Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Schůze výboru 20.1.2015

9. 2. 2015

Tělovýchovná jednota

SOKOL Horní Počernice

 

                                                            Z   Á   P    I    S

 

z jednání výboru TJ SOKOL Horní Počernice dne 20. ledna 2015, 19,00, klubovna TJ.

_______________________________________________________________________

 

Přítomni: Liška, Měšťan, Kabát, Beran, Podroužek, Pittner, Bareš, Burda

Omluveni: Korbelová, Trávníček, Švancara, Ptáček, Lišková

 

1. V úvodu předseda TJ I.Liška vysvětlil důvody, proč bylo třeba dnešní schůzi přesunout o týden dříve. Po prvním jednání na ÚMČ dne 7. ledna t.r. bylo druhé jednání svoláno již na 26. ledna, proto jsme další schůzi výboru přesunuli na dnešek. Bez připomínek.

 

 2. Kontrola zápisu z jednání výboru dne 6. ledna 2015 – bez připomínek. K informaci z jednání na radnici 7. 1. se vrátíme hned v dalším bodě dnešního jednání. Za TJ přítomni: Liška, Trávníček, Švancara, Burda, Korbelová, Měšťan.

 

3. Informace z jednání 7. 1. na ÚMČ. Na tomto jednání byly kromě strostky H.Moravcové přítomny i místostarostka p. Březinová, p. radní Szefzigová a místostarosta J. Beneda. Úvod se strany paní starostky spíše společenský. Předseda TJ ve svém slově požádal zástupce městské části o jakési oddělení cauzy SAZKA Ratibořická od současných problémů TJ a taktéž oddělení od personálních vazeb, ať už jsou jakékoliv. Podal vysvětlení k současným problémům TJ, zejména ekonomickým. Jednou z příčin je i fakt, že TJ dostala v roce 2014 od naší MČ proti roku předchozímu o více než 50% dotačních prostředků méně (absolutní rozdíl – 443 tisíc Kč. Dále se diskutovalo o současných dimenzích podpory obce pro sport a tělovýchovu. Z naší strany se do diskuze zapojili všichni zúčastnění. Jednoznačně jsme vyjádřili ochotu TJ i jejích členů, celého výboru, jakkoliv spolupracovat – při sestavování koncepce sportu v Horních Počernicích, práci v komisích, problematice výstavby a provozu nové sportovní haly atd. Přestože bylo zřejmé oboustranné pochopení aktuálních potřeb, faktických i koncepčních, obtížně se hledaly cesty a akceschopné závěry pro další práci v této oblasti. Pozitivní z naší strany bylo vystoupení „mladých“ členů výboru P. Burdy a M. Švancary, kteří uvažovali nahlas o jakési průřezové sportovní struktuře, napříč všemi spolky , která by usměrňovala spravedlivé podmínky pro sport v Horních Počernicích, ovšem bez vazeb na majetek spolků nebo další složitě řešitelné atributy. Závěrem jednání byla dohodnuta další schůzka – v pondělí 26. ledna 2015. Informace doplnil P. Burda (možnosti aplikace modelu ČUS pro obecní uspořádání sportu v HP – „HUS“, absolutně vyloučená varianta přechodu majetku i jeho části, další okolnosti). Písemné stanovisko poslala V. Korbelová, která byla prvnímu jednání účastna. Výbor vzal na vědomí.

 

4.  Před dalším jednáním na radnici dne 26. ledna 2015 v 17 hod. Za TJ se omlouvají V. Korbelová a P. Burda (oba mimo ČR). Dohodnuto složení: Liška, Měšťan, Trávníček, Švancara, Podroužek. V tomo bodě bylo výboru TJ předloženo čestné prohlášení přesedy TJ I. Lišky ke kauze Sazka. Předáno písemně. Výbor vzal po diskuzi na vědomí. S dalším usnesením výboru, resp. jeho předáním městské části bylo doporučeno J. Měšťanem počkat až po pondělním jednání 26. 1. Vedení městské části bude na tomto jednání sděleno, že stanovisko výboru bude ÚMČ odesláno do konce ledna t.r. Stanovisko bude vycházet z prohlášení I. Lišky a dále z faktů, že ve výzvě k úhradě 1,9 mil. chybí jakýkoliv matematický výpočet „bezdůvodného obohacení“. Dále TJ nepovažuje za správný náhled obce na rozsah tzv. bezdůvodného obohacení, neboť to lze kvalifikovat pouze jako opravdu dosažené „obohacení“ (tedy po odečtení souvisejících nákladů), nikoliv součet odhadnutého hrubého příjmu z nájemného. Podstatná je i výše „pohledávky“ za celé období, přičemž městská část vůbec nebere v úvahu reálné promlčení podstatné části „pohledávky“. Ze všeho shora uvedeného vyplývá závěr jednání výboru, který neuznává pohledávku MČ Praha 20 ve výši 1 926 000,--Kč ve smyslu předchozích dopisů starostky MČ. F. Kabát doporučuje odeslat městské části zcela striktní stanovisko opřené jak o právo, tak o morálku – TJ se nikdy z tohoto zdroje neobohatila, pokud nějaké prostředky získala, dala je všechny do sportu, což bylo smyslem tehdejších dohod s radou městské části. Písemné sdělení radnici odešle předseda TJ, jak shora uvedeno.

