Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokerová matematika snadno a rychle - 1.díl

Pokerová matematika snadno a rychle - 1.díl

 K výbavě každého byť jen trochu pokročilého hráče patří základní znalosti pokerové matematiky. Jakou mám šanci na sestavení dobré kombinace? Vyplatí se mi dorovnat soupeřovu sázku? Kolik karet mi pomůže k sestavení mé kombinace pomoci? Na všechny tyto otázky vám dají odpovědí tzv. hand odds, které se dnes naučíme počítat a pot odds, o kterých pojednáme příště. Není třeba se bát, po našem rychlokurzu to zvládnete levou zadní!

Jestliže si plánujete hraním Texas Hold 'Em přivydělávat a nebo dokonce vydělávat a ne jen odevzdávat peníze chytřejším protihráčům, pak se vám vyplatí znát alespoň základy pokerové matematiky. Jistě uznáte, že je důležité vědět, jaké jsou vaše šance na vítězství. V pokeru takovým šancím, které nám říkají, jestli jsme v dobré nebo špatné pozici říkáme odds. Zatímco když si hodíte mincí máte šanci 50 na 50, že padne buď hlava, nebo orel, u pokeru to není ani zdaleka tak jednoduché. Do hry se totiž zapojuje více faktorů jako počet hráčů ve hře, hráčův styl - tight, agressive, loose apod., které samozřejmě mají nějakým způsobem vliv na vaše šance. Stejně tak odds budeme počítat jen s kartami, které máme možnost vidět. Týká se to zejména počtu outů, který ve skutečnosti nemusí odpovídat teorii - máme-li AA, pak máme teoreticky dva outy (opět AA). Ve skutečnosti ale tyto karty vůbec nemusí být v balíčku, protože byly rozdány soupeřům. V našem článku si vysvětlíme pouze základní teoretický koncept počítání odds. 

Hand odds
Tajemně znějící termín hand odds nám říká, jakou máme šanci, že v pokeru trefíme kombinaci, kterou chceme. Vezměte si situaci, kdy v ruce držíte dvě srdce a na flop přijdou další dvě a chybí vám jedna karte do flushe. Jaká je vaše šance, že vám flush skutečně přijde? Podle postupu, který si vysvětlíme níže (a v lecčems vám pomůže i naše užitečná tabulka) jsou vaše šance zhruba 2:1, že flush nakonec na turnu a riveru trefíte. Znamená to, že ze zhruba tří situací, kdy budete držet flush draw (tj. situace, kdy vám ke zkompletování flushe chybí jedna karta) vám flush jednou přijde (tedy úplně jednoduše, pravděpodobnost 2:1 říká, že dvakrát flush nepřijde, ale jednou ano). Pokud zlomkům příliš nefandíte, bude se vám hodit postup, jak vaši šanci 2:1, 3:1 apod. převést na procenta. Budiž vám k tomu nápomocen obrázek níže.

Je sice pěkné, že moje šance jsou 2:1 nebo 3:1, ale jak to zjistím, říkáte si. K tomu abyste mohli určit vaše hand odds potřebujete znát počet tzv. outů. To jsou karty, které vám pomohou dát dohromady vámi zamýšlenou kombinaci. Opět si to pojďme ukázat na příkladu. Držíme v ruce dva listy a na flop přijdou další dva. Chybí nám tedy jediná karta pro vytvoření flushe. Otázka, kterou si klademe zní: kolik existuje karet, které jsme neviděli, které nám pomohou takový flush vytvořit? V každém balíčku je 13 karet od jedné barvy. Pokud tedy dvě karty v barvě držíme a dvě jsou na flopu, pak existuje celkem 9 karet, které nám pomohou vytvořit flush nebo-li máme 9 outů. A nebo jiný příklad. Držíme T9 mimo barvu a na flop přijde 8J2. Ocitli jsme se v situaci tzv. open-ended straight draw nebo li česky: stačí, aby nám přišla jakákoliv sedmička (vytvoříme postupku 789TJ) a nebo jakákoliv královna (vytvoříme postupku 89TJQ), abychom vytvořili postupku. Máme tedy osm outů. Než se posuneme na závěr, poznámečka: to, že si spočítáme počet outů, který potřebujeme k vytvoření naší kombinace, nutně neznamená, že tato zamýšlená kombinace bude skutečně vítězná!

Nyní už toho víme dost k tomu, abychom si sami dokázali spočítat naše hand odds. Existuje několik postupů, jak tyto odds počítat (pokud "nepodvádíte" s nějakým šikovným pokerovým softwarem, který odds počítá za vás), ale my si představíme jen ten nejjednodušší a v praxi také nejvyužívanější. Pro naše účely to bude bohatě stačit. Pro zjištění vaší procentuální pravděpodobnosti na složení vámi vytoužené pokerové kombinace jednoduše vynásobte počet vašich outů čtyřmi (pokud počítate vaše odds po flopu) a nebo dvěma, pokud počítate vaše odds od turnu. Nejlépe si vše pojďme ukázat na následujícím příkladu.

Držíte: As Jh 
Flop: 5s Tc Kc
Kombinace, které chcete sestavit jsou: inside straight (tj. trefíte královnu a sestavíte postupku) a nebo pár es. Znamená to, že máte 7 outů - 4 královny a 3 esa. Zároveň je ale nutné si uvědomit, že křízová kralovna nebo eso vás dostanou do rizika, že soupeř sestaví flush, proto si tedy tyto outy nemůžete započítat a ve skutečnosti tak máte 5 outů. Vaše procentuální pravděpodobnost pak je 5 (outy) * 4 (počítáme od flopu) tedy zhruba 20%. Chceme-li toto číslo převést do zlomků, pak je to 100/20-1, tedy 4:1.

V příkladu jsme se zmínili o tom, že někdy si některé karty, které by vám za normálních okolností jinak pomohly, nemůžete počítat jako váš out, protože by vás tyto karty vystavily riziku, že soupeř sestaví lepší kombinaci. Pro ilustraci opět ještě jeden příklad. Držíme Js 8c a po flopu se na nás směje 9s Th Jc. Znamená to, že nám stačí jakákoliv sedmička nebo královna pro sestavení postupky. Ale pozor! Pokud se skutečně na turnu objeví královna, pak to bude znamenat, že board bude vypadat třeba takto: 9s Th Jc Qh. V takovou chvíli každý hráč, který drží krále sestaví vyšší postupku než je ta naše! Znamená to tedy, že jediná karta, která se nám hodí je 7, takže namísto osmi outů máme rázem jen čtyři.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář