Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie drogerie Vaňků na Palackého náměstí

Z historie drogerie Vaňků na Palackého náměstí

Vlastně by se takvanek-portret.jpgé dalo napsat z historie lékárny, která zde byla ještě dříve než zde vznikla drogerie. Lékárnu zde měl Jaroslav Pacovský, a to až do roku 1913, kdy dům koupil drogista Jan Vaněk a otevřel si zde na svou dobu velkou drogerii. Jan Vaněk se narodil 25.5.1888 v Praze na Žižkově, kde se také vyučil drogistou. Poté nastoupil  jako praktikant v drogérii Josefa Kysely v Kralupech. Nechtěl však být pouze něčím zaměstnancem a tak si, jak již bylo řečeno, v roce 1913 koupil v Kralupech na náměstí tento dům čp.95, kde si otevřel vlastní drogerii.

Jenže o rok později, v roce 1914, začala první světová válka a Jan Vaněk musel narukovat, Drogerii zatím svěřil své ženě. Byl poslán nejprve do Karpat a poté do drogerie_vanek_stare_foto.jpgsběrného tábora, poblíž Vídně. Zde se brzy seznámil s Jaroslavem Haškem, který ho zvěčnil ve své knize Osudy dobrého vojáka Švejka. Kromě jména Vaňka se zde objevilo i jméno Kralup v této větě: Čím pak vy jste v civilu, pane rechnungsfeldvébl, pse Švejk. Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup, zněla odpověď.

Válku rechnungsfeldvébl (účetní šikovatel) Vaněk sice přežil, ale zakrátko v roce 1927, ve věku 39 let zemřel. Drogérii pak vedla jeho žena.