 

     Pokud jde o další spolupráci s obcí, jsme jednoznačně pro její prohloubení, ve všech úsecích, vlastním sportu, provozu sportovišť, otázkám ekonomickým i všemu, co bude potřeba ve věci výstavby a budoucího provozu nové sportovní haly v HP. Je třeba položit základy koncepce sportu v naší městské části a v dohledné době ji dopracovat. Nezávisle na tomto úkolu je však třeba provést jisté sumarizační – pasportizační práce – jaké sporty se u nás provozují – včetně dalších bodů, jaká máme sportoviště – všeho druhu – opět se všemi podstatnými informacemi, rozsahu a úroveň stávajících sportovních soutěží a akcí. Dále se stejně intenzívně zajímat o možnosti finančních zdrojů pro sport i podmínky pro jejich spravedlivé rozdělování. K této problematice v bodě 4 dále diskutovali J. Podroužek, P. Burda, J. Měšťan, F. Kabát, A. Beran.

 

5. Informace o vyúčtování grantů za rok 2014 – 9 grantů od hlavního města Prahy, jeden od městské části Praha 20. Vyúčtování bylo řádně provedeno a odevzdáno donátorům – HMP i MČ. Termín 31. 1. 2015 bohatě splněn. U hl.m. Prahy se jednalo o celkovou podporu ve výši 672 tisíc Kč, u městské části 313 900,--Kč. Výbor vzal na vědomí.

 

6. Informace o postupu prací na nových stanovách TJ. Informoval předseda TJ : omlouvá se za zdržení v tvorbě a žádá o posun termínu. Závěrečné projednání, resp. schválení bude na letošní valné hromadě TJ koncem března 2015. Nový termín předložení výboru, oddílům, členům – 10. 2. 2015.

 

7. Stav členské základny TJ a splnění statistické povinnosti ke konci ledna 2015. Předseda vyzval zástupce oddílů ke splnění své povinnosti od sportovních oddílů. Dnes bylo předloženo od SG, VOL a NOH. Výbor bere na vědomí.

 

8. Sazby nájmů prostor TJ pro další období. Navrhl a zdůvodnil předseda I. Liška. Bez větších připomínek schváleny tyto sazby a další souvislosti:

- tělocvična – pro cizí 450,--, pro školy 300,--, pro naše sport. oddíly 250,--Kč

- hřiště – víceúčelová plocha – nejedná se o nájemné, ale o poplatek za užívání (opotřebení)

  250,--Kč/ 1 hod., školy a naše sportovní oddíly zdarma. V ceně je započten náklad za možnost využití šaten a soc. zařízení přístupné z foyeru budovy – toto je třeba dohodnout předem telefonicky.

- beachvolejbal – platí pravidla jako dosud

- zasedací místnost – pro cizí 200,--Kč + případné používání buffetu 100,--Kč/ 1 hod.

                                  členové TJ 100,-- + popl. za buffet 100,--

  neplatí pro sportovní turnaje našich sportovních oddílů, provoz buffetu nutno objednat předem. Agenda nájmů zasedačky a dalších služeb bude od 1. 2. 2015 svěřena sl. Petře Oláhové, k čemuž bude uzavřena smlouva o spolupráci. Honorář 10% z vybraného nájemného, sl. Oláhová bude výboru TJ odpovídat za pořádek a úplnost inventáře. Nabídku zasedačky včetně dalších možností služeb (občerstvení) je třeba dát na náš web. Telefonní číslo pro objednávky je 704731434. Schváleno výborem TJ.

 

9. Nájem suterénní místnosti v objektu kotelny pro hudební zkoušky a nahrávací účely. Podobně jako tomu bylo i v nedávné době, navrhuje se uzavřít nájemní smlouvu se žadatelem p. Pavlem Klabanem z Horních Počernic, studentem ČVUT. Nájem od 1. 2. 2015, měsíční nájemné 2000,--Kč, užívání 2x týdně od 18 do 23 hod. Bude uzavřena příslušná smlouva o nájmu. Výbor zdůrazňuje a požaduje dát do smlouvy – zákaz kouření, dodržování pořádku a řádné uzamykání prostor. Odhad spotřeby el. energie bude prověřen po prvních dvou měsících nájmu. Schváleno výborem TJ.

 

10. Finanční situace k 20. lednu 2015 – TJ je dočasně bez fin. prostředků, na účtě je 30 tisíc. S Pražskou plynárenskou je třeba dohodnout, aby vzhledem k aktuální spotřebě nebylo nutné platit poslední zálohu (20. 1. 2015) ve výši 91 700,--Kč. Zajistí I. Liška.

 

11. Ples TJ SOKOL – bude, jak bylo již oznámeno 7. února 2015 od 19 hod. v hotelu Svornost v Dolních Počernicích. Výzva k účasti všem!

 

12. Různé: ing. Bareš – pozvánka za závody SG – cena Mládka a Šafáře v neděli 25. 1.

      I. Liška – návštěva pracovníka Vodáren – kvůli stočnému, budeme již platit po registraci kanalizační  přípojky z r. 2014

                   - návštěva pracovníka odboru školství, mládeže a tělovýchovy MHMP kvůli naší žádosti o grant na reko kotelny – II. etapa. Informace z jednání za účasti předsedy TJ: je nadějné, o schválení grantu však rozhodují jiní.

 

Příští schůze 24. února 2015 v 19 hod.

 

Zapsal: I. Liška