Díl č.37 - č.42
Díl č. 37 Datum vysílání 7.3. 2006
1 . Králík na hořčici
Suroviny
|
Postup
|
1 celý králičí hřbet 2 mrkve 2 cibule 1 malý celer 2 petržele 100 ml. bílého vína 1 bobkový list rozmarýn tymián 125 ml smetana sůl pepř |
Králičí předek nakrájíme na menší kousky, osolíme a na sádle opečeme na pánvi. Zeleninu i cibuli nakrájíme na hrubo a dáme na pekáč. Opečené maso potřeme hořčicí a vložíme do pekáče. Přidáme bobkový list, tymián a rozmarýn. Podlijeme výpekem z masa, přidáme vodu a víno a ve středně rozehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Občas podlijeme. Hotového králíka vyjmeme a vypečenou šťávu nalijeme na pánev, odvaříme a přidáme smetanu. Krátce povaříme. Na talíři obkládáme králíka zeleninou , přelíváme šťávou a podáváme s vařenými bramborami. |
2 . Vepřová panenka plněná nádivkou z hlívy
Suroviny
|
Postup
|
6 ks vepřové panenky 2 velké cibule s natí 2 vejce olej 6 stroužků česneku drcený kmín rozmarýn 200 ml červeného vína brusinkový kompot sůl pepř |
Do odblaněné panenky prořízneme kapsu a maso osolíme a opepříme. Náplň připravíme z krájené cibulky, hlívy a cibulové natě, lehce osmahnuté na oleji.spolu s nasekanou a dobře omytou hlívou. Směs osolíme, přidáme lisovaný česnek, kmín, vlijeme vejce a krátce podusíme. Náplň vložíme do kapsy a uzavřeme jehlou. Plněnou panenku zprudka opečeme na oleji po všech stranách. V troubě při Podáváme s opečenými bramborami. |
3 . Mrkvový salát
Suroviny
|
Postup
|
100 cl octa 2 lžíce oleje sůl mletý pepř 1 lžíce hořčice zelená petrželka pórek |
Dobře očištěnou mrkev nastrouháme na jemno, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájíme na nudličky pórek a promícháme. Připravíme si zálivku z octa, vody, oleje, soli, pepře a hořčice. Připravenou zálivku vmícháme do salátové směsi. Zdobíme petrželkou. |
Díl č. 38 Datum vysílání 8.3.2006
1. Dušené zelí
Suroviny |
Postup |
300g kysaného bílého zelí 300g kysaného zelí červeného 60g sádla menší cibuli 10 ml červeného vína sůl cukr ocet 1 brambor instantní jíška |
Bílé i červené zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme. Posolíme, lehce podlijeme horkou vodou, k červenému zelí přidáme červené víno a dusíme asi 20 minut. Bílé zelí zahustíme strouhanou syrovou bramborou, červené instantní jíškou. Dochutíme solí, cukrem, případně octem a na závěr ozdobíme cibulkou, osmaženou na sádle. |
2. Bramborové knedlíky
Suroviny
|
Postup
|
100g hrubé mouky jedno vejce sůl případně bramborový škrob sádlo nebo olej na pomaštění |
Nastrouhané vařené brambory promícháme s vejcem, solí, krupicí a moukou, případně přidáme škrobovou moučku. Ze vzniklého těsta tvoříme knedlíky, které na povrchu omoučíme a vaříme ve vroucí osolené vodě 15-20 minut. Vařené knedlíky lehce pomastíme, aby neosychaly. |
3. Vepřoví brabci
Suroviny |
Postup |
1 větší cibuli česnek sůl kmín prášková šťáva k vepřové pečeni |
Krkovici nakrájíme na stejnoměrné kusy, posolíme, pokmínujeme a potřeme lisovaným česnekem. Do pekáče dáme cibuli, trochu vody a maso. Pečeme přikryté asi půl hodiny. Na závěr upečené maso vyjmeme, do výpeku přidáme ve vodě rozmíchanou práškovou šťávu, provaříme a necháme krátce dopéct i s masem v otevřeném pekáči. |
