klidu následovala odpolední činnost, nástup, kde se dětem rozdala pošta a tahalo se z kotlíků odměn a trestů, po nástupu následovala večeře a po ní večerní program, často naplněný táborákem, diskotékou či jinou soutěží.
Tábor byl letos, stejně jako v roce minulém, svěřen Tomášovi Kožnarovi, který se chopil důležité funkce hlavního vedoucího.
Kuchyně byla tento rok obsazena zkušenou trojicí Petra, Františka a Rity, kteří se starali o vaření – jídlo pětkrát denně i častěji, pokud měl někdo hlad či chuť na něco dobrého, o pitný režim, který byl dětem kdykoli k dispozici, a také o zásobování.

Kuchyně - František, Rita, Peci

O zdraví dětí se staral zdravotník Vašek. V letošním roce měl naštěstí mnoho času na hraní s dětmi a zapojení se do programu, protože kromě pár klíšťat, puchýřů a kašle neměl příliš práce.
Do Puchverku s námi v tomto roce vyrazilo 40 dětí ve věku 6 – 15 let. Přijeli opět všichni, kteří s námi byli v minulém roce a přibylo nám i mnoho nových tváří.  

Tábor v plné sestavě

 
Děti byly rozděleny do čtyř smíšených oddílů. O každý oddíl se starala dvojice oddíláků a jeden instruktor. O první oddíl se staral Robin, který se k nám po pár letech pauzy zase vrátil, a nová posila vedoucích Martin; druhý oddíl vedl Lukýno, bez kterého se žádný tábor neobejde, a další skoro nováček kytarista Bechy; o třetí oddíl pečovala vedoucí Markéta a nováček Libor; vedoucím čtvrtého oddílu byl nejmladší vedoucí Filip a další nováček Jakub. V pozici instruktorů pomáhali vedoucím Lukáš, Martin, Patrik a Petra.
Program tábora byl, stejně jako v letech předešlých, tvořen převážně celotáborovu hrou. Tedy hrami, soutěžemi a úkoly, které spojuje jedno velké, společné téma, které nás provází celým táborem. V Puchverku v roce 2012 jsme žili ve znamení kouzel, čar a spousty legrace. Letošním létem nás provedla komická dvojice Asterixe a Obelixe.  A tak jsme letos soutěžili ve jménu celotáborové hry Panoramix v nesnázích… 

Asterix, Obelix a Panoramix

Na počátku tábora našeho milého Panoramixe unesli lesní muži; když se vrátil, zapomněl, chudák, recept na kouzelný lektvar, který naší táborové vesnici dával sílu. A tak děti mezi sebou soutěžily, aby získaly jednotlivé ingredience a mohly uvařit lektvar.
Děti soutěžily ve sportovních disciplínách, v luštění šifer, ve výrobě luku, ve vymýšlení tance, v jedení a v mnoha jiných disciplínách. Také v průběhu celého tábora sbíraly děti kance – každé dítě si mohlo splnit až deset kanců, např.  odvahy, dobrého skutku, šifry, orientace, lesní znalosti, zdravovědy, pohádkového kančíka nebo třeba kance mlčení.

Útok na kance

 
Kromě soutěží celotáborové hry, ve kterých se sportovalo, učilo, přemýšlelo, hádalo a luštilo, byl pro děti připravený i jiný program. Konaly se klasické večerní soutěže jako je Miss a Missák, Talentmánie nebo Chcete být milionářem, nezapomínalo se však ani na diskotéky a táboráky, které zvláště zásluhou vedoucího Bechyho, který nám krásně hrál a zpíval, měly tu správnou atmosféru. Disco Trysko
 

Také jsme letos pořádali maškarní bál, na který přišli klaunové, princezny, upíři, čarodějnice, Pipi dlouhé punčochy a další a další, jako hlavní host dorazil také Asterix a Obelix, kteří společně vyhlásili nejlepší a nejpovedenější kostýmy na maškarním plese. 

TOP masky z karnevalu

V letošním roce jsme také vyrazili na několik výletů. Navštívili jsme pohádkovou chalupu, kde byly všechny pohádky na jednom místě a kde nás milý pán provedl a povídal nám o čertech, vodnících, vílách a skřítcích. U chalupy byla také zahrada, která byla pro děti výborným místem pro zábavu. Také jsme navštívili hasičskou stanici, kde si děti podle libosti mohly prolézt různá hasičská auta.

Na návštěvě u hasičů - Klatovy

Nakupovat jsme jeli do Klatov, kde jsme si s dětmi nejprve zahráli nějaké hry a poté je po skupinkách pustili, aby si mohly nakoupit vše, co chtěly. Vyjeli jsme i za kulturou a navštívili hrad Rábí, kde jsme navíc slyšeli krásnou přednášku o včelách a ochutnali včelí med.

Na zřícenině hradu Rábí

Se staršími dětmi jsme vyrazili na zříceninu, kde jsme si udělali oheň, zazpívali si, něco zahráli a nakonec přespali pod širým nebem.

Přespání pod širákem - zřícenina tvrze Kasejov

V závěru tábora jsme ukončili celotáborovu hru, vyhlásili vítěze, rozdali ceny a diplomy a rozloučili jsme se slavnostním táborovým ohněm. Poslední večer už se nám všem stýskalo a začínali jsme se těšit na další rok…
 

Velký oheň - rozloučení s Puchverkou strašnou

 
 
 
Tak za rok AHOJ

 

Všechny táborové fotky - http://psctyrlistekmost.rajce.idnes.cz/Letni_tabor_2012_-_Puchverk/