Jdi na obsah Jdi na menu
 


Istrie 1999 - Rovinj

Dovolená na Istrii 1999 -  Rovinj

 

Na dovolenou jezdíme  na poslední chvíli a většinou v září.Tak jsme si vybrali Chorvatsko -město Rovinj na poloostrově Istria .Vyrazili jsme - jako všichni turisté v té době  / 1999 / v pátek v noci,abychom se vyhnuli frontám na silnicích. Jeli jsme s naším skoro veteránem  15  let starým dieselovým Fiatem Ritmo .Naše zlaté auto by zasloužilo medaili,prože nás vždy a všude dovezlo v pořádku,bez nejmenší závady.

Samozřejmě jsme se dostali do nejlepšího v sobotu dopoledne a na místo  přijeli v pozdních odpoledních hodinách.Hlásit jsme se měli v hotelu Monte Moulini,kde jsme měli být ubytováni.Nebyl to zrovna pěkný hotel a proto jsme byli mile překvapeni,když nás poslali do nedalekého hotelu Montauro. K moři jsme to měli asi 100 metrů,do města o něco dál.I když jsme se cítili unaveni,přesto jsme se po večeři vydali na obhlídku okolí.Udivili nás davy lidí,které se valily po ulicích města.Brzy jsme se dozvěděli,že město Rovinj slaví 700 let založení a proto se zde koná slavnost a na konec bude ohňostroj. Něco tak krásného jsme nikde neviděli.

Druhý den ráno jsme se šli koupat a opalovat.Pod hotelem byla pláž,ale jenom betonová plata,tak jsme chodili o kousek dál,kde jsme se mohli  schovat do stínu borovicového háje.Viděli jsme na kotvící lod'ky.Majitelé si hlavu nelámali s likvidací odpadků a házeli všechno do moře.Na dně se nacházeli opravdové poklady.

Kolem Rovinje je mnoho ostrůvků,proto jsme si zaplatili výlet lodí ,abychom si tu nádheru prohlédli  zblízka.Plavba trvala 2 hodiny a bylo to super.

Další dny jsme trávili opalováním a zkoumáním okolí.Zjistili jsme .že je jěště jedna pláž na druhém konci borovicového háje.Zvědavost nám nedala a šli jsme se tam podívat.Byl to krásný pohled na otevřené moře a několi menších ostrůvků.Protože to bylo daleko ,zůstali jsme věrni našemu místečku nedaleko hotelu.

 Dostali jsme nabídku navštívit Limský záliv.Vyrazili jsme do města,odkud se odplouvalo na menší lodi. V ceně jsme měli i pití.Výběr byl dost velký - pivo,víno,rakiji,minerálku - a mohlo se vypít kolik kdo chce nebo snese.Dali jsme si bílé víno a věnovali jsme se plavbě.  Na loďce s námi seděla německá rodinka.Mamina byla viditelně nervozní,měla strach.To byla voda na mlýn našeho "kapitána ".Schválně se plavil přes vlny napříč,aby se loďka hodně houpala a nakláněla.My jsme seděli nejblíže,tak se na nás vždy s potutelným úsměvem obrátil a zeptal se : " dobro ? ".Nám to nevadilo, tak jsme se usmáli a bylo nám to celkem jedno a on pokračoval v lumpárnách.Němka byla bílá jako papír a v některých chvílích i křičela a schovávala se u manžela. Tak se nad ní slitoval a pak už plavba probíhala celkem v klidu.

Bylo to úžasné.Jak jsme proplouvali zálivem viděli jsme zajímavé věci - nejprve staré město  Rovinj, nudistickou pláž a pak spostu malých jeskyní ve skalách.U jedné  - velké jeskyně naše loď zakotvila a šli jsme se podívat dovnitř.Byla to pirátská jeskyně,kde se piráti dělili o kořist - bohužel nic tam nezůstalo - akorát nádherný pohled na Limský zálivObrazek.Po půlhodince jsme pokračovali dále.Zálivem nesmějí proplouvat sportovní lodě,protože je zde chovná stanice ústřic a slávek.Na konci naší plavby jsme se mohli vykoupat,dát si občerstvení v restauraci nebo v bufetu,koupit suvenýry nebo se jenom povalovat ve stínu jako my.Vrátili jsme se do Rovinje plni nových  zážitků .Celá plavba trvala 4 hodiny.

 

V neděli jsme se probudili a a bylo pod mrakem.Po snídani jsme sedli do auta a jeli na výlet na ostrov Krk. Jeli jsme přes město Rijeka,kam se dostaneme jen placeným tunelem  Učka. Pevninu s ostrovem spojuje dlouhý most,kde se platí mýto . Navštívili jsme město Krk.Jsou zde úzké uličky,ve kterých nacházíme malé obchůdky a cukrárny.Vykouklo sluníčko a byl hic na padnutí,tak jsme do jedné cukrárny zašli na zmrzlinu.Byla vynikající.Pak jsme ještě koukli do přístavu na lodičky a upalovali zpět do Rovinje. Jeli jsme přes lázeňské  město Opatija   - je zde klima podobné středomořskému.Náš výlet jsme si užívali tak,že jsme přijeli skoro pozdě na večeři.

V pondělí jako obvykle koupání a večer jsme vyrazili na druhou stanu města,kde byl přístav pro velké lodě.Zrovna zde kotvila lod do Dubrovníku.Objevili jsme také krásné tržiště.Tady měli úplně všechno - zeleninu,ovoce,proutěný nábytek,vyžezávané obrazy ze dřeva,malované obrazy,hračky,oblečení ,suvenýry.......

Nakoupili jsme nějaké suvenýry a šli balit a připravovat se na cestu domů.Líbilo se nám v Rovinji a navštívili jsme ji jěště jednou v roce 2001 se synem a jeho přítelkyní . Byla to jejich předsvatební cesta,protože  měsíc po dovolené  byli oddáni.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář