Jdi na obsah Jdi na menu
 


motor BMM 8ventil

10. 6. 2020

Je spousta šílených článků o motorech BMM a zajímavé je, že to píšou lidé, co ten motor neměli, ale známý známého povídal že ... bleble bleble bleble. Nebo klasický kopírování článků jeden od druhého, ale to je dnes normální a i já pro ulehčení práce tady kopíruji, ale jenom to s čím 100% souhlasím a také už i čerpám z vlastních zkušeností... atd atd.

GARAZ.CZVerdikt redakce: Nedá se očekávat, že ojetina s motorem 2.0 TDI-PD, ať už jakýmkoli, bude dnes v nějakém perspektivním stavu. Reálné nájezdy překročily už dávno půl milionu kilometrů a kdo do svého motoru pravidelně investuje a stará se o něj, nemá zrovna důvod se ho zbavovat. Zvláště když čeká, až se mu třeba velký servis za padesát tisíc zaplatí na spotřebě. Navíc na takové auto už má dávno domluveného kupce ze svých známých. Na prodej jsou tak často jen extrémně rizikové a podvodné kusy.

 

Takže, pokud koupíte auto neprověřené, se stočeným tachometrem, nebo po nehodě, či utopenku z D, nesmíte se pak divit že s motorem s nájezdem nad 500000 km jsou problémy. To samé, pokuď není doložená servisní historie vozu !!! 

 

Poprvé se motor s označením 2.0 TDI objevil v roce 2003. Vycházel z tehdy velmi oblíbené jednotky 1.9 TDI a dostalo ho Audi A3. Měl ještě vstřikování čerpadlo-tryska, tedy označení TDI-PD. Následně se dostal do Golfu, Touranu, Octavie a seatů Leon a Altea. Nejčastěji měl výkon 103 a 125 kW. Zajímavé také je, že motor s označením 2.0 TDI-PD se podíval i pod kapotou některých Jeepů, Chryslerů a vozů Dodge, stejně tak do některých Mitsubishi. Vstřikování PD přestalo vyhovovat požadavkům na kulturu chodu a především na čistotu emisí, takže v průběhu roku 2008 koncern VW houfně nahrazoval tento systém modernizovaným řešením se vstřikováním common-rail.

 

Proč by dávali do těchto všech aut špatné motory ??? Aby měli reklamace a poškodili si jméno??? Common-rail se začal dělat hlavně kvůli emisím, né že by byl systém PD špatný !!!

Zkuste ale se také zeptat mechaniků, kolik Vás bude stát výměna (nebo repas) trysek u motoru se systémem čerpadlo-tryska a common-rail ??? Budete překvapeni. Píše se, že dalším rizikem je pohon rozvodů, respektive uchycení napínací kladky málo dimenzovaným šroubem přímo v hliníkové hlavě ... kdo pravidelně mění rozvody, kladku, šroub a vše originál, nemá se čeho bát !!!

 

Nakonec DPF .... opět se píše: Systém DPF si se vstřikováním PD nerozumí. Jak nerozumí??? Že se na mém autě musel vyměnit filtr pevných částic ve 151000 km ??? Ano předchozí majitel ho vyměnil za nový, spolu s EGR ventilem. Obě věci mohl dát vyčistit, ale s tím zatím z okruhu známých neměl zkušenosti, proto raději koupil nový. Jedině tak je jistota, že bude dalších 150000 km pokoj.

 

Tak shrnutí pro ty co chtějí koupit auto a bojí se BMM 8ventil ....pokud auto máte od známého, znáte původ, kilometrový nájezd ... záznamy ze všech STK, faktury za opravy od servisů, auto nebylo bourané a nejlépe jen jeden majitel .... kupujte a nemějte obavy !!! Že se nedá takové auto sehnat? Ano dá, ale musíte být trpělivý a počkat si ... já hledal 9 měsíců... a našel.

 

Jina recenze: https://www.cars.cz/autorecenze/auta/Skoda/Octavia/Recenze-Skoda-Octavia-Slusne-auto--10111287.html

 

Jáké máte zkušenosti vy? Vlastníci motorů BMM? Nejlépe majitelé prověřených nájezdů km !

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

starších aut se nebojím a motor BMM je dobrá volba.

Rosťa ,26. 8. 2020 19:22

Kdysi platilo pravidlo že když se auto blížilo k sto tisícům, čekaly ho rozvody a většinou brzdy. Když se blížilo ke dvěma stům tisícům kilometrů, tak čekala spojka, znovu brzdy a rozvody a navíc tlumiče pérování a komponenty podvozku. Pokud se tyto věci neprovedly, spadly na nového majitele. Pokud se po těch 200 tisíc kilometrech udělal zmíněný servis, nový majitel měl na mnoho let klid. Tedy pokud byl servis proveden kvalitně a ne s pomocí nějaké levné náhrady. Což se také běžně dělá. Auto se potom chová jako nové, ale po pár tisících km budete muset všechno znovu vyměnit, protože se všude udělají vůle. Potom se vyplatí koupit auto s vysokým nájezdem, ale za levno. A pak tedy do něj investovat pár desítek tisíc a budete vědět, že klíčové věci jsou kvalitně vyměněné a máte auto za rozumné peníze v pořádku.

Turbo k BMM

Alex,5. 8. 2020 18:35

Mám tento motor a výhoda je že má i tubo se skvělou vlastností - variabilní geometrii lopatek. Proto je vhodné občas cca 1x týdně srovnat tyto lopatky chvilkovou jízdou nad 4000 otáček. Kdo neví o co se jedná .....

Turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek (VGT, anglicky Variable-geometry turbocharger) je typ turbodmychadla, které má ve statoru turbíny umístěné lopatky rozvaděče s možností jejich natáčení. Natočením lopatek se změní průtokový průřez vstupního kanálu a úhel, pod kterým spaliny vstupují do oběžného kola turbíny. Změnou průtokového průřezu se změní rychlost vstupujících spalin - ta ovlivní otáčky turbíny a dmychadla a ty zas ovlivní velikost dodávaného plnicího tlaku. Tímto způsobem lze turbodmychadlo regulovat a přizpůsobovat jeho pracovní bod aktuálním požadavkům spalovacího motoru.

Lopatky rozvaděče jsou spojeny prstencem, který je natáčen. Všechny lopatky se natáčejí synchronizovaně o stejný úhel.

Při nízkých otáčkách a nízkém zatížení motoru, když je průtok výfukových plynů nedostatečný se lopatky natočí směrem k tangenciální poloze. Tím se zmenší průtokový průřez a zvýší rychlost výfukových plynů vstupujících do kola turbíny. Následně vzrostou otáčky turbíny i dmychadla a zvýší se plnicí tlak dodávaný dmychadlem.
Naopak při vysokých otáčkách a zatížení, kdy by byl plnící tlak příliš vysoký, se lopatky natočí směrem k radiální poloze. Tím se zvětší průtokový průřez, klesne rychlost výfukových plynů, klesnou otáčky i plnící tlak.
Nevýhodou takového způsobu regulace je fakt, že při pevné geometrii lopatek turbíny, je jen jedna poloha natočení rozváděcích lopatek vzhledem k úhel vstupu výfukových plynů do turbíny optimální. Při natáčení se dosahují různé jiné polohy což snižuje účinnost turbíny. Výhody řešení však nad touto nevýhodou převyšují.

Často používanou konstrukčně jednodušší variantou jsou pevné statorové lopatky s na vstupu umístěným axiálně posuvným kroužkem měnícím řízeným posuvem průřez kanálů ostřiku lopatek.