Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.37 - č.42

Díl č. 37                                                         Datum vysílání 7.3. 2006

 

1 . Králík na hořčici

Suroviny
Postup

1 celý králičí hřbet

2 mrkve

2 cibule

1 malý celer

2 petržele

70 g másla

70 g sádla

100 ml. bílého vína

1 bobkový list rozmarýn

tymián

100 g dijónské hořčice

125 ml smetana

sůl

pepř

 

Králičí předek nakrájíme na menší kousky, osolíme a na sádle opečeme na pánvi. Zeleninu i cibuli nakrájíme na hrubo a dáme na pekáč. Opečené maso potřeme hořčicí a vložíme do pekáče. Přidáme bobkový list, tymián a rozmarýn. Podlijeme výpekem z masa, přidáme vodu a víno a ve středně rozehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Občas podlijeme. 

Hotového králíka vyjmeme a vypečenou šťávu nalijeme na pánev, odvaříme a přidáme smetanu. Krátce povaříme.  Na talíři obkládáme králíka zeleninou , přelíváme šťávou a podáváme s vařenými bramborami.

 

2 . Vepřová panenka plněná nádivkou z hlívy

Suroviny
Postup

6 ks vepřové panenky

200 g hlívy ústřičné

2 velké cibule s natí

2 vejce

olej

6 stroužků česneku

drcený kmín

rozmarýn

200 ml červeného vína

brusinkový kompot

sůl

pepř

 

 

Do odblaněné panenky prořízneme kapsu a maso osolíme a opepříme. Náplň připravíme z krájené cibulky, hlívy a cibulové natě, lehce osmahnuté na oleji.spolu s nasekanou a dobře omytou hlívou. Směs osolíme, přidáme lisovaný česnek, kmín, vlijeme vejce a krátce podusíme. Náplň vložíme do kapsy a uzavřeme jehlou. Plněnou panenku zprudka opečeme na oleji po všech stranách. V troubě při 160 °C pečeme asi 15 minut. Do výpeku přidáme brusinkový kompot, víno a rozmarýn a vydusíme na šťávu.

Podáváme s opečenými bramborami.

 

 

3 . Mrkvový salát

Suroviny
Postup

300 g syrové mrkve

150 g tvrdého sýra

100 cl octa

2 lžíce oleje

sůl

mletý pepř

1 lžíce hořčice

zelená petrželka

pórek

Dobře očištěnou mrkev nastrouháme na jemno, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájíme na nudličky pórek a promícháme. Připravíme si zálivku z octa, vody, oleje, soli, pepře a hořčice. Připravenou zálivku vmícháme do salátové směsi.  Zdobíme petrželkou.  

 

 

Díl č. 38                                                              Datum vysílání 8.3.2006

 

1. Dušené zelí

Suroviny

Postup

300g kysaného bílého zelí

300g kysaného zelí červeného

60g sádla

menší cibuli

10 ml červeného vína

sůl

cukr

ocet

1 brambor

instantní jíška

Bílé i červené zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme. Posolíme, lehce podlijeme horkou vodou,  k červenému zelí přidáme červené víno a dusíme asi 20 minut. Bílé zelí zahustíme strouhanou syrovou bramborou, červené instantní jíškou. Dochutíme solí, cukrem, případně octem a na závěr ozdobíme cibulkou, osmaženou na sádle.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Bramborové knedlíky

Suroviny
Postup

500 g vařených  brambor

100 g krupice

100g hrubé mouky

jedno vejce

sůl

případně bramborový škrob

sádlo nebo olej na pomaštění

Nastrouhané vařené brambory promícháme s vejcem, solí, krupicí a moukou, případně přidáme škrobovou moučku. Ze vzniklého těsta tvoříme knedlíky, které na povrchu omoučíme a vaříme ve vroucí osolené vodě 15-20 minut. Vařené knedlíky lehce pomastíme, aby neosychaly.

 

3. Vepřoví brabci  

Suroviny

Postup

600 g vepřové krkovice

1 větší cibuli

česnek

sůl

kmín

prášková šťáva k vepřové pečeni

 

Krkovici nakrájíme na stejnoměrné kusy, posolíme, pokmínujeme a potřeme lisovaným česnekem. Do pekáče dáme cibuli, trochu vody a maso. Pečeme přikryté asi půl hodiny. Na závěr upečené maso vyjmeme, do výpeku přidáme ve vodě rozmíchanou práškovou šťávu, provaříme a necháme krátce dopéct i s masem v otevřeném pekáči.

