Díl č.11 - č.15
Díl č. 11 Datum vysílání 9 .2. 2006
1 . Slanečková bábovka
Suroviny
|
Postup
|
2 velké slanečky 100 g šunky 1 cibule 3 vejce máslo strouhanka 100 ml kysané smetany zelená petrželka |
V mléce máčené slanečky jemně nasekáme. Smícháme je se strouhankou, usekanou šunkou, a nakrájenou cibulkou zapěněnou na másle. Přidáme vejce a kysanou smetanu. Těsto dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Ve středně rozehřáté troubě pečeme asi 25 minut. |
2 . Slanečkové karbanátky – karbanické ze Zdíkova
Suroviny
|
Postup
|
2 slanečci 2 žemle 2 celé vejce máslo hladká mouka zelená petrželka pepř olej mléko |
Slanečky vykostíme, očistíme filety a nasekáme. Nakrájenou žemli osmahneme na másle a smícháme se slanečky, celým vejcem a hladkou moukou. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku a tvoříme karbanátky, které obalíme v hustém těstíčku z mléka, vejce a mouky a usmažíme je. |
3. Slanečkový salát
Suroviny
|
Postup
|
2 slanečci 500 g vařených brambor 2 jablka 2 kyselé okurky 100 g šunky či libové slaniny 2 vejce natvrdo hořčice ocet pažitka petrželka pepř |
Slanečky stáhneme , vykostíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, pepř, žloudky a ocet a připravíme si základní dresing. Na kostičky nakrájíme také brambory, jablka, okurky a šunku. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku a vše dobře promícháme. Na hotový salát nakonec přidáme nasekané bílky. |
Díl č. 12 Datum vysílání: 10.2.2006
- Vepřové žebírko s pikantním kuskusem, houbovou omáčkou a listovým salátem.
Suroviny |
Postup |
Vepřové žebírko: 4 ks vepřových kotlet 100 g parmazánu 100 g hlívy ústřičné 100 g hub šitaké 250 ml smetany 100 g másla 250 g drůbež.vývaru 100 g hladké mouky 30 g bazalkového pesta 150 g šalotky citronová šťáva 3 stroužky česneku pepř barevný drcený tymián rozmarýn 150 g dijónské hořčice 100 g medu 150 ml olivového oleje Pikantní kuskus: 250 g kuskusu 250 ml zelenin.vývaru 200 g konzervov.rajčat 200 g malé cukety 100 g parmazánu 2 stroužky česneku sůl Salát
směs salátů čekanka olivový olej citrónová šťáva jablečný ocet pepř |
V míse smícháme med, hořčici, citrónovou šťávou, tymián, rozmarýn, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Vložíme očištěné kotlety,necháme marinovat a očištěné kotletky, necháme marinovat a poté pečeme na steakové pánvi.Šalotku orestujme s pokrájenými houbami a ochutíme. Na másle si připravíme světlou zásmažku, zalijeme drůbežím vývarem, provaříme, osolíme a přidáme smetanu. Ke konci přisypeme orestované houby a prohřejeme. Podáváme s listovým salátem, pokapaným olivovým olejem, jablečným octem a citronovou šťávou. Pikantní kuskus: Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme cuketu, konzervovaná rajčata ochutíme a přidáme kuskus. Zalijeme vařícím zeleninovým vývarem, povaříme a necháme odstát asi 5 minut. Na konec vmícháme parmazán. |
2. Plněné žebírko na salátu s kuskusem
Suroviny
|
Postup
|
800 g vepřové pečeně 50 g parmazánu 200 g hlívy ústřičné 4 stroužky česneku 100 g špenátových listů 200 ml smetany Kuskus
250 g kuskusu červená paprika 100 g tvrdého sýra kari máslo sůl Salát
rajčata okurky paprika ledový salát grep máslo olivový olej |
Do žebírka vyřízneme kapsu, kterou naplníme směsí orestované hlívy ústřičné, česneku, spařených špenátových listů a opečeme na pánvi. Přendáme do zapékací nádoby, přidáme smetanu a posypeme parmazánem. Kuskus zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Na másle zpěníme krájenou papriku, kari koření, přidáme vařený kuskus. Na závěr vmícháme tvrdý sýr, nakrájený na kostky. Zapečené kotlety podáváme na salátu z rajčat, okurek, paprik, grepu, a ledového salátu. |
Díl č. 13 Datum vysílání: 11.2.2006
- Špindlerovská kachna
Suroviny
|
Postup
|
1 kachna ½ l piva 2 jablka 3 vejce 2 žemle 150 g hřibů 1 cibuli tyrolský špek rozmarýn petrželka směs koření foodoo sůl |