Díl č. 39 Datum vysílání 9.3. 2006
1. Roštěnky v jogurtové marinádě
Suroviny
|
Postup
|
4 plátky roštěné po cca 100 ml bílý jogurt 100 ml smetany mletý pepř 1 ks větší kapie 1 lžička pálivé papriky 2 mleté hřebíčky 1 bobkový list 2 celé hřebíčky olej na opékání sůl |
Plátky roštěné naklepeme a osolíme. Kapii nakrájíme na drobné kostičky a spolu s pepřem, pálivou paprikou, mletým hřebíčkem solí vmícháme do jogurtu. Touto marinádou potřeme připravené maso a odložíme do chladničky na 2-4 hodiny. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme k němu bobkový list a celé hřebíčky a pomalu v něm opékáme naložené maso. Maso opečené maso z obou stran vyjmeme, do výpeku vlijeme zbytek marinády a smetanu, necháme pár minut zadusit a krátce povaříme. Jako přílohu podáváme pikantní rýži. |
2. Jogurtový moučník
Suroviny
|
Postup
|
3 celá vejce 1 vanilkový cukr 300 ml hladké mouky 300 ml hrubé mouky 1 prášek do pečiva 150 ml oleje 50 ml. rumu 300 ml bílého jogurtu 125 ml zakysané smetany 1 balíček tvarohu trochu rumu |
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ručním šlehačem do husté pěny a přilijeme olej . Pak přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Vložíme do studené trouby, zapneme ji na Například jako řezy s marmeládou , krémem ze zakysané smetany a ovocem . |
Díl č. 40 Datum vysílání: 10.3.2006
1. Telecí v bylinkách se šunkovým knedlíčkem - Tomáš
Suroviny |
Postup |
1 řapíkatý celer šalvěj, rozmarýn, bazalka 300 ml vína hovězí vývar hladká mouka 100 ml olivového oleje máslo pepř bílý sůl Knedlíky 300 ml mléka 4 vejce ½ kostky droždí cukr 3 housky petrželová nať sůl |
Dvě třetiny cibule nakrájíme na plátky a bylinky posekáme nahrubo. Přidáme olej sůl, drcený pepř a promícháme. Naříznutou kýtu položíme na alobal, vetřeme do ní směs bylinek a alobal zatáhneme. Vložíme do pekáče, do kýty zapíchneme teploměr a pečeme v troubě do teploty do Šťávu z masa vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem a provaříme. Dochutíme solí, pepřem a vínem. Nakonec přecedíme. Řapíkatý celer nakrájíme na plátky a orestujeme na másle. Řezy pečeně podléváme šťávou a podáváme se šunkovými knedlíky a restovaným celerem. |
2. Sváteční telecí kapsičky s překvapením - Karel
Suroviny
|
Postup
|
4 plátky z telecí kýty 4 plátky dušené šunky 1 řapíkatý celer tymián, bazalka 1 svazek jarní cibule 2 mrkve 2 rajčata bílé víno 2 lžíce hořčice s hořčičnými semínky a vinným octem 2 lžíce másla pepř, sůl |
Plátky masa naklepeme po obou stranách, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, posypeme tymiánem, bazalkou a poklademe plátky šunky. Vytvoříme kapsy, které spíchneme jehlou a na pánvi zprudka opečeme. Řapíkatý celer nakrájíme na špalíky, spaříme v osolené vodě a spolu s pokrájenou mrkví, žampiony, cibulkou, vínem a rajčaty orestujeme. Poté poklademe masem, zalijeme výpekem a krátce podusíme. |
Díl č. 41
Vysílání dne: 11.3.2006
- Kynuté těsto na palačinky
Suroviny |
Postup |
300 ml vody 300 ml mléka 1 vejce sůl citrónová kůra |
Do směsi vody a mléka vmícháme kvasnice, sůl, cukr a vejce, postupně přisypeme mouku, přidáme rozehřáté máslo, trochu strouhané citrónové kůry a dobře promícháme. Před pečením necháme těsto nakynout. |
