Jdi na obsah Jdi na menu
 


jorkšír

 

Jorkšírský teriér = Yorkshire terrier

 

Povaha jorkšírského teriéra

Jorkšírský teriér je bystrý, inteligentní a velmi živý pejsek s kouzelnou povahou a vzhledem. Tento pes je veselý a velmi společenský. Jorkšír je nejšťastnější je v blízkosti svých milovaných páníčků ať už je to v bytě nebo v domku se zahradou. Je dokonalým společníkem, který s Vámi vydrží celý den - ať už v posteli a nebo na dlouhých procházkách.

 

Jorkšír

 

Jorkšírský teriér je velice oddaný svému majiteli. Tento pes vyniká pevným zdravím. Je to veselý a společenský pes. Nádherně se chová nejen ke všem členům rodiny, ale i k ostatním domácím zvířatům.

 

Péče o srst jorkšíra

Péče o srst tohoto psa vyžaduje pečlivost, důkladnost a pravidelnost. Podle standardu nesmí srst jorkšíra padat z boků a musí být pravidelně rozdělena od špičky nosu až ke konečku ocasu psa do pěšinky.

 

Přiznaným zbarvením psa je modrá ocelového odstínu se zlatavým pálením, které je u kořene tmavší.

 

Štěňata jorkšírského teriéra se rodí na svět zcela černá.

 

Psí oblečky

Druhů psích oblečků je opravdu nepřeberné množství od overalů přes společenské oblečky, šátky, čepičky, návleky na uši, botičky, hárací kalhotky a svetry až po náhubky či deky s podšívkou - stačí jen vybrat to pravé. Psí oblečky by nikdy neměly pejska, tedy i jorkšíra, omezovat v pohybu, neměly by být ani malé ani velké, měly by tedy padnout "jako ulité". Do deštivého počasí a bláta jsou vhodnější oblečky ze šusťáku, jsou praktické a dají se jednoduše vyprat a rychle schnou. Materiál do deště by měl být nepromokavý, ale zároveň prodyšný. Do mrazu a sněhu jsou vhodné kombinézy s teplou podšívkou, do chladu ale sucha postačí úpletový svetřík. Do společnosti se pak hodí barevné veselé kombinézky s výšivkami nebo krajkami. V případě, že se svým psem vyrazíte v létě k vodě, neměla by mu chybět kšiltovka a rozhodně "psí" ručník s příslušnou výšivkou.

 

Obleček na jorkšíra