Jdi na obsah Jdi na menu

Kůň Převalského

bb5270f7d9c69cdfc14b705719a42f1e.jpg

Úvod:

Kůň Převalského (Equus przewalskii, Poliakov, 1881) je jediným žijícím předkem našeho zdomácnělého koně. Dnes už se s ním nesetkáváme téměř nikde jinde než v zoologických zahradách, mj. v Praze. Před několika lety bylo za spolupráce Zoo Praha několik zvířat vypuštěno do volné přírody v Mongolsku, původní oblasti rozšíření koní Převalského. Žije v soudružných dlouhodobých stádech, která cestují do velkých vzdáleností vyhledávat potravní zdroje - trávu, listy a pupeny. Typické stádo vede starší klisna a jsou v něm ještě 2-4 další klisny, jejich mláďata a jeden hřebec, který se pohybuje na okraji stáda. Po březosti trvající 333-345 dní se rodí jedno hříbě.

 

https://sekundaa.estranky.cz

20.jpgChování a zvyky:

Kůň Převalského se shlukuje do menších stád vedených vůdčí klisnou. Stádo dále tvoří až čtyři další klisny, jeden hřebec a mláďata. Zajímavostí je, že si tito koně vzájemně pečují o srst na místech, kam sami nedosáhnou.
Kůň Převalského je býložravec a spásá především nejrůznější traviny, ale i listí a výhonky stromů a keřů.
Žije většinou na Savaně, mívají většinou jedno max. dvě mláďáta.

Anatomie: 

Říše:živočichové    

Kmen: strunatci

19.jpg

Podkmen: obratlovci

Třída: savci

Řád: lichokopytníci

Čeleď: koňovití

 Rod: Equus

 

 Chov v naší škole:

Může chodit po celé škole. Přespává v zeměpise pod mapama. Krmíme ho písemkama a indexama. Jmenuje se Matěj. Ale všichni mu řikaj buď Prcku nebo koni.

konik.jpg

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
konik-2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Eliška Kocourková