Šéfkuchaři vaří: Lahodná žebírka
Vepřová žebírka s černým pivem a medem
Vepřová žebra jsou často nedoceňovaným masem. Přitom jsou velmi chutná, levná a dokonce i jednoduchá na přípravu! Pro recept na vepřová žebra marinovaná s černým pivem a medem jsme proto zašli do restaurace Kolkovna Olympia v Praze 5, kde pro vás tuhle pochoutku připravila šéfkuchařka Jarka Zámečníková.
Při chystání tohoto receptu na mě padla nostalgie. Když jsem byla malá, mamka nám je dělala poměrně často, byť kupovala žebra uzená. S bráchou jsme je milovali, hrozně nás bavilo je obírat. Pokud tedy vaše ratolest nerada jí a maso jí chutná, vyzkoušejte žebra. Kdyby nic jiného, tak dítě na pořádnou chvíli zabavíte!
Na žebírka si připravte tyto ingredience
Na dvě porce potřebujete: 800 g vepřových žeber (po uvaření zůstane asi 500–600 g), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 celých černých pepřů, 0,5 dl černého piva, 0,25 dl stolního oleje, 2 stroužky česneku, 1 čajovou lžičku koření country mix, půl čajové lžičky mletého chilli, 2 polévkové lžíce (50 g) medu a sůl.
Žebra nejdříve uvařte
Opláchnutá žebra vložte do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření a černý pepř a v mírně osolené vodě vařte asi hodinu a půl. Když je maso měkké, tak ho vyndejte, z vývaru můžete případně připravit polévku.
Pivo smíchejte s medem
Přidejte koření, sůl a česnek
Vše promíchejte a marináda je hotová
Marinádu připravíte smícháním všech zbývajících surovin, tedy piva, oleje, prolisovaného česneku, koření, medu a špetky soli. Při tomto množství chilli žebra nebudou ani ostrá, takže se nemusíte dát je pak dětem.
Žebra pomažte marinádou a dejte péct
Jednotlivé uvařené kousky masa ze všech stran pomažte marinádou a naskládejte do pekáčku. Ten pak vložte do trouby a při teplotě 180 stupňů pečte ještě asi 10–12 minut.
Hotová žebra podávejte s křenem a hořčicí, případně jinou omáčkou vhodnou ke grilovanému masu. Jako příloha se nejlépe hodí česneková bageta nebo chléb. A při servírování určitě nezapomeňte na ubrousky – bude jich potřeba na ruce i na pusu! :-)