 

Díl č. 39                                                         Datum vysílání 9.3. 2006

 

1. Roštěnky v jogurtové marinádě

Suroviny
Postup

4 plátky roštěné po cca 120 g

100 ml bílý jogurt

100 ml smetany

mletý pepř

1 ks větší  kapie

1 lžička pálivé papriky

2 mleté hřebíčky

1 bobkový list

2 celé hřebíčky

olej na opékání

sůl

Plátky roštěné naklepeme a osolíme. Kapii nakrájíme na drobné kostičky a spolu s pepřem, pálivou paprikou, mletým hřebíčkem  solí vmícháme do jogurtu. Touto marinádou potřeme připravené maso a odložíme do chladničky na 2-4 hodiny.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme k němu bobkový list a celé hřebíčky a pomalu v něm opékáme naložené maso.  Maso opečené maso z obou stran vyjmeme, do výpeku vlijeme zbytek marinády a smetanu, necháme pár minut zadusit a krátce povaříme.

Jako přílohu podáváme pikantní rýži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2. Jogurtový moučník

Suroviny
Postup

3 celá vejce                                                 

300 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

300 ml hladké mouky

300 ml hrubé mouky 

1 prášek do pečiva

150 ml oleje  

50 ml.  rumu  

300 ml bílého jogurtu

125 ml zakysané smetany

1 balíček tvarohu

trochu rumu

 

Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ručním šlehačem do husté pěny a přilijeme olej . Pak přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Vložíme do studené trouby, zapneme ji na 220°C a pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí korpus ozdobíme podle vlastní fantazie.

Například jako řezy s marmeládou , krémem ze zakysané smetany a ovocem .

 

 

Díl č. 40                                                    Datum vysílání: 10.3.2006

 

1. Telecí v bylinkách se šunkovým knedlíčkem - Tomáš

Suroviny

Postup

500 g telecí kýty

1 řapíkatý celer

šalvěj,

 rozmarýn,

 bazalka

200 g cibule

300 ml vína

hovězí vývar

hladká mouka

100 ml olivového oleje

máslo

pepř bílý

sůl

Knedlíky

500 g hrubé mouky

300 ml mléka

4 vejce

½ kostky droždí

cukr

3 housky

200 g dušené šunky

petrželová nať

sůl

 

Dvě třetiny cibule nakrájíme na plátky a bylinky posekáme nahrubo. 

Přidáme olej sůl, drcený pepř a promícháme.

Naříznutou kýtu položíme na alobal, vetřeme do ní směs bylinek a

alobal zatáhneme. Vložíme do pekáče, do kýty zapíchneme

teploměr a pečeme v troubě do teploty do 70°C asi při 180°C. Pečené maso vybalíme a krátce ještě zapečeme do barvy.

 Šťávu z masa vydusíme na tuk, zaprášíme moukou,

orestujeme, zalijeme vývarem a provaříme. Dochutíme solí,

pepřem a vínem. Nakonec přecedíme.

Řapíkatý celer nakrájíme na plátky a orestujeme na másle.

Řezy pečeně podléváme šťávou a podáváme se šunkovými knedlíky a restovaným celerem.

 

 

 

 

 

2. Sváteční telecí kapsičky s překvapením - Karel

Suroviny
Postup

4 plátky z telecí kýty

4 plátky dušené šunky

1 řapíkatý celer

tymián,

bazalka

1 svazek jarní cibule

2 mrkve

100 g žampionů

2 rajčata

bílé víno

2 lžíce hořčice s hořčičnými semínky a vinným octem

2 lžíce másla

pepř,

 sůl

 

Plátky masa naklepeme po obou stranách, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, posypeme tymiánem, bazalkou a poklademe plátky šunky. Vytvoříme kapsy, které spíchneme jehlou a na pánvi zprudka opečeme.  Řapíkatý celer nakrájíme na špalíky, spaříme v osolené vodě a spolu s pokrájenou mrkví, žampiony, cibulkou, vínem a rajčaty orestujeme. Poté poklademe masem, zalijeme výpekem a krátce podusíme.

 

Díl č. 41      

                                                                  Vysílání dne: 11.3.2006

  1. Kynuté těsto na palačinky

Suroviny

Postup

250 g pšeničné mouky

300 ml vody

300 ml mléka

20 g kvasnic

25 g cukru

25 g másla

1 vejce

sůl

citrónová kůra

 

Do směsi vody a mléka vmícháme kvasnice, sůl, cukr a vejce, postupně přisypeme mouku, přidáme rozehřáté máslo, trochu strouhané citrónové kůry a dobře promícháme. Před pečením necháme těsto nakynout.

