Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profese

 

 Obrazek


     Název: Skinning od nuly k masterovi

Takže trošku mě mrzí, ze sekce profese zeje poměrnou prázdnotou a tak mi to nedalo a o profesích kt. jsem osobně odzkoušel napíši pár řádků! :D
Začínáme:
Chilli jsme na lvl +- 5 (od tohoho lvl se můžete zabývat profesí, dle vlastní chuti) a poohlídneme se po trénorovi na skinning, u něj se naučíme journey skinning, chilli první stupeň stahování zvířátek (další jsou expert,artisan a master), aby ste zvířátka (ve hře beasts) mohli stahovat koupíte si u vendora s trade goods (většínou je poblíž trenéra) i dýku právě na stahování, stojí pár couperů.
Hurá na lov:
Takže se Vám zrovna podařilo zabít zvířátko větší než lvl 5 (s druhovým označením beast) nad jeho mrtvolkou pak již máte napsáno "skinnable", toto známená, že jej můžete stáhnout (první však musí dojít k vylootování zvířátka, nevylootované zvíře nejde skinnovat), dle barvy položky "skinnable" u mrtvého zvířete pak vydíte šanci na navýšení vašeho skillu skinningu:
šedá barva - nulová šance na navýšení skillu,
zelená barva - velmí snížená šance na navýšení skillu, žlutá barva - je snížená šance na navýšení skillu oranžová barva - je 100% navýšení skillu,
můžete se taky setkat s barvou červenou, avšak tady se vůbec nesnažte, protože váš skill není ještě dostatečně vysoký na stažení takového zvířete! :(
Chilli pokud máte zvířátko vylootované a máte u něj napsáno skinnable, hurá na stahování, pouze klikněte na zvířátko pravým tlačítkem a váš avatar se pokusí zvíře stáhnout (musíte mít stahovací důku kdekoliv v inventáři), pokud by se nezdařilo, zkus te to znovu! :D Poté už se vám jen otevře lootovací okno a vy si vezmete Vámi staženou kůžu, hide, či jiné cenější materiály! :D
A tak se protloukáte světem Warcraftu a ze zabitých zvířátek potom získáváte kůže atd., kt. se dají buď dobře prodat na AH, nebo z nich něco vyrobit pomocí profese Leatherworking (LW)! :D
Skinnig je profese, kt. se dá poměrně dobře vydělat.
Pokud byste chtěli stahovat zvířátka v top instancích jako je třeba Molten Core (jedna z nejnáročnějších instancí WoW) musí mít Váš skill hodnotu (tuším) "315", chilli enchentnuté rukavice na +5 skinning a pak také speciální dýku, kt. padá v instanci (tuším) Black Rock Deeps, kt. přidá +10 skinning, chilli dohromady 315 a hurá na beasty do MC! :D
Dostat skinning na 300 skutečně není nic náročného, jeto krásný skill kt. není finančně náročný.
Je dobré jej kombinovat právě s LW pro povolání rogue, druid a hunter/shaman (do 40lvl), nebo pouze jako profese pro vydělávání goldíků :D
Takže gl všem skinnerům a ne jen těm! :D

 

              ObrazekNázev: Vaření obecně

V normálních hrách možnost uvařit si oběd nebo svačinu nemáte a teď je tu World of Warcraft.Ve WoW si můžete uvařit podle vaší zkušenosti cokoliv.Jídlo zde také není na okrasu,ale je tu jako Váš jedinečný(kromě spánku)způsob jak si rychle napočítat životy a hurá zase do boje.

Se schopností Cooking(vaření)se nerodíte od začátku a musíte se jí,jako všem ostatním profesím naučit,za docela vysoké peníze(až 50 stříbrňáků).Také jako u každé profese je vaření několik druhů.Vaření začátečník,vaření pokročilý,mistr a do toho se Vám ještě počítají menší odbornosti,jako je co budete vařit.A také potřebujete samozřejmě tzv. Cooking suplies(přísady,suroviny atd.).

Vaření se můžete naučit u mistra,který si říká Cooker(kuchař).Jak jsem již naznačil,s Vaší kuchařskou kariérou začnete jako učedník(berte to jako střední školu).Poté co se naučíte schopnost apprentice(začátečník) a začnete vařit,budete za vaše výtvory dostávat zkušenosti,avšak ne v podobě XP,ale v podobě ,,kuchtických zkušeností''.Čím více budete mít těchto zkušeností,tím více se budete učit nových oborů a odborností.Ale nemyslete si,že uvaříte nějakej ,,guláš'' a hned se budete moci ucházet o post pokročilého,to ne.Takových gulášů budete muset ukuchti aspoň 70,než se začnete učit mnohem ppokročilejší věci.

Suroviny:
Suroviny na vaření se dají buďto sehnat u obchodníka s podtitulem ,,Cooking Suplies'' anebo u různých monster,které potkáte po mapě(z prastat-boar meal,z pavouků-small-spider legs(delikatesa)).

A POZOR:
Když se už jednou schopnost cooking naučíte,rozhodně své znalosti a zkušenosti pořád rošiřujte,protože když se naučíte schopnost aprentice a za hodinu si řeknete ,,končím'' tak je to škoda!A cooking bych doporučoval hlavně Warriorům,Hunterům a Roguům,protože Šamani a Druidi se léčit umí.

ObrazekNázev: Kytky kam se podíváš!

Herbalismus je sběratelská profese a naučíte se jako každou druhou, čili vyhledat si trenera a naučit se od něj, jakže to ty kytičky mám trhat! Začnete s journey herbou přes experta, artisana až po mastera v dané oboru, do těchto stupňů jsou rozděleny všechny sběratelské i některé jiné profese. Jako u všech profesí, tak i zde, váš skill roste trháním vzácnějších a vzácnějších kytek, jak se vám postupně z přístupňují při zvyšování skillu.

