Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autisté

Kim Peek

Soubor:Peek1.jpg

(11. listopad 1951 - 22. prosince 2009, Salt Lake City, USA)
- byl autista s výjimečnou pamětí, tzv. savant (učenec).

Schopnosti

Většinu času žil v Salt Lake City, kde často navštěvoval místní knihovnu. V životě přečetl asi 11 000 knih. Dokázal číst velice rychle (dvojstranu za 1-2 minuty, přičemž každé jeho oko četlo jednu stránku) a dokázal si zapamatovat 98-99 % obsahu. Uměl přiřadit den v týdnu ke každému datu až 1500 let zpět. S lehkostí si memorizoval např. americké poštovní směrovací kódy, telefonní a jiné seznamy, tabulky apod.

Zajímal se o velké množství vědních disciplín, většinou ale faktografické obory jako geografie a historie – například matematické úlohy na vyšší úrovni neuměl řešit. Často se účastnil různých vystoupení, ve kterých nechal obecenstvo pokládat mu libovolné otázky, na které vždy věděl odpověď.

Jeho IQ přitom dosahovalo pouhých 73 bodů a z různých testů vyplýval též nedostatek jeho sociální a emocionální inteligence. Společensky byl hodně závislý na svém otci, který jej doprovázel téměř na každém kroku.

V roce 1984 na něj náhodou narazil spisovatel Barryho Morrowa, kterého Kim Peek inspiroval natolik, že podle něj napsal scénář k filmu Rain Man (hlavní roli v něm ztělesnil Dustin Hoffman, který za Peekem osobně přijel a několik týdnů „studoval“ jeho chování).

Úmrtí

Zemřel 19. prosince 2009. Veřejnosti to oznámila agentura AP. Kim utrpěl infarkt a později v nemocnici zemřel ve věku 58 let.

Daniel Tammet

Daniel Tammet na univerzitě v Rejkyavíku

Daniel Paul Tammet (31.ledna 1979) je britský benigní autista, tzv. savant, s excelentními schopnostmi v matematice a přirozených jazyků.

Život

Daniel se narodil 31. ledna v roce 1979 jako první z devíti dětí dělnické rodiny. Jeho dětství ovlivňily nemoci a příznaky jako Aspergerův syndrom, synestezie a záchvat epilepsie, který utrpěl poprvé ve čtyřech letech a který mohl mít vliv na jeho budoucí schopnosti.

Synestezie

Danielova synestezie se u něj projevuje v tom smyslu, že (podle jeho slov) vidí (nebo umí si představit) čísla jako věci určitých tvarů a barev. V jeho mysli má každé celé číslo až do přibližně 10 000 svůj tvar a zbarvení. Daniel je schopen spatra násobit, dělit, popřípadě dělat obdobné kalkulace i s velkými čísly a na libovolný počet desetinných míst prostě tím, že (podle jeho slov) „vidí“ výsledek dané operace.

Číslo pí

Daniel drží evropský rekord v recitování desetinného rozvoje čísla π. 14. dubna 2004 v Oxfordu u tohoto čísla správně a zpaměti odříkal 22 514 desetinných míst. To mu zabralo pět hodin a devět minut. Profesor Allan Snyder z Australské národní univerzity to komentoval slovy: „Savanti většinou nedokáží říci, co dělají - prostě se jim to stane. Daniel to však umí. Popisuje to, co vidí ve své hlavě.“

Jazyky

Tammet údajně ovládá minimálně jedenáct jazyků: angličtinu, francouzštinu, finštinu, němčinu, španělštinu, litevštinu, rumunštinu, estonštinu, welštinu a esperanto. Jedenáctý jazyk, islandštinu, se naučil v tamním prostředí za 7 dní, po kterých vystoupil v islandské televizi a plynně se touto řečí bavil s moderátory na různá témata.

Podle jeho poznámek se Danielovi líbí severské a ugrofinské jazyky, například estonština. V červenci 2006 Tammet navrhl nový jazyk Mänti, s prvky estonštiny a finštiny.

Narozen v modrém dni

V roce 2006 napsal knihu Born on a Blue Day: Inside the Extraordinary Mind of an Autistic Savant (Narozen v modrém dni: Uvnitř neobyčejné mysli autistického savanta; ISBN 1416549013) a ve stejném roce se rozhodl podpořit její prodej tím, že zorganizuje turné po Spojených státech se zastávkami na několika místech (New York, Las Vegas, setkání s Kim Peekem, či vědci zkoumající psychické a psychosomatické poruchy mysli). Na tomto turné jej provázel britský režisér Steve Gooder, který z pořízených materiálů sestříhal středometrážní dokument The Boy With The Incredible Brain (Chlapec s neuvěřitelným mozkem).

Současnost

Od roku 2002 Daniel řídí e-learningovou společnost Optimnem, spolu se svým přítelem Neilem Mitchellem. V této společnosti pořádají jazykově zaměřené výukové kurzy.

Občas Tammet přijímá pozvání na některé televizní či radiové show (např. 60 Minutes nebo David Letterman's Late Show), ve kterých se baví o autismus a příbuzných tématech; popřípadě demonstruje svoje početní nebo lingvistické schopnosti.

 

Stephen Wiltshire

 
 
Stephen Wiltshire s Řádem britského impéria

Stephen Wiltshire (*24. dubna 1974) je známý britský umělec. Proslavil se především schopností kreslit panoramata měst po jednom shlédnutí. Jedná se o dobře vyvinutou fotografickou paměť. Stephen Wiltshire trpí autismem a byl mu udělen Řád britského impéria.

zdoj: wikipedia.cz