Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZOO Hodonín zabíjí kočky

zoo-zabiji.png


Dne 27.6.2011 se na nás obrátila paní Veisová, pracující v ZOO Hodonín jako pokladní, s dotazem, zda jsme nepřijaly tři kočky, které žily v areálu hodonínské ZOO: Jednalo se o černého 4-5letého Mikeše se zelenýma očima, kastrovaného, který žil za minulého vedení ing. Fraise v jedné z kanceláří a nyní se o něj starala jedna paní z kanceláře, druhá kočka byla 3letá kastrovaná mouratá Micka s hnědýma očima, ta žila venku v areálu, třetí kočku, černou Ulyšu, přinesl někdo na podzim 2010 paní Veisové ještě jako kotě do pokladny a ona si ji tam nechala. Byla drobná a březí. Paní Veisová všechny tři kočky celou dobu krmila a děti, které tam chodily na houpačky, si s nimi hrály a vždycky se po nich sháněly.

Nyní měla paní Veisová dva dny volno a když přišla do práce, kočky nikde. Zmizely, aniž by jí o tom kdokoliv něco řekl, aniž by se na ni někdo obrátil s tím, aby je přemístila jinam, že tam nesmí být. Nikdo neřekl, že tam kočky nesmí být, ať je přemístí jinam. Za minulého vedení kočky v areálu být směly a nikomu nevadily. Brzy odchází do důchodu a jednu si chtěla vzít domů. Ptala se všech vč.  zootechnika a dalších v kancelářích, ale nikdo nic nevěděl. Až pak sebrala odvahu a zavolala MVDr. Burskému, který jí sdělil, že kočky na příkaz ředitele ZOO utratil.

Na ZOO jsme se 28.6.2011 obrátily e-mailem i my. Na náš dotaz směřovaný na ředitele ZOO ing. Jiřího Kolibu a zoologa pana Hyánka, co se s kočkami stalo, jsme však nedostaly žádnou odpověď.
29.6.2011 jsme proto ing. Jiřího Kolibu i MVDr. Burského kontaktovaly telefonicky:

 


Pan MVDr. Burský nám potvrdil,
že příkaz k utracení koček vydal ředitel ZOO ing. Jiří Koliba

 


Rozhovor s bývalým starostou města Hodonín a současným ředitelem ZOO Hodonín ing. Jiřím Kolibou, členem KDU-ČSL ("to lepší v nás"), kandidátem do senátu, o důvodu, proč nechal bezdůvodně utratit tři zdravé kočky žijící v areálu hodonínské ZOO.


koliba.jpgIng. Jiří Koliba se nám k věci odmítl vyjádřit s tím, že se jedná o interní záležitost. Jenže i kdyby v ZOO existovala interní směrnice o tom, že v areálu ZOO nesmí být kočky, stále by tato skutečnost nikoho (ani ředitele) neopravňovala k tomu, aby bezdůvodně nechával zdravé kočky utrácet. Aniž by se předtím pokusil vyřešit situaci jinak, aniž by se obrátil např. na nás, hodonínský kočičí útulek, zda se o kočky nemůžeme postarat. A stále by tato směrnice neměla větší právní platnost než zákon na ochranu zvířat proti týrání, které bezdůvodné utrácení zvířat výslovně zakazuje.

Je pro nás jakožto členky soukromého kočičího útulku, které zachraňují odhozené kočky s dobrovolných příspěvků soukromých dárců, ve svém volném čase, bez nároku na jakoukoliv odměnu nebo podporu ze strany města, nepochopitelné, že ředitel ZOO, který bere za svou práci plat a má péči o zvířata v popisu práce, ke zvířatům přistupuje bez sebemenšího soucitu a bez sebemenšího zaváhání zavolá veterináři, aby je přijel uspat. To vše aniž by se předtím situaci snažil řešit jinak třeba jen tím, že by paní Veisové řekl, že ty kočky, které tu roky krmí, tu teď nemohou být, a aniž by ji požádal, aby je přemístila jinam. Přistoupil k tomu nejkrajnějšímu a nejkrutějšímu řešení, které existuje, a jak se zdá, ani nyní svého činu nijak nelituje. A jak je možné, že jedna z těchto koček byla březí, přestože ZOO má kastrační zařízení? 

Nepochopitelné je pro nás i chování MVDr. Romana Burského, který příkaz bezmyšlenkovitě vykonal a na všechny otázky odpovídá slovy: "To si vyřiďte se ZOO." Je snad veterinář, který utratí zdravé zvíře, aniž by se pokusil rozhodnutí člověka, který mu to nařídí, zvrátit nebo mu navrhnout řešení jiné, důvěryhodným lékařem pro své pacienty - naše zvířata? Není snad jeho povinností zvířata především léčit?