"Kytičkaření" je velice příjemná profese, už protože vás protáhne všemi zákoutími světa Warcraft a co je důležitější dá se s ním dobře uživit! :D
Je to tak, trh si kytičky žádá a na AH je to v cenách poznat, je to jedna z mála profesí u kterých se dá slušně vydělat už ze začátku, když začínáte od toho 5-tého lvl pobíhát a trhat vše co se jen utrhnout dá a následně spamovat vaši nabídku, či využít služeb AH!
Samozřejmě, že nekonečným trháním low kytiček buhvíjak nezbohatnete, ale jakmile se váš skill bude blížit maxu, čili 300, začnou vám (pokud nebudete líní) ty pravé "žně"! Je tomu tak, že kytičky, nebo tedy spíš rostlinky, jsou žádány ne jen kvůli alchymii ale jsou i jiné výrobní profese ve kterých jsou využívány a taky občas do nějakého questu!
Navíc každá rostlinka má specifakovanou polohu a místa kde se vyskytuje, třeba takový Icecap je jen ve Winterspringu či AV, Silverleaf roste jen u stromů, Stranglekelp zase jen ve vodě, Earthroot jen v kopcích a skalách stejně jako Mountain Silversage a Grave Moss zase jen na břhitovech a u hrobů atd., nudit se nebudete :D
Tak, teď vám tu vypíši rostlinky plus skill potřebný k jejich utržení, jsou případy, kdy by se vám to mohlo hodit!

Rostlina - skill

Peacebloom - 1
Silverleaf - 1
Earthroot - 15
Mageroyal - 50
Brairthorn - 70
Swifthistle - pouze součást Briarthornu a Mageroyalu

Stranglekelp - 75
Bruiseweed - 100
Wild Steelbloom - 115
Grave Moss - 120
Kingsblood - 125

Liferoot - 150
Fadeleaf - 160
Goldthorn - 170
Khadgar´s Whisker - 185
Winterbite - 195
Firebloom - 205
Purple Lotus - 210
Wildwine - pouze součástí Purple Lotusu v urč. lokacích

Sungrass - 230
Blindweed - 235
Ghost Mushroom - 245
Arthas´ Tears - 250
Gromsblood - 250
Golden Sansam - 260
Dreafoil - 270
Mountain Silversage - 280
Plaguebloom - 285
Icecap - 290

Black Lotus - 300


Některé rostlinky jsou opravdu cenné a určitě na nich vyděláte, už protože nemáte žádné náklady na tuto profesi (pokud teda nebudete při kytičkování chcípat - opravy :))!
Poslední 7 jsou pak zaručenou investicí v čele samozřejmě s rostlinkou zvanou Black Lotus, no asi stojí zato, si oní říct trochu víc, před patchem totiž byla BoP, čili jakmile jste ji jednou utrhli, byla s vámi spjata (soulbound), po patchi se však situace změni a BL zaplavil AH! Cena za kus byla kolem 20g a šly rychle na odbyt, hodně lidí však mělo tyto rostliny v bankách a báglech a tak nabídka značně převyšovala poptávku, díky tomu cena BL dnes stagnuje kolem 4-5g, což není moc, ale furt je to skoro 5g za jeden kus! :D
Jinak se opravdu vyplatí honit za rostlinkama jako Icecap, Mountain Silversage či Dreamfoil, u těchto rostlinek jsou zisky nej (když nepočítám BL :))! Na každěm stacku (v tomto př. balíček 20 ks) vydělám kolem 10 g!!!!!!!!!!!
Toto je pouze moje zkušenost a jak ceny tak situace na trhu s kytkama se může realm od realmu lišit!

Jinak je tato profese všeobecně více oblíbenou u lvl 40+, nebo spíš takto, je oblíbenější, když již máte mounta, protože vláčet se za kytkama pěška je holé utrpení, na mountu, je to již nečo jiné a podstatně se zeeftivní sbírání, no a na epic mountu? :D No jedna báseň, sbíráte ostošest, jen škoda, že se nedá trhat z mouta! :D Ale zas tak se rozmazlovat nemůžeme! :D

Jinak tuto profesi vřele doporučuji, stereotyp vám nějak zvláště nepříde, protože honby za kytičkama vás povláčí po celám světě Warcraftu! :D Rozhodně touto profesí nic nezkazíte a pokud jí budete obětovat čas, bohatě se vám odvděčí!
Zatím ahoj

ObrazekNázev: Engineering by Bobisko

Engineering by Bobisko

Když navážu na rady například od Bea (a nutno podotknout v rámci šplhání, že opravdu k věci ;)) tak berme, že jsme na levlu tak 35+ a peníze na Mounta už se nám vesele hřejí ve váčku, společně s obrovskou rezervou na postupy. I tak máme neustále přebytky a uvažujeme do čeho nenávratně investovat. A od toho je tady Engineering. Skil na jednu stranu zatracovaný jako naprosto nepoužitelný a na druhou stranu mnoha hráči oblíbený jako velice zábavný a nevyzpytatelně nebezpečný (a občas bohužel i pro Engineera ;))
Obě strany mají asi kus pravdy a je na každém z hráčů jak se k této volbě postaví, nicméně jak jsem již naznačil, je to jeden z výrazně dražších a dle mého názoru i nejobtížněji levlovatelných skillů ve hře vůbec, hlavně z důvodu široké škály komponent které jsou třeba. Proto bych ho na nízkých úrovních nedoporučoval. Navíc na hodně věcí je nezbytný střelný prach a ten jsem ke svému překvapení v AH téměř nenašel, což může zpomalit i hráče, kteří mají peníze, ale prostě když materiál není tak prostě není a z peněz ho nevyrobíte ;))

Tak co si můžeme uplácat?
Tak jsme se do toho nakonec přece jen pustili a ke své hrůze během relativně krátké doby zjišťujeme, že ostatním spoluhráčům neprodáme ani prd. Vše potřebuje ke svému užívání umět Engineering. Zrada!
Faktem je že pár věcí se prodat dá, ale nevydělá se na nich, spíše slouží jen k levlování skillu:
Gun – pušky (drahé na výrobu a na AH jich je furt hromada za nižší ceny než jsou výrobní náklady – snad jen pokud chcete mít pušku se svým jménem tak to stojí za to)
Ez-Thro dynamite – výbušnina, kterou mohou užívat neEngineerové (ale že by se o ně zájemci na AH zrovna byli to se říci nedá, i když na vyšších levlech když jsem již získával suroviny na ně potřebné a neměl je k ničemu jsem tuto metodu praktikovat začal…)
Scope (+1, +2, +3, +5, +7) – sniperskopy sloužící ke zvýšení dmg střelných zbraní obecně jsou to snad jediné věci, které jsou docela dobře zpeněžitelné se ziskem. Pokud ovšem máte přísun drahokamů, které jsou na všechny potřeba.
Crafted Shot – náboje do pušek, pěkné na nich je že jsou lepší než náboje prodávané běžně u Vendorů, což z nich dělá zejména Huntery sháněné zboží (ale zase ne tak že by nějak extra přepláceli cenu Vendora, takže je třeba nebýt moc greedy).
Fish attractor – pěkná věcička pro rybáře. Na pět minut zvýší fishing skill o 100.
Potom následuje pár věcí, které jsou prodejné ostatním, ale nepoužíval jsem je snad ani já, takže pochybuji že by je chtěl někdo jiný, do AH jsem je ani dávat nezkoušel (Flame deflector, Spyglass, Ice deflector, Flash bomb, Rocket boots, Voice modulator, a možná pár dalších).

Zbytek věcí je užitelný pouze pro Vás nebo jiného Engineera, bohužel jsou použitelné vždy nejdříve na tom levlu kdy si danou věc může vyrobit sám, takže pravděpodobnost že by jeden Engineer kupoval od jiného je vcelku nízká, přinejmenším na nižších levlech (tak do skill level 200). Potom už se začíná montovat dle receptů a situace se trochu mění, nicméně spíše je to o zakázkové výrobě, než výrobě do AH.

Ha, co je to Arclight Spanner ???
Další specialitou Engineeringu je nářadí. Krom zejména Blacksmithery užívané kovadliny a kladiva, je zde ještě hromada speciálního nářadí, bez kterého si zejména složitější recepty nevyrobíte. Například klíč nebo šroubovák si holt budete muset vyrobit sami také. Což je pár dalších slotů, které Vám takováto výbava zabare v batohu.

A co na to… Blizzard?
Blizzardi se k Engineeringu vyjádřili v tom duchu, že sice do světa WoW patří a vždy patřil, ale rozhodně nechtěji, aby se z důvodu „výhodnosti“ některých věcí zvrhnul v pseudofantasypunkový svět, kde by chodila polovina postav s brýlema na očích, útoky v instancích by začínaly skupinovým hodem granátu a každou chvilku by někdo aktivoval nějaké své udělátko…
Nutno podotknout, že jejich koncept se ve výsledku zdařil. Omezení Engineeringu je takové, že si jej vybere jen občas někdo, vesměs až na vyšších levlech a tak je vyznění světa asi vcelku optimální.
Jak dodává ještě Blizzard team „…holt Engineeri jsou nepochopení pokrokáři, kteří kolikrát neví sami co bude dělat to co právě tvoří a šance, že by to pochopil kdokoliv jiný v jejich okolí, kdo si navíc o Engineerech myslí že jsou blázni, je prostě takřka nulová a povede se to jen u zcela obyčejných věcí…“

Úspěšnost při užívání
Čímž se dostáváme k dalšímu aspektu Engineeringu. Není 100%. Teď nemluvím o výrobě jako takové, ta se daří zcela úspšně, když máte ovšem kýžené suroviny. Ale užívání Engineerových výrobků s sebou prostě nese svá rizika. Jaké nepříjemné překvapení může být bomba vybuchlá v rukou Engineera místo aby vybouchla u soupeře a stunnula ho na 3 sekundy, nebo pro Engineera Huntera síť která měla zamotat soupeře daleko v dostřelu a místo toho vezme svého uživatele s sebou a sváže je oba (bohužel dokonce s tím, že první je uvolněn soupeř, který nemilosrdně mydlí nebohého Huntera, který se „dostřelil“ až k němu a ještě je momentálně indisponován ;))
Zato když se povede vše co se povést mělo tak to také stojí za to. Například úspěšně svázaný soupeř dostatečně daleko a to na 10sekund nebo critical u Death Raye (který chvilku zraňuje uživatele, aby pak z vyšší DMG zranil soupeře), který mu najednou vezme 2 000 životů není na škodu a vynahradí předchozí neúspěchy.

Dělení Engineering
Jako mnoho z ostatních trade skillů se i tento na vyšší úrovni dělí na více směrů. Konkrétně na dva. Oba jsou pro sebe konkurenční a jakmile se jednou upíšete v jednom směru již nemáte šanci se naučit ten druhý. Goblinové a Gnómové se prostě nemají příliš v lásce a své Engineerské směry si střeží jako oko v hlavě a každého zájemce si prověří.
Je zde jediná vyjímka, můžete se odnaučit celý Engineering a začít znova od 1. Možná že někomu to stojí za tu námahu a pokud máte OPRAVDU dost peněz tak to vpodstatě ani není tak velký problém.
Goblin Engineering – zaměřený hlavně na výbušniny všeho druhu a potom na hodně silné výbušniny všeho druhu (nejsilnější dávají až 600dmg), další a řekl bych snad nejdůležitější aspekt tohoto směru pro většinu hráčů jsou Goblin Jumper Cables XL (které mají 50% šanci na oživení mrtvého kumpána – bohužel s CD 30min)
Gnome Engineering – profituje hlavně z různých udělátek jako jsou vrhací sítě, shildy, oslabovače, zneviditeňování, bojové strojky,… Faktem je že ovšem skoro nic zde nefunguje stoprocentně, takže spoléhat se na něco může být občas i docela nebezpečné. Na druhou stranu když to funguje…

