Jdi na obsah Jdi na menu
 


Založení naší obce ve světle dalších podrobností

 

Založení naší obce ve světle dalších podrobností
V souvislosti s pořádáním různých akcí k výročí naší obce, jistě většině z nás zůstává v paměti rok 1268, který považujeme za počátek existence obce. Možná, že známe i rok 1263, kdy byl založen klášter ve Zlaté Koruně, s kterou spojujeme i existenci naší obce.
Na skvělých webových stránkách Kohoutí kříž uvedli jeho autoři před nedávnem článek vlastivědného pracovníka Karl Schewzcika, který se narodil v roce 1901 ve Stožci. V jeho článku lze nalézt několik dalších podrobností kolem celé dějinné kolonizace našeho území. Pro Zpravodaj obce jsem vybral části týkající se naší obce a okolí.
Král Přemysl Otakar II. zakládal známý klášter pod názvem Svatá Trnová Koruna (Heiligenkron) z naprosto reálných důvodů.Jednak byl celý kraj ve velmi malé míře zemědělsky obděláván a královské komoře poskytoval jen malý výnos, jednak Vítkovci, kteří postupovali ve svém kolonizačním úsilí od Dunaje, přes Vítkův Kámen, Rožmberk až k Českému Krumlovu si chtěli pojistit své pozice i na tomto území.
Jak to však vypadalo ještě před založením kláštera? Král Přemysl Otakar II. svou svatbou s Margarettou Babenberskou získal pro sebe Rakousko a protože Vok z Rožmberka povolal do Vyššího Brodu cisterciáky, učinil totéž král a povolal do rozestavěné Zlaté Koruny v roce 1263 cisterciáky z dolnorakouského kláštera Heligenkreuz. V jejich čele přichází známý opat Heinrich a ujímá se králova daru a všech volných budov, které byly většinou ze dřeva.Především se jedná o dotační zboží tvořené korunním statkem Boletice, statkem Netolice, rychtářstvím Rájov a Hirzovým statkem ( v originále „aus dem Hirzon´schen Gute“), nám známým pod názvem Mokrá.
Korunní statek Boletice tvořily jednak samotné Boletice, dále Polná na Šumavě, rybník Olšinu, Černou v Pošumaví a Zvonkovou až k zemské hranici, ale samozřejmě i dále přes České Žleby, Zbytiny, Frantoly až ke Kleti a Vyšnému.
Hirzovský statek- Mokrá byl částí územního pásu, který Přemysl Otakar II. daroval svému purkrabímu na Zvíkově Hirzovi z Klinkerbergu. Ten byl v létech 1241 – 1274 mistrem královské kuchyně,v latinských knihách označován jako „magister coquinae“. Na králův příkaz založil město České Budějovice a pak za své zásluhy získal statek Mokrá(Mugrau)- onen „hirzovský statek“ dotačního boletického zboží.
V první osidlovací vlně v období 1263 – 1272 přivedl Hirzo na toto území lidi ze Starého Bavorska a z rakouského Mühlviertelu, tato území tehdy patřila k državám českého krále.
Ještě před rokem 1268, před vládou a za vlády opata Heinricha zde existovaly osady:
 Dolní Vltavice, Bližná, Černá v Pošumaví, Mokrá, Mýto, Skalná, Dětochov, Záhliní, Mladoňov, Provodice, Svíba, Jankov a Hořičky.Hirzo z Klinkerbergu pak po daru královského zboží založil v prostoru Dolní Vltavice rozsáhlejší obec, kterou nazval Hirzov. Celé toto území, které pak spravoval je nazýváno Hirzovský újezd, nebo též Mokerský újezd.
 Všechno to byly osady od bavorské hranice směrem ke klášteru Zlatá Koruna na staré dopravní cestě, která vedla od Dolní Vltavice přes Černou, Mokrou, Mýto, kolem Razibergu do Českého Krumlova.
Listinou z 27. března 1268 potvrdil Přemysl Otakar II. darování celého Mokerského újezdu klášteru ve Zlaté Koruně. Hirzo, který majetek spravoval a v roce 1268 zlatokorunskému klášteru daroval, zemřel 13.března 1275 a v klášteře je pochován.
Druhou listinou z 11.ledna 1284 stvrzuje toto darování i král Václav II.  
V článku nakonec Karl Schewzcik uvádí: „Klášter Zlatá ( Svatá Trnová ) Koruna byl zakládán  uskutečnit toto velké kolonizační dílo. Nikdo se snad nedomnívá, že to byla práce lehká. Mnoho set mozolnatých selských rukou po celá desetiletí klučilo a vzdělávalo zemi, nežli se z močálů a lesní divočiny stala úrodná půda a rozhostily se vzhledné vsi při ní. Stalo se tak doslova "z divokého kořene".