Hamerské polévky
Lišky nakrájíme na kousky, opereme a dáme do hrnce vařit do 3/4 litru vody. Posolíme a přidáme kmín, vaříme 15 minut. Přidáme 3 větší nakrájené brambory a vaříme do měka.Rozklepneme do polévky vajíčko a rozmícháme. Zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě nebo mléce. Pak přílijeme mléko a smetanu. Občas zamícháme a prohřejeme k varu a stáhneme. Přidáme lžičku másla a přes něj okyselíme octem. Přidáme nadrobno nakrájený kopr (nešetříme). Můžeme podávat s natrvrdo vařeným vejcem a podle chuti dokyselíme a osolíme.
Nakrájené a oprané houby dáme vařit do 1,5 litru osolené vody spolu s divokým kořením a masoxem. Pokud se tvoří pěna, odebíráme jí. Po chvíli přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě a povaříme cca 15 minut.
Ve chvíli, kdy jsou houby a brambory skoro měkké, ubereme teplo a za stálého míchání vlijeme celou šlehačku. Krátce povaříme, odstavíme z kamen a vyndáme divoké koření. Podáváme v hlubokém talíři, kam jsme vložili na čtvrtky nakrájené vejce natvrdo. Dochutíme polévkovým kořením a octem.
Hamerské houstičky
Do mísy rozdrobíme 1 kostku droždí, přidáme 2 velké lžíce krystalu a 2 dcl vlažného mléka, na zmlazení droždí nasypeme 1/2 kg hl. mouky, sůl, 2 vejce, 1 - 2 lžíce sádla neb oleje. Zaděláme ne moc tuhé těsto, necháme vykynout.
Pak upleteme housky, potřeme vajíčkem, posypeme kmínem nebo mákem a solí. Klademe na plech a pečeme do zlatova.
Nádivka: houby nakrájené na kostičky dáme na sádlo či olej s cibulkou, osolíme,přidáme pepř,kmín a vše vydusíme.
Listové těsto na tenko rozválíme a nařežeme čtverečky. Ty plníme připravenou nádivkou, přeložíme a okraje upěchujeme vidličkou. Potřeme vejcem, posypeme sezamem a kmínem a pečeme v troubě do růžova.
strouhanku na zahuštění.
Vykrojíme 6 paprik, naplníme, pomažeme olejem s česnekem a zapečeme na pekáčku v troubě (12 - 15 minut).
Kuřecí kousky
Kuřecí prsíčka nakrájet na kousky (trochu menší než na guláš), osolit, polít trochou oleje, lehce posypat grilovacím kořením, zakápnout sojovou omáčkou, v lednici nechat marinovat (cca 1 hod., ale klidně i přes noc). Na kousky nakrájet 2 rajčata a 2 zelené papriky zbavené jadřinců. Hrst sušených hub namočit do vlažné vody, za 1/4 hodiny vodu vyměnit.
Na hluboké pánvi rozpálit olej, přidat marinované maso a orestovat do běla, přidat rajčata, papriky a houby, ztlumit plamen na minimum a pod pokličkou cca 20 minut dusit. Nakonec lehce zakápnout kečupem a nechat chvilku prohřát. Příloha - rýže, chléb, brambor.
Tatarák z hub
Nasbíráme co nejvíce druhů jedlých hub (vynecháme muchomůrku zelenou, jízlivou, tygrovitou, hřib hořký, žampion zápašný a pod.). Očištěné houby nakrájíme na kousky, opereme a podusíme doměkka. Po vychladnutí rozsekáme houby na drobno (barbaři rozemelou). Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, papriku, (rajče), mletou papriku, pepř, sůl, kečup, worchester, hořčici (zkrátka ochutíme tak, jak máme rádi tatarák z masa). Podáváme s očesnekovanou topinkou.
Necháme na cedníku okapat a okapané dáme do mísy, kam jsem přidali brynzu a uškvařený špek. Všechno zamícháme a sníme.
Burdon od Šilhanů
Suroviny: 250 g měkkého tvarohu (polotučný nebo tučný - ne ve vaničce), 125 g másla – ne RAMA apod., větší palička českého česneku, 2 balíčky celého pepře, roztlučeného v hmoždíři – ne mletý, sůl.
Tvaroh, máslo a rozmačkaný česnek dodře, rozmícháme a dle chuti osolíme. Tuto směs dáme na předem připravenou potravinářskou folii a vytvoříme kouli. Kouli ve folii na talířku dáme do chladničky ztuhnout a proležet do druhého dne.Pepř roztlučený v hmoždíři dáme na talířek a opatrně v něm obalíme ztuhlou kouli. Krájíme na kolečka a jíme na plátku chleba nebo housky.
Domácí rohlíky
250 ml vlažné vody, lžíce rozpuštěného másla, 1/2 kostky droždí, 500 g polohrubé mouky,
10 g cukru, 10 g soli
umíchat nelepivé těsto
popřekládat, vytvarovat do bochníku
vrátit do mísy, zabalit do igelitky, nechat hodinu odpočinout
vyklopit, popřekládat, vytvarovat bochník
rozdělit na 2 poloviny
rozválet na cca 1cm silné placky
každou rozdělit na 4 díly
vyválet a umotat rohlíky
dát na plech s pečicím papírem, postříkat vodou
posypat, zakrýt folií, nechat vykynout 45 min. až 2 hodiny podle teploty
předehřát troubu na 250 stupňů i s plechem a pekáčem nebo hlubším plechem na dně
znovu přestříknout a posypat hrubou solí
přesunout rohlíky na plech a chrstnout horkou vodu do plecháče, rychle zavřít
péct do zlatova
Můžete se mrknout na postup:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rnzacqd7vNQ
Bůček pikant
1 kg bůčku uvařit (3 hod).
Do vody přidat sůl, 12 stroužků česneku, 5 kuliček pepře, 5 bobkových listů.
Kaše na potření:
15 stroužků česneku
1 lžíce mletého pepře
1 lžíce kari
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce grilovacího koření
1 lžíce worcesteru
1 lžíce soli
Uvařený bůček vykostit, potřít připravenou kaší, zabalit do alobalu. Po vychladnutí dát do lednice na 5-6 dní.