Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.21 - č.25

Díl č. 21                                                              Datum vysílání 19. 1. 2006

 

1. Pečená vepřová krkovice s maminčiným zelím

Suroviny

Postup

½ kg vepřové krkovice s kostí

3 stroužky česneku

sůl

kmín

trochu hladké mouky

 maminčino dušené zelí:

½ kg kysaného zelí

1 cibule

50g sádla

2 syrové brambory

sůl

cukr

ocet

 

Vykostěné maso osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem, dáme společně s na kostičky nasekanými kostmi na pekáč, přelijeme vodou, přikryjeme a dáme péct.

 

Propláchnuté zelí zalijme vodou, osolíme a dáme vařit.

 

Na sádle dohněda osmahneme najemno nakrájenou cibulku, kterou přidáme ke scezenému a propláchnutému zelí.

Přidáme k němu trošku vody, najemno nastrouhanou bramboru, osolíme a necháme podusit.

 

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem

 

 

 

 

 

2.  Zdendova cibulová polévka

Suroviny
Postup

500 ml vývaru nebo polévkovou kostku

cibule

sádlo

sůl

cukr

ocet

petrželka

nudle

Dohněda osmaženou cibulku zalijeme vývarem a převaříme. Přidáme těstoviny a ochutíme solí, octem a cukrem. Povaříme a podáváme.

 

 

 

Díl č. 22                                                    Datum vysílání 20. 2. 2006

 

1.  Fazolový guláš se zázvorem

Suroviny

Postup

200 g červených fazolí

sezamový olej

l lžička drceného kmínu

1 lžička zázvoru

3-4 cibule

1 mrkev

kousek červené řepy mořská sůl

2 stroužky česneku

sójová omáčka

zelené natě pórku

kukuřičný škrob

sójová smetana

Fazole namočíme a uvaříme doměkka. V kastrolu osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou řepu, sušený zázvor, kmín, uvařené fazole a krátce podusíme. Podlijeme vývarem z fazolí a  povaříme. Přidáme sójovou smetanu, kukuřičný škrob a povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, česnek, zelené natě pórku a krátce povaříme.  

 

 

2. Kvašená zelenina neboli pickles

Suroviny
Postup

1 kg zeleniny vhodné na kvašení: např. mrkev, zelí, cibule, ředkve či kedlubny

1 křen

mořská sůl

kmín

velká skleněná či keramická nádoba

Zeleninu nastrouháme.Vše smícháme, osolíme. Propracujeme tak, aby zelenina pustila šťávu. Napěchujeme do velké skleněné nádoby. Necháme při pokojové teplotě 3-7 dní kvasit. Když je zelenina zkvašená, přendáme ji do chladu a uzavřeme do zavařovacích skleniček. Nezavařujeme!

 

3. Špaldové sušenky z pivního těsta

Suroviny

Postup

500 g hladké špaldové mouky

150 g rostlinného tuku

300 ml nepasterovaného piva

mořská sůl

sezamová semínka,

dle chuti i mák či kmín

 Ze všech surovin vytvoříme těsto. Z něj vyválíme buď tyčinky, které mezi prsty jemně pokroutíme a ozdobíme semínky. Můžeme z těsta také udělat preclíky, či vykrajovat malé sušenky, které posypeme seznamem, mákem či kmínem. Pečeme při 150o C asi 15 minut.

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 23                                                    Datum vysílání 21. 2. 2006

 

1. Kreolská polévka Gumbo

Suroviny

Postup

1,5 l kuřecího vývaru 600 g kuřete

300 g ostré klobásy

200 g vařené rýže

2 zelené papriky

4 stroužky česneku

3 cibule

řapíkatý celer

sušený tymián

sušená bazalka

červený pepř

olej  

hladká mouka

1 bobkový list

čerstvá bazalka

svazek jarní cibulky

Na rozehřátém oleji osmažíme kousky kuřecího masa a ostré klobásy. Osmažené maso vyjmeme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme vývarem a dáme vařit. Na zbylém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a papriku. K tomu přidáme prolisovaný a krájený česnek, bobkový list, sušenou bazalku, tymián a červený pepř, vše dobře promícháme a přidáme do vývaru. Vaříme dokud není maso měkké. Na zahuštění si připravíme z oleje a hladké mouky tmavou jíšku. Na závěr přidáme do zahuštěné polévky vařenou rýži, nakrájenou jarní cibulku a čerstvou bazalku.

