Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní noviny Veřovice 2012/2013

29. 8. 2012

ŠKOLNÍ NOVINY

Občasník ZUŠ MUSICALE

pro žáky a rodiče

 

ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2012/201 3

 

Pondělí 3. 9.           Zahájení školního roku ve Studénce

Úterý 4. 9.               Zahájení školního roku ve Veřovicích

-         16:00 hod. ve 3. třídě ZŠ Veřovice

-         domluva rozvrhu s učiteli

-         nově přihlášení žáci přijdou s rodičem

 

MUSICALE oslaví 20. výročí 

kolektiv učitelů

            V tomto školním roce oslaví Soukromá základní umělecká škola MUSICALE své dvacáté narozeniny. Zakladateli jsou manželé Sniehottovi, kteří vybudovali zázemí školy do současné podoby a v těchto prostorách poskytuje MUSICALE již 20 let hudební vzdělání dětem a mládeži v našem městě. Na počátku všeho stála myšlenka vytvořit školu plnou inspirace. Tou je MUSICALE bezesporu dodnes. Příjemné ač malé prostory školy působí svou rodinnou atmosférou, takže nejeden žáček či návštěvník prohlásí, že se zde cítí "jako doma".

            Specifika malé školy MUSICALE plně využívá. Nejen, že se zde děti dobře cítí, ale daří se také vztahům mezi námi učiteli a žáky, budovanými na vzájemné důvěře a zájmu jeden o druhého. To, že se škola snaží vnést do svého působení na děti trochu netradiční pojetí a inovace, je zřejmé nejen ze vzdělávacího programu, jehož koncepci si v počátcích budování školy manželé Sniehottovi sami vytvořili. "Po dvaceti letech mě těší zájem mých současných kolegů, kteří mají nadšení pro práci s dětmi. Svou práci dělají s nadšením, trpělivostí a láskou. Z nadšení druhých se vždy rodí nové inspirace pro všechny kolem, a to je duch, který vane naší školičkou a který se s manželem snažíme ve škole udržet", říká paní ředitelka Jana Sniehottová.

            Spolu se svým manželem prvních deset let psali písničky pro děti, tvořili pracovní sešity a hudební pomůcky, leporelka pro děti předškolního věku nebo vlastní učebnici hry na zobcovou flétnu a klavír pro nejmenší muzikanty, kterou Jan Sniehotta také ilustroval.

            Netradiční pojetí výuky, nové nápady, které zaujmou návštěvníky školy, jejích koncertů a veřejných akcí a příjemná školní atmosféra - možná to vše je příčinou, že o školu mají děti a rodiče ve městě stále velký zájem a každoročně je její kapacita 100% naplněna. Novinkou v hudebním vzdělávání našich žáků je například systém tzv. "hudebních dnů", které umožňují škole odlišné uspořádání výuky, zvlášť oblíbená mezi dětmi je již tradiční "hudební čajovna" v rámci výuky, kde máme možnost kromě hudby sdílet společně všechno, co děti zajímá, těší i trápí. V neposlední řadě je to i ojedinělá žákovská knížka, netradičně řešená i známkováním.

            Nejvíc radosti vždy přinášel a přináší škole dětský pěvecký sbor Studeňáček. "Hodně jsme s dětmi cestovali, snažili jsme se toho s hudbou společně prožít co nejvíce. Vždy po některém ze soustředění vznikl nějaký nový „produkt“ v podobě nových písniček na cédečko nebo scénář nově vznikajícího dětského muzikálu či hudební pohádky", vzpomínají Sniehottovi. Manželé Sniehottovi byli inspirací i pro své kolegy. Po založení souboru historické hudby Studenečtí pištci, který pan Sniehotta dodnes vede, vznikl ve škole dětský jazzový orchestr p. učitele Dušana Šurmana. Dnes má škola 200 žáků, 10 učitelů, a významnou měrou obohacuje kulturu Studénky. Tradičně vánočními a adventními koncerty, cyklem klavírních koncertů žáků a učitelů -"KLAVÍRNÍ PODZIM" či dechovou obdobou "JARO DÝCHÁ" a v posledních letech Festivalem dětské tvorby "MUZIKÁLEK", na kterém v letošním školním roce oslaví škola své jubileum. Závěrem bychom chtěli pozvat všechny, kteří naší škole nepřestali přát vše dobré, na koncerty, kterými si v letošním školním roce naše jubileum společně připomeneme. Zvláště se těšíme na setkání se všemi bývalými žáky školy.

                           

Ve Veřovicích se v loňském školním roce událo několik akcí.

Patří mezi ně třídní předehrávka, hra žáků na již tradičním předvánočním jarmarku pořádaném základní školou Veřovice a lednové školní kolo soutěže ve hře na dechové nástroje. Žáci orchestru Písklavky také zahráli na koncertě „Jaro dýchá“ ve Studénce, kde se spojili s žáky orchestru Flautoband a obohatili koncert o kánonické písně a píseň z pohádky Zlatovláska.

 

Složení pedagogického sboru pro školní rok 2012/2013 (pobočka Veřovice)

  Anežka        Tesaříková                  klavír, varhany

  Veronika       Rečková Goldová      příčná a zobcová flétna

  Michal          Bajcar                         kytara

 

Výše školného pro rok 2012/2013

            individuální lekce       1.500,- Kč

            skupinová   lekce        1.000,- Kč

            kolektivní    lekce         500,- Kč

            výuka pro dospělé      2.000,- Kč (vše za pololetí)

 

Slevy na školném zůstávají nezměněny a to:

- u druhého oboru                  500,- Kč za pololetí

- u sourozenců                        50% v hlavním oboru

- pokud žák navštěvuje výuku hry na hud. nástroj, školné za pěv. sbor neplatí

Termíny hudebních dnů  ve školním roce 2012/2013

září                  17.9.-21.9.                  říjen                15.10.-19.10.

listopad           26.11.-30.11.              prosinec          17.12.-21.12.

leden               21.1.-25.1.                  únor                18.2.-22.2.

březen             18.3.-22.3.                  duben              22.4.-26.4.

květen             20.5.-24.5.                  červen             24.6.-28.6.

 

Termíny prázdnin ve školním roce 2012/2013

Podzimní         25.10. a 26. 10. 2012

Vánoční           22.12.2012 - 2. 1. 2013

Pololetní         1. 2. 2013

Jarní                25.2. - 3.3. 2013

Velikonoční     5.4. - 6 4. 2013

 

I v letošním školním roce bude na škole pracovat toto těleso:

Písklavky pod vedením p. uč. Veroniky Rečkové Goldové