 

  1. Lité těsto na palačinky

Suroviny

Postup

200 g hladké mouky

3 vejce

300 ml mléka

20 g cukru,

sůl

 

Vejce rozšleháme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a postupně přimícháme mouku. Těsto necháme odpočinout asi 10 minut.

 

  1. Zapečené palačinky se špenátem

Suroviny

Postup

6 palačinek

400 g mraženého špenátu

200 ml smetany

200 g strouhaného sýra

200 ml vývaru

2 stroužky česneku

1 vejce

1 cibule

trochu hladké mouky

olej

sůl

pepř

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přisypeme mouku a vypražíme z ní jíšku, zalijeme vývarem, přidáme špenát a za stálého míchání vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, část smetany a promícháme. Do vymaštěného pekáčku vyskládáme špenátovou směsí naplněné palačinky a přelijeme vejcem rozšlehaným se smetanou a strouhaným sýrem. Osolíme a dáme zapéct asi 10 minut v předehřáté troubě.

  1. Zapečené palačinky s houbami a vejcem

Suroviny

Postup

6 palačinek

200 g vařených hub

2 vejce uvařená natvrdo

150 ml mléka

50 g másla

20 g kečupu

2 vejce

kopr

petržel

instantní jíška

sůl

pepř

Mléko s částí másla ohřejeme, přidáme vařené houby, osolíme, opepříme a zahustíme jíškou. přidáme nasekaný kopr a petržel, pokrájená vařená vejce, kečup a promícháme. Pastou plníme palačinky a skládáme je do zapékací mísy vymazané máslem. Vejce rozmícháme se zbytkem omáčky, zalijeme jí palačinky a necháme zapéct asi 15 min v předehřáté troubě.

 

  1. Palačinkový dort

Suroviny

Postup

9 palačinek z kynutého těsta

250 g tvarohu

100 ml smetany

50 g sekané čokolády

50 g rozinek máčených v rumu

50 g cukru krystal

50 g mletých ořechů

50 g kakaa

50 ml citrónové šťávy

moučkový cukr

 

Z tvarohu, smetany, citrónové šťávy a cukru vymícháme krém, do kterého vmísíme rozinky, sekanou čokoládu a  mleté ořechy. Krémem slepujeme palačinky, které skládáme na sebe. Vzniklý dort pomažeme ze stran zbylým krémem, dozdobíme mletými ořechy, poprášíme cukrem a kakaem a necháme vychladit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 42                                                                       vysílání: 12. 3. 2006

 

1.  Boršč

Suroviny

Postup

200 g kostí
500 g hovězího masa
1 uzené koleno
50 g másla
červenou řepu
1 velký brambor
500g kořenové zeleniny

200 g kysaného zelí

200g čerstvého zelí
1 cibuli
200 ml kysané smetany
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíci mouky
bobkový list
zelenou petrželku
cukr

podle chuti ocet

sůl

 

Maso s kostmi uvaříme do měkka. Na oleji a másle podusíme pokrájenou kořenovou zeleninu, k ní poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a maso a vaříme.

Potom vše dolijeme vývarem, přidáme čerstvé i kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, povařenou řepu, přidáme protlak, ocet a bobkový list.

V zakysané smetaně rozmícháme trochu mouky a zahustíme polévku, kterou posypeme jemně sekanou petrželkou.

 

 

 

2. Salát s parmazánem

Suroviny

Postup

ledový salát

ruccola

3 rajčata

citrón

200 g parmazánu

sůl

pepř

olivový olej

 

 

Na talíř poskládáme nakrájený ledový salát, rajčata a kousky ruccoly. Salát pokapeme citronem, olivovým olejem, ochutíme pepřem, solí a posypeme parmazánem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Čočkový studený salát

Suroviny

Postup

250g  čočky

cibuli

bobkový list

 jablko

vajíčko

cibuli

dijónskou hořčici

sůl

pepř

kari

Čočku uvaříme společně s bobkovým listem a cibulí. Vychlazenou ji potom dáme do mísy, přidáme k ní nakrájené jablíčko, natvrdo uvařené vejce a promícháme. Salát dochutíme olivovým olejem, dijónskou hořčicí, pepřem, solí a kari kořením.

 

 

 

 

Univerzální zálivka

Suroviny

Postup

olivový olej

citrón

sůl pepř

dijónská hořčice

česnek

kečup

sojová omáčka

ocet

bylinky

Vše dáme do skleničky, smícháme,pořádně protřeme a je to J