Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajta mřížkovaná (Python reticulatus)

  ÚVOD

                                                      

 Krajta mřížkovaná je jedním z nejkrásnějších zbarvených hadů vůbec. Jejímu rozšíření brání značná velikost až 9m délky (pevninský druh). tento obří had obývá jihovýchodní Asii, Indonésii a Filipíny. Její kořistí jsou převážně drobní savci, ptáci nebo plazi, poblíž lidských obydlí občas ukořistí slepici nebo malinké selátko. Velcí jedinci se pustí dokonce na antilopy, telata buvolů nebo divoká prasata a zřídka kdy si dovolí i na člověka Krajty mřížkované jsou velmi silní, rychlí a často velice útoční hadi.
  
    Krajta mřížkovaná je stejně jako ostatní krajty také vzornou matkou. Páří se v říjnu - listopadu. Po 3-4 měsících gravidity snáší samice až 50 vajec. Svoji snůšku obtáčí, zahřívá a chrání svým mohutným, svalnatým tělem. Inkubace je u většiny plazů závislá na teplotě a pohybuje se mezi 54-105 dny. 
 
 
  Zoologická zahrada

CHOVÁNÍ & ZVYKY ...

krajta_.jpg

Krajta žije ve vlhkých a lesnatých oblastech ... v okolí vod a močálů . Živí se drobnými savci, ptáky nebo jinými plazi. Zřídka kdy zaútočí i na člověka, protože se ho bojí. Dobře šplhá po stromech a velice ráda se koupe, často vydrží ve vodě celé hodiny. Proto často loví v růžových polích. Zbarvení je převážně žlutohnědé či okrové s kresbou tmavě hnědých, žlutě lemovaných kosočtverců připomínajících mříž. Na bocích jsou v rozích kosočtverců bílé trojúhelníkové skvrny. Od oka ke koutku tlamy se táhne úzký tmavý proužek, pokračující přes krk a navazující na mřížkování těla. U samců jsou v oblasti pánve výrazné drápky.


ANATOMIE:

  • Kmen: Strunatci

  • Třída: Plazi

  • Řád: Šupinatí

  • Podřád: Hadi

  • Čeleď: Hroznýšovití   

  • Délka: 5-6m (rekord je 9,76m)

  • rozšířená v: jihovýchodní Asie
                      Indonésie
                      Filipíny

  • Živí se: Savci (sele)
                ptáci (slepice)
                plazi (menší hadi)

  • Rozmnožování: Až 50 vajec ... Inkubace 54-105 dní

    CHOV V NAŠÍ ŠKOLE

 Ve škole chováme celkem 16 krajt mřížkovaných... 8 samiček a 8 samečků. Zatím se podařilo rozmnožit 8 mláďátek. Mají volný prostor po celé škole, ale ony se nejraději zdržují v okolí záchodů a straší naše primány. Jsou velmi přátelské a vyučují přírodopis, tělocvik, Čínštinu, Japonštinu i legendární jazyk Žirafíkrokolíninu, dělepis a oblíbený předmět matematiku. Při dobré náladě rozdávájí žvýkačky, lízátka a jiné sladkosti (mňam) ,ale když je nějaký žák rozzlobí a oni se naštvou tak ho malinko přiškrtí, ale i přesto jsou velice oblíbení

Karolína Klablenová