Je jasné že lepší je…
O tom který směr je lepší se vedou diskuze jak mezi Gnomy a Gobliny tak mezi hráči, což jen podtrhuje vybalancovanost systému a dává hráčům opravdu rovnocennou možnost výběru bez pocitu že udělal chybu. Tolik z „objektivního“ hodnocení daných směrů.
Podrobnějším studiem jsem ovšem došel k „subjektivnímu“ dojmu že drobný rozdíl zde je.
Gblin Jumper Cables XL (které za pořízení určitě stojí), jsou totiž BoE (bind on equip), takže je může Gnome Engineerovi vyrobit jeho Goblinsky založený kolega. Navíc je zde k mání mnoho výbušnin, které si umí vyrobit jakýkoliv Engineer, i když jsou trošku slabší nebo náročnější a dražší na výrobu (ale když už sakra ten dynamit hodit chci tak co by ne že? ;))
Oproti tomu jedna nebo dvě klíčové technologie u Gnomských Engineerů jsou BoP (bind on Pickup) a jakmile si je Engineer vyrobí tak už je nikomu nedá (a když tak leda na prodej Vendorovi).
Proto bych asi doporučil cestu Gnome Engineera. Pokud by někdo opravdu toužil strašně moc po obojím tak je zde opravdu jen šance dojít v Gnome Engineeringu minimálně na skill 240 vyrobit Gnome Death Ray (a vše ostatní co mu Gnome Engineering dovolí), dropnout daný skill a začít znova od nuly s tím, že část výbavy budete umět používat až se zase vyšplháte dost vysoko ve skillu. Výhoda je, že pak můžete užívat dříve vyrobené věci (hlavně je ovšem neprodávat!! :) ovšem neznamená to, že by Vám zůstala možnost vyrábět věci z obou směrů, opět se na skill levlu cca 200 budete muset rozhodnout (a je to jen na Vás co si pro změnu vyberete ;))
Jak jsem již zmínil je to má subjektivní volba a argumentů proč vybrat Gobline směr je více než dost. Takže pokud se Vám zamlouvají výbušniny a nechcete se handrkovat s nějakým ňoumou o tom aby Vám laskavě vyrobil Cabely jen za výrobní náklady tak jen směle do něj ;)

Kde se učit, shánět recepty a suroviny
Zcela logicky se tento bod diametrálně liší dle strany za kterou hrajete. S ohledem na frakci za kterou nehraji jsem se ovšem jal zjistit podrobnosti i o ní a s překvapením jsem zjistil, že „ryze“ Aliančních Vendorů se suplies a recepts je více než Horďáckých. Inu to je holt život. Drobná satisfakce je, že neutrální jsou zase pro Harďáky snáze dostupní.
Aby to nezabralo zase zbytečně moc místa píšu jen města kde se nacházejí bez jejich jmen (věřím že je najdete i tak) a u pochodujících Vendorů jen region.
Alianční trenéři
Journyman: Kharanso (Dun Morogh), Tinke own (Ironforge), Loch Modan, Dwarven district (Stormwind)
Expert: Darkshire (Duskwood), Tinker Town (Ironforge), Dwarven district (Stormwind)
Artisan: Tinker Town (Ironforge)
Master: Tinker Town (Ironforge)
Vendorové: Azshara, Kharanos (Dun Morogh), Darkshire (Duskwood), Tinker Town (Ironforge), Dwarven district (Stormwind), Menethil Harbor (Wastelands), Everlook (Winterspring)
Horďáčtí trenéři
Jorneyman: Razor hill (Durotar), Mulgore, Valley of Honor (Ogrimmar), Rogues quarter (Undercity)
Expert: Valley of Honor (Ogrimmar), Rogues quarter (Undercity)
Artisan: Valley of Honor (Ogrimmar)
Master: Nevím o žádném jen pro Hordu
Vendorové: Valley of Honor (Ogrimmar), Ziatajal Ruins (Stranglethorns), Rogues quarter (Undercity)
Neutrální trenéři
Journeyman: Ratchet (Barrens)
Master: Booty Bay (Stranglethorn), Gadgetzan (Tanaris)
Master Goblin Engineer: Ratchet (Barrens), Gadgetzan (Tanaris)
Master Gnome Engineer: Booty Bay (Stranglethorn)
Vendorové: Alterac Mountains, Ratcher (Barrens), Gnomeregan (Dun Morogh), Ravenholdt (Hillsbrad Foothills), Booty Bay (Stranglethorn), Sundown Marsh (Wetlands)


Doplňující trade skill
Ač je k mnoha receptům třeba kůže (nebo látky, ale ty se sbírají z humanoidů že? ;)) tak základním stavebním prvkem jsou kovy, drahokamy a střelný prach různých kvalit.
Kovy jak známo zajišťuje profese mining, Střelný prach se vyrábí ze speciálních konkrétních kamenů a ty se dají nalézt… při miningu jako doprovodná surovina no a v neposlední řadě je třeba těch Drahokamů a ty se získávají... miningem (už se asi opakuji co? ;)
Takže podle mne jediná rozumná volba pokud se nechcete stát zcela závislí na vrtkavosti kamarádů, nespolehlivosti Auction Hallu, nebo nevyzpytatelnosti dropů je Mining jako druhá volba. Má to i tu výhodu, že případné přebytky (je to protimluv většinou budete nakupovat, ale občas…) můžete zpeněžit v AH.

