Jdi na obsah Jdi na menu
 


Než si přineseme domů štěnátko

 Základní výbava pro štěně:

pelíšek,dvě misky,vodítko,oboje,kšíry,hračky,obleček.  kladní kosmetické výbavy patří: kleštičky na zkracování drápků, ušní tampony, vatové tampony na čištění očí, pinzeta na odstraňování klíšťat, kartáč nebo hřeben podle typu srsti, speciální psí šampon. 

 

Veterinární péče o štěně:

 Štěňátko potřebuje téměř stejnou preventivní zdravotní péči, jako je tomu u miminek. Dříve, než si je přinesete domů, poraďte se s pejskaři v místě Vašeho bydliště. Jistě znají dobrou veterinární ordinaci někde v okolí. Jen co se štěně zabydlí, domluvte si první návštěvu. Veterinární lékař se Vás zeptá, jak se pejskovi daří, a podrobně jej prohlédne (uši, oči, tlamu, kůži, končetiny atd.). Naplánuje s Vámi také termíny očkování a odčervení. Pokud jste od chovatele dostali očkovací průkaz, nezapomeňte jej vzít s sebou.
V prvních měsících budete pravidelně docházet na injekce proti infekčním nemocím (viz tab. Doporučené vakcinační schéma). Veterinář současně zkontroluje celkový stav štěněte a v případě potřeby Vás objedná na doplňkovou prohlídku.
Pečlivě dodržujte určené termíny! Do doby, než bude mít štěňátko za sebou všechny nezbytné injekce, vyhýbejte se kontaktu s neznámými psy. Kromě vakcinace Váš pejsek podstoupí také opakovanou odčervovací kúru tabletami proti škrkavkám a tasemnicím. Pes musí dostat všechny předepsané léky, i když se Vám zdá, že žádné vnitřní parazity nemá!
Dbejte o pravidelnou hygienu pejska (kartáčování, stříhání drápků, čištění uší a očí atd.). Často mu prohlížejte srst a kůži, jestli na ní nenajdete blechy nebo klíště. Vnější cizopasníci nejsou pouze estetickým, ale i zdravotním problémem. Mohou být přenašeči vnitřních parazitů (blecha - tasemnice) nebo nebezpečných infekčních nemocí (klíště - lymeská borrelióza). V boji proti vnějším cizopasníkům dnes máme mnoho účinných prostředků (pudry, zásypy, šampony, impregnované obojky, speciální odpuzující roztoky). Při jejich výběru a způsobu použití Vám opět nejlépe poradí Váš veterinární lékař.
Máte-li jakékoli pochybnosti o zdraví štěňátka, bez prodlení vyhledejte Vašeho veterinárního lékaře nebo se s ním alespoň poraďte po telefonu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář