Díl č.49 - č.55
Díl č. 49 Datum vysílání 19. 3. 2006
1. Květákové sabdží
Suroviny |
Postup |
½ květáku ½ kg brambor 6 rajčat 2 lžičky hořčičného semínka 1 čili paprička 1 lžičku zázvoru 1 lžičku kurkumy ¼ lžičky asafoetidy 2 bobkové listy 200 ml smetany sekanou petrželku sůl olej |
Nejdříve si připravíme čons tak, že na oleji osmažíme všechno koření. Na něm potom osmažíme na kousky nakrájený květák a brambory. Až jsou orestované, podlijeme je troškou vody dusíme do měkka. Když je vše téměř měkké, přidáme rajčata a opět dusíme. Vše zalijeme smetanou a posypeme petrželkou. |
Svíčková
Suroviny
|
Postup
|
600g zadního hovězího masa 100g uzené slaniny 100g oleje 300g kořenové zeleniny 1 větší cibuli 60g hladké mouky 250 ml smetany masový vývar divoké koření 50g plnotučné hořčice sůl cukr citrónová šťáva |
Hovězí maso protkneme slaninou, osolíme a zprudka opečeme na části tuku. Nakrájenou kořenovou zeleninu restujeme na oleji, přidáme cibuli. A když je vše opečené, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, vložíme divoké koření a hořčici a zalijeme vývarem. Do základu dáme opečené maso a zvolna dusíme do měkka. Omáčku připravíme tak, že základ zahustíme jíškou, zjemníme smetanou a dochutíme cukrem, solí a citrónovou šťávou. |
Díl č. 50 Vysílání dne 20.3.2006
- Dušené kuře s jarními bylinkami
Suroviny |
Postup |
1 kuře 2 svazky jarní cibulky slepičí vývar 250 ml smetany olivový olej sůl bílý pepř kerblík estragon |
Dno pekáče vymazané olivovým olejem posypeme pokrájenou jarní cibulkou, na kterou poklademe nasolené porce kuřete s plátky másla. Asi půl hodiny zvolna pečeme ve vyhřáté troubě. Mezitím na másle a oleji krátce orestujeme překrájený špenát a polníček, zalijeme vývarem, přidáme máslo, kerblík, estragon, cibulkovou nať a podusíme. Dokořeníme bílým pepřem, zalijeme částí smetany a necháme odstát. Upečené kuře přelijeme bylinkovou směsí se zbytkem smetany, přikryjeme a necháme odstát ve vypnuté troubě. |
- Bylinkový salát z jarních výhonků
Suroviny |
Postup |
hrst sedmikrásek svazek rukoly hrst řeřichy hrst naklíčené čočky hrst naklíčené sóji olivový olej lžíce octa sůl pepř |
Z oleje a octa vymícháme dresink, do kterého postupně přidáváme pokrájené bylinky, naklíčenou čočku a sóju. Posolíme a opepříme dle chuti a dobře promícháme. |
- Salát z rucoly
Suroviny |
Postup |
2 hrsti rucoly stroužek česneku hlávka římského salátu 1 cibule svazek jarní cibulky olivový olej lžíce vinného octa sůl pepř kousek veky olej na opečení |
Do mísy vytřené česnekem nasypeme nakrájenou nať jarní cibulky a obyčejnou cibuli. Zalijeme olejem, osolíme, opepříme, promísíme a přidáme trochu octa. Vmícháme nahrubo nasekanou rukolu, římský salát a jarní cibulku. Nakonec zasypeme kostičkami veky osmaženými na oleji. |
Zábal při nachlazení (proti škrábání v krku)
měkký tvaroh
sušený jitrocel
třezalkový (svatojánský) olej
lněné plátno
Sušený jitrocel předem namočíme, tvaroh smícháme s třezalkovým olejem a jitrocelem. Nanášíme na lněné plátno a balíme kolem krku.
Osvěžující jarní koupel
1 lžíce sušeného měsíčku
1 lžíce sušené kopřivy
2 lžíce sušené mateřídoušky
2 lžíce sušeného heřmánku
3 - 4 lžíce medu
třezalkový (svatojánský) olej
Bylinky zalijeme litrem studené vody, přivedeme k varu a necháme louhovat 1-2 hodiny. Odvar scedíme, smícháme s medem a nalijeme do lázně. V lázni odpočíváme 10-15 minut a po koupeli pomažeme končetiny třezalkovým olejem.