ObrazekNázev: Mining + smelting

Rozdělení kovů: Měď-základní kov najdete ho ve všech počátečních lokacích
Cín-Ten najdete taktéž po celém světě za hordu je nejlepší hledat v Barrens a za allianci ve Wesfallu
Měď a cín můžete přetavit na bronz za jeden kus mědi +jeden kus cínu jsou dvě bronzové cihly(což se mi mimochodem zdá nereálné bronz je přece ve skutečnosti slitina asi 70%mědi a jen 30% cínu).
Dalším kovem na který při své pouti narazíte je Železo- Železo se dá prodat v AH dráž než mithril ,Protože ho není zas tak moc. A navíc je potřebné k na zvýšení reputace z neutral na friendli u Thorium Brotherhood kde na zvýšení budete potřebovat zhruba 400 cihel. Já asobně ho těžím Badlands kde ho je velké množství společně s mithrilem).
Dál začnete naráže právě na mithril, který budete potřebovat ve velkém množství na zvýšení skillu v kovářství nebo inženýrství.Mithril se nachází hojně ve všech lokacích zhruba od 30lvl takže ho sehnat není problém.
Málem bych zapomněl na stříbro a zlato které prakticky nemá využití většinou na něj narezíte náhodně prakticky všude.
Truesilver-taktéž se nevyužívá tak často ale má poměrně velkou cenu.
Thorium-Najděte ho buď ve small thorium vein a rich thorium vein. Ve small veinu najděte maximálně dva kusy rudy a občas nějaký diamant ale nikdy nenarazíte na arcane crystal ten je právě jen v rich thorium vein a stejně tak ostatní drahokami padají mnohem častěji.Pravděpodobnost na drop arcane crystalu je zhruba 3,5%. jeho cena zhruba okolo 20g.
Tmavé železo (Dark iron :p) - najdete ho v jen v searing gorge, Burning steppes a dále v dungeonech Black rock deep, Black rock spire a myslím že taky v Molten Coru. Cena 10 orů se pohubuje okolo 7g. A ted jak vytavit dark iron bary-jediné místo kde je možné vytavit je v Black rock deep úplně na konci u Black forge nejdříve musíte dát 20 gold barů 10 truesilver barů a 2 star ruby(diamant který padá z mithrilu a truesilveru cena okolo 1g v AH) duchovi trpaslíka před black forge jmenuje se Gloom´rel.Na jeden dark iron bar je potřeba 8 orů!!! Občas vám z dark iron depositu vypadne Black diamond pravděpodobnost je zhruba 1% jeho cena se pohybuje okolo 30g .
Potřebné skilli na těžení:
Měď - automaticky
cín - 50
stříbro - 75
železo - 125
zlato - 155
Mithril - 175
Truesilver - 230
Small thorium vein - 255
Rich thorium vein - 290
Dark iron to netuším ale myslím že okolo 250
Možná to není úplně přesný tak se předem omlouvám :D řekl bych že je to +-10

 

ObrazekNázev: Leatherworking

Zdravim, nejsem ten typ hráče kterej sedí u hry 10 a víc hodin denně jen aby si vydělal 200 gold a víc, ale užívam si s Gildou nějaký ty instance občas nějakej raid na soupeřovy městečka a když neni co dělat tak prostě kecáme o tom co kdo našel.
I přes toto se mi vcelku snadno podařilo dosáhnout vysokýho levlu v Leatherworkingu ( 300 ještě nemam, ale už se blížim :D ) tak bych se s váma chtěl podělit o nějaký to info co, kde, kdy, jak, za kolik atd :)
Začnu tim nejzákladnějšim : Leatherworking je v překladu něco jako kožedělnictví takže s touto profesí spracováváte kůže na něco užitečnějšího, můžete se to naučit od levelu 5 ve vesnici u trenéra, jesli ho nemůžete najít prostě se zeptejte stráží, oni vám ho označí na mapě. Ve hře můžete mít z 9 profesí pouze dvě, pokud budete volit Leatherworking (dále už jen LW) tak rovnou zapomeňte na to že by jste si vzali jinou druhou profesi než Skinning - stahování kůže, článek se bude týkat i této profese, protože s tím hodně souvisí. LW doporučuju všem lidem kteří mají možnost používat od začátku leather brnění, i šamanovi a hunterovi, přestože od 40 lvl mají mail, protože i v LW se dají v pozdějších fázích hry vyrobit Mail věci :)
Trenéři - hraju za hordu takže za alianci nemam přehled nemam moc přehled. Ranky v LW sou Apprentice, Journeyman, Expert a Artisan, trenéři vás naučí Apprentice hned v první větší vesnici, Journeymanem vás naučí ve všech hlavních městech, Xperta za Hordu vás naučí v Thunder Bluffu, hlavním městě Taurenů, u Aliance netušim :) a Artisana vás za Hordu naučí v Camp Mojache ze Feralasu, budete potřebovat aspoň level 35, což mě docela štvalo protože sem měl na to skill už na levlu 29 :))) Specializovaní trenéři jsou za Hordu Dragonscale v Badlands, druhý dva fakt nevim protože mě nezajímali, za alianci nevim ani jednoho :/ kdyžtak to někdo písněte dolu ať doplníte moje NEznalosti :D
K výrobě budete vždy potřebovat nějaký typ kůže - těch je celkem 6 - Light leather, Medium leather, Heavy leather, Thick leather, Rugged leather, Core leather k nim se ještě může řadit Ruined leather scraps, což je věc která ze skiningu padá jen z těch nejslabších potvor a 3 tyto zničené kůže je možno sešít dohromady na jedno Light leather
dále budete k výrobě potřebovat většinou nějakou tu niť - čim lepší předměty tim lepší a dražší niť bude, bohužel musí se kupovat od vendora
ze skinningu také budete získávat, i když v mnohem menší míře, kožešiny ve hře pojmenované jako Hide - dělí se na 5 druhů, mají stejné názvy jako kůže až do Rugged leather, Core leather nemá svůj typ Hide, aby se tyto kožešiny daly použít tak potřebují nejdřív ošetřit, to se dělá pomocí soli, která je kompletně vyčistí a umožní vám jejich další zpracování, u prvních tří Hide ( Light, Mediun a Heavy) se používá normální sůl od vendora, na Thick Hide musíte mít Deeprock salt, která se, pokud jste relativně majetní, dá koupit v aukčnim domě, nebo pokud nejste majetní nebo chcete spojit příjenmné s užitečným tak si jí můžete vymlátit třeba z rock elementálů v Arathi highlands sou lvl 39/40 tak bacha :) na Rugged Hide budete potřebovat tuto sůl ještě upravit, na to budete potřebovat "spešl" přístroj nazývaný Salt shaker, jediný gdo ho může vyrobit je skušený engineer, zaplatíte za něj i 7G, pokud nemáte v gildě supr lidi, kteří vám ho dají zdarma a vy jim to časem splácíte v naturáliích :) (u mě se jedná třeba o volatile rum co padá z pirátů v Stranglethorn vale a Tanarisu) tento předmět můžou používat jen skušení LWeři se skilem 250 a tento předmět umožňuje přeměnit Deeprock Salt na Refined Deeprock Salt, kterou se dá upravit Rugged hide.
Dále budou zapotřebí různé speciální suroviny jako třeba různé druhy šupin či lektvary a drahokamy.
Do skillu 100 nemá cenu něco doporučovat, víceméně to jsou všechno věci které nikdo chtít koupit nebude :)))
Od skillu 100 to už bude zajímavější už se začínají oběvovat modré předměty, sice potřebují dost surovin na výrobu ale dá se na nich vcelku v pohodě vydělávat a zároveň zlepšovat svuj skill :)
jedná se o Deviate scale belt od skillu 115, který se v té době docela dost hodí, zvlášť když ještě takových deset levlů nenajdete pásek s lepšími očarováními, recept na něj se můžete naučit jen ze svitku který je jako odměna v questu, nebo koupit v AH za hříšné peníze, což se podle mě nevyplatí odkaz na thottbot, kde jsou suroviny je zde http://www.thottbot.com/?i=2984 jen bych chtěl podotknout že suroviny na tento pásek sou velmi, ale velmi špatně k mání, dají se koupit za draho v AH, nebo můžete skusit štěstí v instanci Wailing Caverns v Barrens ale procento dropu je opravdu malé, může vás to dost frustrovat, proto si myslím že se vyplatí sledovat AH a koukat jesli nějaký začínající hráč nedá tyto drahé předměty za levnou výkupní cenu (tak do 25 s) a ihned to koupit, ale většinou se cena jedné šupiny pohybuje na i nad hranicí 1 G
dále se jedná o Barbaric Bracers, recept na ně, použitelnýod skillu 155, sem koupil v AH za levno, nevim z koho padá, u svýho šamana sem je měl docela dlouho, i když nebyly to nejlepší co sem našel odkaz na ně a na suroviny http://www.thottbot.com/?i=40350 v aukčnim domě se dají prodat i za 10 G ale standartně sem je viděl prodávat za 6-8 G
zajímavé jsou také od skillu 135 rukavice, zalíbení v nich sem nenašel, neprodávaly se za cenu jakou sem si představoval takže sem se na ně vyprd, ale třeba na vašem servru bude situace jiná :) odkaz http://www.thottbot.com/?i=1411
a do skillu 200 poslední modrý předmět který stojí za zmínku je pásek od skillu 185 sice je na něj zapotřebí několik vcelku vzácných surovim, ale za to léčení v něm se to vyplatí si je sehnat :) v AH se v podstatě neprodává pod 9 G :))) jenom co sem si ho udělal, tak mi vydržel víc jak 10 levelů, léčení mě zachránilo víckrát než mam prstů na rukách a nohách, takže už to na nich ani nemůžu spočítat a víc jak do 20 neumim :D odkaz http://www.thottbot.com/?i=3694
od skillu 200 se modrých předmětů objevje víc, a od skillu 250 se LW dělí na tři větve Dragoncsale LW (zaměřené na mail věci - mam já, sem šaman) Tribal LW a Elemental LW a pokud se naučíte jednu větev, předměty zbylých dvou vám budou uzavřeny, ovšem tyto předměty vyžadují velice, ale VELICE vzácné předměty, na některé předměty potřebujete i 3 typy dračích šupin + další unique věci, jejich recepty stojí v AH i 200G a sou velmi užitečné :)))
pokud budete mít nějaké problémy, tak mi písněte, rád helfnu, ale moc se tu nevyskytuju, tak dvakrát denně maximálně :/

ObrazekNázev: Obchodování s enchantery

A ted kdyz jsem se dostal pres ten zacatek, tak k cemu Vam vlastne EN bude? Ze zacatku jste skoro porad na mizine (teda aspon ja jsem byl) takze je mozny, ze spouste powergameru se EN libit moc nebude. Pokud ale zacnete EN "prodavat" tzn. budete si rezervovat tak hodku denne na postavani v Orgrimaru nebo Ironforgi a budete spamovat svoji nabidku EN, tak je mozne ze najednou prijdete ke spouste penez a hodne rychle. Dobry enchanter si dokaze denne vydelat i nekolik G za tu kratkou dobu, co bude nabizet sve sluzby k prodeji. Zakladem vseho je mit dost surovin a umet (hlavne ze zacatku) veci ktery se nemuze naucit od trenera (jako je treba beastslaying). Podle me je beastslaying enchant uplne na nic, ale ma GLOW!!! A to je ten duvod proc se tak dobre prodava:) Co myslite, je lepsi mit bonus do nejake vlastnosti nebo davat zviratum o 4 dmg vic? A jeste ke vsemu beastslaying sviti cervene, coz u spousty hracu je dalsi plus tohoto enchantmentu. Minor beastslaying pada nejlepe z truhel v prvnich instancich pro obe strany, takze pokud nejste rogueove nebo druidi, poridte si nejakeho spolupracovnika, ktery Vam je pujde vyfarmarit.

