Jdi na obsah Jdi na menu

Díl č.16 - č.20

Díl č. 16                                                    Datum vysílání 14. 2. 2006

 

1. Koktejl z papáji a avokáda

Suroviny

Postup

1 zralá papája

1 zralé avokádo

jablečný mošt

1 jarní cibulka

1 limetka

2 snítky máty

půl lžičky hořčice

80 g smetanového sýra

olej

sůl

bílý pepř

 

Z limetkové kůry, šťávy, jablečného moštu, oleje, nasekané máty, hořčice, soli, pepře a nakrájené jarní cibulky vymícháme dresink. Papáju i avokádo oloupeme, vyjmeme jádra, nakrájíme na řezy a naaranžujeme do misky. Na závěr přidáme smetanový sýr, zalijeme dresinkem a necháme vychladit.

 

 

 

 

2. Bliny s kaviárem

Suroviny
Postup

350 g mouky

2 vejce

20 g droždí

1 lžíce cukru

500 ml mléka

sůl

olej

zakysaná smetana

kaviár

Uděláme si slané lívancové těsto a necháme ho nakynout. Na oleji z něj pečeme tenké lívanečky, na které pokládáme vždy lžíci studené zakysané smetany a trochu kaviáru.

 

3. Čokoládová pěna 

Suroviny

Postup

250 g čokolády na vaření

100 ml brandy

10 g práškové želatiny

3 vejce

3 žloutky

90 g cukru

150 ml šlehačky

čokoláda na ozdobení

Čokoládu s koňakem necháme rozpustit ve vodní lázni. V další misce smícháme vejce, žloutky a cukr, směs dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme do pěny. Pak vmícháme rozpuštěnou želatinu a čokoládu. Pěnu nalijeme do sklenic a necháme ztuhnout v chladničce. Ozdobíme šlehačkou a čokoládou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 17                                                                 Datum vysílání 15. 2. 2006

 

1.Vařené hovězí maso – hovězí vývar s těstovinou 

Suroviny

Postup

500 g hovězí oháňky

sůl

celý pepř

2 cibule

150 g kořenové zeleniny

Domácí drobné těstoviny

Petržel

Polévkové koření

 

Maso vložíme do vroucí vody a vaříme spolu s pepřem a cibulí. V polovině vaření přidáme kořenovou zeleninu a zvolna vaříme do měkka.

Do scezeného vývaru zavaříme těstoviny a přidáme nudličky nakrájené zeleniny. Dochutíme tekutým polévkovým kořením

 

2. Žampiónová omáčka

Suroviny

Postup

500 g vařeného hovězího

60 g oleje 

60 g hladké mouky

500 ml vývaru z masa

150 ml smetany

50 g másla

200 g čerstvých žampiónů

1 cibule

sůl

ocet

 

 

V kastrolu  zpěníme na oleji cibulku,  přidáme mouku, orestujeme a zalijeme vývarem. Rozšleháme a vaříme přibližně 20 minut. Na závěr zjemníme smetanou, dochutíme, vložíme na másle podušené žampiony a krátce povaříme.

 

3. Domácí houskové knedlíky

Suroviny
Postup

150 - 200 ml. mléka

500g hrubé mouky

20g droždí

1 vejce

120 g  rohlíků

20 g soli

 

Z teplého mléka, soli, cukru, droždí a části mouky  připravíme kvásek.

Rohlíky nakrájíme na větší kostičky. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zalijeme kváskem a přidáme vejce. Zpracujeme těsto, zakryjeme a necháme  kynout. Znovu prohněteme, zapracujeme nakrájené pečivo a vyválíme knedlíky. Opět  necháme kynout a následně vaříme ve vroucí osolené vodě 12 – 15 minut podle velikosti.

Uvařené propichujeme a potíráme tukem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 18                                                         Datum vysílání 16.2.2006

 

1 . Marmite du pêcheur podle Raula Tauvie – Rybářský kotlík s křupavou čepicí.

Suroviny
Postup

1000 g různých ryb – lze i sladkovodní

1 větší cibule

1 pórek

2 stroužky česneku

2 větší rajčata

150 g celer

150 g mrkev

hladká mouka

mletý pepř

2 žloutky

curry

zelená petrželka

bazalka

tymián

sůl

olivový olej

listové těsto

 

Ryby  očistíme, oddělíme čisté rybí maso a z ostatního uvaříme v 1 litru vody silný vývar.  Mezitím co se vývar vaří, nakrájíme rybí maso na menší kousky . V oleji  osmahneme nakrájenou cibuli, pórek a krájený česnek . Přidáme nakrájená rajčata, nahrubo strouhaný celer, mrkev a osolíme. Zalijeme přecezeným vývarem , přidáme rybí maso a provařujeme. Dochutíme pepřem, lžičkou curry, zeleným kořením a zahustíme jíškou.