Díl č. 51 Datum vysílání 21. 3. 2006
1. Pohanková polévka á la bramboračka
Suroviny |
Postup |
4 lžíce seznam.oleje 4 brambory 2 cibule 1 petržel 2 mrkve ½ celeru 2 hrnky sušených hub špaldová, či pohanková krupice slunečnicová semínka majoránka, koriandr, 4 stroužky česneku pepř, kmín, sůl |
Zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu, vypranou pohankovou lámanku a společně orestujeme. Nakonec přidáme kmín a sušené, předem namočené houby. Vše promícháme a společně dusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory, slunečnicová semínka, osolíme a povaříme do změknutí hub. Místo klasické jíšky zahustíme špaldovou či pohankovou krupicí. Dochutíme utřeným česnekem,majoránkou a troškou pepře a koriandru. |
2. Krémová polévka z dýně Hokkaido sypaná sezamem
Suroviny
|
Postup
|
1 střední dýně Hokkaido 2 cibule sezamový nebo olivový olej 1l vývaru, sůl přírodní sójová omáčka sójová smetana sezamová semínka |
Důkladně umytou dýni rozkrojíme na dvě půlky, lžící vydlabeme pryč semínka a dýni nakrájíme na velké kusy. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme dýni. Společně restujeme, poté přilijeme zeleninový vývar, osolíme a asi 30 minut povaříme, než dýně změkne. Poté rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme přírodní sójovou omáčkou. Na talířích ozdobíme navrchu smetanou a posypeme opraženým sezamem. |
3. Krémová cibulačka s kozím sýrem
Suroviny |
Postup |
6 cibulí sezamový olej 1l vývaru kozí sýr tvrdý pepř, tymián sójová omáčka sójová smetana celozrnné tousty |
Cibule nakrájené na velké kousky osmažíme na oleji.Když se začne opékat, zalijeme vývarem, přidáme tymián a společně vaříme. Dochutíme mletým pepřem, sójovou omáčkou. Zjemníme sójovou smetanou a posypeme tymiánem. Do talířů polévky vkládáme zapečené celozrnné toustíky s kozím sýrem. |
Díl č. 52 Datum vysílání 22.3.2006
1. Piškotová roláda – piškotová hmota
Suroviny |
Postup |
5 vajec 120g cukru krupice 100g polohrubé mouky trochu citronové šťávy |
Z bílků s kapkou citrónové šťávy vyšleháme sníh. Polovinu cukru ušleháme se žloutky, druhou se sněhem. Pak vše opatrně smícháme, po částech přisypeme mouku a vzniklé těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme 5-7 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Upečený piškot necháme vydýchnout a stočíme i s papírem do tvaru rolády. Vychladlou roládu natřeme zevnitř máslovým krémem a za pomoci papíru zarolujeme. Dozdobíme dle vlastní fantazie. |
2. Máslový krém
Suroviny |
Postup |
sáček vanilkového pudinku 250ml mléka 100g cukru krupice 30g ztuženého tuku 250g másla vanilkový lusk trochu rumu |
Pudinkový prášek rozmícháme s cukrem v mléce, přidáme vanilkovou dřeň z lusku a za stálého šlehání povaříme 2-3 minuty. Když hmota zhoustne, vmícháme ztužený tuk, stáhneme z tepla a za stálého míchání zchlazujeme. Na závěr do vlažné hmoty zašleháme rozměklé máslo, provoníme trochou rumu a krém je hotov. |
Díl č. 53 Datum vysílání 23. 3.2006
1. Hovězí vývar s knedlíčky z mletého bio masa
Suroviny |
Postup |
1200 ml hovězího vývaru sůl, pepř Knedlíčky: 2 vejce majoránka, pepř, česnek, sůl |
Do silného hovězího vývaru s nastrouhanou zeleninou zavaříme masové knedlíčky připravené z mletého masa, tmavé strouhanky, vajec a koření. |
2. Bio - svíčková na smetaně se špaldovým knedlíkem
Suroviny
|
Postup
|
1 citron 150 ml sójové smetany ocet, sůl pšeničný slad celý pepř, nové koření Špaldový knedlík 3 vejce, sůl 300 ml mléka |
Maso osolíme a protkneme slaninou. Zeleninu orestujeme, přidáme cibulku. Když je vše opečené, vložíme maso, přidáme koření a necháme dusit. Uvařené maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme, dochutíme solí, citronem, pšeničným sladem, a zjemníme smetanou. V míse smícháme mouku, sůl, vejce, teplé mléko, nakrájené pečivo a vykynulý kvásek. Zaděláme těsto, necháme vykynout, přidáme nakrájené pečivo a vytvarujeme knedlíky, které po vykynutí vaříme v osolené vodě 15 minut. |
Díl č. 54 Datum vysílání: 24.3.2006
1. Mořský kyseláč s bramborovým salátem - Tomáš
Suroviny |
Postup |
150 ml vinného červeného octa cibule 1 pálivá paprička bobkový list petržel kopr sůl Bramborový salát pepř sůl |
Lososa nakrájíme na plátky a vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Plátky ryby pokryjeme kolečky cibule, bobkovými listy, bylinkami a pálivou papričkou. Ocet, kuličky pepře, hřebíček, sůl zahřejeme těsně pod bod varu. Touto směsí zalijeme lososové plátky. Misku zakryjeme alobalem a dáme péct na 10 minut do trouby. Po upečení necháme zchladnout a pak dáme do lednice pořádně vychladit. Podáváme na listech polníčku. Doměkka uvařené brambory zcedíme a ještě teplé nakrájíme. Promícháme je se směsí z majonézy, hořčice, soli a pepře. Dáme vychladit a před podáváním posypeme nakrájenou šalotkou. |
2. Pražma nakyselo - Karel
Suroviny
|
Postup
|
2 pražmy 10 lžic balsamicového octa 4 jarní cibulky 1 čili paprička 1 stroužek česneku 1 červená čekanka olivový olej hrst bazalky sůl, pepř |
Ryby na povrchu nařežeme. Z oleje, octa, prolisovaného česneku nasekaných bylinek a soli připravíme marinádu. Tu pak vetřeme z obou stran do ryb, lehce je opepříme a necháme 10 minut odstát. Potom je na pánvi zprudka opečeme a zasypeme pokrájenou čekankou, cibulí a pálivou papričkou. Pak vše dáme do trouby na 10 minut zapéct. Po upečení a před servírováním polijeme dresinkem z octa, oleje a bylinek. |
Díl č. 55 Vysílání dne: 25.3.2006
- Syrečky na špeku
Suroviny |
Postup |
2 vejce 2 krajíce chleba trochu sádla |
Na sádle osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem. |
- Královská panenka
Suroviny |
Postup |
1 vejce kari sůl pepř olej |
Maso nakrájíme, jemně stlačíme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na oleji. Kapii a šunku nakrájíme, smícháme s vejcem, přisypeme kari, pepř a trochu soli. Směsí potřeme maso a navrch poklademe plátky plísňového sýra. Pečeme zvolna na přikryté pánvi asi 10 minut. |
- Olomoucká cibulačka
Suroviny |
Postup |
4 cibule 3 lžíce sádla 2 krajíce chleba instantní jíška sůl pepř kmín jalovec |
V hrnci na rozpuštěném sádle osmahneme nasekanou cibuli, přisypeme roztlučené koření a zalijeme vývarem. Kostičky chleba opečeme na sádle do červena, posypeme strouhanými syrečky a necháme rozpéct. Polévku rozmixujeme, zahustíme jíškou, přidáme rozpečený chleba se syrečky a necháme minutu odstát. |
- Syrečková pomazánka
Suroviny |
Postup |
|
V míse smícháme nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku. |
Díl č. 56 Datum vysílání 26. 3. 2006
1. Kuře na pivu
Suroviny |
Postup |
1 kuře pivo sůl celý kmín bramborový knedlík |
Zelí pokrájíme, přidáme nakrájené žampiony a anglickou slaninu, smícháme a touto směsí naplníme kuře. Dáme ho na pekáč, osolíme, hustě posypeme kmínem, trochu podlijeme pivem a pečeme asi hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem |
Bleskový guláš
Suroviny
|
Postup
|
400g masa na minutku 1 plechovka fazolí 1 velkou cibule 2 stroužky česneku pepř gulášovou kostku majoránku sůl olej kečup |
Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku. Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku. |