Na vyssich levelech maji glow i ty doopravdy pouzitelne enchanty, treba Icy chill nebo Fiery weapon ci Crusader (lehky, moc pekny zluty glow, jestli se nepletu). Je pravda, ze nektere zbrane maji glow sami o sobe a tento glow se neda zmenit na glow enchantu (treba Unstopable Force bude vzdy takova cena nebo Quel´Serar bude zeleny) ale v techto pripadech jsou zbrane cool sami o sobe:)

Ja jsem do 225 skillu praktikoval rychly postup, tj. nezajimat se o to, jestli na tom prodelam nebo ne, protoze jsem mel kamose na 60, ktery mi dodaval leatherworkersky vyrobky (ja mu spamoval postou kuzi) a ty jsem si disenchantoval, ted jsem prakticky porad chudej, protoze jsem vsechno (vsechny magicke itemy) disenchantoval taky. Ale od 250 doporucuji vsem budoucim enchanterum postavat u AH a prodavat, doopravdy muzete vydelat dost penez. Treba takovy Crusader se pekne prodava za 90G, coz neni az tak malo, jestlize si uvedomime, ze enchanter si muze jit nafarmarit Righteous Orby do Stratholmu (ve scarlet casti) a 4 Large briliant shardy se skvele ziskavaji z veci co padaji z Barona, taktez ve stratu.

Diky vcelku velkym ziskum z EN by se asi dalo rict, ze pokud dokaze byt trpelivy a dosahnout 300, tak uz nikdy nebude trpet nedostatkem penez.

ObrazekNázev: First Aid-profese povinna pro nelecici classy

First Aid je spolu s lektvary jediny zpusob pro nehealici povolani,jak se vylecit bez toho abyste si museli sedat a zdlouhave cekat az se najite nejakeho toho masika,polivcicky ci gulasku:). Proto bych rekl,ze je to povinna pro vsechny krome priestu, paladinu, druidu a shamanu. Ale i tem se hodi moznost vylecit se bez pouziti many...
A jak vlastne FA funguje? Z humanoidu po celem Azerothu padaji clothy,ty se pouzivaji v ruznych profesich, ale pro FA jsou jedinou surovinou (pokud nebudeme pocitat vacky s jedem na protijedy:)). Tyto clothy promenite na fesne bandage (obvazy). Temito obvazy se potom muzete obvazat, ale pozor obavazovat se nemuzete porad! Zaprve obvazovani je channelovane (6ti sekundovy)-tzn. ze vas leci postupne, kdyz vas nekdo sekne, obvazovani se zrusi a dalsi veci je, ze obvazat se muzete jen jednou za minutu.

skill v FA: 1-Linen Bandage-leci 66 hp
skill v FA: 40-Heavy linen Bandage-leci 114 hp
skill v FA: 80-Wool Bandage-leci 161 hp
skill v FA: 110-Heavy wool Bandage-leci 301 hp
skill v FA: 150-Silk Bandage-leci 400 hp
skill v FA: 180-Heavy silk Bandage-leci 640 hp
skill v FA: 210-Mageweave Bandage-leci 800 hp
skill v FA: 240-Heavy mageweave Bandage-leci 1104 hp
skill v FA: 260-Runecloth Bandage-leci 1360 hp
skill v FA: 290-Heavy runecloth Bandage-leci 2000 hp

Tak a ted jak to vsechno vyskillovat:
na obycejny obvaz staci 1 cloth, na heavy je potreba mit clothy dva. Linen bych neresil, ten pada bez problemu. Vetsi problem je wool, ten pada pro hordu vcelku dobre v Hillsbrad ze syndicatu nebo farmaru. Pro alianci bych to neresil a sel ho farmarit do Redridge, tam hordaka nepotkate co je rok dlouhej:).
Docela problem jeto, ze abyste se dostali na skill level 150 pro silk bandage, tak musite prejit pres H. wool b. ne jako zlute, ci dokonce cervene(jak jsem se za to modlil, kdyz jsem to delal), alepekne pres zelene. Coz pro me bylodost frustrujici jelikoz jsem mezi 147-150 vyrobil asi tak 25 obvazu... coz znamena 50 wool clothu... coz za hordu na mem serveru nejsou zanedbatelne penize, pro level na jakem jsem byl. Experta v profesy a silkove bandage se naucite z knizek,ktere musite koupit. Horda je kupuje v Dustswalow Marshi v Brackenwell village u trollky co prodava svitky a podobny crap:) Za alianci nevim, myslim, ze nekdove ve stormgardu...(prosim doplnte me).
Tak a ted jak ziskat Artistana a bandage lepsi nez Mageweave? Musite byt na levelu 35 (od patche 1.8), zajit za hlavnim chirurgem pro svoji frakci. Coz znamena do Hammerfallu v Arathi (za Hordu) nebo do Theramoru v Dustswallow Marshi. Tam budete plnit velmi zajimavy quest.
Od doktora dostanete specialni bandage (triage) a tou musite zachranit co nejvice umirajicich vojaku. Ti sebudou spawnovat na 6 lehatkach predvami. Prvne musite zachranovat ty Critically wounded-ti vam umrou jako prvni,pak Badly Wounded a az na konec Injured. Je dobre zapamatovat si v jakem poradi se objevovali, aby jste zacali obvazovat ty Injuredve spravnou chvili. Nesmi jich umrit vicjak 6 typku,jinak quest failed (v tomto pripade zahodte triage a nechte si dat novou ma jen omezeny pocet pouziti). Az splnite quest vyskillujte se na 240 a muzete se od toho stejneho doktora naucit Heavy mageweave bandage. Stejne tak i ty dve zbyvajici lepsi.

