Jdi na obsah Jdi na menu
 


David Cohen

article preview

"David Cohen“ je rozšířením a přepracováním tzv. teorie o polském Židovi. V roce 1894 Melville Macnaghten (asistent vrchního inspektora Scotland Yardu) ve své zprávě uvedl, že whitechapelským vrahem byl chudý polský Žid, se silnou nenávistí k ženám (obzvláště pak k nuzným prostitutkám) a se silným nutkáním vraždit. Macnaghten se ještě zmiňuje o tom, že vrah byl nakonec umístěn do blázince, kde zemřel někdy v březnu 1889. V podobném duchu se nese výpověď Sira Roberta Andersona (druhého asistenta vrchního inspektora Scotland Yardu). Ten uvádí, že vrah musel bydlet blízko k místům všech vražd a navíc tvrdí, že je téměř přesvědčen, že znal identitu vraha. Byl to chudý polský Žid, kterého dokonce jeden svědek identifikoval, ale nakonec proti němu odmítl vypovídat. V jedné kopii Andersonových pamětí, které patřili Donaldu S. Swansonovi (bývalému vrchnímu inspektorovi Scotland Yardu) byly nalezeny Swansonovi ručně psané poznámky, ve kterých se uvádí, že svědek byl rovněž Žid a kategoricky odmítal vypovídat proti podezřelému. Poté, co byl podezřelý svědkem (pravděpodobně šlo o Lawendeho, který figuruje jako svědek v případě vraždy Catherine Eddowesové) identifikován, byl poslán do domu jeho bratra ve Whitechapelu a byl policií hlídán ve dne v noci. Pak už k žádné vraždě Rozparovače nedošlo. Nakonec byl podezřelý umístěn do blázince v Stephney Workhouse a posléze do Colney Hatch, kde krátce na to zemřel. Na závěr svých poznámek Swanson uvádí, že jméno podezřelého bylo Kosminski.

Aaron Kosminski se tak na dlouhou dobu stal největším favoritem mezi podezřelými. Nedávné výzkumy ale ukázaly, že Kosminski (bývalý kadeřník) byl neškodný idiot, který odmítal přijmout jídlo od ostatních a zásadně se nekoupal. Nepracoval a jídlo hledal po kanálech. Jednou sice svou sestru ohrožoval nožem, ale nebyly u něj zjištěny vražedné ani sebevražedné sklony. A co je nejdůležitější, do Colney Hatch byl přijat až v roce 1891 a zemřel až v roce 1919.

Zatímco Kosminského stopa zřejmě nikam nevede, během pátrání po něm vyplouvá na povrch jméno David Cohen. V prosinci 1888 je na ulici nelezen zmatený polský Žid, který mluví Jidiš a který je převezen na policejní stanici. Tam přestane komunikovat se svým okolím a je rozhodnuto, že není schopen se o sebe postarat. Je proto převezen do chudobince. Tam se ale začne projevovat násilně a musí být pod dozorem. Když není policii schopen udat své jméno nebo adresu je v análech veden jako David Cohen, což bylo univerzální pojmenování pro Žida z East Endu, který neuvedl svou totožnost, adresu nebo své příbuzné (jakási obdoba amerického Joe Doe). ,,Cohen“ musel být převezen do blázince Colney Hatch poté, co se ukázalo, že je příliš nebezpečný pro sebe i své okolí. I zde musel být pod neustálým dozorem. Plival kolem sebe jídlo, u domku pro zřízence rozbil okno, házel kolem sebe fekálie, zkopal jiného pacienta a musel nosit odolné oblečení, protože jinak ho vždy roztrhal na cucky. Dnes by byl zřejmě diagnostikován jako schizofrenik. Není k dispozici jeho popis, snad jen to, že měl hnědé vlasy, vousy i oči. V říjnu 1889 musel být upoután na lůžko a krátce na to zemřel.

Nabízí se otázka: Jak spolu souvisejí neškodný blázen Aaron Kosminski a zjevně nebezpečný šílenec ,,David Cohen“? Během řádění Jacka Rozparovače se policie upínala ke stopě vedoucí k muži známému jako Kožená zástěra“, který měl již dříve napadat prostitutky. Měl to být chudý židovský řemeslník (zřejmě krejčí nebo švec), který bydlel blízko Buck´s Row (kde byla zavražděna Polly Nicholsová). Byl dokonce zatčen jistý John Pizer, ale brzy byla všechna obvinění proti němu stažena a byl propuštěn. Martin Fido (jeden z největších odborníků na Jacka Rozparovače) pátral po stopě ,,Kožené zástěry“ a dostal se ke jménu Nathan Kaminski, který žil v Black Lion Yard (což bylo samotné epicentrum Rozparovačových vražd). V březnu 1888 je diagnostikován jako syfilitik v nemocnici Whitechapel Workhouse (což zřejmě dokazuje jeho styky s místními prostitutkami). V květnu stejného roku je z nemocnice propuštěn a pak jeho stopa mizí. A co když je Nathan Kaminski a David Cohen jedna a tatáž osoba? Policie přece Cohenovo pravé jméno neznala (koneckonců Cohen prý mluvil jen Jidiš, což asi většina londýnských policistů neovládala). Pak už jen stačí připustit, že Anderson a Swanson ve svých závěrech zaměnili jména Kosminski a Kaminski a máme tu našeho starého dobrého Davida Cohena!

Někteří odborníci této teorii nevěří a vyčítají ji přílišnou komplikovanost, ale většina badatelů ji považuje za jednu z mála seriózních. Pravda ovšem je, že prokazatelné důkazy chybějí. Navíc Robert Anderson v roce 1889 a Frederick Abberline (který vedl vyšetřování Rozparovačových vražd) v roce 1903 připouštějí, že policie při honbě na Rozparovače selhala, čímž zřejmě padá teorie, že policie jméno vraha znala.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 3
Celkem: 569936
Měsíc: 5565
Den: 216