- Lité těsto na palačinky
Suroviny |
Postup |
3 vejce 300 ml mléka sůl |
Vejce rozšleháme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a postupně přimícháme mouku. Těsto necháme odpočinout asi 10 minut. |
- Zapečené palačinky se špenátem
Suroviny |
Postup |
6 palačinek 200 ml smetany 200 ml vývaru 2 stroužky česneku 1 vejce 1 cibule trochu hladké mouky olej sůl pepř |
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přisypeme mouku a vypražíme z ní jíšku, zalijeme vývarem, přidáme špenát a za stálého míchání vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, část smetany a promícháme. Do vymaštěného pekáčku vyskládáme špenátovou směsí naplněné palačinky a přelijeme vejcem rozšlehaným se smetanou a strouhaným sýrem. Osolíme a dáme zapéct asi 10 minut v předehřáté troubě. |
- Zapečené palačinky s houbami a vejcem
Suroviny |
Postup |
6 palačinek 2 vejce uvařená natvrdo 150 ml mléka 2 vejce kopr petržel instantní jíška sůl pepř |
Mléko s částí másla ohřejeme, přidáme vařené houby, osolíme, opepříme a zahustíme jíškou. přidáme nasekaný kopr a petržel, pokrájená vařená vejce, kečup a promícháme. Pastou plníme palačinky a skládáme je do zapékací mísy vymazané máslem. Vejce rozmícháme se zbytkem omáčky, zalijeme jí palačinky a necháme zapéct asi 15 min v předehřáté troubě. |
- Palačinkový dort
Suroviny |
Postup |
9 palačinek z kynutého těsta 100 ml smetany 50 ml citrónové šťávy moučkový cukr |
Z tvarohu, smetany, citrónové šťávy a cukru vymícháme krém, do kterého vmísíme rozinky, sekanou čokoládu a mleté ořechy. Krémem slepujeme palačinky, které skládáme na sebe. Vzniklý dort pomažeme ze stran zbylým krémem, dozdobíme mletými ořechy, poprášíme cukrem a kakaem a necháme vychladit. |
Díl č. 42 vysílání: 12. 3. 2006
1. Boršč
Suroviny
|
Postup
|
200g čerstvého zelí podle chuti ocet sůl |
Maso s kostmi uvaříme do měkka. Na oleji a másle podusíme pokrájenou kořenovou zeleninu, k ní poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a maso a vaříme. Potom vše dolijeme vývarem, přidáme čerstvé i kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, povařenou řepu, přidáme protlak, ocet a bobkový list. V zakysané smetaně rozmícháme trochu mouky a zahustíme polévku, kterou posypeme jemně sekanou petrželkou. |
2. Salát s parmazánem
Suroviny |
Postup |
ledový salát ruccola 3 rajčata citrón sůl pepř olivový olej
|
Na talíř poskládáme nakrájený ledový salát, rajčata a kousky ruccoly. Salát pokapeme citronem, olivovým olejem, ochutíme pepřem, solí a posypeme parmazánem. |
3. Čočkový studený salát
Suroviny |
Postup |
250g čočky cibuli bobkový list jablko vajíčko cibuli dijónskou hořčici sůl pepř kari |
Čočku uvaříme společně s bobkovým listem a cibulí. Vychlazenou ji potom dáme do mísy, přidáme k ní nakrájené jablíčko, natvrdo uvařené vejce a promícháme. Salát dochutíme olivovým olejem, dijónskou hořčicí, pepřem, solí a kari kořením. |
Univerzální zálivka
Suroviny |
Postup |
olivový olej citrón sůl pepř dijónská hořčice česnek kečup sojová omáčka ocet bylinky |
Vše dáme do skleničky, smícháme,pořádně protřeme a je to J |