Pro uzivani bandagi je potreba urcity levelve FA,takze nepocitejte s tim, ze se naucite skill a budete si moci pouzivat Heavy Runecloth Bandage jen tak za nic:)

ObrazekNázev: Tailoring by Kenji

Tailoring

Tailoring znamená v Češtině krejčí.Jako krejčí si můžete ušít mnoho druhů oblečení, batohů a podobných látkových věcí. Krejčí vytvářejí látkové předmětů (cloth) a pro to se toto povolání nejvíce hodí pro ty jejichž postavy jinou třídu zbroje použít nemohou. Jsou to: Mágové, Warlockové a Priesti, ale samozřejmě nic nebrání tomu, aby se tuto profesi naučili i jiní...

Batohy: Krejčí si můžou ušít batohy a díky tomu jsou obzvlášť populárními v guildách, protože všechny členy guildy mohou zásobovat velkými batohy (pokud na něj samozřejmě mají materiál :)). Můžete je buď dávat zdarma což ještě zvýší vaši popularitu, ale pokud jste vydřiduši a nebo jen potřebujete peníze můžete chtít i zaplatit. Pokud dáte nízkou cenu (abyste nechtěli za batoh víc než NPC) tak každý rád sáhne do kapsy.

zvláštní oblečení: Krejčí mohou také šít zvláštní typy oblečení: kostýmy, roucha atp. Ty vypadají na postavách velmi zajímavě. Můžete si třeba ušít svatební šaty a natočit si pak zajímavé video.Já už jsem se např. se svojí Priestkou vdával 8 krát :).Kromě těchto věcí si krejčí také mohou ušít spoustu rozličných košilí, které také vypadají zajímavě. Výtvory košilí se liší začínáte např. s obyčejnými košilemi, později si můžete ušít třeba dresy, formální košile, prázdninové košile, košile s krátkým nebo dlouhým rukávem apod.

To nejlepší na Tailoring je, že nevyžaduje žádnou jinou profesi. Správné ingredience mohou být sbírány z mrtvých monster (nejčastěji humanoidů) nebo zakoupeny od obchodníků či jiných hráčů.Nebojte se zeptat jiných krejčí odkud jim nejčastěji látka padá. Látky, které potřebujete jsou len, vlna, hedvábí, magická látka (Mageweave) a Runová látka (Runecloth). Dále můžete potřebovat (ale pouze okrajově) perly a drahokamy: lze je získat rybařením (tuším, že pouze perly), z truhel atp. Možností je hodně.
Dále je občas potřebována kůže a lektvary: kůži mají skinneři nebo ji lze koupit v AH. Lektvary lze sehnat od alchymistů nebo v AH.
Takřka na každý výrobek budete potřebovat (kromě látek) vlákna nebo různá barvidla, které jsou k dostání u Trade suplera (nevim jak se to píše)

Krejčí může šít své výtvory a nepotřebuje k tomu nic kromě příslušného materiálu (narozdíl např. od kovářů kteří potřebují kladivo).

Ke krejčovství docela vychází enchanting kdy si můžete své výtvory očarovat, ale alespoň já si raději beru skinning, protože hodně druhů (ale ne všechny) "receptů" potřebuje různé kůže.


No doufám, že vám můj článek alespoň malinko pomohl... Hodnoťte podle svého názoru jen mi prosím napište s čím v článku nesouhlasíte či naopak souhlasíte...
***Thx Kenji***

ObrazekNázev:Blacksmith

Kovářství: Kováři berou kovové tyče od horníků a zpracovávají je do skvěle vyrobených zbraní a brnění. Ve hře je mnoho jedinečných zbaní a další výzbroje, která nemůže být nalezena u žádných z obchodníků a nebo příšer, a mohou být vytvořeny pouze kováři. Kováři mohou vyrábět zbraně, kovat brnění pro Paladiny a Válečníky a obchodovat s různými položkami. Kováři mohou postavit speciální zostřující kameny, které mohou být použity k dočasnému zvětšení škody napáchané broušenou zbraní. Mohou také vytvořit několik položek, které se používají jako přísady do jiných Trade Skillů.

Pokud se chystáte stát Kovářem, měl byste již být horníkem. Horníci těží rudu a taví ji do tyčí, které tvoří většinu kovářských položek. Kovářské recepty často zahrnují šperky, které mohou být nalezeny na různých místech. Většinou kováři kupují, nebo jsou jim darovány jinými hráči vzácné šperky. Některé kovářské hávody vyžadují kůži, kterou musíte koupit u kožaře.

Kovářství je skvělé pro Paladiny a Válečníky, kteří tuto schopnost můžou použít k vytvoření jejich vlatního vybavení. Kovářství je také dobré k vydělávání pěněz prodáváním zbraní a brnění třídám, které je můžou použít.

Název:Alchimenie

ObrazekAlchymie: Alchymista míchá bylinky za účelem vytváření lektvarů s rozličnými účinky. Hráč může vytvořit lektvary léčivé, neviditelné, hrubého odporu a manové, oleje k pokrytí zbraní a mnoho dal šího. Alchymie je užitečná pro všechny osobnostní třídy. Melee bojovníci mohou použít alchymii na vytvoření buffu a léčivých lektvarů. Třídy používající kouzla můžou využít alchymii k vytovření lektvarů many a related buffy. Alchymie je zábavný Trade skill, s pomocí kterého můžete vytvářet lektvary, pro sebe, prodávat je jiným, nebo je dát vaší skupině a přítelům. Alchymisti jsou při rozdávání lektvarů velmi oblíbení :].