Uvařenou polévku rozlijeme do  misek. Okraje misek potřeme zvnějšku žloutkem.  Připravíme si listové těsto, které vyválíme na větší průměr než je hrdlo misky a položíme je na misku s polévkou.Pečlivě utěsníme a vložíme do rozehřáté trouby.

 

 

2 . Omelette norvégienne – norvéžská omeleta

Suroviny
Postup

1 génoise – dortový piškotový korpus průměru 20 cm

500 ml vanilková zmrzlina

6 vajec

100 g cukr krupice

50 g cukr moučka

50 ml brandy

50 ml griotky

 

 

 

Z bílků  vyšleháme pevný sníh. Do něj zašleháme cukr a 2 žloutky. Směs dáme do cukrářského sáčku s velkou vroubkovanou tryskou.

Piškot rozkrojíme na dvě poloviny. Na porcelánovou zapékací mísu dáme jeden plát a dobře jej navlhčíme alkoholem. Zmrzlinu rozložíme  na dolní piškot. Navrch přiložíme druhou polovinu piškotu.  Zmrzlinový základ hojně pokryjeme šlehaným sněhem a posypeme moučkovým cukrem.

Na plech dáme ledovou tříšť a na ni postavíme oválnou mísu s připravenou omeletou. Pečeme na horní příčce při 220 ° C cca 10 minut.

 

 

Díl č. 19                                                    Datum vysílání: 17.2.2006

 

1. Fazolový koláč s telecím masem

Suroviny

Postup

Těsto:

30 g droždí

125 ml mléka

200 g polohrubé mouky

100 g ovesných vloček

50 g másla

1 vejce

 

Náplň:

300 g fazolov.lusků

300 g telecí kýty

200 g mrkve

100 g sušených rajčat

 

Zálivka:

4 vejce

150 g strouhaného sýra

125 ml smetany

200 g  kysané smetany

4 stroužky česneku

sůl, pepř, chilli

olivový olej

 

Z droždí, mléka, polohrubé mouky a vloček vypracujeme těsto a necháme kynout. Maso nakrájíme, osmažíme na oleji, okořeníme a smícháme s fazolemi,rajčaty, mrkví a sýrem. Z těsta vyválíme placku, vyložíme jí formu a rozprostřeme fazolovou směs. Smícháme 4 vejce se smetanou a s kysanou smetanou, přidáme rozdrcený česnek a okořeníme. Nalijeme na fazolovou směs a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut.

 

 

 

2. Fazolová pie s mrkví

Suroviny
Postup

Korpus:

250 g hladké mouky

200 g másla

100 g jemných ovesných vloček

5 lžic mléka

500 g fazolí

2 hlavy česneku

sůl, pepř, oregano

6 vajec

1dcl smetany

500 g očištěné mrkve

400 g eidamu

škrobová moučka

 

 

Z mouky, mléka, másla, soli a ovesných vloček vytvoříme těsto, které vmáčkneme do formy a dáme předpéct. Fazole uvařené s česnekem, oreganem a pepřem scedíme a rozmixujeme. Vychladlou směs smícháme s vejci, škrobovou moučkou a  zjemníme smetanou. Na upečený korpus dáme vrstvu fazolové hmoty, poskládáme uvařenou mrkev, zbytek fazolové náplně, poklademe slaninou a dáme péci. Těsně před dopečením posypeme sýrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díl č. 20                                                                      Datum vysílání: 18.2.2006

 

 

 

  1. Šunková pěna s klobásou

Suroviny

Postup

120 g pomazánkového másla

250 g šunky

100 g klobásy

citrónová šťáva

pórek

sůl

 

Šunku nakrájíme na drobné kousky a vmícháme jí do pomazánkového másla ochuceného citrónovou šťávou. Přidáme jemně sekaný pórek a mažeme na řezy z pečiva. Zdobíme klobáskou a pórkem.

 

 

  1. Hermelínový salát

Suroviny

Postup

120 g pomazánkového másla

3 ks Hermelínu

zelené a černé olivy

sterilovaná červená paprika

 

Větší část Hermelínu nahrubo nastrouháme, přidáme nasekané černé a zelené olivy a sterilované červené papriky. Mažeme na pečivo, zdobíme řezem hermelínu a černou olivou.

 

  1. Bruschetta

Suroviny

Postup

10 plátků veky

10 ml panenského olivového oleje

3 stroužky česneku

500 g rajčat

cibule

sůl

mletý pepř

bazalka

 

Nadrobno nakrájíme cibuli a česnek, zakápneme olivovým olejem, přidáme bazalku, sůl a pepř a promícháme. Poté přidáme na kostičky nakrájená loupaná rajčata. Vzniklou směs roztíráme na opečené plátky veky.