Na naše otázky nejspíš už odpověď nedostaneme. Doufáme ale, že věc bude důkladně prošetřena a pánové budou za své činy potrestáni v souladu se zákonem. Protože zde nejde "jen" o zvířata, jde tu především o princip. Stále více se setkáváme s tím, že si funkce, kde by měli pracovat odborníci, obsazují politici mezi sebou, jak se jim to zrovna hodí. Jak jinak vysvětlit, že ing. Jiří Koliba, absolvent stavební fakulty, je nyní ředitelem ZOO? Jeho vztahem ke zvířatům nejspíš ne. A jakto, že veterinářem je člověk, kterému na životě zvířat vůbec nezáleží?

Na oba pány podáváme trestní oznámení, na pana MVDr. Burského navíc i stížnost na Komoru veterinárních lékařů ČR. O tom, jak naše kompetentní orgány rozhodnou, Vás budeme informovat.

Odkazy k profesní kariéře nynějšího ředitele ZOO:
Úspěšná kariéra ing. Jiřího Koliby - položí úspěšného politika na lopatky tři odhozené kočky?
Novým ředitelem hodonínské ZOO je Jiří Koliba
Jiří Koliba - senát jako trafika?

---
1.7.2011:
Vyjádření 1. místostarosty ing. Jaromíra Hybnera:
"Děkuji za Vaši informaci. Pokud se domníváte, že došlo k jakémukoli porušení zákona, tak Vás naopak vyzývám a žádám, abyste učinila veškeré kroky směřující k zajištění výkonu práva. Bohužel dnes odjíždím do zahraničí a nemohu se problému osobně věnovat. Váš mail posílám v kopii i garantovi ZOO Hodonín."

1.7.2011: Vyjádření ing. Koliby pro iDNES.cz:
"Po poradě s právníkem jsme se rozhodli, že se nebudeme do konce šetření k případu vyjadřovat. Jednalo se ale o standardní veterinární postup," řekl ředitel zoo Jiří Koliba s tím, že pokud žádné šetření události zahájeno nebude, zveřejní konkrétní důvody utracení koček v tiskové zprávě.

2.7.2011: Hodonínský deník: Šéf ZOO nechal utratit kočky, lidé protestují.

5.7.2011: S dalším postupem v kauze ZOO Hodonín zabíjí kočky nám pomohla a bezplatné právní poradenství poskytla advokátka JUDr. Klára Slámová. Děkujeme! Dle jejího vyjádření se nejedná o trestný čin, nýbrž o přestupek, v tomto smyslu jsme tedy formulovaly i příslušná podání.

7.7.2011: Blesk: Ředitel ZOO nařídil zabít kočky

8.7.2011: Prohlášení ZOO Hodonín

8.7.2011: Příslušná oznámení na ing. Kolibu a MVDr. Burského odeslána Městu Hodonín, Krajské veterinární správě pro Jihomoravský kraj a Komoře veterinárních lékařů. Na vyřízení je zákonná lhůta jednoho měsíce.

14.9.2011: Hodonínský deník: Ředitelem hodonínské ZOO je Jiří Koliba - nezměnila na tom nic ani naše oznámení proti ing. Kolibovi a MVDr. Burskému. Dokonce jsme nedostaly ani rozhodnutí o kauze, neboť nejsme účastníkem řízení a na toto rozhodnutí nemáme právo.

25.10.2011: MěÚ Hodonín jakožto zřizovatel ZOO vydal Vyrozumění oznamovatele o výsledku šetřené věci

4.11.2011: Kočky SOS Hodonín: Žádost o přezkum a zahájení řízení

4.11.2011: Další úmrtí v hodonínské ZOO - obětí je tentokrát 7letý zubr evropský, který zemřel měsíc a dva dny po převozu do hodonínské ZOO (na zánět ledvin, který se dá zjistit rozborem krve a následně léčit)

30.11.2011: Sdělení MÚ Hodonín k naší žádosti o přezkum a zahájení řízení

7.12.2011: Vyjádření Komory veterinárních lékařů a Vyjádření Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj

29.12.2011: Shrnutí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

lumpové

(Karel Vázler, 1. 2. 2015 18:45)

Nyní čelí znovu obvinění ze zabíjení zvířat, dělejte něco..

Lidská krutost nezná mezí

(Dáša, 5. 11. 2014 18:30)

Po přečtení celého psaní o bezdůvodném utracení kočiček je mi ze všeho k pláči. I když už je to nějaký rok co se to stalo, je to stále šílená bezmoc nad arogancí státních úřadů, jak se kryjí navzájem a nechtějí s tím mít nic společného. Odpovědi na Vaše dotazy si přehazovali jako horký brambor. Prakticky jsem se od nikoho nic nedozvěděla, jen mlžili a lhali. Pro ně nějaká kočka - živý tvor nemá žádnou ale vůbec žádnou cenu. Tihle lidé nemají svědomí. Člověka, který zastává funkci ředitele ZOO si představuji jinak. Tento ředitel je monstrum, nelze ho ani nazvat inteligentním tvorem, zde se v evoluci asi něco zvrtlo. Snad se jim to chování jednou vrátí i panu veterináři, který všechny kočičky usmrtil. Jemu přeji aby přišel o všechny své klienty, není u mě veterinář. Měla bych strach svěřit mu do péče mé zvíře, že mi ho také bezdůvodně usmrtí. Jsem opravdu naštvaná, kde se to jen v lidech bere, jakým právem berou život těm co se neumí bránit. A přitom stačilo jen málo, ale to by se muselo chtít.

Utratil bych jeho, grázla

(Jarda, 4. 8. 2013 21:55)

viz. nadpis, k tomu není co dále dodat. Možná, že bych se s ním rád setkal a fyzicky mu sdělil svůj názor, co si o něm myslím. Hajzl jeden arogantní.

3 kočky

(Alena Veisová, 4. 1. 2012 13:10)

Je mně dost líto co se stalo. Pokud kočky překážely stačil náznak, že je už v zoo nechtějí. Byly by určitě umístěny do péče. Chovám kočky již 30 let a znám je dostatečně a to jako zdravé i nemocné. Jelikož mě nevyšlo to, že jsem si jednu chtěla při odchodu do důchodu vzít domů, tak jsem si alespoň z útulku v zoo vzala jednoho malého zrzka, který se má čile k světu. Přeji do r.2012 všem chovatelům a milovníkům zvířat zdraví, to i SOS kočkám, a také spokojené soužití s jejich domácími mazlíčky.

Střílet je málo!

(Alena Drvotová, 23. 11. 2011 14:55)

K vraždě opečovávaných, kastrovaných koček s perspektivou v hodonínské ZOO mohu než konstatovat, že člověk, který dá tento zrůdný příkaz, nemá co dělat ve fci ředitele ZOO a veterinář, který zdravá zvířata bezdůvodně zabije (nelze se vymlouvat na přílazy člověka, který mu zřejmě "dává" práci), by měl přijít okamžitě o licenci! Věřím, že zákonitosti karmy existují a působí a přeji těm dvěma upřímně ta nejpekelněkší psychická a fyzická muka, která je snad v tomto životě dostihnou a touto cestou jim to "posílám".

Vývoj události

(Jája, 15. 10. 2011 22:42)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký má další vývoj tato kauza a jestli má smysl vyplnit výše uvedenou petici. Děkuji za odpověď.

Re: Vývoj události

(Kočky SOS, Petra, 16. 10. 2011 8:57)

Jájo, vývoj kauzy je podrobně popsán na konci článku. Po jmenování ing. Koliby ředitelem ZOO jsme ve věci nic dalšího nepodnikaly, protože JUDr. Slámová nám řekla, že se s tím nedá nic dělat. Petice má smysl v tom, že je to poslední možnost, kterou jsme ještě nevyčerpaly.

Kočky

(Miloš Ditrich, 23. 9. 2011 16:40)

napada mě další možnost že si Pan ředitel vzal kastrovanou kočku domů pro děti aby se mohl s někym doma mazlit pokud neni alergik nebo chalupu aby mu likvidovala myši a potkany a nechce to řict kocourovi našel majitele a veterinář našel domov posledni kočce či kocourovi a je domluvenej že je nechal jako uspat aby buduci majitele měli klid.

nevím co je pravda

(Miloš Ditrich, 23. 9. 2011 16:21)

Ahoj dobry den :-D.

Pana ředitele se zastavat nebudu ale třebas chce zřidit 2 kotce pro kočky :-D 1 pro kocoury a 1 pro kočky a pořidí pro zoo kočky ktery v zoo nikde nechovaji třebas kočku zlatou tu myslím v žadny zoo nechovaji a pan veterinař nechtěl mit zle u ředitele tak je nechal uspat na oko možna doopravdy ? tady 1 veterinař/řka nechal/la pouze usnout kočku a pak že da smrtici injekci a majitelka zaplatila za 2 kočky 1200,-kč a pak mi zavol/la jestli je nechci tak jsem řekl že si je vezmu a chtěl/la mi dat 900 na krmeni a ja řekl at si je necha až budou staré a nemocné necham je uspat to máji ještě 9 až 14 let čas.

prohlášení

(qydko, 9. 7. 2011 12:13)

Na webu zoo se včera obejvilo prohlášení zoo k této kauze.