 

 

2. Polévka s párky a čočkou

Suroviny
Postup

4 párky

konzerva čočky

1 cibule

1 lžíce oleje

2 lžíce rajské šťávy

půl lžíce cukru

sůl

pepř

malý pecen chleba petrželka

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme v hrnci na oleji. Přidáme rajčatovou šťávu, čočku, přilijeme vodu, osladíme, osolíme, opepříme a vaříme. Párky nakrájíme na kousky, opečeme a přidáme  do hrnce. Vroucí polévku zahustíme střídou z vydlabaného chleba, ve kterém polévku podáváme a ozdobíme nasekanou petrželkou.

 

 

3. Zuppa pavese 

Suroviny

Postup

1 l hovězího vývaru

4 vejce

4 plátky bílého chleba

60 g másla

parmazán

pepř

 

Na másle osmahneme krajíčky chleba a vývar přivedeme k varu. Do  každého talíře položíme plátek osmahnutého chleba, na něj vyklepneme jedno vejce a zalijeme vroucí polévkou. Posypeme parmazánem a opepříme.

 

 

 

 

 

 

Díl č. 24                                    Datum vysílání 22. 2. 2006

 

1. Maso dvou vůní 

Suroviny

Postup

250 g vepřové kýty

250 g kuřecích prsíček

2 vejce

50 g škrobové moučky

sůl

glutaman

mletý zázvor

sladká paprika

česnek

kari koření

cukr

olej 

sterilovaná červená kapie

sojová omáčka

bílé víno

zelená petrželka

 

Vepřové i kuřecí maso pokrájíme. Vepřové naložíme do směsi z vajec, škrobové moučky, zázvoru, papriky, soli a glutamanu,  kuřecí maso naložíme stejně - jen s jiným kořením, přidáme kari a cukr.

Naložená masa opékáme zvlášť na rozpáleném oleji. K vepřovému přidáme na závěr krájenou sterilovanou kapii s trochou nálevu, česnek a zastříkneme sojovou omáčkou. Kuřecí maso zastříkneme bílým vínem a trochou sojové omáčky a posypeme sekanou petrželkou.

 

 

 

2. Čínské nudle se zelím

Suroviny

Postup

200 g rýžových nudlí

200 g hlávkového zelí

1 pálivá paprička

1 cibule

olivový olej

sůl

ocet

pepř

1 lžíce medu

pažitka

 

 

Nudličky hlávkového zelí krátce povaříme v osolené vodě. Na pánvi opékáme kousky cibule až zezlátne, přidáme okapané zelí a nasekanou papričku. Zastříkneme octem, opepříme a přidáme med. Krátce podusíme, do pánve vložíme uvařené rýžové nudle, pažitku a vše prohřejeme. 

 

3. Salát z hub a pórku

Suroviny
Postup

150 g hub shi-take

150 g pórku

100 g celeru

 1 stroužek česneku

4 lžíce rýžového vína

4 lžíce olivového oleje

sůl

glutaman

4 lžíce sojové omáčky 

 

Nakrájený pórek a celer spaříme vroucí vodou.   Plátky hub zprudka opečeme na suché pánvi.

Z prolisovaného česneku, octa, oleje a sojové omáčky vyšleháme zálivku. Zalijeme jí salát a dáme na hodinu odležet do chladu.

 

 

 

Díl č. 25                                                                Datum vysílání 23.2.2006

 

1 . Moderní koblihy rodiny Stupkových

Suroviny
Postup

500g hladké mouky

3 žloutky

300 ml mléka

100 g majolky

20 gramů droždí

2 pol.lžíce cukru

50 ml tuzemsku

meruňková zavařenina

sůl

citronová kůra

olej

Z ingrediencí si připravíme kynuté těsto, které po vykynutí na pomoučeném vále rozválíme asi na ½ cm vrstvu. Vykrajujeme kolečka asi o průměru 6 cm Do středu kroužku dáme trochu zavařeniny a přikryjeme nepomoučenou stranou druhého kolečka. Okraje přitiskneme a urovnáme. Hotové položíme na nahřátý ubrus posypaný moukou. Chráníme před průvanem a chladem. Rozpálíme tolik oleje, aby byl do poloviny výšky koblihy. První stranu smažíme pod poklicí a bez obracení. Jehlou obrátíme a hotové vyjmeme a na savém papíře ztratí mastnotu. Pocukrujeme a servírujeme.

 

 

 

3. Zabijačkové zelí 

Suroviny
Postup

500 g vepřové kýty

2 cibule

1000 g kysaného zelí

pálivá mletá paprika

5 bobulí jalovce

8 stroužků česneku

100 ml pálenky-jalovcová

pepř

sůl

sádlo

 

Maso nakrájíme na malé kostičky. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidám e pálivou papriku. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme 5 bobulí jalovce a ve vývaru skoro do měkka maso udusíme. Potom přidáme nakrájené zelí a pomalu dodusíme doměkka. Na závěr přidáme utřený česnek a vlijeme pálenku. Jí se jak teplý tak i studený .