Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemná magická místa

 

 
Tajemná magická místa u Lipenské přehrady.
 
Mystická místa jsou na březích i pod hladinou
Přehradní vody Lipenské nádrže zaplavují třetinu mystické Vltavické brázdy. Jde o údolí podivuhodně přímé, 2-4 km široké a téměř 45 km dlouhé, které je přirozeným dělítkem mezi pohraničním a vnitrozemským pásmem Šumavy.
Zemská energie prý tady vyvěrá na mnoha místech. Jsou to prý energetické pole, jakési přírodní nabíječky. Člověk to slyší ve Frymburku, stejně jako na Lipně či v Černé v Pošumaví.
„Energetická pole je trochu problémový výraz, kdybych měl mluvit vědecky, hovořil bych o geofyzikálních polích a rozuměl bych místa, kde se mění gradient magnetických nebo elektrických podloží. Ve slovníku senzibilů se však jedná o vliv na lidskou psychiku,“ říká ředitel Geologického ústavu Akademie věd ČR Václav Cílek.
Je pravda, že především v Evropě budovali oltáře, chrámy a spirituální střediska na horách, kopcích a skalách především Keltové, aby se přiblížili ke svým bohům. Skály jsou kosti země, říkávali zase staří čínští filosofové.
Znalec Šumavy, jihočeský spisovatel Pavel Kozák, na svém netu napsal: „Chování bodů v krajině je určováno jejich vlastnostmi, ty mohou být založeny např. na energii místa a silách, které ji aktuálně tvoří, minulých událostech, které jsou v místě otištěny, energii stromů a kamenů nebo historické činnosti člověka, třeba i duchovní.
My se nejdříve vydáváme na tajemný Vítkův hrádek, který od poloviny 13. století sloužil jako obranný bod. ,,Je to jedno z nejzajímavějších míst celé Šumavy, pokud ale chcete nasát zdejší atmosféru, je dobré tu strávit noc nebo alespoň její část,“ říká pamětník z Horní Plané Jaroslav Ježek, který sem jezdí celý život. 
Nedaleký kostel Sv. Tomáš stojí prý na místě předkřesťanské svatyně, silném energetickém bodě. ,,Říká se, že vnímavější lidé tady cítí různě silné energetické vibrace, já mohu říct jen to, že na noci na Vítkově hrádku dokonce života nezapomenu,“ dodává Ježek.
Podle doporučení místních se vydáváme ještě na Luč a Třístoličník, místa, která prý mají také energetický náboj, ale každého ohromí přírodními krásami. Třístoličník je skalní útvar, jeho hlavní bloky jsou seskupeny na vrcholu v trojici. ,,Když vylezete nahoru, jsou vidět Alpy. Je tam i dalekohled, ale jenom na eura,“ říká Rozálie Drábová, členka prostějovského klubu českých turistů. Protože je celý skalní útvar na území Německa a půjdete přes turistický hraniční přechod, je nutné mít sebou doklad totožnosti.
Energetickým místům se ale přiřazují i negativní jevy. ,,V naší obci je za posledních 30 let mnoho zemřelých na rakovinu, což se neoficiálně mezi lidem přičítá geologickému podloží z různých rud, u nás to jsou bývalé tuhové doly,“ říká kronikář z Černé v Pošumaví František Záhora.
Tajemná místa jsou nejen na březích, ale i pod hladinou přehrady. O nich ale ví jen několik potápěčů. ,,Velmi zvláštní pocit zažívám, když se potápím k zatopenému kostelu v Dolní Vltavici. Zvláště okolo půlnoci tady člověk tu magickou sílu doslova cítí,“ říká potápěč z Českého Krumlova Milan Bukáček. Hned však upozorňuje, že takové potápění je jen pro zkušené, ne pro začátečníky. (PEP)
 Právo – Josef Hora- 26.3.2008