Podejte TrO

(Alice a Mourajz, 1. 7. 2011 12:54)

Vidím, že nový ředitel horší předchozího!
Podejte „Oznámení o podezření ze spáchání trestného činu“ na PČR či lépe St. zastupitelství (jde to rychleji) Napište cosi jako: „Dne tohoto …. Vylíčit, co nejpodrobněji situaci, která se stala. Uvést jména osob, které kočky bezdůvodně utratily, uvést či zdůvodnit, proč si tak myslíte. Pokud máte důkazy, což může být svědectví paní V. a záznam hovoru s vetem čili vše, co slouží k objasnění skutečnosti. U dokumentů dát vždy kopie.
Z výše uvedeného se domnívám/e, že došlo ke spáchání trestného činu, můžete ale nemusíte jej specifikovat, to už bude na státním zástupci. Žádám/e tedy, aby celá věc byla prošetřena a aby bylo objasněno, zda došlo či nikoliv ke spáchání trestného činu. O výsledku šetření prosím/e být informována nebo informováni.“
Sice mu to projde, podle §5(1)g) OZV je totiž důvodem utracení „regulování populace zvířat v lidské péči…“ale aspoň bude mít nepříjemnosti. Doporučuji medializovat!

Re: Podejte TrO

(Marika, 1. 7. 2011 22:21)

ano, paní Alice, tato formulace v § 5 odst. 2 písm g) je zneužitelná. Pokud budou orgány činné v trestním řízení ochotny pro věc něco udělat, neměly by se schovávat za toto znění, Kočky přece byly tři, z nichž jedna patřila zaměstnankyni ZOO, a druhým byl kastrovaný kocour. I kdyby třetí kočka kastrovaná nebyla a byla březí, dala se, pokud by byla ze strany ředitele vůle, řešit situace např. oslovením SOS Kočky Hodonín s žádostí o pomoc. Pořád přece platí § 1 cit. zákona, že účelem zákona je chránit zvířata před bezdůvodným usmrcením, což je formulováno i v § 5. Řešení, které zvolil ředitel, je jako jít na mouchu s kanónem, zbavit bezdůvodně života tyto kočky opravdu není regulace populace. Nechci si dělat přehnané naděje s tímto případem, ale neházejme flintu do žita předem. Záleží, jak se k tomu postaví orgány činné v trestním řízení.

Re: Podejte TrO

(qydko, 3. 7. 2011 19:10)

Nový ředitel horší předchozího? Jak můžete srovnávat nepotvrzené utracení tří koček s podvody, vydíráním, vyhrožováním apod. ? To mi přijde neporovnatelné. Navíc se mi líbí, jak tady mají všichni jasno... myslím, že je věcí orgánů činných v trestním řízení a nikoli internetových diskutujících najít důkazy a prokázat případnou vinu.

Re: Re: Podejte TrO

(Marika, 3. 7. 2011 20:56)

Vážená, vážený,

nikdo z diskutujících žádné důkazy nehledá ani nikomu neprokazuje vinu. Proto také bylo (nebo bude) podáno trestní oznámení, aby se tímto případem zabývaly orgány k tomu určené, tedy orgány činné v trestním řízení.

Re: Re: Re: Podejte TrO

(qydko, 3. 7. 2011 21:57)

Jistě, nikdo nehledá vinu, ale všichni bez důkazů bez soudu shodují na tom, že je ředitel vinen.

Re: Re: Re: Re: Podejte TrO

(Kočky SOS, Hodonín, 4. 7. 2011 9:49)

Nikdo by si nepřál více než my, aby byl pan ředitel nevinný a kočky žily.

Re: Re: Re: Re: Re: Podejte TrO

(qydko, 4. 7. 2011 13:19)

Tu druhou část věty vám věřím, ale tu první rozhodně ne. Alespoň tak nidko z přítomných diskutujících nevystupuje.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podejte TrO

(Kočky SOS, Petra, 4. 7. 2011 13:25)

Třeba to, že byl ředitelem zvolen jakožto politik a nikoliv jako odborník přes zvířata. Představíte se nám, ať víme, s kým máme tu čest?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podejte TrO

(Kočky SOS Hodonín, 4. 7. 2011 13:31)

Tady ale nejde o to, čemu věříte vy. Tady jde o to, zda bude pan ředitel schopen prokázat, že to, co tvrdíme, není pravda.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podejte TrO

(qydko, 7. 7. 2011 8:17)

Já taky nikde nepíšu čemu věřím či ne. Necítím se dostatečně fundovaná k tomu, abych to posoudila. Celou dobu tvrdím, že posouzení nechám na povolaných osobách, jenom jsem vyjádřila své překvapení nad tím, jak mají všichni i bez vyšetřování jasno.