Tyrolský bok orestujeme s cibulí a vmícháme do nakrájené a navlhčené žemle. Přidáme žloutky, sekanou petržel a osolíme. Na závěr vmícháme sníh z bílků. Touto nádivkou naplníme kořeněnou a osolenou kachnu, kterou pečeme s krájenými jablíčky na pivě. Podáváme s klobásovým zelím opékanými knedlíky. |
2. Maruščiny soběslavské buchty
Suroviny
|
Postup
|
Klasické kynuté těsto
400g polohrubé mouky 200g hladké mouky 2 lžíce moučkového cukru 1 lžíce vanilkového cukru 60g droždí 1 sklenice mléka tvarohová náplň 2 kostky měkkého tvarohu vanilkový cukr trochu cukru krupice 2 vejce citrónová šťáva mléko rum |
Z mouky, vajec, mléka, cukru a soli připravíme obvyklým způsobem kynuté těsto. To necháme vykynout, uhněteme a tvoříme z něho buchty, které plníme tvarohovou náplní. Tu připravíme smícháním tvarohu, rozinek, rumu, vajíčka a citrónové šťávy. Po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě. |
Díl č. 14 Datum vysílání 12. 2. 2006
1. Popelářská polévka
Suroviny |
Postup |
1 větší cibuli polovinu pórku 100 g mražené zeleninové směsi 100g hrášku hrstku sušené bramborové kaše slunečnicová, dýňová a sezamová semínka olej sůl provensálské bylinky |
Na oleji zapěníme nakrájenou cibulku, poté pórek a rozmraženou zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme a ještě než se polévka začne vařit, vmícháme předvařené luštěniny. Krátce vaříme a poté zahustíme sušenou bramborovou kaší. Do polévky přidáme opražená semínka a dokořeníme.
|
2. Indický kocouří tanec
Suroviny |
Postup |
rýže basmati 150 g předvařené čočky 1 cibuli 4 stroužky česneku olej malou konzervu loupaných rajčat římský kmín směs koření garam masala mořskou sůl čerstvý zázvor |
Čočku si nejprve namočíme a poté ji uvaříme v malém množství vody. V osolené vodě vaříme rýži. V pánvi na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibulku, poté přidáme nasekaný česnek a vzápětí kousky čerstvého zázvoru. Dále přidáme konzervovaná rajčata a vše podusíme a spojíme s vařenou čočkou. Římský kmín roztlučeme v hmoždíři s jedním hřebíčkem, přidáme směs koření a pokrm ochutíme. Před podáváním smícháme s rýží. |
3. Smažené ňaminky
Suroviny |
Postup |
jablko tenký párek 100 g sýru mrkev hrst sušených švestek a meruněk mražený hrášek na těstíčko: 2 vejce 100 g hladké mouky 150 ml mléka 50 g ovesných vloček sůl olej na smažení |
Z vajec, mléka, mouky, vloček, soli vytvoříme těstíčko, do kterého vmícháme kousky zeleniny, ovoce, sýra a uzeniny a po lžičkách smažíme v rozpáleném oleji. |
Díl č. 15 Datum vysílání 13. 2. 2006
1. Jahelné šišky s mákem
Suroviny |
Postup |
250 g syrových jáhel sůl 150 g kukuřičné polohrubé mouky 4 lžíce kukuřičného škrobu máslo mletý mák javorový sirup |
Jáhly propereme a vaříme 15 – 20 minut. Pak necháme ještě 5 – 10 minut pod pokličkou dojít. Vychladlé jáhly smícháme s kukuřičnou moukou a kukuřičným škrobem. Vypracujeme tuhé těsto a tvoříme malé šišky, které krátce povaříme v osolené vodě. Po vychladnutí orestujeme na tuku se sirupem a na talíři posypeme mletým mákem. |
2. Špaldovo- pohankové celozrnné palačinky
Suroviny
|
Postup
|
120 g celozrnné hladké špaldové mouky 80 g celozrnné pohankové mouky 100 g bílé biomouky sůl ¾ l sušeného ovesného mléčného nápoje rozmíchaného s vodou olej |
Tři druhy mouky smícháme se solí a postupně přidáváme ovesné mléko. To palačinky přirozeně ochucuje a zároveň nahrazuje vajíčko. Vytvoříme palačinkové těstíčko a necháme chvíli odpočinout. Palačinky pečeme na mírném ohni. Servírujeme s kvalitním džemem nebo s javorovým sirupem. |
3. Nepečené jahelné kuličky s mandlemi a kokosem
Suroviny |
Postup |
200 g syrových jáhel 3/4 l jablečného moštu sůl 100 g rozinek 100 g oloupaných a opražených mandlí 250 g strouhaného kokosu 4 lžíce sušeného ovesného nápoje 10 rýžového sirupu 2-4 lžíce arašídového |
Jáhly se špetkou soli uvaříme v jablečném moště. Po vychladnutí k nim přidáme rozinky, mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidáváme rýžový sirup. Na závěr přidáme 2 - 4 lžíce arašídového másla. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme kuličky a ty obalujeme v kokosu. . |